Hanna Hurtta
Apukokille hommia! Helpon linssi-perunavuoan ainekset säilyvät hyvin, joten niitä kannattaa pitää kaapissa hätävarana. Kuva: Päivi Ristell
Apukokille hommia! Helpon linssi-perunavuoan ainekset säilyvät hyvin, joten niitä kannattaa pitää kaapissa hätävarana. Kuva: Päivi Ristell

Ihan paras kasvisruoka valmistuu Simppeli sormiruokakeittiö -yhteisön Marjut Ollilan hittireseptillä.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
30 min + 1 t paisto
Vaikeustaso
Helppo

Linssi-perunavuoka

Ainekset

1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1–2
rkl
öljyä
1
rkl
kuivattuja yrttejä
¼
tl
jauhettua mustapippuria
500
g
tomaattimurskaa
2
dl
raakoja punaisia linssejä (tai 4 dl kypsiä)
4
perunaa
4
porkkanaa
dl
kaurakermaa
Vanhemmille
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori sipuli, halkaise se ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannulla ja freesaa sipuleita miedolla lämmöllä muutama minuutti. Lisää valkosipulit, yrtit ja mustapippuri. Jatka freesaamista hetken aikaa.
  2. Lisää tomaattimurska pannulle. Huuhtele linssit hyvin ja lisää pannulle. Anna seoksen porista hiljalleen n. 5 minuuttia. Lisää vettä, jos kastike näyttää kuivuvan.
  3. Kuori perunat ja porkkanat ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Sekoita juurekset tomaatti-linssiseoksen joukkoon. Kaada seos voideltuun uunivuokaan (n. 22 x 22 cm).
  4. Kaada päälle kerma. Paista vuokaa 200 asteessa noin tunti, kunnes perunat ja porkkanat ovat kypsiä. Peitä vuoka kannella tai foliolla, jos pinta alkaa tummua.
  5. Tarjoa vanhempien annokset suolaripauksella maustettuna.

Vinkki! Voit käyttää linssien sijaan myös paistettua jauhelihaa.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Uudet perunat pääsevät kunniatehtävään pizzan päällä. Kuva: Päivi Ristell
Uudet perunat pääsevät kunniatehtävään pizzan päällä. Kuva: Päivi Ristell

Mahtavan pizzan juju piilee voitaikinapohjassa ja täydellisen raikkaassa pestossa.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesän ihanin pizza

Ainekset

1
iso
voi- tai lehtitaikinalevy
700
g
uusia perunoita
3
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
250
g
kirsikkatomaatteja
2
palloa
mozzarellaa
Pesto
1
sitruuna
2
valkosipulinkynttä
1
rs (100 g)
rucolaa
½
tl
mustapippuria
2
dl
oliiviöljyä
1
dl
kurpitsansiemeniä
¾
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Ota taikina sulamaan. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Tee pesto. Pese ja raasta sitruunan kuori ja purista mehu teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Paloittele valkosipuli joukkoon. Ota kourallinen rucolaa sivuun koristelua varten. Lisää loppu rucola, pippuri, öljy, kurpitsansiemenet ja suola tehosekoittimeen ja soseuta.
  3. Jaa taikina kahdelle leivinpaperille ja kauli levyt pellin kokoisiksi. Pistele haarukalla reikiä keskelle. Paista pohjia uunissa noin 10 minuuttia, kunnes ne alkavat saada väriä.
  4. Pese ja viipaloi perunat ohuen ohuiksi sillä aikaa, kun pohjat kypsyvät. Paista perunat kahdessa erässä: Kuumenna öljy isossa paistinpannussa. Paista perunoita noin 5 minuuttia, kunnes ne ruskistuvat. Mausta suolalla.
  5. Levitä suurin osa pestosta esipaistetuille pohjille. Levitä perunat ja puolita tomaatit päälle. Revi mozzarella pinnalle.
  6. Paista vielä 6–8 minuuttia, kunnes taikinan reunat ovat ruskistuneet. Koristele pizzat lopulla pestolla ja rucolalla.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Tortillaveneet seilaavat ruokapöytään. Kuva: Anna Huovinen
Tortillaveneet seilaavat ruokapöytään. Kuva: Anna Huovinen

