Hanna Hurtta
Bataatin päällä maistuvat mukavasti mausteiset pavut. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Bataatin päällä maistuvat mukavasti mausteiset pavut. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Bataattiviipaleelle rakennettava pikkupizza on parhaimmillaan uunituoreena.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Bataattipizzat

Ainekset

2
keskikokoista bataattia
2
rkl
öljyä
½
prk
kaurafraichea (tai yli 10 kk lapselle ranskankermaa)
1
prk
papusekoitusta (2½ dl kypsiä papuja)
2
dl
tomaattimurskaa (tai valmista pizzakastiketta)
1
valkosipulinkynsi
½ tl
garam masalaa
1
rs
kirsikkatomaatteja
Yli 1-vuotiaille lisäksi
1
pallo
mozzarellaa
½
tuore punainen chili
tuoretta basilikaa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Pese bataatit huolellisesti ja leikkaa ne terävällä veitsellä pitkittäin 1–2 sentin paksuisiksi siivuiksi. Tarvitset yhteensä kahdeksan viipaletta. Voitele siivut öljyllä ja levitä ne leivinpaperin päälle uunipellille. Laita 200-asteiseen uuniin siksi aikaa, kun valmistelet muut täytteet (n. 10 min).
  2. Valuta pavut ja sekoita ne tomaattimurskan kanssa. Hienonna valkosipulinkynsi. Mausta papuseos valkosipulilla ja garam masalalla. Leikkaa kirsikkatomaatit viipaleiksi.
  3. Ota bataattisiivut uunista ja levitä niille hieman kaurafraichea tai ranskankermaa. Lusikoi päälle papuseosta. Viimeistele viipaloiduilla kirsikkatomaateilla. Yli yksivuotiaille voit laittaa lisäksi mozzarellaa ja aikuisille hieman tuoretta chiliä sekä suolaa.
  4. Paista bataattipizzoja 200 asteessa noin 10–15 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja bataatti pehmeää. Viimeistele tuoreella basilikalla.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Nuudelit ovat Isabelin herkkua. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Nuudelit ovat Isabelin herkkua. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Mainio pikaruoka valmistuu 20 minuutissa.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Paistetut nuudelit

Ainekset

300
g
nuudeleita
3
rkl
öljyä
400
g
broilerin rintaa tai 300 g tofua
400
g
valmiiksi pilkottuja vihanneksia tuoreena tai pakasteena
Yli yksivuotiaille lisäksi
1
pss
wok-kastiketta, esim. hoisin tai teriyaki (120 g)
2
kevätsipulia
2
rkl
seesaminsiemeniä
¼
ruukku
tuoretta korianteria
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan kypsiksi, valuta ja jätä odottamaan. Leikkaa broileri tai tofu kuutioiksi. Kuumenna öljy wok-pannussa ja paista kuutioita noin 5 minuuttia tai kunnes broileri on kypsää.
  2. Lisää pannulle vihannekset ja loraus vettä. Jatka paistamista 5–10 minuutin ajan tai kunnes vihannekset ovat pehmeitä. Pakastekasvikset pehmenevät tuoreita nopeammin. Sekoita joukkoon nuudelit. Ota vauvan annos erilleen. Leikkaa nuudelit hänelle tarvittaessa pienemmiksi paloiksi.
  3. Lisää wokkipannulle wok-kastike ja jatka paistamista parin minuutin ajan. Viimeistele hienonnetulla kevätsipulilla, seesaminsiemenillä, korianterin lehdillä ja suolalla.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Voit keittää lohen kaveriksi myös perunoita, mutta kasvikset ovat jo sinällään hyvä lisuke. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Voit keittää lohen kaveriksi myös perunoita, mutta kasvikset ovat jo sinällään hyvä lisuke. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tämän helpompaa ei ruuanlaitto voi olla. Valitse lohen kaveriksi koko perheen lempikasviksia. Resepti sopii myös vauvalle!

