Outi Väisänen
Couscouskulho taipuu myös sormiruokailevan vauvan ruuaksi, kun jätät osan kasviksista ilman suolaa ja keität couscousin ilman fondia. Kuva: <span class="photographer">Piia Arnould</span>
Couscouskulho taipuu myös sormiruokailevan vauvan ruuaksi, kun jätät osan kasviksista ilman suolaa ja keität couscousin ilman fondia. Kuva: Piia Arnould

Astetta hauskempi arkiruoka valmistuu puolessa tunnissa. Reilusta annoksesta riittää vielä evääksi seuraavalle päivälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakoiso-couscouskulho ja fetavaahto

Ainekset

1
iso bataatti
1
munakoiso
1
paprika
2
tl
kuivattua timjamia
¾
tl
suolaa
¾ + 2
dl
oliiviöljyä
2
tl
valkosipulimurskaa (tai 3 kynttä)
dl
vettä
1
rkl
kasvisfondia tai ½ liemikuutiota
dl
kuivattuja karpaloita tai rusinoita
dl
couscousia
Fetavaahto
200
g
fetaa
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
½
ruukkua
basilikaa
1
rkl
kylmää vettä

Työvaiheet

  1. Tee fetavaahto valmiiksi. Murusta feta suoraan paketista tehosekoittimeen, voit jättää osan annoksen koristeeksi. Voit tehdä vaahdon myös sauvasekoittimella. Lisää tuorejuusto, basilika varsineen ja vesi. Soseuta tasaiseksi vaahdoksi.
  2. Laita uuni kuumenemaan 275 asteeseen. Kuori ja paloittele bataatti pellille leivinpaperin päälle. Paloittele myös munakoiso ja paprika.
  3. Lisää timjami ja suola. Yhdistä ¾ dl öljyä ja valkosipuli. Kääntele öljy kasvisten joukkoon. Paahda kasviksia uunin yläosassa noin 20 minuuttia, kunnes ne saavat väriä.
  4. Kiehauta vesi ja fondi kattilassa. Nosta kattila liedeltä ja sekoita halutessasi karpalot sekä couscous joukkoon. Anna turvota kannen alla 5 minuuttia. Lisää 2 rkl öljyä ja kääntele couscous ilmavaksi.
  5. Kokoa couscousia ja paahdettuja kasviksia kulhoihin. Tarjoa fetavaahdon kanssa.

Kommentit (3)

Vierailija

Hyvänmakuinen ruoka ja helppo tehdä! Laitoin munakoison sijaan kerran parsaa ja se myös sopi hyvin tähän ruokaan. Karpalot jätin pois.

Narisija

Tähän aikaan vuodesta ei munakoisoa saa. Fetavaahto kuulostaa kauhealta.

Vierailija

Kuulostaa varsin suolaiselta, 50/50 fetaa ja tuorejuustoa ei menisi varmaan itsellä alas saati lapsilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Marjut Ollila
Pehmoinen vuoka sopii hyvin vauvan ensimmäisiin haarukkatreeneihin. KUVA: Panu Pälviä
Pehmoinen vuoka sopii hyvin vauvan ensimmäisiin haarukkatreeneihin. KUVA: Panu Pälviä

Kalan ja kasvisten uusi kaveri on kvinoa. Resepti sopii myös vauvalle 5 kuukauden iästä alkaen.

”Pyrimme syömään kalaa suositellut pari kertaa viikossa. Toisinaan juutumme samojen reseptien äärelle. Se tarkoittaa iän ikuista uunilohta uunilohen perään, muutamaa kalasoppaa ja -salaattia. Siksi uusien, iisien kalareseptien metsästäminen on jatkuvaa.

Uunivuoassa valmistuvat ruuat...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-kvinoavuoka

Ainekset

dl
kvinoaa
3
dl
vettä
10
cm
pätkä purjoa
punainen paprika
pieni kesäkurpitsa tai puolikas isosta
400
g
lohta
2
kananmunaa
4
dl
kaurakermaa
½
tl
suolatonta kalamaustetta (Meira)
¼
tl
mustapippuria
Isommille syöjille
suolaa
tuoretta tilliä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Huuhtele kvinoa huolellisesti tiheäsilmäisessä siivilässä lämpimällä vedellä. Laita vesi kattilaan ja lisää kvinoa kiehuvan veden joukkoon. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla paketissa kerrotun ajan verran. Älä sekoita kvinoaa keittämisen aikana turhaan. Lisää tilkka vettä, jos kvinoa uhkaa kuivua.
  2. Pilko purjo ja paprika pieneksi. Kuori kesäkurpitsa tarvittaessa. Pienet kesäkurpitsat voi usein käyttää kuorineen, isommissa kuori saattaa olla kitkerä. Raasta kesäkurpitsa.
  3. Pilko lohi, mutta jätä paloihin kokoa, jotta vauvan on helpompi tarttua niihin.
  4. Kun kvinoa on kypsää, sekoita sen joukkoon vihannekset ja lohi ja kumoa vuokaan.
  5. Riko munien rakenne ja vatkaa niiden joukkoon kaurakerma ja mausteet. Kaada munaseos vuokaan ja varmista lusikan avulla, että neste pääsee valumaan kaikkialle.
  6. Paista uunin keskitasolla n. 40 minuuttia.
  7. Lisää suola ja tilli isompien syöjien annoksiin.

