Emilia Kolari
Kylmän taikinan vuoksi pullan pinta halkeilee uunissa. Makuun se ei vaikuta. Kuva: <span class="photographer">Päivi Ristell</span>
Kylmän taikinan vuoksi pullan pinta halkeilee uunissa. Makuun se ei vaikuta. Kuva: Päivi Ristell
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
40 min + 10 t kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Yön yli -voisilmäpullat

Ainekset

dl
maitoa
1
pss
kuivahiivaa
1
dl
sokeria
2
tl
rouhittua kardemummaa
1
tl
suolaa
1
muna
6½–7
dl
vehnäjauhoja
100
g
voita huoneenlämpöisenä
Voiteluun
1
muna
Täyte
50
g
voita
2
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa maito isoon leivontakulhoon. Vatkaa joukkoon kuivahiiva, sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää puolet vehnäjauhoista ja vatkaa tasaiseksi. Lisää loput jauhot.
  2. Vaivaa taikinaa muutama minuutti. Lisää pehmeä voi ja jatka vaivaamista viitisen minuuttia, kunnes taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista.
  3. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan kohota jääkaapissa yön yli.
  4. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile se pötköksi. Jaa taikina 16 palaan. Pyörittele palat pulliksi kahdelle pellille. Kohota liinalla peitettynä noin tunti.
  5. Työnnä kohonneisiin pulliin kolo jauhotetulla sormella. Voitele pullat munalla.
  6. Leikkaa voi tasan 16 palaan. Työnnä voikuutio pullan sisään. Ripottele päälle sokeria.
  7. Paista pullia 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Marjut Ollila
Leipä maistuu alle yksivuotiaalle ilman suolaisia päällysteitä. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Leipä maistuu alle yksivuotiaalle ilman suolaisia päällysteitä. Kuva: Panu Pälviä

Ihana ja helppo leipä on mainio iltapala koko perheelle. Ilman päällysteitä se maistuu myös alle vuoden ikäiselle vauvalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Koko perheen focaccia

Ainekset

4
dl
vettä
2
pss
kuivahiivaa
n. 7
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
oliiviöljyä + 4 rkl oliiviöljyä pinnalle
Isommille lisäksi
kuivattuja yrttejä
kivettömiä oliiveja
aurinkokuivattuja tomaatteja
parmesaania

Työvaiheet

  1. Lämmitä vesi 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää veden joukkoon. Sekoita tarvittava määrä jauhoja muutamassa erässä ison lusikan tai puukauhan avulla. Taikinaa ei tarvitse vaivata, ja se saa jäädä melko löysäksi.
  2. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota noin 20 minuuttia.
  3. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja ripottele sen päälle 2 rkl oliiviöljyä. Kaada taikina pellille, tasoita lusikalla tai kauhalla ja jätä liinan alle kohoamaan vartiksi.
  4. Kun taikina on kohonnut, tiputtele sen päälle 4 rkl oliiviöljyä ja kuivattuja yrttejä. Painele isommille syöjille tarkoitettuun osaan kivettömiä oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja ja ripottele päälle raastettua parmesaania.
  5. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä ja juusto sulanut kullanruskeaksi.

Kommentit (0)

Marjut Ollila
Vauvakin voi herkutella: ota hänelle marjoja sivuun ennen kuin paistat crumblen. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Vauvakin voi herkutella: ota hänelle marjoja sivuun ennen kuin paistat crumblen. Kuva: Panu Pälviä

Marjapaistos on helppo ja nopea jälkiruoka. Kätke siihen koko perheen lempimarjoja. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
5 min + 30 min paisto
Vaikeustaso
Helppo

Marjacrumble

Ainekset

1
litra
tuoreita marjoja (esim. mansikoita, vadelmia, karhunvatukoita)
2
tl
kardemummaa
2
tl
perunajauhoja
½
dl
kaura- tai vehnäjauhoja
½
dl
kaurahiutaleita
2
rkl
sokeria
90
g
voita tai margariinia

Työvaiheet

  1. Ota osa marjoista erilleen vauvaa varten. Sekoita perunajauho ja kardemumma keskenään ja yhdistä seos marjojen kanssa. Kumoa marjat uunivuokaan.
  2. Nypi jauhot ja hiutaleet voin tai margariinin kanssa murumaiseksi taikinaksi ja ripottele marjojen päälle.
  3. Paista uunin keskitasossa 200 asteessa puolisen tuntia.

