Kaisa Nieminen
Voit tehdä kakun kakkuvuokaan tai pieniin annosvuokiin. Kuva: Pia Inberg
Voit tehdä kakun kakkuvuokaan tai pieniin annosvuokiin. Kuva: Pia Inberg

Jouluisen kakun sisältä löytyy yllätyksiä: pähkinöitä ja kirsikoita.

Hunaja-sahramikakku säilyy kuukauden. Kostuta kakkua useamman kerran hunaja-konjakkisekoituksella säilytyksen aikana. Lisukkeeksi sopii maustamaton kermavaahto. Jos haluat alkoholittoman kakun, kuumenna myös kakun päälle tuleva konjakki tai jätä se kokonaan pois.

Annoksia
1 kakku
Valmistusaika
30 min + paistoaika 2½ tuntia

Hunaja-sahramikakku

Ainekset

225
g
voita
2
rkl
konjakkia
¼
tl
sahramia
4
dl
vehnäjauhoja
½
dl
jauhettuja manteleita
1
tl
leivinjauhetta
hyppysellinen
suolaa
dl
sokeria
4
kananmunaa
5
dl
rusinoita
100
g
tummaa suklaata
100
g
hillottuja kirsikoita
85
g
appelsiininkuorta ja sukaattia
¾
dl
kokonaisia manteleita hakattuina
¾
dl
rouhittua hasselpähkinää
¾
dl
rouhittua saksanpähkinää
Päälle
3
rkl
konjakkia
2
rkl
hunajaa
tomusokeria
Lisäksi
voita
korppu- tai mannajauhoja

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 160 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka korppu- tai mannajauhoilla.
  2. Kuumenna konjakki ja sahrami, sekoita.
  3. Lisää jauhojen joukkoon mantelijauhot, leivinjauhe ja suola.
  4. Laita huoneenlämpöinen voi ja sokeri monitoimikoneeseen, vatkaa hetki. Lisää munat yksitellen ja lisää jauhoja välillä, ettei taikina juoksetu. Sekoita loput jauhot joukkoon ja vatkaa ilmavaksi.
  5. Lisää muut ainekset ja konjakki. Sekoita hyvin.
  6. Kaada taikina kakkuvuokaan tai pieniin silikonivuokiin. Paista kakkuvuokaa 1,5 tuntia, pienille vuoille riittää noin 45 minuuttia. Laita paiston puolessa välissä vuoan päälle folio, jottei kakku tummu liikaa.
  7. Säädä uuni 140 asteeseen ja paista vielä tunti. Tarkista kypsyys tikulla.
  8. Anna kakun jäähtyä vuoassa. Painele haarukalla reikiä kakun pintaan. Sekoita konjakki ja hunaja ja lusikoi seosta kakun päälle. Peitä kakku hyvin foliolla. Koristele tomusokerilla.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Voit leipoa kakun jo edellisenä päivänä ja täyttää vähän ennen tarjoilua. Kuva: Panu Pälviä
Voit leipoa kakun jo edellisenä päivänä ja täyttää vähän ennen tarjoilua. Kuva: Panu Pälviä

Loistokakun taikina syntyy tehosekoittimessa. Ellet paljasta, vieraat eivät arvaa, että kakku on sokeriton ja oikeastaan aika terveellinen.

Annoksia
8–10 annosta
Valmistusaika
30 min + 1 t paisto
Vaikeustaso
Helppo

Toffeebataattikakku

Ainekset

500
g
bataattia
1
dl
makeuttamatonta maapähkinävoita
200
g
pehmeitä kivettömiä taateleita
1
pss (n. 75 g)
mantelijauhetta
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
kardemummaa
Lisäksi
1
prk
ranskankermaa (yli 10 kk ikäisille)
tuoreita marjoja tai hedelmälohkoja

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele bataatti. Keitä bataatti aivan pehmeäksi kannen alla niukassa vedessä, noin 15 minuuttia.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Öljyä kakkuvuoka (halk. 18–20 cm). Jos sinulla ei ole pientä kakkuvuokaa, voit paistaa kakun pienessä leivinpaperilla vuoratussa uunivuoassa.
  3. Valuta bataatti ja soseuta tehosekoittimella. Lisää maapähkinävoi ja taatelit ja soseuta. Lisää kuiva-aineet. Sekoita taikina nopeasti lusikalla tasaiseksi ja levitä taikina heti vuokaan, sillä leivinjauhe alkaa toimia kuumassa taikinassa.
  4. Kypsennä kakkua uunin alatasossa 1 tunti, peitä tarvittaessa leivinpaperilla. Jos on aikaa, jätä kakku jälkilämpöön vielä 30-60 minuutiksi, jolloin maku syvenee entisestään. Kokeile kypsyys cocktailtikulla, tikkuun saa jäädä vähän kosteaa taikinaa. Anna kakun jäähtyä ja nosta se sitten tarjoilulautaselle.
  5. Levitä ranskankerma kakulle. Jos tarjoat kakkua alle kymmenkuiselle, jätä osa kakusta kuorruttamatta. Koristele kakku marjoilla tai hedelmillä.

