Outi Väisänen
Tee mummolasta tuttu ruskea kastike, anna sipulin hautua pehmoiseksi ja ruskista jauheliha kunnolla. Tulee täydellistä! Kuva: <span class="photographer">Päivi Ristell</span>
Tee mummolasta tuttu ruskea kastike, anna sipulin hautua pehmoiseksi ja ruskista jauheliha kunnolla. Tulee täydellistä! Kuva: Päivi Ristell

Tee kotiruokaklassikko huippukokki Serko Rantasen helpolla ohjeella. Kuuma vinkki: aloita valmistamalla ruskea kastike.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Maailman paras jauhelihakastike

Ainekset

400
g
naudanjauhelihaa
30
g
voita
½
dl
vehnäjauhoja
5
dl
lihalientä
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
öljyä
1
dl
kermaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Lisäksi
perunoita tai spagettia
ruohosipulia

Työvaiheet

  • Tee ruskea kastike. Sulata voi kasarissa. Lisää jauhot ja ruskista seos sekoitellen piparitaikinan väriseksi. Nosta kasari liedeltä ja lisää lihaliemi muutamassa erässä voimakkaasti vispilällä vatkaten. Jätä kastike hautumaan miedolle lämmölle. Lisää tarvittaessa lientä.
  • Raasta sipuli ja valkosipuli hienoksi. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulia miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää kastikkeeseen kuullotettu sipuli ja kerma.
  • Pyyhkäise paistinpannu puhtaaksi ja ruskista jauheliha huolella rapeaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita jauheliha kastikkeeseen ja anna hautua vielä 10 minuuttia.
  • Tarjoa kastike keitettyjen perunoiden tai spagetin kanssa. Koristele ruohosipulilla.

Vinkki! Voit tehdä kastikkeesta gluteenittoman suurustamalla sen tattarijauhoilla.

Kommentit (1)

rasismi

tämä on rasismi koska liha on rasismi, itken ääneen senkin rasistit

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Marjut Ollila
Kesällä voit korvata puuron omenat tuoreilla marjoilla. Vauva voi lusikoida puuron tai hörpätä sen täytettävästä smoothiepussista. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Kesällä voit korvata puuron omenat tuoreilla marjoilla. Vauva voi lusikoida puuron tai hörpätä sen täytettävästä smoothiepussista. Kuva: Panu Pälviä

Kun tuorepuuron tekee kaupan puurohiutaleista ja tarjoilee vuorokauden sisällä valmistuksesta, se sopii vauvallekin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 aikuiselle ja 1 lapselle
Valmistusaika
15 min + tekeytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Lempeä tuorepuuro

Ainekset

2
pientä omenaa
2
rkl
sitruunamehua
½
tl
ceyloninkanelia
3
dl
kaurahiutaleita
3
dl
(luomu)kaurajuomaa
½
dl
pähkinärouhetta
Isommille syöjille
hunajaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Pese omenat, poista siemenkodat ja kuutioi. Kotimaisia omenoita ei ole pakko kuoria. Laita omenakuutiot leivinpaperin päälle uunipellille ja pirskottele päälle sitruunamehua. Ripottele kaneli omenoiden päälle.
  3. Laita pelti ylätasolla ja kypsennä omenoita kymmenen minuuttia.
  4. Sekoita kaurahiutaleet ja kaurajuoma sekä pähkinärouhe keskenään kannellisessa purkissa. Lisää joukkoon omenakuutiot.
  5. Nosta tekeytymään jääkaappiin yön yli tai vähintään neljäksi tunniksi.
  6. Lisää nestettä tarvittaessa ennen tarjoilua.
  7. Mausta yli yksivuotiaan annos halutessasi hunajalla.

Kommentit (0)

Prisca Leclerc
Pikkelöity kesäkurpitsa on salaatissa loistolisuke. Kuva: <span class="photographer">Anna Huovinen</span>
Pikkelöity kesäkurpitsa on salaatissa loistolisuke. Kuva: Anna Huovinen

Tässäpä mainio tarjottava yhteisiin ruokahetkiin: kipposalaatista jokainen saa kasattua mieluisen yhdistelmän. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min + jäähdyttäminen
Vaikeustaso
Helppo

Kipposalaatti

Ainekset

Paahdetut kikherneet
1
tlk (310 g)
kikherneitä
1
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
½
tl
savupaprikajauhetta
Pikkelöity kesäkurpitsa
1
kesäkurpitsa
1
dl
väkiviinaetikkaa
2
dl
sokeria
3
dl
vettä
2
tl
oreganoa
Kastike
1
avokado
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
valkoviinietikkaa
1
sitruunan mehu
½
tl
suolaa
½
tl
sokeria
mustapippuria
dl
oliiviöljyä
Tahmea tofu
200
g
tofua
2
tl
soijakastiketta
2
rkl
seesamiöljyä
3
rkl
hunajaa
rypsiöljyä paistamiseen
2
rkl
seesaminsiemeniä
Kippoihin
keitettyä riisiä
3
vartta
kevätsipulia
2–3
tomaattia
1
tlk (320 g)
maissia
3
sydänsalaattia