Kommentit (0)

Riikka Kaila
Voit koristella kakun pintaa myös mustikanlehdillä. Kuva: <span class="photographer">Pia Inberg</span>
Voit koristella kakun pintaa myös mustikanlehdillä. Kuva: Pia Inberg

Helppo mustikka-marenkikakku tekee juhlan. Laiska leipuri oikaisee käyttämällä valmiita marenkeja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkabrita

Ainekset

100
g
voita
1
dl
sokeria
2
keltuaista
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
dl
maitoa
Marenki
2
valkuaista
1
dl
(erikoishienoa) sokeria
Mustikka-kermatäyte
2
dl
vispikermaa
1
dl
maitorahkaa
2
rkl
sokeria
2
rkl
sokeria
1
tl
kardemummaa
3–4
dl
mustikoita

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Valmista taikina. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Säästä valkuaiset marenkiin ja vatkaa keltuaiset voi-sokerivaahdon sekaan.
  2. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos ja maito taikinaan.
  3. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan. Esipaista torttupohjaa uunin alatasolla noin 10 minuuttia.
  4. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi siinä vaiheessa, kun torttupohja on kypsynyt 10 minuuttia. Lisää sokeri vähitellen joukkoon edelleen vatkaten. Jatka vatkausta pari minuuttia, kunnes marenki on kiiltävää ja kovaa.
  5. Siirrä marenki pursotuspussiin.
  6. Ota torttupohja uunista. Se on paistunut tässä vaiheessa noin 13 minuuttia. Pursota marenki ruusukkeiksi piirakan ulkoreunalle. Jatka tortun paistamista vielä 15 minuuttia uunin alatasolla, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskeaa. Anna valmiin tortun jäähtyä.
  7. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka, sokeri ja kardemumma.
  8. Lusikoi kermatäyte tortun keskelle ja ripottele päälle mustikoita.

Kommentit (1)

Vierailija

Kannattaa kuitenkin etukäteen ottaa selvää, tykkäävätkö vieraat marengista. Minusta se on ylimakeaa.

Marjut Ollila
Kesällä voit korvata puuron omenat tuoreilla marjoilla. Vauva voi lusikoida puuron tai hörpätä sen täytettävästä smoothiepussista. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Kesällä voit korvata puuron omenat tuoreilla marjoilla. Vauva voi lusikoida puuron tai hörpätä sen täytettävästä smoothiepussista. Kuva: Panu Pälviä

Kun tuorepuuron tekee kaupan puurohiutaleista ja tarjoilee vuorokauden sisällä valmistuksesta, se sopii vauvallekin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 aikuiselle ja 1 lapselle
Valmistusaika
15 min + tekeytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Lempeä tuorepuuro

Ainekset

2
pientä omenaa
2
rkl
sitruunamehua
½
tl
ceyloninkanelia
3
dl
kaurahiutaleita
3
dl
(luomu)kaurajuomaa
½
dl
pähkinärouhetta
Isommille syöjille
hunajaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Pese omenat, poista siemenkodat ja kuutioi. Kotimaisia omenoita ei ole pakko kuoria. Laita omenakuutiot leivinpaperin päälle uunipellille ja pirskottele päälle sitruunamehua. Ripottele kaneli omenoiden päälle.
  3. Laita pelti ylätasolla ja kypsennä omenoita kymmenen minuuttia.
  4. Sekoita kaurahiutaleet ja kaurajuoma sekä pähkinärouhe keskenään kannellisessa purkissa. Lisää joukkoon omenakuutiot.
  5. Nosta tekeytymään jääkaappiin yön yli tai vähintään neljäksi tunniksi.
  6. Lisää nestettä tarvittaessa ennen tarjoilua.
  7. Mausta yli yksivuotiaan annos halutessasi hunajalla.

Kommentit (0)