Outi Väisänen
Vihreä voimasoppa saa potkua wasabista. Pienten lasten annoksista sen voi jättää pois. Kuva: Pia Arnould
Vihreä voimasoppa saa potkua wasabista. Pienten lasten annoksista sen voi jättää pois. Kuva: Pia Arnould

Tässäpä soppa, joka on vihreä ja raikas kuin kevätpäivä. Sopii vauvallekin!

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä sosekeitto

Ainekset

600
g
parsakaalia
1
pieni purjo
7
dl
vettä
200
g
pakasteherneitä
2
dl
kermaa
1
limetti
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
oliiviöljyä
½–1
tl
wasabitahnaa
1–1½
tl
suolaa
kurpitsansiemeniä ja parmesaania

Työvaiheet

  1. Paloittele parsakaali muutamaan osaan. Puolita purjo pituussuunnassa ja huuhtele huolella.
  2. Laita vesi kattilaan kiehumaan. Laita parsakaali ja purjo kattilaan, kasvisten ei tarvitse peittyä kokonaan vedellä. Keitä kannen alla 10 minuuttia. Lisää herneet ja keitä vielä pari minuuttia.
  3. Ota runsaasti parsakaalia ja herneitä sivuun keiton koristeeksi ja halutessasi sormiruuaksi. Soseuta keitto sileäksi sauva- tai tehosekoittimella. Lisää kerma, limetin mehu ja pippuri ja sekoita. 
  4. Ota haluamasi määrä keittoa vauvalle sivuun. Voit pakastaa ruokaa.
  5. Mausta loppu keitto wasabilla ja suolalla ja sekoita. Siirrä keitto kattilaan ja kiehauta. Tarjoa annosten kanssa parmesaania ja siemeniä.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Kanakeitosta teet oman annoksen vauvallekin. Kasvissyöjä voi vaihtaa broilerin esimerkiksi nopsasti paistettuun nyhtökauraan. Kuva: Panu Pälviä
Kanakeitosta teet oman annoksen vauvallekin. Kasvissyöjä voi vaihtaa broilerin esimerkiksi nopsasti paistettuun nyhtökauraan. Kuva: Panu Pälviä

Mausteinen, ihana keitto maistuu koko perheelle, pienimmille ilman suolaa ja chiliä.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Meksikolainen kana-tortillakeitto

Ainekset

2
rkl
öljyä
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
400
g
broilerin fileetä
1
tl
jauhettua juustokuminaa
½
tl
paprikajauhetta
½
tl
kuivattua oreganoa
1
vihreä paprika
1
dl
riisiä
200
g
pakastemaissia
½
l
vettä
2
prk
tomaattimurskaa
Päälle
4
(maissi)tortillaa
öljyä
2
kypsää avokadoa
Vanhemmille
½
tl
suolaa
1
chili
1
prk
ranskankermaa
1
limetti
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Leikkaa broileri sormiruokailijalle sopiviksi paloiksi, samoin paprika.
  2. Kuumenna öljy kattilassa ja freesaa sipulia ja valkosipulia miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan. Lisää broileri ja paista lisää muutama minuutti. Lisää kattilaan mausteet, paprika ja riisi. Paista vielä hetki.
  3. Kaada kattilaan vesi ja tomaattimurska. Kuumenna kiehuvaksi ja anna muhia noin 20–30 minuuttia, kunnes riisi on kypsää. Lisää lopuksi joukkoon maissit ja anna niiden kuumentua.
  4. Leikkaa tortillat suikaleiksi ja pyörittele ne öljyssä. Levitä suikaleet leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 175-asteisessa uunissa noin kymmenen minuuttia.
  5. Tarjoile keitto paistettujen tortillasuikaleiden, viipaloidun avokadon ja tuoreen hienonnetun korianterin kera. Aikuisten annokset voit viimeistellä suolalla, chilillä ja ranskankermalla ja tarjoilla limettilohkojen kera.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Apukokille hommia! Helpon linssi-perunavuoan ainekset säilyvät hyvin, joten niitä kannattaa pitää kaapissa hätävarana. Kuva: Päivi Ristell
Apukokille hommia! Helpon linssi-perunavuoan ainekset säilyvät hyvin, joten niitä kannattaa pitää kaapissa hätävarana. Kuva: Päivi Ristell

Ihan paras kasvisruoka valmistuu Simppeli sormiruokakeittiö -yhteisön Marjut Ollilan hittireseptillä.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
30 min + 1 t paisto
Vaikeustaso
Helppo

