Hanna Hurtta
Apukokille hommia! Helpon linssi-perunavuoan ainekset säilyvät hyvin, joten niitä kannattaa pitää kaapissa hätävarana. Kuva: Päivi Ristell
Apukokille hommia! Helpon linssi-perunavuoan ainekset säilyvät hyvin, joten niitä kannattaa pitää kaapissa hätävarana. Kuva: Päivi Ristell

Ihan paras kasvisruoka valmistuu Simppeli sormiruokakeittiö -yhteisön Marjut Ollilan hittireseptillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
30 min + 1 t paisto
Vaikeustaso
Helppo

Linssi-perunavuoka

Ainekset

1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1–2
rkl
öljyä
1
rkl
kuivattuja yrttejä
¼
tl
jauhettua mustapippuria
500
g
tomaattimurskaa
2
dl
raakoja punaisia linssejä (tai 4 dl kypsiä)
4
perunaa
4
porkkanaa
dl
kaurakermaa
Vanhemmille
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori sipuli, halkaise se ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannulla ja freesaa sipuleita miedolla lämmöllä muutama minuutti. Lisää valkosipulit, yrtit ja mustapippuri. Jatka freesaamista hetken aikaa.
  2. Lisää tomaattimurska pannulle. Huuhtele linssit hyvin ja lisää pannulle. Anna seoksen porista hiljalleen n. 5 minuuttia. Lisää vettä, jos kastike näyttää kuivuvan.
  3. Kuori perunat ja porkkanat ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Sekoita juurekset tomaatti-linssiseoksen joukkoon. Kaada seos voideltuun uunivuokaan (n. 22 x 22 cm).
  4. Kaada päälle kerma. Paista vuokaa 200 asteessa noin tunti, kunnes perunat ja porkkanat ovat kypsiä. Peitä vuoka kannella tai foliolla, jos pinta alkaa tummua.
  5. Tarjoa vanhempien annokset suolaripauksella maustettuna.

Vinkki! Voit käyttää linssien sijaan myös paistettua jauhelihaa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Outi Väisänen
Uunipeltiä pienemmässä vuoassa taikina kypsyy vartissa. Jos teet koko pellillisen, tuplaa taikinan koko ja paista 25 minuuttia. Kuva: Piia Arnould
Uunipeltiä pienemmässä vuoassa taikina kypsyy vartissa. Jos teet koko pellillisen, tuplaa taikinan koko ja paista 25 minuuttia. Kuva: Piia Arnould

Helpon pikapannukakun juju on sitruunankuoressa, joka tuo taikinaan kivan kirpeyden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 annosta
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunapannari pikana

Ainekset

2
rkl
voita
1
dl
kreikkalaista jogurttia
1
kananmuna
3
dl
maitoa
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa
1
luomusitruunan kuori
Sitruunajogurtti
2
dl
kreikkalaista jogurttia
2
rkl
sitruunan mehua
2
rkl
hunajaa
Lisäksi
mustikoita
hunajaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan täydelle teholle. Laita voi pieneen uunivuokaan (n. 20 x 25 cm) ja vuoka kuumenevaan uuniin.
  2. Sekoita jogurtti ja muna tasaiseksi. Lisää maito. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhot ja suola taikinaan. Pese sitruuna hyvin ja raasta kuori hienolla terällä joukkoon.
  3. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä 5 minuuttia ja laske sitten uunin lämpö 225 asteeseen. Jatka kypsentämistä noin 10 minuuttia, kunnes pannari on kypsä ja ruskistunut.
  4. Yhdistä sitruunajogurtin ainekset. Anna pannarin jäähtyä hetki ja tarjoa jogurtin, hunajan ja halutessasi marjojen kanssa

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Hätävararuoka. Fritttatan täytteeksi sopivat myös paistetut sienet tai jauheliha. Uunimunakas näyttää astetta vinkeämmältä, kun sen paistaa piirakkavuoassa. Kuva: Piia Arnould
Hätävararuoka. Fritttatan täytteeksi sopivat myös paistetut sienet tai jauheliha. Uunimunakas näyttää astetta vinkeämmältä, kun sen paistaa piirakkavuoassa. Kuva: Piia Arnould

Uunimunakas on täydellinen arki-illan pelastajaruoka. Ruoka maistuu kylmänä vielä seuraavana päivänäkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Savulohifrittata

Ainekset

1
pieni kesäkurpitsa
10
kananmunaa
1
dl
kreikkalaista jogurttia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
150
g
emmentalraastetta
150
g
kylmäsavulohta
Lisäksi
1
rs
babypinaattia
1
pieni prk
kapriksia

