Outi Väisänen
Voit säästää vähän kookosmaitoa ja piirtää sillä vaikka auringon keiton pintaan. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Voit säästää vähän kookosmaitoa ja piirtää sillä vaikka auringon keiton pintaan. Kuva: Panu Pälviä

Bataattikeitto saa lisää proteiinia linsseistä ja ihanan kirpakan maun limetistä ja sinapinsiemenistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Bataatti-linssikeitto

Ainekset

1
iso bataatti
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
mustia sinapinsiemeniä
2
tl
jauhettua korianteria
2
tl
kurkumaa
4
dl
kookosmaitoa
3/4
dl
punaisia linssejä
7–8
dl
vettä
1
tl
suolaa
2
limetin mehu

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele bataatti parin sentin paloiksi. Kuori ja hienonna sipulit.
  2. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulit pehmeiksi, älä ruskista. Lisää sinapinsiemenet, mausteet ja bataatti ja sekoittele pari minuuttia.
  3. Lisää kookosmaito, linssit ja vettä sen verran, että bataatti peittyy. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla 15–20 minuuttia, kunnes bataatti ja linssit ovat pehmeitä.
  4. Soseuta keitto sauvasekoittimella karkeaksi tai samettiseksi. Lisää vettä tarvittaessa.
  5. Mausta suolalla ja limetin mehulla. Tarjoa leivän kanssa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Tarjoa linssimuhennos vaikkapa riisin kera. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Tarjoa linssimuhennos vaikkapa riisin kera. Kuva: Panu Pälviä

Lämmittävät mausteet tekevät linssipadasta täydellisen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min + 30 min haudutus
Vaikeustaso
Helppo

Linssimuhennos eli dahl

Ainekset

3
dl
punaisia linssejä
2
sipulia
3
rkl
inkivääriä raastettuna
2
tl
korianterinsiemeniä
tl
juustokuminaa eli jeeraa
tl
kardemummaa
¼
tl
cayennepippuria
2
rkl
rypsiöljyä
8
dl
vettä
1
kanelitanko
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
suolaa
3
dl
turkkilaista jogurttia
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Huuhtele linssit. Kuori ja lohko sipuli. Raasta inkivääri.
  2. Rouhi korianterinsiemenet. Pane mausteet pannulle paahtumaan. Varo, etteivät ne pala. Lisää joukkoon öljy ja sipulit. Kääntele mausteita ja sipuleita muutama minuutti öljyssä.
  3. Lisää linssit, inkivääri, vesi, kanelitanko, tomaattipyree ja suola. Hauduta 30 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.
  4. Kaada muhennos tarjoiluastiaan. Lisää desi jogurttia muhennoksen päälle tai tarjoa jogurtti erikseen. Silppua päälle reilusti tuoretta korianteria.

Kommentit (0)

Marjut Ollila
Jos kokkaat myös alle vuoden ikäiselle vauvalle, keitä hänen keittonsa erillään viereisessä pikkukattilassa. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Jos kokkaat myös alle vuoden ikäiselle vauvalle, keitä hänen keittonsa erillään viereisessä pikkukattilassa. Kuva: Panu Pälviä

Lempeän tulinen lohikeitto valmistuu helposti jo puolessa tunnissa. Resepti sopii myös vauvalle!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-kookoskeitto

Ainekset

1
sipuli
1
rkl
rypsiöljyä
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
pieni pätkä chiliä
6
perunaa
4
porkkanaa
1
l
vettä
1
rkl
kasvisfondia
400
g
lohta
Isommille lisäksi
1
prk
kookosmaitoa
tuoretta korianteria
limettilohkoja

