Outi Väisänen
Hätävararuoka. Fritttatan täytteeksi sopivat myös paistetut sienet tai jauheliha. Uunimunakas näyttää astetta vinkeämmältä, kun sen paistaa piirakkavuoassa. Kuva: <span class="photographer">Piia Arnould</span>
Hätävararuoka. Fritttatan täytteeksi sopivat myös paistetut sienet tai jauheliha. Uunimunakas näyttää astetta vinkeämmältä, kun sen paistaa piirakkavuoassa. Kuva: Piia Arnould

Uunimunakas on täydellinen arki-illan pelastajaruoka. Ruoka maistuu kylmänä vielä seuraavana päivänäkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Savulohifrittata

Ainekset

1
pieni kesäkurpitsa
10
kananmunaa
1
dl
kreikkalaista jogurttia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
150
g
emmentalraastetta
150
g
kylmäsavulohta
Lisäksi
1
rs
babypinaattia
1
pieni prk
kapriksia

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Rypistä leivinpaperi ja levitä se laakeaan piirakkavuokaan (halkaisija n. 26 cm) tai uunivuokaan.
  2. Raasta kesäkurpitsa raastinraudan karkealla terällä pituussuunnassa pitkäksi ”spagetiksi”. Levitä vuokaan.
  3. Riko munat kulhoon. Sekoita jogurtti, suola ja pippuri joukkoon. Kaada seos vuokaan. Ripottele juusto pinnalle. Levitä lohiviipaleet vuokaan. Kypsennä frittataa noin 20 minuuttia, kunnes se on täysin hyytynyt. Voit lopuksi kytkeä grillivastuksen, jos pinta ei ruskistu.
  4. Tarjoa frittata pinaatin ja kapristen kanssa. Ruoka maistuu seuraavana päivänä myös kylmänä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Marjut Ollila
Pehmoinen vuoka sopii hyvin vauvan ensimmäisiin haarukkatreeneihin. KUVA: Panu Pälviä
Pehmoinen vuoka sopii hyvin vauvan ensimmäisiin haarukkatreeneihin. KUVA: Panu Pälviä

Kalan ja kasvisten uusi kaveri on kvinoa. Resepti sopii myös vauvalle 5 kuukauden iästä alkaen.

”Pyrimme syömään kalaa suositellut pari kertaa viikossa. Toisinaan juutumme samojen reseptien äärelle. Se tarkoittaa iän ikuista uunilohta uunilohen perään, muutamaa kalasoppaa ja -salaattia. Siksi uusien, iisien kalareseptien metsästäminen on jatkuvaa.

Uunivuoassa valmistuvat ruuat...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-kvinoavuoka

Ainekset

dl
kvinoaa
3
dl
vettä
10
cm
pätkä purjoa
punainen paprika
pieni kesäkurpitsa tai puolikas isosta
400
g
lohta
2
kananmunaa
4
dl
kaurakermaa
½
tl
suolatonta kalamaustetta (Meira)
¼
tl
mustapippuria
Isommille syöjille
suolaa
tuoretta tilliä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Huuhtele kvinoa huolellisesti tiheäsilmäisessä siivilässä lämpimällä vedellä. Laita vesi kattilaan ja lisää kvinoa kiehuvan veden joukkoon. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla paketissa kerrotun ajan verran. Älä sekoita kvinoaa keittämisen aikana turhaan. Lisää tilkka vettä, jos kvinoa uhkaa kuivua.
  2. Pilko purjo ja paprika pieneksi. Kuori kesäkurpitsa tarvittaessa. Pienet kesäkurpitsat voi usein käyttää kuorineen, isommissa kuori saattaa olla kitkerä. Raasta kesäkurpitsa.
  3. Pilko lohi, mutta jätä paloihin kokoa, jotta vauvan on helpompi tarttua niihin.
  4. Kun kvinoa on kypsää, sekoita sen joukkoon vihannekset ja lohi ja kumoa vuokaan.
  5. Riko munien rakenne ja vatkaa niiden joukkoon kaurakerma ja mausteet. Kaada munaseos vuokaan ja varmista lusikan avulla, että neste pääsee valumaan kaikkialle.
  6. Paista uunin keskitasolla n. 40 minuuttia.
  7. Lisää suola ja tilli isompien syöjien annoksiin.

Kommentit (0)

Marjut Ollila
Vauvakin voi herkutella: ota hänelle marjoja sivuun ennen kuin paistat crumblen. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Vauvakin voi herkutella: ota hänelle marjoja sivuun ennen kuin paistat crumblen. Kuva: Panu Pälviä

Marjapaistos on helppo ja nopea jälkiruoka. Kätke siihen koko perheen lempimarjoja. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
5 min + 30 min paisto
Vaikeustaso
Helppo

Marjacrumble

Ainekset

1
litra
tuoreita marjoja (esim. mansikoita, vadelmia, karhunvatukoita)
2
tl
kardemummaa
2
tl
perunajauhoja
½
dl
kaura- tai vehnäjauhoja
½
dl
kaurahiutaleita
2
rkl
sokeria
90
g
voita tai margariinia

Työvaiheet

  1. Ota osa marjoista erilleen vauvaa varten. Sekoita perunajauho ja kardemumma keskenään ja yhdistä seos marjojen kanssa. Kumoa marjat uunivuokaan.
  2. Nypi jauhot ja hiutaleet voin tai margariinin kanssa murumaiseksi taikinaksi ja ripottele marjojen päälle.
  3. Paista uunin keskitasossa 200 asteessa puolisen tuntia.

