Outi Väisänen
Couscouskulho taipuu myös sormiruokailevan vauvan ruuaksi, kun jätät osan kasviksista ilman suolaa ja keität couscousin ilman fondia. Kuva: Piia Arnould
Couscouskulho taipuu myös sormiruokailevan vauvan ruuaksi, kun jätät osan kasviksista ilman suolaa ja keität couscousin ilman fondia. Kuva: Piia Arnould

Astetta hauskempi arkiruoka valmistuu puolessa tunnissa. Reilusta annoksesta riittää vielä evääksi seuraavalle päivälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakoiso-couscouskulho ja fetavaahto

Ainekset

1
iso bataatti
1
munakoiso
1
paprika
2
tl
kuivattua timjamia
¾
tl
suolaa
¾ + 2
dl
oliiviöljyä
2
tl
valkosipulimurskaa (tai 3 kynttä)
dl
vettä
1
rkl
kasvisfondia tai ½ liemikuutiota
dl
kuivattuja karpaloita tai rusinoita
dl
couscousia
Fetavaahto
200
g
fetaa
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
½
ruukkua
basilikaa
1
rkl
kylmää vettä

Työvaiheet

  1. Tee fetavaahto valmiiksi. Murusta feta suoraan paketista tehosekoittimeen, voit jättää osan annoksen koristeeksi. Voit tehdä vaahdon myös sauvasekoittimella. Lisää tuorejuusto, basilika varsineen ja vesi. Soseuta tasaiseksi vaahdoksi.
  2. Laita uuni kuumenemaan 275 asteeseen. Kuori ja paloittele bataatti pellille leivinpaperin päälle. Paloittele myös munakoiso ja paprika.
  3. Lisää timjami ja suola. Yhdistä ¾ dl öljyä ja valkosipuli. Kääntele öljy kasvisten joukkoon. Paahda kasviksia uunin yläosassa noin 20 minuuttia, kunnes ne saavat väriä.
  4. Kiehauta vesi ja fondi kattilassa. Nosta kattila liedeltä ja sekoita halutessasi karpalot sekä couscous joukkoon. Anna turvota kannen alla 5 minuuttia. Lisää 2 rkl öljyä ja kääntele couscous ilmavaksi.
  5. Kokoa couscousia ja paahdettuja kasviksia kulhoihin. Tarjoa fetavaahdon kanssa.

Kommentit (3)

Vierailija

Hyvänmakuinen ruoka ja helppo tehdä! Laitoin munakoison sijaan kerran parsaa ja se myös sopi hyvin tähän ruokaan. Karpalot jätin pois.

Narisija

Tähän aikaan vuodesta ei munakoisoa saa. Fetavaahto kuulostaa kauhealta.

Vierailija

Kuulostaa varsin suolaiselta, 50/50 fetaa ja tuorejuustoa ei menisi varmaan itsellä alas saati lapsilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Outi Väisänen
Kukkakaalirisotto sopii erinomaisesti vauvan lusikkatreeneihin. Isommat voivat paistaa lisukkeeksi vuohenjuustoa. Kuva: Piia Arnould
Kukkakaalirisotto sopii erinomaisesti vauvan lusikkatreeneihin. Isommat voivat paistaa lisukkeeksi vuohenjuustoa. Kuva: Piia Arnould

Rouhi risoton murut kukkakaalista ja viimeistele makuelämys kermalla ja parmesaanilla. Vauvaversio ruuasta syntyy näpsästi, kun vain jätät juuston pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3 annosta + vauvalle
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea kukkakaalirisotto

Ainekset

1
pieni sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
iso kukkakaali
2
rkl
oliiviöljyä
2
dl
vettä
dl
kaurakermaa
1
rkl
sitruunan mehua
Isommille syöjille
100–150
g
parmesaania
1
ruukku
rucolaa
1
dl
saksanpähkinöitä
3
kiekkoa
vuohenjuustoa

Työvaiheet

  1. Hienonna sipuli ja valkosipuli kasariin tai paistinpannuun. Rouhi kukkakaali veitsellä riisin näköiseksi muruksi. Hienonna myös varsi. Jätä kaali odottamaan.
  2. Lisää öljy pannuun ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää kukkakaali ja paista pari minuuttia, älä ruskista. Lisää vesi ja anna hautua muutama minuutti ilman kantta, kunnes neste on imeytynyt.
  3. Lisää kerma ja hauduta suurin osa nesteestä pois. Purista sitruunan mehu joukkoon. Ota 2–3 dl ruokaa sivuun vauvalle. Voit pakastaa ruokaa.
  4. Raasta parmesaani loppuun risottoon, lisää 150 g parmesaania, jos et käytä vuohenjuustoa. Viimeistele annokset rucolalla, pähkinöillä ja halutessasi pannussa paistetulla vuohenjuustolla.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Superhelppo mangopyörre maistuu mustikalta ja jogurtilta. Banskumehujää surautetaan appelsiinista, ananaksesta ja banaanista. Kuva: Piia Arnould
Superhelppo mangopyörre maistuu mustikalta ja jogurtilta. Banskumehujää surautetaan appelsiinista, ananaksesta ja banaanista. Kuva: Piia Arnould

