Outi Väisänen
Loihdi jätskikakusta avaruusspektaakkeli helpoilla koristeluilla. Kuva: <span class="photographer">Päivi Ristell</span>
Loihdi jätskikakusta avaruusspektaakkeli helpoilla koristeluilla. Kuva: Päivi Ristell

Huippuhieno jätskikakku on synttäreiden vetonaula, ja se syntyy ihanan helposti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–15 annosta
Valmistusaika
30 min + pakastus 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Galaksin hienoin jäätelökakku

Ainekset

Pohja
150
g
suklaamurukeksejä
50
g
voita
Täyte
2
l
jäätelöä (esim. laku ja mansikka)
1
dl
kinuskikastiketta
3
dl
minivaahtokarkkeja
Päälle
2
dl
kuohukermaa
2–3
jäätelövohvelia
2
dl
vaahtokarkkeja
300
g
pyöreitä, värikkäitä karkkeja
5
tikkaria
teemaan sopivia muovileluja

Työvaiheet

  • Pingota irtopohjavuoan (halk. 24 cm) pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Murskaa keksit kulhoon. Sulata voi ja sekoita se keksimurun joukkoon. Painele massa vuoan pohjalle.
  • Kuutioi toinen jäätelöistä vuokaan. Painele palat kauhan avulla tiiviimmin. Lisää kinuskikastiketta ja vaahtokarkkeja päälle. Paloittele toinen jäätelö ja painele se vuokaan.
  • Peitä vuoka tuorekelmulla ja laita pakastimeen tarjoamiseen asti. Vaahdota kerma jääkaappiin valmiiksi.
  • Lusikoi kerma kakun päälle juuri ennen tarjoilua. Paina jäätelövohvelit kakkuun ja täytä ne karkeilla. Kasaa karkkeja myös kakulle. Tökkää tikkarit kakkuun "planeetoiksi" ja koristele leluilla.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Prisca Leclerc
Kuppikakkujen kuorrute saa raidat geeliväreillä. KUVA: Anna Huovinen
Kuppikakkujen kuorrute saa raidat geeliväreillä. KUVA: Anna Huovinen

Bataattiraaste tuo kakkuihin ihanaa makeutta ja kuohkeutta, kun kuullotat sen ensin voissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Bataatti-kookoskuppikakut

Ainekset

1
rkl
voita
1
bataatti, n. 800 g
3
dl
sokeria
125
g
voita
2
kananmunaa
tl
vaniljasiirappia
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
ruokasoodaa
¼
tl
suolaa
2
dl
turkkilaista jogurttia
½
dl
maitoa
Kuorrute
2
dl
vispikermaa
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
tomusokeria
punaista ja keltaista geeliväriainetta
kookoshiutaleita

Työvaiheet

  • Ota voi ajoissa huoneenlämpöön ja laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  • Kuori bataatti ja raasta siitä puoli litraa raastetta. Sulata ruokalusikallinen voita paistinpannulla ja kuullota raastetta, kunnes bataatti hieman pehmenee. Kaada jäähtymään.
  • Sekoita kuivat aineet keskenään, paitsi sokeri. Vatkaa sokeri ja pehmennyt voi tasaiseksi seokseksi. Lisää kananmunat ja vatkaa voidemaiseksi seokseksi. Mittaa joukkoon jogurtti ja maito, vatkaa tasaiseksi ja lisää bataattiraaste. Lisää jauhot kolmessa erässä. Lusikoi taikina muffinivuokiin ja nosta uuniin n. 25 minuutiksi.
  • Valmista kuorrute. Vatkaa kerma ja siivilän läpi lisätty tomusokeri löysäksi vaahdoksi, lisää tuorejuusto ja vatkaa kiinteäksi vaahdoksi. Värjää kuorrute parilla tipalla kutakin väriainetta ja sekoita huolimattomasti, jotta seokseen jää väriraitoja. Koristele jäähtyneet kakut kuorrutteella ja kookoshiutaleilla.

Kommentit (1)

Katariina Eronen
Seuraa 
Liittynyt17.1.2020

Herkullisen näköinen ohje! Pitää kokeille heti itsekin. Kinuskilla viimeisteleminen fiksu veto. Meilläkin leivotaan joka viikko ja ihanaa kokeilla erilaisia ohjeita. Tämä menee heti seuraavana lauantaina kokeiluun.

Prisca Leclerc
Punajuuren, suklaan ja suolapähkinöiden liitto syntyy helposti ilman sähkövatkainta. KUVA: Anna Huovinen
Punajuuren, suklaan ja suolapähkinöiden liitto syntyy helposti ilman sähkövatkainta. KUVA: Anna Huovinen

Punajuuri tuo klassikkotaikinaan makua ja mehevyyttä. Tähän reseptiin ei tarvitse edes sähkövatkainta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuribrowniet

Ainekset

2
keskikokoista punajuurta (3 dl raastetta)
4
kananmunaa
250
g
voita
200
g
tummaa leivontasuklaata
2
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
3
dl
vehnäjauhoja
kourallinen suolapähkinöitä

Työvaiheet

  • Kuumenna uuni 180 asteeseen. Kuori ja raasta punajuuret. Riko munat pieneen kulhoon ja riko niiden rakenne haarukalla vatkaten. 
  • Sulata voi ja paloiteltu suklaa mikrossa 30 sekuntia kerrallaan. Kaada haalea suklaaseos taikinakulhoon ja sekoita kapustalla joukkoon ensin sokerit ja sitten munat. 
  • Lisää punajuuriraaste, sekoita ja lisää jauhot kerralla, reippaasti sekoittaen. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunivuokaan (25 cm x 40 cm) ja ripottele päälle kourallinen suolapähkinöitä.
  • Laita uuniin 25–30 minuutiksi. Leikkaa jäähtynyt brownie pieniksi paloiksi.