Kommentit (1)

EiHiilariKammoa

Hieman harhaanjohtavaa väittää kakkua sokerittomaksi, sillä sitä se ei ole. Esim. bataatista suurin osa on hiilihydraattia, joka on käytännössä sokeria. Toki terveellisempi versio tämä on tavalliseen kakkuun verrattuna, johon on lisätty sokeria.

Outi Väisänen
Koristele pullakakku halutessasi marenkimuruilla ja pensasmustikoilla. Kuva: Panu Pälviä
Koristele pullakakku halutessasi marenkimuruilla ja pensasmustikoilla. Kuva: Panu Pälviä

Ihanan kakun taikina valmistuu ilman vaivaamista ja kohoaa yön yli jääkaapissa.

Annoksia
12–16 pullaa
Valmistusaika
50 min + kohotus 10 t
Vaikeustaso
Helppo

Laiskan leipurin pullakakku

Ainekset

8
dl
vehnäjauhoja
1
dl
sokeria
2
tl
kanelia
tl
kuivahiivaa
1
tl
kardemummaa
1
tl
suola
1
dl
rypsiöljyä
n. 3½
dl
kylmää vettä
Lisäksi
1
pss (200 g)
pakastemustikoita
400
g
maustamatonta tuorejuustoa
(marenkeja)
(pensasmustikoita)

Työvaiheet

  1. Tee taikina edellisenä iltana. Yhdistä kuiva-aineet kulhossa. Lisää vesi ja sekoita lusikalla tasaiseksi. Peitä kulho kannella tai tuorekelmulla ja laita jääkaappiin kohoamaan 10–16 tunniksi.
  2. Levitä leivinpaperi uunivuokaan tai voitele vuoka voilla.
  3. Jauhota leivonta-alusta reilusti. Kaada taikina alustalle ja jauhota pinta. Kauli taikina suureksi levyksi. Levitä tuorejuusto ja jäiset mustikat taikinalle. Rullaa taikina pötköksi. Leikkaa rulla puoliksi ja venytä puolikkaat vielä vähän pidemmiksi. Paloittele rulla terävällä veitsellä 3–4 cm:n paksuisiksi paloiksi niin, että ne mahtuvat vuokaan nätisti. Jos pullia jää yli, voit paistaa ne erikseen muffinivuoissa tai pellillä. Peitä vuoka leivinpaperilla ja liinalla ja anna kohota 1,5 tuntia.
  4. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kypsennä peltipullaa 25–30 minuuttia. Anna jäähtyä ja koristele halutessasi marenkimurulla ja mustikoilla. Jos pullaa jää yli, säilytä se jääkaapissa.

Vinkki! Jos haluat tehdä vegaanisia pullia, korvaa tuorejuusto 1 desillä muscovado- tai fariinisokeria

Kommentit (0)

Hanna-Mari Arosilta
Silmät voit liimata paikoilleen sokerikuorrutuksella. Kuva: Hanna-Mari Arosilta
Silmät voit liimata paikoilleen sokerikuorrutuksella. Kuva: Hanna-Mari Arosilta

Huhuu! Helpot kummitukset teet marengista pursottamalla.

Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
15 min + 1,5 t paisto
Vaikeustaso
Helppo

Haamumarengit

Ainekset

2
kananmunan valkuaista
½
tl
etikkaa
pieni ripaus
suolaa
1
dl
sokeria
Koristeluun
sokerimassasilmiä
valmista sokerikuorrutetta

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 100 asteeseen.
  2. Erottele valkuaiset kananmunista ja vatkaa sähkövatkaimella vaahdoksi. 
  3. Lisää etikka ja ripaus suolaa samalla vatkaten. 
  4. Lisää sokeri vaahtoon vähän kerrallaan, vatkaa koko ajan. Jatka vatkaamista, kunnes marenki on kiiltävää ja tahmeaa.
  5. Nostele marenki hellästi pursotinpussiin. Pursota haluamasi kokoisia haamuja pellille leivinpaperin päälle.
  6. Paista noin puolitoista tuntia. Marengit ovat valmiita, kun ne ovat kevyitä ja irtoavat helposti leivinpaperista.
  7. Liimaa jäähtyneille haamuille silmät paikoilleen sokerikuorrutteella. 

 

Kommentit (0)

Kuva: Sanoman arkisto
Kuva: Sanoman arkisto

Kolmen raaka-aineen jädet käyvät ihan kaikille vauvoista alkaen.

Annoksia
4–6 puikkoa
Valmistusaika
10 min + jäädytys
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-kookosjätskit

Ainekset

dl
mustikoita
1
prk (400 g)
kookosmaitoa
dl
hunajaa tai vaaleaa siirappia

Työvaiheet

  1. Kumoa kookosmaito kulhoon ja sekoita se vispilällä tasaiseksi. Sekoita joukkoon mustikat.
  2. Jos teet jäätelöä vauvalle, ota hänen annoksensa tässä vaiheessa erilleen. Lisää loppuun seokseen hunaja tai siirappi.
  3. Kaada muotteihin tai kertakäyttölaseihin. Tökkää tikuksi jäätelötikku tai puulusikka. Jäädytä 4–6 tuntia muotin koosta riippuen.

Kommentit (0)