Hanna Hurtta
Munakas sopii vauvallekin, kun sen tarjoaa ilman juustoa. Kuva: Panu Pälviä
Munakas sopii vauvallekin, kun sen tarjoaa ilman juustoa. Kuva: Panu Pälviä

Ihana munakas kätkee sisälleen rutkasti sesongin vihanneksia ja kypsyy uunissa itsekseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
15 min + 40 min paisto
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä uunimunakas

Ainekset

150
g
varsiparsakaalia eli broccolinia
1
pieni kesäkurpitsa
1
sipuli
vettä keittämiseen
2
dl
herneitä
10
kananmunaa
1
dl
kauramaitoa
ripaus mustapippuria
öljyä vuoan voiteluun
½
ruukullista
hienonnettua tuoretta minttua
½
tl
suolaa
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele uunivuoka öljyllä. Pese varsiparsakaalit ja kesäkurpitsa. Kuori sipuli. Leikkaa vihannekset sopiviksi paloiksi.
  2. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja keitä vihanneksia muutama minuutti. Valuta ja laita uunivuokaan. Lisää vuokaan herneet.
  3. Riko munat kulhoon ja sekoita joukkoon kauramaito. Mausta mustapippurilla. Kaada munaseos vuokaan vihannesten päälle. Paista uunissa noin 30–40 minuuttia, kunnes munakas on hyytynyt.
  4. Tarjoile hieman jäähtyneenä. Mausta aikuisten annokset suolalla ja tuoreella mintulla ja tarjoile fetajuuston kanssa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Outi Väisänen
Superhelppo mangopyörre maistuu mustikalta ja jogurtilta. Banskumehujää surautetaan appelsiinista, ananaksesta ja banaanista. Kuva: Piia Arnould
Superhelppo mangopyörre maistuu mustikalta ja jogurtilta. Banskumehujää surautetaan appelsiinista, ananaksesta ja banaanista. Kuva: Piia Arnould

Tee jätskit, jotka sopivat aivan kaikille puolivuotiaasta ylöspäin, mangopyörre kymmenkuisesta alkaen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5 + 5 kpl
Valmistusaika
5 min + pakastus 5 t
Vaikeustaso
Helppo

Banskumehujää ja mangopyörre

Ainekset

Banskumehujää
1
appelsiini
1
banaani
1
tlk
ananasmurskaa
Mangopyörre
1
dl
kotimaisia pakastemustikoita
2
dl
kreikkalaista jogurttia
1
dl
mangososetta

Työvaiheet

  1. Tee banskumehujäät: Leikkaa appelsiinista kuori ja valkoinen osa pois terävällä veitsellä. Paloittele appelsiini ja banaani teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Lisää ananasmurska. Soseuta aivan sileäksi.
  2. Kaada massa mehujäämuotteihin. Pakasta vähintään 5 tuntia.
  3. Tee mangopyörteet: Lusikoi mehujäämuotteihisi sopiva määrä jäisiä mustikoita, jogurttia ja mangososetta muotteihin. Sekoita kevyesti veitsenkärjellä. Pakasta vähintään 5 tuntia.

Vinkki! Jos mehujäämassaa jää yli, se maistuu smoothiena.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Lihapullapadassa muhivat samat maut kuin talven somehitissä uunifetapastassa. Kuva: Panu Pälviä
Lihapullapadassa muhivat samat maut kuin talven somehitissä uunifetapastassa. Kuva: Panu Pälviä

Maukkaat fetalihapullat voit valmistaa joko käden käänteessä tai hissukseen haudutellen. Herkkua tulee joka tapauksessa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Fetalihapullat ja tomaattispagetti

Ainekset

700
g
jauhelihaa
200
g
fetajuustoa
3
valkosipulinkynttä
1
pieni prk
kapriksia
½
ruukkua
basilikaa
1
kananmuna
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
2
rkl
oliiviöljyä
Tomaattikastike
2
tlk
tomaattimurskaa
2
rkl
balsamicoa
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
½
dl
oliiviöljyä
½
ruukkua
basilikaa
Lisäksi
400
g
spagettia

