Outi Väisänen
Isojen syöjien puoli tomaattipiirakasta maustetaan kapriksilla, fetalla ja rucolalla. Kuva: Piia Arnould
Isojen syöjien puoli tomaattipiirakasta maustetaan kapriksilla, fetalla ja rucolalla. Kuva: Piia Arnould

Leivo vauvan ja vanhempien piirakka samaan vuokaan. Ei haittaa, että taikina on suolaton, sillä vanhempien puoliskossa on reilusti fetaa ja suolaisia kapriksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta + vauvalle
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Vauvatreffien tomaattipiirakka

Ainekset

2
dl
kaurajauhoja
dl
(pika)kaurahiutaleita
½
dl
perunajauhoja
tl
leivinjauhetta
½
dl
rypsiöljyä
n. ½
dl
kylmää vettä
Täyte
4
kananmunaa
1
prk
kaurafraichea
1
tomaatti
250
g
kirsikkatomaatteja
Isommille syöjille
1
pkt
fetaa
1
pieni prk
kapriksia
1
ruukku
rucolaa
mustapippuria
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Rypistä leivinpaperi ja laita se piirakkavuokaan (halkaisija n. 24 cm).
  2. Yhdistä kaurajauho, kaurahiutaleet, perunajauho ja leivinjauhe kulhossa. Lisää öljy ja vettä sen verran, että saat sopivasti muotoiltavan taikinan. Painele taikina vuokaan. Esikypsennä pohjaa uunissa 15 minuuttia.
  3. Yhdistä munat ja kaurafraiche. Viipaloi tomaatti ja puolita kirsikkatomaatit. Murusta feta.
  4. Ota pohja uunista ja kaada munaseos vuokaan. Ripottele feta ja valutetut kaprikset muualle kuin vauvan osuuteen. Lisää tomaatit.
  5. Kypsennä piirakkaa noin 30 minuuttia, kunnes se on kypsä ja saanut väriä. Anna jäähtyä jonkin aikaa ennen tarjoamista. Piirakka maistuu myös kylmänä.
  6. Koristele aikuisten osuus piirakasta rucolalla, pippurilla ja sormisuolalla.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Outi Väisänen
Tacopiirakka onnistuu kiireessä hyvin vaikka valmistaikinasta. Kuva: Piia Arnould
Tacopiirakka onnistuu kiireessä hyvin vaikka valmistaikinasta. Kuva: Piia Arnould

Helppo ja nopea tacopiirakka sopii loistavasti koko perheen vapaailtaan sekä lastenjuhlien suolapalaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
35 min + kypsennys 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tacopiirakka

Ainekset

Pohja
6
dl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
100
g
kylmää voita
250
g
rahkaa
n. ½
dl
kylmää vettä
Täyte
800
g
naudanjauhelihaa
1
rkl
rypsiöljyä
1
pss
tacomaustetta
2
prk (300 g)
ranskankermaa
250
g
kirsikkatomaatteja
3
pientä perunaa
250
g
juustoraastetta
Dippi
1
prk
ranskankermaa
1
avokado
2
tl
tacomaustetta

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Mittaa jauhot ja suola kulhoon. Kuutioi voi joukkoon. Nypi murumaiseksi seokseksi. Sekoita rahka joukkoon. Lisää vettä sen verran, että saat taikinasta sopivan muotoiltavaa.
  2. Kauli taikina leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi ja nosta pellille. Esipaista pohjaa uunissa 10 minuuttia.
  3. Paista jauheliha isossa pannussa öljyssä kahdessa erässä, jotta se ruskistuu kunnolla. Lisää tacomauste, säästä 2 tl dippiin. Sekoita ranskankerma joukkoon.
  4. Puolita tomaatit. Kuori perunat. Levitä jauheliha, tomaatit ja juusto piirakkapohjalle. Viipaloi perunat kuorimaveitsellä ohuiksi viipaleiksi pinnalle.
  5. Kypsennä uunissa noin 25 minuuttia, kunnes pinta on ruskistunut. Tarjoa lämpimänä tai jäähtyneenä.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Superhelppo mangopyörre maistuu mustikalta ja jogurtilta. Banskumehujää surautetaan appelsiinista, ananaksesta ja banaanista. Kuva: Piia Arnould
Superhelppo mangopyörre maistuu mustikalta ja jogurtilta. Banskumehujää surautetaan appelsiinista, ananaksesta ja banaanista. Kuva: Piia Arnould

Tee jätskit, jotka sopivat aivan kaikille puolivuotiaasta ylöspäin, mangopyörre kymmenkuisesta alkaen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5 + 5 kpl
Valmistusaika
5 min + pakastus 5 t
Vaikeustaso
Helppo

