Outi Väisänen
Vihreä voimasoppa saa potkua wasabista. Pienten lasten annoksista sen voi jättää pois. Kuva: Pia Arnould
Vihreä voimasoppa saa potkua wasabista. Pienten lasten annoksista sen voi jättää pois. Kuva: Pia Arnould

Tässäpä soppa, joka on vihreä ja raikas kuin kevätpäivä. Sopii vauvallekin!

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä sosekeitto

Ainekset

600
g
parsakaalia
1
pieni purjo
7
dl
vettä
200
g
pakasteherneitä
2
dl
kermaa
1
limetti
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
oliiviöljyä
½–1
tl
wasabitahnaa
1–1½
tl
suolaa
kurpitsansiemeniä ja parmesaania

Työvaiheet

  1. Paloittele parsakaali muutamaan osaan. Puolita purjo pituussuunnassa ja huuhtele huolella.
  2. Laita vesi kattilaan kiehumaan. Laita parsakaali ja purjo kattilaan, kasvisten ei tarvitse peittyä kokonaan vedellä. Keitä kannen alla 10 minuuttia. Lisää herneet ja keitä vielä pari minuuttia.
  3. Ota runsaasti parsakaalia ja herneitä sivuun keiton koristeeksi ja halutessasi sormiruuaksi. Soseuta keitto sileäksi sauva- tai tehosekoittimella. Lisää kerma, limetin mehu ja pippuri ja sekoita. 
  4. Ota haluamasi määrä keittoa vauvalle sivuun. Voit pakastaa ruokaa.
  5. Mausta loppu keitto wasabilla ja suolalla ja sekoita. Siirrä keitto kattilaan ja kiehauta. Tarjoa annosten kanssa parmesaania ja siemeniä.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Seesamiöljy tuo ihanasti makua myös vauvan annokseen, ja aikuisten salaatti saa potkua soijakastikkeesta. Kuva: Panu Pälviä
Seesamiöljy tuo ihanasti makua myös vauvan annokseen, ja aikuisten salaatti saa potkua soijakastikkeesta. Kuva: Panu Pälviä

Lämmin tofu-bataattisalaatti syntyy kätevästi yhdellä pellillä.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Sormiruokailijan japanilainen bataattisalaatti

Ainekset

1
iso bataatti
½
dl
seesamiöljyä
1
parsakaali
1
tlk
keitetttyjä mustapapuja
1
pkt
maustamatonta tofua
Kastike
1
limetti
¾
dl
seesamiöljyä
Isommille syöjille
½
dl
seesaminsiemeniä
2–3
rkl
(japanilaista) soijakastiketta

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja kytke kiertoilmatoiminto. Kuori bataatti ja leikkaa se puolikuun mallisiksi paloiksi. Levitä palat uunipellille leivinpaperin päälle ja pirskota tilkka öljyä päälle. Laita lämpenevään uuniin.
  2. Paloittele parsakaali kukinnoiksi, joissa on pitkä varsi. Levitä parsakaali toiselle pellille ja pirskota öljyllä. Jatka kypsentämistä 15 minuuttia.
  3. Huuhtele pavut siivilässä. Puristele tofua talouspaperilla, niin neste imeytyy pois. Revi tofu sormin paloiksi. Levitä pavut ja tofu bataattipellille. Ripottele vielä seesaminsiemenet muualle paitsi vauvan kasviksille. Kypsennä noin 5 minuuttia, kunnes bataatti ja parsakaali ovat kypsiä.
  4. Sekoita limetin mehu ja seesamiöljy kastikkeeksi. Ota vauvan kasvikset sivuun ja pirskota ruokalusikallinen kastiketta mausteeksi. Voit säilyttää ruokaa seuraavaan päivään.
  5. Siirrä loput kasvikset kulhoon. Sekoita soija loppuun kastikkeeseen, pirskota kasviksille ja sekoita salaatiksi.

Kommentit (0)

Riikka Väliahde
Pihveille sopivat klassiset lisukkeet: kermaviilikastike ja perunat. Kuva: Panu Pälviä
Pihveille sopivat klassiset lisukkeet: kermaviilikastike ja perunat. Kuva: Panu Pälviä

Helpoissa pihveissä on kunnolla makua, ja ne valmistuvat puolessa tunnissa.