Värikkäät tortillaveneet kruunaavat grillipöydän. Täytteestä voit varioida helposti kasvis- tai lihaversion.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
20 min + valmistelut 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Tortillaveneet

Ainekset

1
pkt
pieniä tortillaveneitä
Täyte
225
g
paneer-juustoa tai 250 g porsaan plumaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
½
punainen paprika
½
keltainen paprika
½
vihreä paprika
2
keskikokoista sipulia
pari
kourallista
salaattisekoitusta
1
kypsä avokado
1 ½
dl
salsakastiketta
1 ½
dl
ranskankermaa
Päälle
2
limettiä
¼
ruukkua
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Leikkaa paneer-juusto tai porsaan pluma 12:een osaan. Irrota paprikoista siemenet ja leikkaa ne suikaleiksi. Kuori sipulit ja leikkaa ne renkaiksi. 
  2. Kuumenna grilli ja grillaa ensin paprikoita ja sipuleita molemmin puolin, kunnes ne saavat hieman väriä. Grillaa paneer-juustoon kaunis väri molemmin puolin. Porsaan pluma grillataan molemmin puolin kypsäksi. Mausta lihapalat suolalla ja mustapippurilla.
  3. Halkaise avokado, irrota kivi ja leikkaa avokado viipaleiksi. Leikkaa limetit lohkoiksi. Kuumenna tortillaveneitä hetki grillissä ja täytä ne salaatilla, paprikoilla, sipulilla, avokadolla, salsakastikkeella, ranskankermalla ja paneer-juustolla tai lihalla. 
  4. Viimeistele annokset tuoreella korianterilla ja tarjoile tortillaveneet limettilohkojen kanssa.

Vinkki! Voit käyttää tähän reseptiin myös porsaan tai naudan ulkofilettä. Muista leikata liha poikkisyin.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Maissi on kesän klassikkoherkku. Kuva: Anna Huovinen
Maissi on kesän klassikkoherkku. Kuva: Anna Huovinen

Mausta maissi vaihteeksi majoneesilla ja savupaprikalla.

Annoksia
6 kappaletta
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut maissit

Ainekset

6
keitettyä maissia
1
dl
majoneesia
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
raastettua parmesaania
1
dl
hienonnettua tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Grillaa maisseja, kunnes ne ovat kuumia ja saaneet hieman väriä pintaansa.
  2. Sivele lämpimille maisseille majoneesia ja ripauta päälle hieman savupaprikajauhetta ja halutessasi suolaa.
  3. Viimeistele raastetulla parmesaanilla ja hienonnetulla korianterilla.

Vinkki! Voit grillata myös tuoreita maissintähkiä. Ne kypsyvät 15–20 minuutissa.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Munakas sopii vauvallekin, kun sen tarjoaa ilman juustoa. Kuva: Panu Pälviä
Munakas sopii vauvallekin, kun sen tarjoaa ilman juustoa. Kuva: Panu Pälviä

Ihana munakas kätkee sisälleen rutkasti sesongin vihanneksia ja kypsyy uunissa itsekseen.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
15 min + 40 min paisto
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä uunimunakas

Ainekset

150
g
varsiparsakaalia eli broccolinia
1
pieni kesäkurpitsa
1
sipuli
vettä keittämiseen
2
dl
herneitä
10
kananmunaa
1
dl
kauramaitoa
ripaus mustapippuria
öljyä vuoan voiteluun
½
ruukullista
hienonnettua tuoretta minttua
½
tl
suolaa
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele uunivuoka öljyllä. Pese varsiparsakaalit ja kesäkurpitsa. Kuori sipuli. Leikkaa vihannekset sopiviksi paloiksi.
  2. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja keitä vihanneksia muutama minuutti. Valuta ja laita uunivuokaan. Lisää vuokaan herneet.
  3. Riko munat kulhoon ja sekoita joukkoon kauramaito. Mausta mustapippurilla. Kaada munaseos vuokaan vihannesten päälle. Paista uunissa noin 30–40 minuuttia, kunnes munakas on hyytynyt.
  4. Tarjoile hieman jäähtyneenä. Mausta aikuisten annokset suolalla ja tuoreella mintulla ja tarjoile fetajuuston kanssa.

Kommentit (0)