Hanna Hurtta
Kanakeitosta teet oman annoksen vauvallekin. Kasvissyöjä voi vaihtaa broilerin esimerkiksi nopsasti paistettuun nyhtökauraan. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Kanakeitosta teet oman annoksen vauvallekin. Kasvissyöjä voi vaihtaa broilerin esimerkiksi nopsasti paistettuun nyhtökauraan. Kuva: Panu Pälviä

Mausteinen, ihana keitto maistuu koko perheelle, pienimmille ilman suolaa ja chiliä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Meksikolainen kana-tortillakeitto

Ainekset

2
rkl
öljyä
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
400
g
broilerin fileetä
1
tl
jauhettua juustokuminaa
½
tl
paprikajauhetta
½
tl
kuivattua oreganoa
1
vihreä paprika
1
dl
riisiä
200
g
pakastemaissia
½
l
vettä
2
prk
tomaattimurskaa
Päälle
4
(maissi)tortillaa
öljyä
2
kypsää avokadoa
Vanhemmille
½
tl
suolaa
1
chili
1
prk
ranskankermaa
1
limetti
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Leikkaa broileri sormiruokailijalle sopiviksi paloiksi, samoin paprika.
  2. Kuumenna öljy kattilassa ja freesaa sipulia ja valkosipulia miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan. Lisää broileri ja paista lisää muutama minuutti. Lisää kattilaan mausteet, paprika ja riisi. Paista vielä hetki.
  3. Kaada kattilaan vesi ja tomaattimurska. Kuumenna kiehuvaksi ja anna muhia noin 20–30 minuuttia, kunnes riisi on kypsää. Lisää lopuksi joukkoon maissit ja anna niiden kuumentua.
  4. Leikkaa tortillat suikaleiksi ja pyörittele ne öljyssä. Levitä suikaleet leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 175-asteisessa uunissa noin kymmenen minuuttia.
  5. Tarjoile keitto paistettujen tortillasuikaleiden, viipaloidun avokadon ja tuoreen hienonnetun korianterin kera. Aikuisten annokset voit viimeistellä suolalla, chilillä ja ranskankermalla ja tarjoilla limettilohkojen kera.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Marjut Ollila
Pehmoinen vuoka sopii hyvin vauvan ensimmäisiin haarukkatreeneihin. KUVA: Panu Pälviä
Pehmoinen vuoka sopii hyvin vauvan ensimmäisiin haarukkatreeneihin. KUVA: Panu Pälviä

Kalan ja kasvisten uusi kaveri on kvinoa. Resepti sopii myös vauvalle 5 kuukauden iästä alkaen.

”Pyrimme syömään kalaa suositellut pari kertaa viikossa. Toisinaan juutumme samojen reseptien äärelle. Se tarkoittaa iän ikuista uunilohta uunilohen perään, muutamaa kalasoppaa ja -salaattia. Siksi uusien, iisien kalareseptien metsästäminen on jatkuvaa.

Uunivuoassa valmistuvat ruuat...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-kvinoavuoka

Ainekset

dl
kvinoaa
3
dl
vettä
10
cm
pätkä purjoa
punainen paprika
pieni kesäkurpitsa tai puolikas isosta
400
g
lohta
2
kananmunaa
4
dl
kaurakermaa
½
tl
suolatonta kalamaustetta (Meira)
¼
tl
mustapippuria
Isommille syöjille
suolaa
tuoretta tilliä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Huuhtele kvinoa huolellisesti tiheäsilmäisessä siivilässä lämpimällä vedellä. Laita vesi kattilaan ja lisää kvinoa kiehuvan veden joukkoon. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla paketissa kerrotun ajan verran. Älä sekoita kvinoaa keittämisen aikana turhaan. Lisää tilkka vettä, jos kvinoa uhkaa kuivua.
  2. Pilko purjo ja paprika pieneksi. Kuori kesäkurpitsa tarvittaessa. Pienet kesäkurpitsat voi usein käyttää kuorineen, isommissa kuori saattaa olla kitkerä. Raasta kesäkurpitsa.
  3. Pilko lohi, mutta jätä paloihin kokoa, jotta vauvan on helpompi tarttua niihin.
  4. Kun kvinoa on kypsää, sekoita sen joukkoon vihannekset ja lohi ja kumoa vuokaan.
  5. Riko munien rakenne ja vatkaa niiden joukkoon kaurakerma ja mausteet. Kaada munaseos vuokaan ja varmista lusikan avulla, että neste pääsee valumaan kaikkialle.
  6. Paista uunin keskitasolla n. 40 minuuttia.
  7. Lisää suola ja tilli isompien syöjien annoksiin.