Annoksia
8–10 pihviä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vihreät kasvispihvit

Ainekset

200
g
lehtikaalia
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
parsakaali
½
ruukkua
basilikaa
200
g
pakasteherneitä sulatettuna
2
dl
kaurahiutaleita
1
dl
saksanpähkinöitä
2
tl
soijakastiketta
2
tl
sinappia
½
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria
Paistamiseen
voita tai öljyä

Työvaiheet

  1. Irrota lehtikaalin lehdistä kovat ruodit. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Huuhdo parsakaali ja leikkaa paloiksi.
  2. Mittaa kaurahiutaleet, pähkinät, soijakastike, sinappi, suola ja pippuri monitoimikoneen kulhoon. Nosta vihannekset kulhoon ja soseuta massaksi.
  3. Ota massaa pieni pallo käteesi ja kokeile, onko se muotoiltavaa. Lisää tarvittaessa kaurahiutaleita, kunnes massa on tarpeeksi tiivistä.
  4. Muotoile 8–10 pihviä. Paista pihvit kuumalla pannulla molemmin puolin ruskeiksi voissa tai öljyssä.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Bataatin päällä maistuvat mukavasti mausteiset pavut. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Bataatin päällä maistuvat mukavasti mausteiset pavut. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Bataattiviipaleelle rakennettava pikkupizza on parhaimmillaan uunituoreena.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Bataattipizzat

Ainekset

2
keskikokoista bataattia
2
rkl
öljyä
½
prk
kaurafraichea (tai yli 10 kk lapselle ranskankermaa)
1
prk
papusekoitusta (2½ dl kypsiä papuja)
2
dl
tomaattimurskaa (tai valmista pizzakastiketta)
1
valkosipulinkynsi
½ tl
garam masalaa
1
rs
kirsikkatomaatteja
Yli 1-vuotiaille lisäksi
1
pallo
mozzarellaa
½
tuore punainen chili
tuoretta basilikaa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Pese bataatit huolellisesti ja leikkaa ne terävällä veitsellä pitkittäin 1–2 sentin paksuisiksi siivuiksi. Tarvitset yhteensä kahdeksan viipaletta. Voitele siivut öljyllä ja levitä ne leivinpaperin päälle uunipellille. Laita 200-asteiseen uuniin siksi aikaa, kun valmistelet muut täytteet (n. 10 min).
  2. Valuta pavut ja sekoita ne tomaattimurskan kanssa. Hienonna valkosipulinkynsi. Mausta papuseos valkosipulilla ja garam masalalla. Leikkaa kirsikkatomaatit viipaleiksi.
  3. Ota bataattisiivut uunista ja levitä niille hieman kaurafraichea tai ranskankermaa. Lusikoi päälle papuseosta. Viimeistele viipaloiduilla kirsikkatomaateilla. Yli yksivuotiaille voit laittaa lisäksi mozzarellaa ja aikuisille hieman tuoretta chiliä sekä suolaa.
  4. Paista bataattipizzoja 200 asteessa noin 10–15 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja bataatti pehmeää. Viimeistele tuoreella basilikalla.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Nuudelit ovat Isabelin herkkua. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Nuudelit ovat Isabelin herkkua. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Mainio pikaruoka valmistuu 20 minuutissa.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Paistetut nuudelit

Ainekset

300
g
nuudeleita
3
rkl
öljyä
400
g
broilerin rintaa tai 300 g tofua
400
g
valmiiksi pilkottuja vihanneksia tuoreena tai pakasteena
Yli yksivuotiaille lisäksi
1
pss
wok-kastiketta, esim. hoisin tai teriyaki (120 g)
2
kevätsipulia
2
rkl
seesaminsiemeniä
¼
ruukku
tuoretta korianteria
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan kypsiksi, valuta ja jätä odottamaan. Leikkaa broileri tai tofu kuutioiksi. Kuumenna öljy wok-pannussa ja paista kuutioita noin 5 minuuttia tai kunnes broileri on kypsää.
  2. Lisää pannulle vihannekset ja loraus vettä. Jatka paistamista 5–10 minuutin ajan tai kunnes vihannekset ovat pehmeitä. Pakastekasvikset pehmenevät tuoreita nopeammin. Sekoita joukkoon nuudelit. Ota vauvan annos erilleen. Leikkaa nuudelit hänelle tarvittaessa pienemmiksi paloiksi.
  3. Lisää wokkipannulle wok-kastike ja jatka paistamista parin minuutin ajan. Viimeistele hienonnetulla kevätsipulilla, seesaminsiemenillä, korianterin lehdillä ja suolalla.

Kommentit (0)