Työvaiheet

  1. Pilko sipuli ja kuullota sitä öljyssä kattilassa muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon hienonnettu valkosipuli, inkivääriraaste ja pilkottu chili. Kuullota minuutin verran, mutta varo polttamasta.
  2. Lisää kattilaan vesi ja fondi. Kuori ja pilko perunat sekä porkkanat ja lisää ne kattilaan. Laita vauvalle perunat ja porkkanat erilliseen kattilaan riittävän vesimäärän kanssa. Älä lisää fondia tähän. Anna molempien keittojen kiehua hiljalleen, kunnes perunat ja porkkanat ovat lähes kypsiä.
  3. Lisää lohi isoina kuutioina molempiin kattiloihin. Isompien annoksiin lisää vielä kookosmaito. Anna keittojen kiehua miedolla lämmöllä muutama minuutti.
  4. Tarkista vielä, että vauvan perunat ja porkkanat ovat riittävän pehmeitä. Sopiva koostumus aloittelijalle on niin pehmeä, että saisit itse muusattua ruuan kielelläsi kitalakea vasten.
  5. Tarjoile vauvan annos ilman lientä ja isompien annos tuoreen korianterin ja limettilohkojen kanssa.

Kommentit (2)

Vierailija

Enkö ole tutkinut maustehyllyä tarpeeksi tarkkaan, vai oikeastiko jostain löytyy suolaton kasvisfondi joka käy vauvallekin?

Hanna-Mari – toimitus
Seuraa 
Liittynyt22.11.2016

Heippa! Vauvan keitto tehdään ilman fondia juuri tästä syystä. Kiitos, kun kommentoit, niin tarkennamme vielä reseptiä!

Marjut Ollila
Vauvakin voi herkutella: ota hänelle marjoja sivuun ennen kuin paistat crumblen. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Vauvakin voi herkutella: ota hänelle marjoja sivuun ennen kuin paistat crumblen. Kuva: Panu Pälviä

Marjapaistos on helppo ja nopea jälkiruoka. Kätke siihen koko perheen lempimarjoja. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
5 min + 30 min paisto
Vaikeustaso
Helppo

Marjacrumble

Ainekset

1
litra
tuoreita marjoja (esim. mansikoita, vadelmia, karhunvatukoita)
2
tl
kardemummaa
2
tl
perunajauhoja
½
dl
kaura- tai vehnäjauhoja
½
dl
kaurahiutaleita
2
rkl
sokeria
90
g
voita tai margariinia

Työvaiheet

  1. Ota osa marjoista erilleen vauvaa varten. Sekoita perunajauho ja kardemumma keskenään ja yhdistä seos marjojen kanssa. Kumoa marjat uunivuokaan.
  2. Nypi jauhot ja hiutaleet voin tai margariinin kanssa murumaiseksi taikinaksi ja ripottele marjojen päälle.
  3. Paista uunin keskitasossa 200 asteessa puolisen tuntia.

Kommentit (0)

Marjut Ollila
Kesällä voit korvata puuron omenat tuoreilla marjoilla. Vauva voi lusikoida puuron tai hörpätä sen täytettävästä smoothiepussista. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Kesällä voit korvata puuron omenat tuoreilla marjoilla. Vauva voi lusikoida puuron tai hörpätä sen täytettävästä smoothiepussista. Kuva: Panu Pälviä

Kun tuorepuuron tekee kaupan puurohiutaleista ja tarjoilee vuorokauden sisällä valmistuksesta, se sopii vauvallekin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 aikuiselle ja 1 lapselle
Valmistusaika
15 min + tekeytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Lempeä tuorepuuro

Ainekset

2
pientä omenaa
2
rkl
sitruunamehua
½
tl
ceyloninkanelia
3
dl
kaurahiutaleita
3
dl
(luomu)kaurajuomaa
½
dl
pähkinärouhetta
Isommille syöjille
hunajaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Pese omenat, poista siemenkodat ja kuutioi. Kotimaisia omenoita ei ole pakko kuoria. Laita omenakuutiot leivinpaperin päälle uunipellille ja pirskottele päälle sitruunamehua. Ripottele kaneli omenoiden päälle.
  3. Laita pelti ylätasolla ja kypsennä omenoita kymmenen minuuttia.
  4. Sekoita kaurahiutaleet ja kaurajuoma sekä pähkinärouhe keskenään kannellisessa purkissa. Lisää joukkoon omenakuutiot.
  5. Nosta tekeytymään jääkaappiin yön yli tai vähintään neljäksi tunniksi.
  6. Lisää nestettä tarvittaessa ennen tarjoilua.
  7. Mausta yli yksivuotiaan annos halutessasi hunajalla.

Kommentit (0)