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Rypistä leivinpaperi ja levitä se laakeaan piirakkavuokaan (halkaisija n. 26 cm) tai uunivuokaan.
  2. Raasta kesäkurpitsa raastinraudan karkealla terällä pituussuunnassa pitkäksi ”spagetiksi”. Levitä vuokaan.
  3. Riko munat kulhoon. Sekoita jogurtti, suola ja pippuri joukkoon. Kaada seos vuokaan. Ripottele juusto pinnalle. Levitä lohiviipaleet vuokaan. Kypsennä frittataa noin 20 minuuttia, kunnes se on täysin hyytynyt. Voit lopuksi kytkeä grillivastuksen, jos pinta ei ruskistu.
  4. Tarjoa frittata pinaatin ja kapristen kanssa. Ruoka maistuu seuraavana päivänä myös kylmänä.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Seesamiöljy tuo ihanasti makua myös vauvan annokseen, ja aikuisten salaatti saa potkua soijakastikkeesta. Kuva: Panu Pälviä
Seesamiöljy tuo ihanasti makua myös vauvan annokseen, ja aikuisten salaatti saa potkua soijakastikkeesta. Kuva: Panu Pälviä

Lämmin tofu-bataattisalaatti syntyy kätevästi yhdellä pellillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Sormiruokailijan japanilainen bataattisalaatti

Ainekset

1
iso bataatti
½
dl
seesamiöljyä
1
parsakaali
1
tlk
keitetttyjä mustapapuja
1
pkt
maustamatonta tofua
Kastike
1
limetti
¾
dl
seesamiöljyä
Isommille syöjille
½
dl
seesaminsiemeniä
2–3
rkl
(japanilaista) soijakastiketta

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja kytke kiertoilmatoiminto. Kuori bataatti ja leikkaa se puolikuun mallisiksi paloiksi. Levitä palat uunipellille leivinpaperin päälle ja pirskota tilkka öljyä päälle. Laita lämpenevään uuniin.
  2. Paloittele parsakaali kukinnoiksi, joissa on pitkä varsi. Levitä parsakaali toiselle pellille ja pirskota öljyllä. Jatka kypsentämistä 15 minuuttia.
  3. Huuhtele pavut siivilässä. Puristele tofua talouspaperilla, niin neste imeytyy pois. Revi tofu sormin paloiksi. Levitä pavut ja tofu bataattipellille. Ripottele vielä seesaminsiemenet muualle paitsi vauvan kasviksille. Kypsennä noin 5 minuuttia, kunnes bataatti ja parsakaali ovat kypsiä.
  4. Sekoita limetin mehu ja seesamiöljy kastikkeeksi. Ota vauvan kasvikset sivuun ja pirskota ruokalusikallinen kastiketta mausteeksi. Voit säilyttää ruokaa seuraavaan päivään.
  5. Siirrä loput kasvikset kulhoon. Sekoita soija loppuun kastikkeeseen, pirskota kasviksille ja sekoita salaatiksi.

Kommentit (0)

Riikka Väliahde
Pihveille sopivat klassiset lisukkeet: kermaviilikastike ja perunat. Kuva: Panu Pälviä
Pihveille sopivat klassiset lisukkeet: kermaviilikastike ja perunat. Kuva: Panu Pälviä

Helpoissa pihveissä on kunnolla makua, ja ne valmistuvat puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10 pihviä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vihreät kasvispihvit

Ainekset

200
g
lehtikaalia
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
parsakaali
½
ruukkua
basilikaa
200
g
pakasteherneitä sulatettuna
2
dl
kaurahiutaleita
1
dl
saksanpähkinöitä
2
tl
soijakastiketta
2
tl
sinappia
½
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria
Paistamiseen
voita tai öljyä

Työvaiheet

  1. Irrota lehtikaalin lehdistä kovat ruodit. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Huuhdo parsakaali ja leikkaa paloiksi.
  2. Mittaa kaurahiutaleet, pähkinät, soijakastike, sinappi, suola ja pippuri monitoimikoneen kulhoon. Nosta vihannekset kulhoon ja soseuta massaksi.
  3. Ota massaa pieni pallo käteesi ja kokeile, onko se muotoiltavaa. Lisää tarvittaessa kaurahiutaleita, kunnes massa on tarpeeksi tiivistä.
  4. Muotoile 8–10 pihviä. Paista pihvit kuumalla pannulla molemmin puolin ruskeiksi voissa tai öljyssä.

Kommentit (0)