Emilia Kolari
Kylmän taikinan vuoksi pullan pinta halkeilee uunissa. Makuun se ei vaikuta. Kuva: <span class="photographer">Päivi Ristell</span>
Kylmän taikinan vuoksi pullan pinta halkeilee uunissa. Makuun se ei vaikuta. Kuva: Päivi Ristell
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
40 min + 10 t kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Yön yli -voisilmäpullat

Ainekset

dl
maitoa
1
pss
kuivahiivaa
1
dl
sokeria
2
tl
rouhittua kardemummaa
1
tl
suolaa
1
muna
6½–7
dl
vehnäjauhoja
100
g
voita huoneenlämpöisenä
Voiteluun
1
muna
Täyte
50
g
voita
2
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa maito isoon leivontakulhoon. Vatkaa joukkoon kuivahiiva, sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää puolet vehnäjauhoista ja vatkaa tasaiseksi. Lisää loput jauhot.
  2. Vaivaa taikinaa muutama minuutti. Lisää pehmeä voi ja jatka vaivaamista viitisen minuuttia, kunnes taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista.
  3. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan kohota jääkaapissa yön yli.
  4. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile se pötköksi. Jaa taikina 16 palaan. Pyörittele palat pulliksi kahdelle pellille. Kohota liinalla peitettynä noin tunti.
  5. Työnnä kohonneisiin pulliin kolo jauhotetulla sormella. Voitele pullat munalla.
  6. Leikkaa voi tasan 16 palaan. Työnnä voikuutio pullan sisään. Ripottele päälle sokeria.
  7. Paista pullia 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Prisca Leclerc
Jokainen saa täyttää pitaleivät lemppareillaan. Kuva: <span class="photographer">Anna Huovinen</span>
Jokainen saa täyttää pitaleivät lemppareillaan. Kuva: Anna Huovinen

Tee huippuhyviä falafeleja kerralla iso satsi, sillä ne kestävät hyvin pakastamista. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 24 falafelia
Valmistusaika
30 min + tekeytyminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsafalafelit ja kasviskaviaari

Ainekset

1
kesäkurpitsa (n. 250 g)
½
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
2
valkosipulinkynttä
½
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
kevätsipuli varsineen
oliiviöljyä
1
tlk
valkopapuja (310 g)
1
kananmuna
dl
mantelijauhoja
dl
kikhernejauhoja
150
g
juustoraastetta
½
dl
seesaminsiemeniä
2
tl
suolaa
Kasviskaviaari
2
dl
turkkilaista jogurttia
2
valkosipulinkynttä
1
keltainen paprika
1
tomaatti
10
cm
kurkkua
3
oksaa
minttua
suolaa ja mustapippuria
Lisäksi
4–8
pitaleipää
rucolaa ja versosekoitusta

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  2. Pese ja raasta kesäkurpitsa. Raasta inkivääri, hienonna valkosipulinkynnet, persilja ja kevätsipuli. Sekoita ainekset yhteen ja kuullota raaste niukassa öljyssä paistinpannulla.
  3. Huuhtele ja kaada pavut tilavaan kulhoon. Soseuta pavut sauvasekoittimella ja sekoita joukkoon muna ja haalea kasvisraaste, jauhot, juusto, seesaminsiemenet ja suola. Nosta jääkaappiin tekeytymään puoleksi tunniksi.
  4. Valmista sillä aikaa kaviaari. Hienonna kaksi valkosipulinkynttä, paprika, tomaatti, minttu ja raasta kurkku. Purista kurkusta nesteet pois ja sekoita kaikki ainekset jogurtin joukkoon. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippurilla.
  5. Pyörittele kesäkurpitsataikinasta noin 4 senttiä halkaisijaltaan olevia palloja kostein käsin ja aseta ne leivinpaperille uunipellille. Nosta uuniin 20 minuutiksi, välillä käännellen, kunnes falafelit ovat saaneet väriä.
  6. Tarjoa falafelit lämmitettyjen pitojen välissä salaatin ja kasviskaviaarin kera.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Banoffee-keksit, jotka vievät kielen sekä vauvalta että vanhemmilta. Kuva: <span class="photographer">Piia Arnould</span>
Banoffee-keksit, jotka vievät kielen sekä vauvalta että vanhemmilta. Kuva: Piia Arnould

Pehmeät keksit ovat kuin paranneltu versio apinaeväästä, sormiruokaklassikosta, jolla ratkotaan ongelmat välipalaideoista puurolakkoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pehmeät banoffee-keksit

Ainekset

2
(yli)kypsää banaania
½
dl
makeuttamatonta maapähkinävoita
1
kananmuna
2
dl
pikakaurahiutaleita
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
kardemummaa
Lisäksi
banaaniviipaleita
Isommille syöjille
kuivattuja banaanilastuja
toffeekastiketta tai maapähkinävoita