Työvaiheet

  1. Valmista kikherneet. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Huuhtele kikherneet, kaada kulhoon ja mittaa joukkoon öljy sekä mausteet. Nosta uuniin 35 minuutiksi.
  2. Pikkelöi kesäkurpitsa. Kiehauta kattilassa väkiviinaetikka, sokeri, vesi ja oregano. Siivuta kesäkurpitsa mandoliinilla tai juustohöylällä nauhoiksi. Nosta nauhat purkkiin ja kaada päälle kiehuva liemi. Kurpitsat ovat valmiita, kun liemi on jäähtynyt jääkaappikylmäksi.
  3. Valmista kastike. Lusikoi avokado korkeaan kapeaan astiaan, lisää pilkottu valkosipulinkynsi, etikka, sitruunamehu, suola, sokeri ja pippuri. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää joukkoon oliiviöljy samalla soseuttaen.
  4. Valmista tofu. Paloittele tofu kuutioiksi. Laita talouspaperin väliin kuivumaan. Sekoita soija, öljy ja hunaja kastikkeeksi. Kuumenna paistinpannulla hieman öljyä. Kaada tofukuutiot pannulle ja ruskista. Kaada päälle kastike ja paista, kunnes kastike on haihtunut ja tarttunut tofupalojen pintaan. Ripottele päälle seesaminsiemenet ja sammuta liesi.
  5. Aseta kaikki ainekset pieniin kippoihin. Pese ja erottele sydänsalaattien lehdet valmiiksi. Anna jokaisen koota oma annoksensa.

Kommentit (0)

Prisca Leclerc
Oliiviöljyyn sekoittuva feta maustaa ihanasti koko salaatin. Kuva: <span class="photographer">Anna Huovinen</span>
Oliiviöljyyn sekoittuva feta maustaa ihanasti koko salaatin. Kuva: Anna Huovinen

Taivuta somehitti uunifetapasta kesäiseksi salaatiksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
20 min + jäähdyttäminen
Vaikeustaso
Helppo

Uunifetasalaatti

Ainekset

150
g
fetaa
¾
dl
oliiviöljyä
2
tl
Provencen yrttisekoitusta
¼
tl
mustapippuria
n. 200
g
(kikherne)pastaa
1
punasipuli
1
jäävuorisalaatti
100
g
babypinaattia
1
ruukku
basilikaa
250
g
kirsikkatomaatteja
150
g
pähkinäsekoitusta
1
sitruuna

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen.
  2. Aseta fetajuusto pieneen uunivuokaan, kaada päälle oliiviöljy ja ripottele päälle yrttiseos ja mustapippuria. Nosta uuniin 20 minuutiksi, kunnes juusto on saanut väriä ja pehmentynyt. Murenna kuuma feta vuoassa öljyn kanssa tasaiseksi rouheeksi ja anna jäähtyä huoneenlämmössä.
  3. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja jätä jäähtymään. Leikkaa punasipuli ohuiksi rinkuloiksi, pese, kuivaa ja revi salaatti tarjoilukulhoon, sekoita joukkoon pinaatinlehdet, sipuli ja noin 10 basilikanlehteä. Huuhtele ja leikkaa tomaatit puoliksi ja rouhi pähkinöitä veitsellä hieman pienemmäksi.
  4. Sekoita pasta ja feta keskenään ja nostele seos kirsikkatomaattien kanssa salaatin joukkoon. Purista sekaan puolikkaan sitruunan mehu. Ripottele päälle pähkinät.

Kommentit (0)

Prisca Leclerc
Jokainen saa täyttää pitaleivät lemppareillaan. Kuva: <span class="photographer">Anna Huovinen</span>
Jokainen saa täyttää pitaleivät lemppareillaan. Kuva: Anna Huovinen

Tee huippuhyviä falafeleja kerralla iso satsi, sillä ne kestävät hyvin pakastamista. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 24 falafelia
Valmistusaika
30 min + tekeytyminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsafalafelit ja kasviskaviaari

Ainekset

1
kesäkurpitsa (n. 250 g)
½
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
2
valkosipulinkynttä
½
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
kevätsipuli varsineen
oliiviöljyä
1
tlk
valkopapuja (310 g)
1
kananmuna
dl
mantelijauhoja
dl
kikhernejauhoja
150
g
juustoraastetta
½
dl
seesaminsiemeniä
2
tl
suolaa
Kasviskaviaari
2
dl
turkkilaista jogurttia
2
valkosipulinkynttä
1
keltainen paprika
1
tomaatti
10
cm
kurkkua
3
oksaa
minttua
suolaa ja mustapippuria
Lisäksi
4–8
pitaleipää
rucolaa ja versosekoitusta

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  2. Pese ja raasta kesäkurpitsa. Raasta inkivääri, hienonna valkosipulinkynnet, persilja ja kevätsipuli. Sekoita ainekset yhteen ja kuullota raaste niukassa öljyssä paistinpannulla.
  3. Huuhtele ja kaada pavut tilavaan kulhoon. Soseuta pavut sauvasekoittimella ja sekoita joukkoon muna ja haalea kasvisraaste, jauhot, juusto, seesaminsiemenet ja suola. Nosta jääkaappiin tekeytymään puoleksi tunniksi.
  4. Valmista sillä aikaa kaviaari. Hienonna kaksi valkosipulinkynttä, paprika, tomaatti, minttu ja raasta kurkku. Purista kurkusta nesteet pois ja sekoita kaikki ainekset jogurtin joukkoon. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippurilla.
  5. Pyörittele kesäkurpitsataikinasta noin 4 senttiä halkaisijaltaan olevia palloja kostein käsin ja aseta ne leivinpaperille uunipellille. Nosta uuniin 20 minuutiksi, välillä käännellen, kunnes falafelit ovat saaneet väriä.
  6. Tarjoa falafelit lämmitettyjen pitojen välissä salaatin ja kasviskaviaarin kera.

Kommentit (0)