Työvaiheet

  1. Laita kastikkeen ainekset öljyä ja basilikaa lukuun ottamatta kattilaan. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla lihapullien valmistuksen ajan tai niin kauan kuin haluat. Maku syvenee, kun kastike hautuu pitkään.
  2. Laita jauheliha kulhoon. Murusta feta joukkoon, säästä osa koristeeksi. Hienonna sekaan valkosipuli, kaprikset ja basilika varsineen. Lisää muna, suola ja pippuri. Sekoita käsin. Öljyä kätesi ja muotoile taikina pulliksi.
  3. Kuumenna öljy paistinpannussa. Ruskista lihapullat ja nosta kastikkeen joukkoon. Anna hautua 10 minuuttia. Sekoita öljy ja hienonna suurin osa basilikasta kastikkeeseen.
  4. Keitä spagetti ja valuta se. Sekoita lihapullakastike spagettiin. Ripottele fetaa ja basilikaa koristeeksi.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Aikuisten annokset viimeistelet jogurtilla, pähkinöillä ja korianterilla. Kuva: Piia Arnould
Aikuisten annokset viimeistelet jogurtilla, pähkinöillä ja korianterilla. Kuva: Piia Arnould

Kikhernepata syntyy vaikka yhdellä kädellä. Sen lämmittävät mausteet ovat kuin lempeä halaus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kikhernemasala

Ainekset

1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
4
cm:n pala
inkivääriä
3
rkl
(kookos)öljyä
1
rkl
garam masalaa
2
tl
sokeria
2
tkl
tomaattimurskaa
2
tkl
veteen säilöttyjä kikherneitä (esim. Biona)
Lisäksi
keitettyä basmatiriisiä ja/tai pitaleipää
Isommille syöjille
¾
tl
suolaa
2
dl
kreikkalaista jogurttia
1
ruukku
korianteria
cashewpähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna sipuli ja valkosipuli kasariin. Kuori inkivääri ja hienonna aivan pieneksi joukkoon.
  2. Lisää öljy ja kuullota muutama minuutti, kunnes sipuli on pehmeää. Sekoita garam masala ja sokeri joukkoon.
  3. Lisää tomaattimurska. Huuhtele kikherneet siivilässä ja lisää kastikkeeseen. Anna hautua 10 minuuttia. Voit hauduttaa pidempäänkin, jolloin maku syvenee.
  4. Ota 2–3 dl kastiketta sivuun vauvalle. Voit soseuttaa ruuan.
  5. Mausta loppu kastike suolalla. Kääntele puolet jogurtista kastikkeen joukkoon juuri ennen tarjoamista ja tarjoa loput ruuan kanssa.
  6. Tarjoa masala riisin kanssa. Viimeistele vanhempien annokset korianterilla ja cashewpähkinöillä.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Uunissa kaalien maku vain tiivistyy, eivätkä ravintoaineet liukene keitinveteen. Lämmittävä peltiruoka saa makua myös halloumista ja limetistä. Kuva: Piia Arnould
Uunissa kaalien maku vain tiivistyy, eivätkä ravintoaineet liukene keitinveteen. Lämmittävä peltiruoka saa makua myös halloumista ja limetistä. Kuva: Piia Arnould

Ihana halloumijuusto-kaalipelti käännyttää kaikki kaalin ystäviksi. Kun jätät suolaisen halloumin pois, resepti sopii vauvallekin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta + vauvalle
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaalia kolmella tavalla

Ainekset

1
kukkakaali
1
parsakaali
300
g
ruusukaalia
½
dl
oliiviöljyä
1
limetti
Isommille syöjille
½
tl
suolaa
1
pkt
halloumia
½
dl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Viipaloi kukkakaali ja parsakaali veitsellä vajaan sentin paksuisiksi ”pihveiksi” suoraan pellille leivinpaperin päälle. Poista ruusukaaleista kannat ja tarvittaessa uloimmat lehdet. Halkaise kaalit pellille. Pirskota öljy päälle. Ripota suola muualle kuin vauvan ruokaan.
  2. Laita kaalit lämpenevään uuniin ja kypsennä 10 minuuttia. Viipaloi halloumi kaalien päälle. Ripottele siemenet pinnalle. Jatka kypsentämistä noin 10 minuuttia, kunnes kaalit ovat pehmeitä.
  3. Lohko limetti ja purista mehua annoksille. Varmista, että vauvalle tarjottavat ruusukaalit ovat riittävän pehmeitä. Voit tarvittaessa irrottaa paahtuneimmat lehdet ja muussata kaaleja haarukalla.

Kommentit (0)