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. 
  2. Muussaa banaanit kulhossa, joukkoon saa jäädä sattumia. Sekoita maapähkinävoi ja muna joukkoon. Lisää kaurahiutaleet ja ripottele leivinjauhe ja kardemumma tasaisesti päälle. Sekoita. 
  3. Jaa taikina kymmeneksi nokareeksi pellille leivinpaperin päälle. Levitä nokareet ohuemmiksi kekseiksi. 
  4. Kypsennä uunissa noin 10 minuuttia, kunnes keksit ovat pohjastakin kypsät. Anna jäähtyä hetki.
  5. Koristele keksit banaaniviipaleilla. Osaan voit lisätä myös murustettuja banaanilastuja ja toffeekastiketta tai maapähkinävoita päälle.

Kommentit (0)

Outi Väisäinen
Nam! Suosikkikeksi kurkkaa juustokakun ja brownien välistä. Kokoa Oreo-palat keoksi, niin ne käyvät synttärikakusta. Kuva: <span class="photographer">Piia Arnould</span>
Nam! Suosikkikeksi kurkkaa juustokakun ja brownien välistä. Kokoa Oreo-palat keoksi, niin ne käyvät synttärikakusta. Kuva: Piia Arnould

Joko keksimania iski teihinkin? Mahtavissa Oreo-paloissa yhdistyy monta lempimakua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 annosta
Valmistusaika
45 min + kypsennys 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Oreo-palat

Ainekset

Brownie-taikina
150
g
tummaa suklaata
150
g
voita
dl
sokeria
3
kananmunaa
1
dl
vehnäjauhoja
¾
dl
kaakaojauhetta
Juustokakku
400
g
tuorejuustoa
2
kananmunaa
¾
dl
sokeria
1
rkl
vaniljasokeria
Lisäksi
2
pkt (300 g)
Oreo-keksejä
(1 dl mustaherukoita)

Työvaiheet

  1. Laita leivinpaperi uunivuokaan (n. 20 x 30 cm). Paloittele suklaa ja voi reilun kokoiseen kulhoon. Sulata mikrossa lyhyissä jaksoissa välillä sekoittaen.
  2. Vatkaa sokeri sähkövatkaimella suklaan ja voin joukkoon. Lisää munat. Lisää nopeasti jauhot ja kaakao. Levitä taikina vuokaan.
  3. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Painele keksit syvälle brownietaikinaan.
  4. Huuhtaise vatkain ja kulho. Vatkaa tuorejuusto, munat ja sokerit tasaiseksi. Levitä seos vuokaan päällimmäiseksi kerrokseksi.
  5. Halutessasi tee marjamarmorointi. Soseuta sulat herukat sauvasekoittimella. Pirskota täpliksi juustokakulle ja piirrä pintaan marmorikuvioita veitsenkärjellä.
  6. Kypsennä uunin keskitasossa noin 45 minuuttia, brownietaikina saa jäädä kosteaksi. Anna jäähtyä. Voit myös antaa kakun olla yön yli jääkaapissa.
  7. Paloittele Oreo-palat terävällä veitsellä niin, että leikkaat aina keksin kohdalta halki.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Superhelppo mangopyörre maistuu mustikalta ja jogurtilta. Banskumehujää surautetaan appelsiinista, ananaksesta ja banaanista. Kuva: <span class="photographer">Piia Arnould</span>
Superhelppo mangopyörre maistuu mustikalta ja jogurtilta. Banskumehujää surautetaan appelsiinista, ananaksesta ja banaanista. Kuva: Piia Arnould

Tee jätskit, jotka sopivat aivan kaikille puolivuotiaasta ylöspäin, mangopyörre kymmenkuisesta alkaen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5 + 5 kpl
Valmistusaika
5 min + pakastus 5 t
Vaikeustaso
Helppo

Banskumehujää ja mangopyörre

Ainekset

Banskumehujää
1
appelsiini
1
banaani
1
tlk
ananasmurskaa
Mangopyörre
1
dl
kotimaisia pakastemustikoita
2
dl
kreikkalaista jogurttia
1
dl
mangososetta

Työvaiheet

  1. Tee banskumehujäät: Leikkaa appelsiinista kuori ja valkoinen osa pois terävällä veitsellä. Paloittele appelsiini ja banaani teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Lisää ananasmurska. Soseuta aivan sileäksi.
  2. Kaada massa mehujäämuotteihin. Pakasta vähintään 5 tuntia.
  3. Tee mangopyörteet: Lusikoi mehujäämuotteihisi sopiva määrä jäisiä mustikoita, jogurttia ja mangososetta muotteihin. Sekoita kevyesti veitsenkärjellä. Pakasta vähintään 5 tuntia.

Vinkki! Jos mehujäämassaa jää yli, se maistuu smoothiena.

Kommentit (0)