Kommentit (0)

Prisca Leclerc
Oi mikä herkku! Kruunaa kakku valuttelemalla kinuskikastike sen päälle. KUVA: Anna Huovinen
Oi mikä herkku! Kruunaa kakku valuttelemalla kinuskikastike sen päälle. KUVA: Anna Huovinen

Keitä kurpitsasta hillo, mausta se kanelilla ja inkiväärillä ja kääräise pullataikinan sisään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10 palaa
Valmistusaika
60 min + 40 min paisto
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsa-kinuskiboston

Ainekset

1
kananmuna
75
g
voita
dl
maitoa
25
g
hiivaa
1
dl
sokeria
1
tl
suolaa
½
rkl
kardemummaa
8
dl
jauhoja
Kurpitsahilla
1300
g
kurpitsaa (myski- tai hokkaido)
½–1
dl
vettä riippuen kurpitsan kypsyydestä
dl
fariinisokeria
tl
kanelia
½
tl
jauhettua inkivääriä
2
rkl
voita
Kinuski
1
dl
fariinisokeria
1
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  • Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Ota kananmuna huoneenlämpöön. Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota hiiva maidon joukkoon ja mittaa joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja lisää kananmuna. Vatkaa vispilällä, kunnes sokeri on sulanut maidon joukkoon. 
  • Lisää jauhoja pikkuhiljaa, kunnes taikina käy liian paksuksi vispilälle. Kaada joukkoon kolmasosa voisulasta, lisää jauhoja ja ala vaivata käsin. Vaivaa lisäten jauhoja ja välillä voita niin, että lisäät voita viimeisenä. Vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja on kimmoisaa. Laita taikina liinan alle kohoamaan noin puoleksi tunniksi.
  • Tee kurpitsahillo. Pilko kurpitsa lohkoiksi ja kuori. Leikkaa kuutioiksi ja nosta palat paksupohjaiseen laakeaan kattilaan, lisää vesi, kaneli, inkivääri ja fariinisokeri ja keitä pehmeäksi hilloksi. Lisää lopuksi voi.
  • Kun taikina on kohonnut, kauli se jauhotetulla alustalla 1 cm paksuiseksi ja 25 cm leveäksi levyksi. Levitä pinnalle jäähtynyt kurpitsahillo ja kääri rullaksi. Leikkaa rullasta vuoan korkuisia paloja ja asettele palat leikkuupinta ylöspäin leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan. Älä pakkaa paloja vuokaan liian tiiviisti, vaan jätä niiden väliin vähän kohoamisvaraa. Anna kohota hetki. Jos pullia jää yli, kohota ja paista ne erikseen.
  • Nosta vuoka uuniin 25–30 minuutiksi, kunnes pulla on kypsää.
  • Valmista kinuski. Keitä sokeri ja kerma kauniin ruskeaksi kinuskiksi noin neljän minuutin ajan. Kinuski on valmista, kun se jähmettyy lusikan pintaan jäähtyessään. Kaada kinuski haalean bostonkakun päälle.

Kommentit (0)

Riikka Väliahde
Saanko isoimman palan? Jos haluat oikaista taikinassa, jätä suklaa sulattamatta ja lisää se joukkoon rouheena. Kuva: <span class="photographer">Tuomas Kolehmainen</span>
Saanko isoimman palan? Jos haluat oikaista taikinassa, jätä suklaa sulattamatta ja lisää se joukkoon rouheena. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Pakastepiparitaikinalla maustetut mokkapalat ovat niin hyviä, että leivo suosiolla saman tien kaksi pellillistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
36 palaa
Valmistusaika
30 min + 20 min paisto
Vaikeustaso
Helppo

Piparimokkapalat

Ainekset

200
g
voita
150
g
tummaa suklaata
6
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kaakaojauhetta
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
piparkakkumaustetta
3
munaa (M-koko)
dl
sokeria
2
dl
maitoa
100
g
pakastepiparitaikinaa
Kuorrutus
500
g
tomusokeria
noin 1
dl
vahvaa kahvia
2
tl
piparkakkumaustetta
Koristeeksi
5
piparia

Työvaiheet

  • Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kuutioi voi ja rouhi suklaa. Sulata voi kattilassa, nosta se hellalta ja lisää suklaarouhe. Sekoita tasaiseksi.
  • Yhdistä jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja piparkakkumauste.
  • Riko munat toiseen leivontakulhoon. Mittaa sokeri joukkoon ja vatkaa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita jauhoseos, maito ja suklaa-voisula vaahdon joukkoon muutamassa erässä.
  • Leikkaa jäinen piparitaikina järeällä veitsellä pikku kuutioiksi. Levitä mokkapalataikina leivinpaperille tasaisesti nuolijan avulla. Ripottele piparitaikinakuutiot pohjan päälle ja tasoita vielä nuolijalla. Paista uunin keskitasolla 20–25 minuuttia, kunnes puutikkuun tarttuu kokeillessa vain meheviä murusia eikä löysää taikinaa.
  • Anna jäähtyä ja tee sillä aikaa kuorrutus. Keitä kahvi. Kumoa tomusokeri kulhoon ja sekoita sen joukkoon piparkakkumauste. Kaada kahvi pikkuhiljaa sokerin joukkoon, kunnes kuorrutus on niin löysää, että sitä on helppo sekoittaa. Levitä kuorrute pohjan päälle. Murustele piparkakkuja koristeeksi.

Kommentit (0)