Kommentit (0)

Marjut Ollila
Kesällä voit korvata puuron omenat tuoreilla marjoilla. Vauva voi lusikoida puuron tai hörpätä sen täytettävästä smoothiepussista. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Kesällä voit korvata puuron omenat tuoreilla marjoilla. Vauva voi lusikoida puuron tai hörpätä sen täytettävästä smoothiepussista. Kuva: Panu Pälviä

Kun tuorepuuron tekee kaupan puurohiutaleista ja tarjoilee vuorokauden sisällä valmistuksesta, se sopii vauvallekin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 aikuiselle ja 1 lapselle
Valmistusaika
15 min + tekeytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Lempeä tuorepuuro

Ainekset

2
pientä omenaa
2
rkl
sitruunamehua
½
tl
ceyloninkanelia
3
dl
kaurahiutaleita
3
dl
(luomu)kaurajuomaa
½
dl
pähkinärouhetta
Isommille syöjille
hunajaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Pese omenat, poista siemenkodat ja kuutioi. Kotimaisia omenoita ei ole pakko kuoria. Laita omenakuutiot leivinpaperin päälle uunipellille ja pirskottele päälle sitruunamehua. Ripottele kaneli omenoiden päälle.
  3. Laita pelti ylätasolla ja kypsennä omenoita kymmenen minuuttia.
  4. Sekoita kaurahiutaleet ja kaurajuoma sekä pähkinärouhe keskenään kannellisessa purkissa. Lisää joukkoon omenakuutiot.
  5. Nosta tekeytymään jääkaappiin yön yli tai vähintään neljäksi tunniksi.
  6. Lisää nestettä tarvittaessa ennen tarjoilua.
  7. Mausta yli yksivuotiaan annos halutessasi hunajalla.

Kommentit (0)

Prisca Leclerc
Pikkelöity kesäkurpitsa on salaatissa loistolisuke. Kuva: <span class="photographer">Anna Huovinen</span>
Pikkelöity kesäkurpitsa on salaatissa loistolisuke. Kuva: Anna Huovinen

Tässäpä mainio tarjottava yhteisiin ruokahetkiin: kipposalaatista jokainen saa kasattua mieluisen yhdistelmän. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min + jäähdyttäminen
Vaikeustaso
Helppo

Kipposalaatti

Ainekset

Paahdetut kikherneet
1
tlk (310 g)
kikherneitä
1
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
½
tl
savupaprikajauhetta
Pikkelöity kesäkurpitsa
1
kesäkurpitsa
1
dl
väkiviinaetikkaa
2
dl
sokeria
3
dl
vettä
2
tl
oreganoa
Kastike
1
avokado
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
valkoviinietikkaa
1
sitruunan mehu
½
tl
suolaa
½
tl
sokeria
mustapippuria
dl
oliiviöljyä
Tahmea tofu
200
g
tofua
2
tl
soijakastiketta
2
rkl
seesamiöljyä
3
rkl
hunajaa
rypsiöljyä paistamiseen
2
rkl
seesaminsiemeniä
Kippoihin
keitettyä riisiä
3
vartta
kevätsipulia
2–3
tomaattia
1
tlk (320 g)
maissia
3
sydänsalaattia

Työvaiheet

  1. Valmista kikherneet. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Huuhtele kikherneet, kaada kulhoon ja mittaa joukkoon öljy sekä mausteet. Nosta uuniin 35 minuutiksi.
  2. Pikkelöi kesäkurpitsa. Kiehauta kattilassa väkiviinaetikka, sokeri, vesi ja oregano. Siivuta kesäkurpitsa mandoliinilla tai juustohöylällä nauhoiksi. Nosta nauhat purkkiin ja kaada päälle kiehuva liemi. Kurpitsat ovat valmiita, kun liemi on jäähtynyt jääkaappikylmäksi.
  3. Valmista kastike. Lusikoi avokado korkeaan kapeaan astiaan, lisää pilkottu valkosipulinkynsi, etikka, sitruunamehu, suola, sokeri ja pippuri. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää joukkoon oliiviöljy samalla soseuttaen.
  4. Valmista tofu. Paloittele tofu kuutioiksi. Laita talouspaperin väliin kuivumaan. Sekoita soija, öljy ja hunaja kastikkeeksi. Kuumenna paistinpannulla hieman öljyä. Kaada tofukuutiot pannulle ja ruskista. Kaada päälle kastike ja paista, kunnes kastike on haihtunut ja tarttunut tofupalojen pintaan. Ripottele päälle seesaminsiemenet ja sammuta liesi.
  5. Aseta kaikki ainekset pieniin kippoihin. Pese ja erottele sydänsalaattien lehdet valmiiksi. Anna jokaisen koota oma annoksensa.

Kommentit (0)