Banskumehujää ja mangopyörre

Ainekset

Banskumehujää
1
appelsiini
1
banaani
1
tlk
ananasmurskaa
Mangopyörre
1
dl
kotimaisia pakastemustikoita
2
dl
kreikkalaista jogurttia
1
dl
mangososetta

Työvaiheet

  1. Tee banskumehujäät: Leikkaa appelsiinista kuori ja valkoinen osa pois terävällä veitsellä. Paloittele appelsiini ja banaani teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Lisää ananasmurska. Soseuta aivan sileäksi.
  2. Kaada massa mehujäämuotteihin. Pakasta vähintään 5 tuntia.
  3. Tee mangopyörteet: Lusikoi mehujäämuotteihisi sopiva määrä jäisiä mustikoita, jogurttia ja mangososetta muotteihin. Sekoita kevyesti veitsenkärjellä. Pakasta vähintään 5 tuntia.

Vinkki! Jos mehujäämassaa jää yli, se maistuu smoothiena.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Lihapullapadassa muhivat samat maut kuin talven somehitissä uunifetapastassa. Kuva: Panu Pälviä
Lihapullapadassa muhivat samat maut kuin talven somehitissä uunifetapastassa. Kuva: Panu Pälviä

Maukkaat fetalihapullat voit valmistaa joko käden käänteessä tai hissukseen haudutellen. Herkkua tulee joka tapauksessa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Fetalihapullat ja tomaattispagetti

Ainekset

700
g
jauhelihaa
200
g
fetajuustoa
3
valkosipulinkynttä
1
pieni prk
kapriksia
½
ruukkua
basilikaa
1
kananmuna
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
2
rkl
oliiviöljyä
Tomaattikastike
2
tlk
tomaattimurskaa
2
rkl
balsamicoa
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
½
dl
oliiviöljyä
½
ruukkua
basilikaa
Lisäksi
400
g
spagettia

Työvaiheet

  1. Laita kastikkeen ainekset öljyä ja basilikaa lukuun ottamatta kattilaan. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla lihapullien valmistuksen ajan tai niin kauan kuin haluat. Maku syvenee, kun kastike hautuu pitkään.
  2. Laita jauheliha kulhoon. Murusta feta joukkoon, säästä osa koristeeksi. Hienonna sekaan valkosipuli, kaprikset ja basilika varsineen. Lisää muna, suola ja pippuri. Sekoita käsin. Öljyä kätesi ja muotoile taikina pulliksi.
  3. Kuumenna öljy paistinpannussa. Ruskista lihapullat ja nosta kastikkeen joukkoon. Anna hautua 10 minuuttia. Sekoita öljy ja hienonna suurin osa basilikasta kastikkeeseen.
  4. Keitä spagetti ja valuta se. Sekoita lihapullakastike spagettiin. Ripottele fetaa ja basilikaa koristeeksi.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Aikuisten annokset viimeistelet jogurtilla, pähkinöillä ja korianterilla. Kuva: Piia Arnould
Aikuisten annokset viimeistelet jogurtilla, pähkinöillä ja korianterilla. Kuva: Piia Arnould

Kikhernepata syntyy vaikka yhdellä kädellä. Sen lämmittävät mausteet ovat kuin lempeä halaus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kikhernemasala

Ainekset

1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
4
cm:n pala
inkivääriä
3
rkl
(kookos)öljyä
1
rkl
garam masalaa
2
tl
sokeria
2
tkl
tomaattimurskaa
2
tkl
veteen säilöttyjä kikherneitä (esim. Biona)
Lisäksi
keitettyä basmatiriisiä ja/tai pitaleipää
Isommille syöjille
¾
tl
suolaa
2
dl
kreikkalaista jogurttia
1
ruukku
korianteria
cashewpähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna sipuli ja valkosipuli kasariin. Kuori inkivääri ja hienonna aivan pieneksi joukkoon.
  2. Lisää öljy ja kuullota muutama minuutti, kunnes sipuli on pehmeää. Sekoita garam masala ja sokeri joukkoon.
  3. Lisää tomaattimurska. Huuhtele kikherneet siivilässä ja lisää kastikkeeseen. Anna hautua 10 minuuttia. Voit hauduttaa pidempäänkin, jolloin maku syvenee.
  4. Ota 2–3 dl kastiketta sivuun vauvalle. Voit soseuttaa ruuan.
  5. Mausta loppu kastike suolalla. Kääntele puolet jogurtista kastikkeen joukkoon juuri ennen tarjoamista ja tarjoa loput ruuan kanssa.
  6. Tarjoa masala riisin kanssa. Viimeistele vanhempien annokset korianterilla ja cashewpähkinöillä.

Kommentit (0)