Outi Väisänen
Uunissa kaalien maku vain tiivistyy, eivätkä ravintoaineet liukene keitinveteen. Lämmittävä peltiruoka saa makua myös halloumista ja limetistä. Kuva: <span class="photographer">Piia Arnould</span>
Uunissa kaalien maku vain tiivistyy, eivätkä ravintoaineet liukene keitinveteen. Lämmittävä peltiruoka saa makua myös halloumista ja limetistä. Kuva: Piia Arnould

Ihana halloumijuusto-kaalipelti käännyttää kaikki kaalin ystäviksi. Kun jätät suolaisen halloumin pois, resepti sopii vauvallekin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta + vauvalle
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaalia kolmella tavalla

Ainekset

1
kukkakaali
1
parsakaali
300
g
ruusukaalia
½
dl
oliiviöljyä
1
limetti
Isommille syöjille
½
tl
suolaa
1
pkt
halloumia
½
dl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Viipaloi kukkakaali ja parsakaali veitsellä vajaan sentin paksuisiksi ”pihveiksi” suoraan pellille leivinpaperin päälle. Poista ruusukaaleista kannat ja tarvittaessa uloimmat lehdet. Halkaise kaalit pellille. Pirskota öljy päälle. Ripota suola muualle kuin vauvan ruokaan.
  2. Laita kaalit lämpenevään uuniin ja kypsennä 10 minuuttia. Viipaloi halloumi kaalien päälle. Ripottele siemenet pinnalle. Jatka kypsentämistä noin 10 minuuttia, kunnes kaalit ovat pehmeitä.
  3. Lohko limetti ja purista mehua annoksille. Varmista, että vauvalle tarjottavat ruusukaalit ovat riittävän pehmeitä. Voit tarvittaessa irrottaa paahtuneimmat lehdet ja muussata kaaleja haarukalla.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Prisca Leclerc
Oliiviöljyyn sekoittuva feta maustaa ihanasti koko salaatin. Kuva: <span class="photographer">Anna Huovinen</span>
Oliiviöljyyn sekoittuva feta maustaa ihanasti koko salaatin. Kuva: Anna Huovinen

Taivuta somehitti uunifetapasta kesäiseksi salaatiksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
20 min + jäähdyttäminen
Vaikeustaso
Helppo

Uunifetasalaatti

Ainekset

150
g
fetaa
¾
dl
oliiviöljyä
2
tl
Provencen yrttisekoitusta
¼
tl
mustapippuria
n. 200
g
(kikherne)pastaa
1
punasipuli
1
jäävuorisalaatti
100
g
babypinaattia
1
ruukku
basilikaa
250
g
kirsikkatomaatteja
150
g
pähkinäsekoitusta
1
sitruuna

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen.
  2. Aseta fetajuusto pieneen uunivuokaan, kaada päälle oliiviöljy ja ripottele päälle yrttiseos ja mustapippuria. Nosta uuniin 20 minuutiksi, kunnes juusto on saanut väriä ja pehmentynyt. Murenna kuuma feta vuoassa öljyn kanssa tasaiseksi rouheeksi ja anna jäähtyä huoneenlämmössä.
  3. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja jätä jäähtymään. Leikkaa punasipuli ohuiksi rinkuloiksi, pese, kuivaa ja revi salaatti tarjoilukulhoon, sekoita joukkoon pinaatinlehdet, sipuli ja noin 10 basilikanlehteä. Huuhtele ja leikkaa tomaatit puoliksi ja rouhi pähkinöitä veitsellä hieman pienemmäksi.
  4. Sekoita pasta ja feta keskenään ja nostele seos kirsikkatomaattien kanssa salaatin joukkoon. Purista sekaan puolikkaan sitruunan mehu. Ripottele päälle pähkinät.

Kommentit (0)

Prisca Leclerc
Jokainen saa täyttää pitaleivät lemppareillaan. Kuva: <span class="photographer">Anna Huovinen</span>
Jokainen saa täyttää pitaleivät lemppareillaan. Kuva: Anna Huovinen

Tee huippuhyviä falafeleja kerralla iso satsi, sillä ne kestävät hyvin pakastamista. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 24 falafelia
Valmistusaika
30 min + tekeytyminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsafalafelit ja kasviskaviaari

Ainekset

1
kesäkurpitsa (n. 250 g)
½
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
2
valkosipulinkynttä
½
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
kevätsipuli varsineen
oliiviöljyä
1
tlk
valkopapuja (310 g)
1
kananmuna
dl
mantelijauhoja
dl
kikhernejauhoja
150
g
juustoraastetta
½
dl
seesaminsiemeniä
2
tl
suolaa
Kasviskaviaari
2
dl
turkkilaista jogurttia
2
valkosipulinkynttä
1
keltainen paprika
1
tomaatti
10
cm
kurkkua
3
oksaa
minttua
suolaa ja mustapippuria
Lisäksi
4–8
pitaleipää
rucolaa ja versosekoitusta