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Yhden pellin lohi

Ainekset

600
g
kirjolohifileetä
150
g
varsiparsakaalia
1
pienehkö fenkoli
1
pienehkö kesäkurpitsa
1
rs
kirsikkatomaatteja
100
g
vihreitä papuja
2
rkl
öljyä
½
tl
mustapippuria
1
tl
suolaa (yli 1-vuotiaille)
Kermaviilikastike
1
prk
kermaviiliä
1
tl
Dijon-sinappia
½
ruukkua
ruohosipulia
1
rkl
sitruunamehua

Työvaiheet

  • Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja aseta se leivinpaperin päälle uunipellille. Pese vihannekset. Leikkaa paksummat varsiparsikaalit pitkittäin puoliksi, suikaloi fenkoli ja leikkaa kesäkurpitsa noin sormen kokoisiksi paloiksi. Sekoita vihannesten joukkoon öljy ja levitä ne lohen ympärille pellille. Mausta lohi ja vihannekset mustapippurilla.
  • Paista 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes lohi on mehevän kypsää. Ripottele kypsän lohen päälle hienonnettua ruohosipulia ja mausta isoimpien ruokailijoiden annokset suolalla. Kun tarjoilet, jätä fenkoli pois alle yksivuotiaan annoksesta.
  • Kastiketta varten hienonna ruohosipuli ja sekoita ainekset keskenään. Tarjoile lohen ja vihannesten kanssa.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Saako syödä kaiken itse? Sushilautanen näyttää komealta mutta on helppo valmistaa. Kuva: Juha Salminen
Saako syödä kaiken itse? Sushilautanen näyttää komealta mutta on helppo valmistaa. Kuva: Juha Salminen

Näyttävä sushilautanen valmistuu helposti ja maistuu koko perheelle.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Sushilautanen

Ainekset

4
dl
sushiriisiä tai puuroriisiä
5
dl
vettä
2
rkl
riisiviini- tai valkoviinietikkaa
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
Täytteet
300
g
tuoretta lohta
½
kurkku
1
porkkana
1
avokado
1
kevätsipuli
1
dl
edamame-papuja (pakasteesta)
2
rkl
seesaminsiemeniä
Lisäksi tarjolle
wasabia
soijakastiketta
gari-inkivääriä

Työvaiheet

  1. Huuhtele riisiä siivilässä, kunnes pois valuva vesi muuttuu kirkkaaksi. Mittaa riisi ja vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kun vesi kiehuu, laita kansi päälle ja laske hellan lämpö ihan pienelle. Anna riisin hautua 15 minuuttia. Poista kattila hellalta, mutta anna riisin muhia kannen alla vielä 10 minuuttia.
  2. Sekoita riisiviinietikka, sokeri ja suola keskenään. Sekoita se riisin joukkoon ja anna riisin jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  3. Leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa kurkusta juustohöylällä nauhoja ja kääri nauhat rullalle. Kuori porkkana ja leikkaa siitä kuorimaveitsellä nauhoja. Kuori avokado, poista siitä kivi ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Hienonna kevätsipuli ja sulata edamame-pavut.
  4. Levitä jäähtynyt riisi laakeaan tarjoiluastiaan. Asettele riisin päälle lohi, kurkku, porkkana, avokado, kevätsipuli ja edamame-pavut. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Tarjoile sushilautanen wasabin, soijakastikkeen ja gari-inkiväärin kanssa.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Teo santsaa sienirisottoa, niin jaksaa harrastaa. Kuva: Juha Salminen
Teo santsaa sienirisottoa, niin jaksaa harrastaa. Kuva: Juha Salminen

Kun sienirisotossa on riittävästi makua, se maistuu ihan kaikille.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Sieni-ohrarisotto

Ainekset

3
dl
kokonaisia esikypsennettyjä ohrasuurimoita
200
g
suppilovahveroita tai kantarelleja
1
sipuli
2
rkl
voita
4
dl
kaurakermaa tai kuohukermaa
dl
raastettua cheddar-juustoa
½
sitruunan mehu
½
tl
mustapippuria
1
tl
suolaa
½
tl
hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Keitä ohrasuurimoita runsaassa vedessä noin puoli tuntia, kunnes ovat napakan kypsiä. Valuta ja jätä odottamaan.
  2. Putsaa sienet tarvittaessa ja revi isommat yksilöt puoliksi tai neljään osaan, pienet sienet voi jättää kokonaisiksi.
  3. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna voi kattilassa ja freesaa sipulia muutaman minuutin ajan miedolla lämmöllä. Lisää kattilaan sienet ja jatka freesaamista kymmenisen minuuttia. Lisää kattilaan kypsät ohrasuurimot ja kerma. Anna kuumentua välillä sekoitellen. Sekoita lopuksi joukkoon raastettu juusto ja anna sen sulaa joukkoon.
  4. Mausta sieniohrarisotto sitruunan mehulla, mustapippurilla ja suolalla. Ripottele valmiin risoton päälle hienonnettua lehtipersiljaa.

Vinkki! Voit valmistaa risoton yhtä hyvin esimerkiksi spelttiryyneistä. Myös herkkusienet käyvät, jos metsäsieniä ei ole saatavilla.

Kommentit (0)