Linssi-perunavuoka

Ainekset

1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1–2
rkl
öljyä
1
rkl
kuivattuja yrttejä
¼
tl
jauhettua mustapippuria
500
g
tomaattimurskaa
2
dl
raakoja punaisia linssejä (tai 4 dl kypsiä)
4
perunaa
4
porkkanaa
dl
kaurakermaa
Vanhemmille
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori sipuli, halkaise se ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannulla ja freesaa sipuleita miedolla lämmöllä muutama minuutti. Lisää valkosipulit, yrtit ja mustapippuri. Jatka freesaamista hetken aikaa.
  2. Lisää tomaattimurska pannulle. Huuhtele linssit hyvin ja lisää pannulle. Anna seoksen porista hiljalleen n. 5 minuuttia. Lisää vettä, jos kastike näyttää kuivuvan.
  3. Kuori perunat ja porkkanat ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Sekoita juurekset tomaatti-linssiseoksen joukkoon. Kaada seos voideltuun uunivuokaan (n. 22 x 22 cm).
  4. Kaada päälle kerma. Paista vuokaa 200 asteessa noin tunti, kunnes perunat ja porkkanat ovat kypsiä. Peitä vuoka kannella tai foliolla, jos pinta alkaa tummua.
  5. Tarjoa vanhempien annokset suolaripauksella maustettuna.

Vinkki! Voit käyttää linssien sijaan myös paistettua jauhelihaa.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Tätä soppaa kannattaa valmistaa reilusti kerralla. Linssikeiton kruunaa tuore korianteri. Kuva: Panu Pälviä
Tätä soppaa kannattaa valmistaa reilusti kerralla. Linssikeiton kruunaa tuore korianteri. Kuva: Panu Pälviä

Superterveellisestä ja superherkullisesta linssikeitosta saa nauttia koko perhe, sillä se käy vauvallekin.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Koko perheen linssikeitto

Ainekset

2
dl
punaisia linssejä
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
4
porkkanaa
2
perunaa
2
rkl
öljyä
2
tl
juustokuminaa
2
tl
jauhettua korianteria
1
tlk (400 g)
tomaattimurskaa
1
l
vettä
Lisäksi vanhemmille
2
rkl
kasvisfondia
½
ruukkua
korianteria

Työvaiheet

  1. Laita linssit likoamaan runsaaseen veteen. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja paloittele porkkanat ohuiksi kiekoiksi ja kuutioi perunat.
  2. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia ja valkosipulia pari minuuttia. Lisää porkkanat ja perunat, kypsennä pari minuuttia. Lisää mausteet, tomaattimurska ja linssit. Lisää noin litra vettä. Hauduta kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
  3. Ota 4 desilitraa sattumia sivuun vauvalle ja soseuta tarvittaessa sauvasekoittimella. Lisää fondi loppuun keittoon ja tarkista maku. Tarjoa korianterin kanssa.
     

Kommentit (0)

Kätevää! Brownieen voit upottaa edellisistä juhlista ylijääneet suklaat (jos siis kävi niin kummallisesti, että niitä jäi). Kuva: Päivi Ristell
Kätevää! Brownieen voit upottaa edellisistä juhlista ylijääneet suklaat (jos siis kävi niin kummallisesti, että niitä jäi). Kuva: Päivi Ristell

Ihanainen suklaabrownie on niin helppo, että opit reseptin kerrasta ulkoa.

Annoksia
10 annosta
Valmistusaika
15 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton himobrownie

Ainekset

200
g
Fazerinaa tai tummaa suklaata
200
g
voita
2
dl
sokeria
4
kananmunaa
1
dl
perunajauhoja
1
dl
tummaa kaakaojauhetta
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. 
  2. Paloittele suklaa kulhoon. Lisää voi. Sulata seos mikrossa tiuhaan sekoittaen.
  3. Vaahdota sokeri ja munat sähkövatkaimella kuohkeaksi. Sekoita suklaaseos joukkoon. Lisää perunajauho, kaakaojauhe ja suola ja kääntele sekaisin.
  4. Painele pala leivinpaperia uunivuokaan (n. 15 x 20 cm) ja kaada taikina sen päälle. Kypsennä brownieta noin 30 minuuttia, kunnes pinta on rapea ja sisus vielä pehmeä. Anna jäähtyä.
  5. Tarjoa kermavaahdon ja marjojen kanssa. 

Kommentit (0)