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  2. Pese ja raasta kesäkurpitsa. Raasta inkivääri, hienonna valkosipulinkynnet, persilja ja kevätsipuli. Sekoita ainekset yhteen ja kuullota raaste niukassa öljyssä paistinpannulla.
  3. Huuhtele ja kaada pavut tilavaan kulhoon. Soseuta pavut sauvasekoittimella ja sekoita joukkoon muna ja haalea kasvisraaste, jauhot, juusto, seesaminsiemenet ja suola. Nosta jääkaappiin tekeytymään puoleksi tunniksi.
  4. Valmista sillä aikaa kaviaari. Hienonna kaksi valkosipulinkynttä, paprika, tomaatti, minttu ja raasta kurkku. Purista kurkusta nesteet pois ja sekoita kaikki ainekset jogurtin joukkoon. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippurilla.
  5. Pyörittele kesäkurpitsataikinasta noin 4 senttiä halkaisijaltaan olevia palloja kostein käsin ja aseta ne leivinpaperille uunipellille. Nosta uuniin 20 minuutiksi, välillä käännellen, kunnes falafelit ovat saaneet väriä.
  6. Tarjoa falafelit lämmitettyjen pitojen välissä salaatin ja kasviskaviaarin kera.

Kommentit (0)

Emilia Kolari
Kylmän taikinan vuoksi pullan pinta halkeilee uunissa. Makuun se ei vaikuta. Kuva: <span class="photographer">Päivi Ristell</span>
Kylmän taikinan vuoksi pullan pinta halkeilee uunissa. Makuun se ei vaikuta. Kuva: Päivi Ristell
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
40 min + 10 t kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Yön yli -voisilmäpullat

Ainekset

dl
maitoa
1
pss
kuivahiivaa
1
dl
sokeria
2
tl
rouhittua kardemummaa
1
tl
suolaa
1
muna
6½–7
dl
vehnäjauhoja
100
g
voita huoneenlämpöisenä
Voiteluun
1
muna
Täyte
50
g
voita
2
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa maito isoon leivontakulhoon. Vatkaa joukkoon kuivahiiva, sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää puolet vehnäjauhoista ja vatkaa tasaiseksi. Lisää loput jauhot.
  2. Vaivaa taikinaa muutama minuutti. Lisää pehmeä voi ja jatka vaivaamista viitisen minuuttia, kunnes taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista.
  3. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan kohota jääkaapissa yön yli.
  4. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile se pötköksi. Jaa taikina 16 palaan. Pyörittele palat pulliksi kahdelle pellille. Kohota liinalla peitettynä noin tunti.
  5. Työnnä kohonneisiin pulliin kolo jauhotetulla sormella. Voitele pullat munalla.
  6. Leikkaa voi tasan 16 palaan. Työnnä voikuutio pullan sisään. Ripottele päälle sokeria.
  7. Paista pullia 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Kukkakaalirisotto sopii erinomaisesti vauvan lusikkatreeneihin. Isommat voivat paistaa lisukkeeksi vuohenjuustoa. Kuva: <span class="photographer">Piia Arnould</span>
Kukkakaalirisotto sopii erinomaisesti vauvan lusikkatreeneihin. Isommat voivat paistaa lisukkeeksi vuohenjuustoa. Kuva: Piia Arnould

Rouhi risoton murut kukkakaalista ja viimeistele makuelämys kermalla ja parmesaanilla. Vauvaversio ruuasta syntyy näpsästi, kun vain jätät juuston pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3 annosta + vauvalle
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea kukkakaalirisotto

Ainekset

1
pieni sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
iso kukkakaali
2
rkl
oliiviöljyä
2
dl
vettä
dl
kaurakermaa
1
rkl
sitruunan mehua
Isommille syöjille
100–150
g
parmesaania
1
ruukku
rucolaa
1
dl
saksanpähkinöitä
3
kiekkoa
vuohenjuustoa

Työvaiheet

  1. Hienonna sipuli ja valkosipuli kasariin tai paistinpannuun. Rouhi kukkakaali veitsellä riisin näköiseksi muruksi. Hienonna myös varsi. Jätä kaali odottamaan.
  2. Lisää öljy pannuun ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää kukkakaali ja paista pari minuuttia, älä ruskista. Lisää vesi ja anna hautua muutama minuutti ilman kantta, kunnes neste on imeytynyt.
  3. Lisää kerma ja hauduta suurin osa nesteestä pois. Purista sitruunan mehu joukkoon. Ota 2–3 dl ruokaa sivuun vauvalle. Voit pakastaa ruokaa.
  4. Raasta parmesaani loppuun risottoon, lisää 150 g parmesaania, jos et käytä vuohenjuustoa. Viimeistele annokset rucolalla, pähkinöillä ja halutessasi pannussa paistetulla vuohenjuustolla.

Kommentit (0)