Tee jätskit, jotka sopivat aivan kaikille puolivuotiaasta ylöspäin, mangopyörre kymmenkuisesta alkaen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5 + 5 kpl
Valmistusaika
5 min + pakastus 5 t
Vaikeustaso
Helppo

Banskumehujää ja mangopyörre

Ainekset

Banskumehujää
1
appelsiini
1
banaani
1
tlk
ananasmurskaa
Mangopyörre
1
dl
kotimaisia pakastemustikoita
2
dl
kreikkalaista jogurttia
1
dl
mangososetta

Työvaiheet

  1. Tee banskumehujäät: Leikkaa appelsiinista kuori ja valkoinen osa pois terävällä veitsellä. Paloittele appelsiini ja banaani teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Lisää ananasmurska. Soseuta aivan sileäksi.
  2. Kaada massa mehujäämuotteihin. Pakasta vähintään 5 tuntia.
  3. Tee mangopyörteet: Lusikoi mehujäämuotteihisi sopiva määrä jäisiä mustikoita, jogurttia ja mangososetta muotteihin. Sekoita kevyesti veitsenkärjellä. Pakasta vähintään 5 tuntia.

Vinkki! Jos mehujäämassaa jää yli, se maistuu smoothiena.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Lihapullapadassa muhivat samat maut kuin talven somehitissä uunifetapastassa. Kuva: Panu Pälviä
Lihapullapadassa muhivat samat maut kuin talven somehitissä uunifetapastassa. Kuva: Panu Pälviä

Maukkaat fetalihapullat voit valmistaa joko käden käänteessä tai hissukseen haudutellen. Herkkua tulee joka tapauksessa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Fetalihapullat ja tomaattispagetti

Ainekset

700
g
jauhelihaa
200
g
fetajuustoa
3
valkosipulinkynttä
1
pieni prk
kapriksia
½
ruukkua
basilikaa
1
kananmuna
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
2
rkl
oliiviöljyä
Tomaattikastike
2
tlk
tomaattimurskaa
2
rkl
balsamicoa
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
½
dl
oliiviöljyä
½
ruukkua
basilikaa
Lisäksi
400
g
spagettia

Työvaiheet

  1. Laita kastikkeen ainekset öljyä ja basilikaa lukuun ottamatta kattilaan. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla lihapullien valmistuksen ajan tai niin kauan kuin haluat. Maku syvenee, kun kastike hautuu pitkään.
  2. Laita jauheliha kulhoon. Murusta feta joukkoon, säästä osa koristeeksi. Hienonna sekaan valkosipuli, kaprikset ja basilika varsineen. Lisää muna, suola ja pippuri. Sekoita käsin. Öljyä kätesi ja muotoile taikina pulliksi.
  3. Kuumenna öljy paistinpannussa. Ruskista lihapullat ja nosta kastikkeen joukkoon. Anna hautua 10 minuuttia. Sekoita öljy ja hienonna suurin osa basilikasta kastikkeeseen.
  4. Keitä spagetti ja valuta se. Sekoita lihapullakastike spagettiin. Ripottele fetaa ja basilikaa koristeeksi.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Aikuisten annokset viimeistelet jogurtilla, pähkinöillä ja korianterilla. Kuva: Piia Arnould
Aikuisten annokset viimeistelet jogurtilla, pähkinöillä ja korianterilla. Kuva: Piia Arnould

Kikhernepata syntyy vaikka yhdellä kädellä. Sen lämmittävät mausteet ovat kuin lempeä halaus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kikhernemasala

Ainekset

1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
4
cm:n pala
inkivääriä
3
rkl
(kookos)öljyä
1
rkl
garam masalaa
2
tl
sokeria
2
tkl
tomaattimurskaa
2
tkl
veteen säilöttyjä kikherneitä (esim. Biona)
Lisäksi
keitettyä basmatiriisiä ja/tai pitaleipää
Isommille syöjille
¾
tl
suolaa
2
dl
kreikkalaista jogurttia
1
ruukku
korianteria
cashewpähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna sipuli ja valkosipuli kasariin. Kuori inkivääri ja hienonna aivan pieneksi joukkoon.
  2. Lisää öljy ja kuullota muutama minuutti, kunnes sipuli on pehmeää. Sekoita garam masala ja sokeri joukkoon.
  3. Lisää tomaattimurska. Huuhtele kikherneet siivilässä ja lisää kastikkeeseen. Anna hautua 10 minuuttia. Voit hauduttaa pidempäänkin, jolloin maku syvenee.
  4. Ota 2–3 dl kastiketta sivuun vauvalle. Voit soseuttaa ruuan.
  5. Mausta loppu kastike suolalla. Kääntele puolet jogurtista kastikkeen joukkoon juuri ennen tarjoamista ja tarjoa loput ruuan kanssa.
  6. Tarjoa masala riisin kanssa. Viimeistele vanhempien annokset korianterilla ja cashewpähkinöillä.

Kommentit (0)