Kommentit (0)

Marjut Ollila
Jos kokkaat myös alle vuoden ikäiselle vauvalle, keitä hänen keittonsa erillään viereisessä pikkukattilassa. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Jos kokkaat myös alle vuoden ikäiselle vauvalle, keitä hänen keittonsa erillään viereisessä pikkukattilassa. Kuva: Panu Pälviä

Lempeän tulinen lohikeitto valmistuu helposti jo puolessa tunnissa. Resepti sopii myös vauvalle!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-kookoskeitto

Ainekset

1
sipuli
1
rkl
rypsiöljyä
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
pieni pätkä chiliä
6
perunaa
4
porkkanaa
1
l
vettä
1
rkl
kasvisfondia
400
g
lohta
Isommille lisäksi
1
prk
kookosmaitoa
tuoretta korianteria
limettilohkoja

Työvaiheet

  1. Pilko sipuli ja kuullota sitä öljyssä kattilassa muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon hienonnettu valkosipuli, inkivääriraaste ja pilkottu chili. Kuullota minuutin verran, mutta varo polttamasta.
  2. Lisää kattilaan vesi ja fondi. Kuori ja pilko perunat sekä porkkanat ja lisää ne kattilaan. Laita vauvalle perunat ja porkkanat erilliseen kattilaan riittävän vesimäärän kanssa. Älä lisää fondia tähän. Anna molempien keittojen kiehua hiljalleen, kunnes perunat ja porkkanat ovat lähes kypsiä.
  3. Lisää lohi isoina kuutioina molempiin kattiloihin. Isompien annoksiin lisää vielä kookosmaito. Anna keittojen kiehua miedolla lämmöllä muutama minuutti.
  4. Tarkista vielä, että vauvan perunat ja porkkanat ovat riittävän pehmeitä. Sopiva koostumus aloittelijalle on niin pehmeä, että saisit itse muusattua ruuan kielelläsi kitalakea vasten.
  5. Tarjoile vauvan annos ilman lientä ja isompien annos tuoreen korianterin ja limettilohkojen kanssa.

Kommentit (2)

Vierailija

Enkö ole tutkinut maustehyllyä tarpeeksi tarkkaan, vai oikeastiko jostain löytyy suolaton kasvisfondi joka käy vauvallekin?

Hanna-Mari – toimitus
Seuraa 
Liittynyt22.11.2016

Heippa! Vauvan keitto tehdään ilman fondia juuri tästä syystä. Kiitos, kun kommentoit, niin tarkennamme vielä reseptiä!

Marjut Ollila
Vauvakin voi herkutella: ota hänelle marjoja sivuun ennen kuin paistat crumblen. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Vauvakin voi herkutella: ota hänelle marjoja sivuun ennen kuin paistat crumblen. Kuva: Panu Pälviä

Marjapaistos on helppo ja nopea jälkiruoka. Kätke siihen koko perheen lempimarjoja. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
5 min + 30 min paisto
Vaikeustaso
Helppo

Marjacrumble

Ainekset

1
litra
tuoreita marjoja (esim. mansikoita, vadelmia, karhunvatukoita)
2
tl
kardemummaa
2
tl
perunajauhoja
½
dl
kaura- tai vehnäjauhoja
½
dl
kaurahiutaleita
2
rkl
sokeria
90
g
voita tai margariinia

Työvaiheet

  1. Ota osa marjoista erilleen vauvaa varten. Sekoita perunajauho ja kardemumma keskenään ja yhdistä seos marjojen kanssa. Kumoa marjat uunivuokaan.
  2. Nypi jauhot ja hiutaleet voin tai margariinin kanssa murumaiseksi taikinaksi ja ripottele marjojen päälle.
  3. Paista uunin keskitasossa 200 asteessa puolisen tuntia.

Kommentit (0)

Marjut Ollila
Kesällä voit korvata puuron omenat tuoreilla marjoilla. Vauva voi lusikoida puuron tai hörpätä sen täytettävästä smoothiepussista. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Kesällä voit korvata puuron omenat tuoreilla marjoilla. Vauva voi lusikoida puuron tai hörpätä sen täytettävästä smoothiepussista. Kuva: Panu Pälviä

Kun tuorepuuron tekee kaupan puurohiutaleista ja tarjoilee vuorokauden sisällä valmistuksesta, se sopii vauvallekin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 aikuiselle ja 1 lapselle
Valmistusaika
15 min + tekeytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Lempeä tuorepuuro

Ainekset

2
pientä omenaa
2
rkl
sitruunamehua
½
tl
ceyloninkanelia
3
dl
kaurahiutaleita
3
dl
(luomu)kaurajuomaa
½
dl
pähkinärouhetta
Isommille syöjille
hunajaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Pese omenat, poista siemenkodat ja kuutioi. Kotimaisia omenoita ei ole pakko kuoria. Laita omenakuutiot leivinpaperin päälle uunipellille ja pirskottele päälle sitruunamehua. Ripottele kaneli omenoiden päälle.
  3. Laita pelti ylätasolla ja kypsennä omenoita kymmenen minuuttia.
  4. Sekoita kaurahiutaleet ja kaurajuoma sekä pähkinärouhe keskenään kannellisessa purkissa. Lisää joukkoon omenakuutiot.
  5. Nosta tekeytymään jääkaappiin yön yli tai vähintään neljäksi tunniksi.
  6. Lisää nestettä tarvittaessa ennen tarjoilua.
  7. Mausta yli yksivuotiaan annos halutessasi hunajalla.

Kommentit (0)