Kommentit (0)

Tarjoa linssimuhennos vaikkapa riisin kera. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Tarjoa linssimuhennos vaikkapa riisin kera. Kuva: Panu Pälviä

Lämmittävät mausteet tekevät linssipadasta täydellisen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min + 30 min haudutus
Vaikeustaso
Helppo

Linssimuhennos eli dahl

Ainekset

3
dl
punaisia linssejä
2
sipulia
3
rkl
inkivääriä raastettuna
2
tl
korianterinsiemeniä
tl
juustokuminaa eli jeeraa
tl
kardemummaa
¼
tl
cayennepippuria
2
rkl
rypsiöljyä
8
dl
vettä
1
kanelitanko
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
suolaa
3
dl
turkkilaista jogurttia
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Huuhtele linssit. Kuori ja lohko sipuli. Raasta inkivääri.
  2. Rouhi korianterinsiemenet. Pane mausteet pannulle paahtumaan. Varo, etteivät ne pala. Lisää joukkoon öljy ja sipulit. Kääntele mausteita ja sipuleita muutama minuutti öljyssä.
  3. Lisää linssit, inkivääri, vesi, kanelitanko, tomaattipyree ja suola. Hauduta 30 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.
  4. Kaada muhennos tarjoiluastiaan. Lisää desi jogurttia muhennoksen päälle tai tarjoa jogurtti erikseen. Silppua päälle reilusti tuoretta korianteria.

Kommentit (0)

Marjut Ollila
Vauvakin voi herkutella: ota hänelle marjoja sivuun ennen kuin paistat crumblen. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Vauvakin voi herkutella: ota hänelle marjoja sivuun ennen kuin paistat crumblen. Kuva: Panu Pälviä

Marjapaistos on helppo ja nopea jälkiruoka. Kätke siihen koko perheen lempimarjoja. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
5 min + 30 min paisto
Vaikeustaso
Helppo

Marjacrumble

Ainekset

1
litra
tuoreita marjoja (esim. mansikoita, vadelmia, karhunvatukoita)
2
tl
kardemummaa
2
tl
perunajauhoja
½
dl
kaura- tai vehnäjauhoja
½
dl
kaurahiutaleita
2
rkl
sokeria
90
g
voita tai margariinia

Työvaiheet

  1. Ota osa marjoista erilleen vauvaa varten. Sekoita perunajauho ja kardemumma keskenään ja yhdistä seos marjojen kanssa. Kumoa marjat uunivuokaan.
  2. Nypi jauhot ja hiutaleet voin tai margariinin kanssa murumaiseksi taikinaksi ja ripottele marjojen päälle.
  3. Paista uunin keskitasossa 200 asteessa puolisen tuntia.

Kommentit (0)

Marjut Ollila
Kesällä voit korvata puuron omenat tuoreilla marjoilla. Vauva voi lusikoida puuron tai hörpätä sen täytettävästä smoothiepussista. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Kesällä voit korvata puuron omenat tuoreilla marjoilla. Vauva voi lusikoida puuron tai hörpätä sen täytettävästä smoothiepussista. Kuva: Panu Pälviä

Kun tuorepuuron tekee kaupan puurohiutaleista ja tarjoilee vuorokauden sisällä valmistuksesta, se sopii vauvallekin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 aikuiselle ja 1 lapselle
Valmistusaika
15 min + tekeytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Lempeä tuorepuuro

Ainekset

2
pientä omenaa
2
rkl
sitruunamehua
½
tl
ceyloninkanelia
3
dl
kaurahiutaleita
3
dl
(luomu)kaurajuomaa
½
dl
pähkinärouhetta
Isommille syöjille
hunajaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Pese omenat, poista siemenkodat ja kuutioi. Kotimaisia omenoita ei ole pakko kuoria. Laita omenakuutiot leivinpaperin päälle uunipellille ja pirskottele päälle sitruunamehua. Ripottele kaneli omenoiden päälle.
  3. Laita pelti ylätasolla ja kypsennä omenoita kymmenen minuuttia.
  4. Sekoita kaurahiutaleet ja kaurajuoma sekä pähkinärouhe keskenään kannellisessa purkissa. Lisää joukkoon omenakuutiot.
  5. Nosta tekeytymään jääkaappiin yön yli tai vähintään neljäksi tunniksi.
  6. Lisää nestettä tarvittaessa ennen tarjoilua.
  7. Mausta yli yksivuotiaan annos halutessasi hunajalla.

Kommentit (0)