Hanna Hurtta
Apukokille hommia! Helpon linssi-perunavuoan ainekset säilyvät hyvin, joten niitä kannattaa pitää kaapissa hätävarana. Kuva: <span class="photographer">Päivi Ristell</span>
Apukokille hommia! Helpon linssi-perunavuoan ainekset säilyvät hyvin, joten niitä kannattaa pitää kaapissa hätävarana. Kuva: Päivi Ristell

Ihan paras kasvisruoka valmistuu Simppeli sormiruokakeittiö -yhteisön Marjut Ollilan hittireseptillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
30 min + 1 t paisto
Vaikeustaso
Helppo

Linssi-perunavuoka

Ainekset

1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1–2
rkl
öljyä
1
rkl
kuivattuja yrttejä
¼
tl
jauhettua mustapippuria
500
g
tomaattimurskaa
2
dl
raakoja punaisia linssejä (tai 4 dl kypsiä)
4
perunaa
4
porkkanaa
dl
kaurakermaa
Vanhemmille
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori sipuli, halkaise se ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannulla ja freesaa sipuleita miedolla lämmöllä muutama minuutti. Lisää valkosipulit, yrtit ja mustapippuri. Jatka freesaamista hetken aikaa.
  2. Lisää tomaattimurska pannulle. Huuhtele linssit hyvin ja lisää pannulle. Anna seoksen porista hiljalleen n. 5 minuuttia. Lisää vettä, jos kastike näyttää kuivuvan.
  3. Kuori perunat ja porkkanat ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Sekoita juurekset tomaatti-linssiseoksen joukkoon. Kaada seos voideltuun uunivuokaan (n. 22 x 22 cm).
  4. Kaada päälle kerma. Paista vuokaa 200 asteessa noin tunti, kunnes perunat ja porkkanat ovat kypsiä. Peitä vuoka kannella tai foliolla, jos pinta alkaa tummua.
  5. Tarjoa vanhempien annokset suolaripauksella maustettuna.

Vinkki! Voit käyttää linssien sijaan myös paistettua jauhelihaa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Prisca Leclerc
Jokainen saa täyttää pitaleivät lemppareillaan. Kuva: <span class="photographer">Anna Huovinen</span>
Jokainen saa täyttää pitaleivät lemppareillaan. Kuva: Anna Huovinen

Tee huippuhyviä falafeleja kerralla iso satsi, sillä ne kestävät hyvin pakastamista. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 24 falafelia
Valmistusaika
30 min + tekeytyminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsafalafelit ja kasviskaviaari

Ainekset

1
kesäkurpitsa (n. 250 g)
½
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
2
valkosipulinkynttä
½
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
kevätsipuli varsineen
oliiviöljyä
1
tlk
valkopapuja (310 g)
1
kananmuna
dl
mantelijauhoja
dl
kikhernejauhoja
150
g
juustoraastetta
½
dl
seesaminsiemeniä
2
tl
suolaa
Kasviskaviaari
2
dl
turkkilaista jogurttia
2
valkosipulinkynttä
1
keltainen paprika
1
tomaatti
10
cm
kurkkua
3
oksaa
minttua
suolaa ja mustapippuria
Lisäksi
4–8
pitaleipää
rucolaa ja versosekoitusta

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  2. Pese ja raasta kesäkurpitsa. Raasta inkivääri, hienonna valkosipulinkynnet, persilja ja kevätsipuli. Sekoita ainekset yhteen ja kuullota raaste niukassa öljyssä paistinpannulla.
  3. Huuhtele ja kaada pavut tilavaan kulhoon. Soseuta pavut sauvasekoittimella ja sekoita joukkoon muna ja haalea kasvisraaste, jauhot, juusto, seesaminsiemenet ja suola. Nosta jääkaappiin tekeytymään puoleksi tunniksi.
  4. Valmista sillä aikaa kaviaari. Hienonna kaksi valkosipulinkynttä, paprika, tomaatti, minttu ja raasta kurkku. Purista kurkusta nesteet pois ja sekoita kaikki ainekset jogurtin joukkoon. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippurilla.
  5. Pyörittele kesäkurpitsataikinasta noin 4 senttiä halkaisijaltaan olevia palloja kostein käsin ja aseta ne leivinpaperille uunipellille. Nosta uuniin 20 minuutiksi, välillä käännellen, kunnes falafelit ovat saaneet väriä.
  6. Tarjoa falafelit lämmitettyjen pitojen välissä salaatin ja kasviskaviaarin kera.

Kommentit (0)

Emilia Kolari
Kylmän taikinan vuoksi pullan pinta halkeilee uunissa. Makuun se ei vaikuta. Kuva: <span class="photographer">Päivi Ristell</span>
Kylmän taikinan vuoksi pullan pinta halkeilee uunissa. Makuun se ei vaikuta. Kuva: Päivi Ristell
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
40 min + 10 t kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Yön yli -voisilmäpullat

Ainekset

dl
maitoa
1
pss
kuivahiivaa
1
dl
sokeria
2
tl
rouhittua kardemummaa
1
tl
suolaa
1
muna
6½–7
dl
vehnäjauhoja
100
g
voita huoneenlämpöisenä
Voiteluun
1
muna
Täyte
50
g
voita
2
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa maito isoon leivontakulhoon. Vatkaa joukkoon kuivahiiva, sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää puolet vehnäjauhoista ja vatkaa tasaiseksi. Lisää loput jauhot.
  2. Vaivaa taikinaa muutama minuutti. Lisää pehmeä voi ja jatka vaivaamista viitisen minuuttia, kunnes taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista.
  3. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan kohota jääkaapissa yön yli.
  4. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile se pötköksi. Jaa taikina 16 palaan. Pyörittele palat pulliksi kahdelle pellille. Kohota liinalla peitettynä noin tunti.
  5. Työnnä kohonneisiin pulliin kolo jauhotetulla sormella. Voitele pullat munalla.
  6. Leikkaa voi tasan 16 palaan. Työnnä voikuutio pullan sisään. Ripottele päälle sokeria.
  7. Paista pullia 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Kukkakaalirisotto sopii erinomaisesti vauvan lusikkatreeneihin. Isommat voivat paistaa lisukkeeksi vuohenjuustoa. Kuva: <span class="photographer">Piia Arnould</span>
Kukkakaalirisotto sopii erinomaisesti vauvan lusikkatreeneihin. Isommat voivat paistaa lisukkeeksi vuohenjuustoa. Kuva: Piia Arnould

Rouhi risoton murut kukkakaalista ja viimeistele makuelämys kermalla ja parmesaanilla. Vauvaversio ruuasta syntyy näpsästi, kun vain jätät juuston pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3 annosta + vauvalle
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea kukkakaalirisotto

Ainekset

1
pieni sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
iso kukkakaali
2
rkl
oliiviöljyä
2
dl
vettä
dl
kaurakermaa
1
rkl
sitruunan mehua
Isommille syöjille
100–150
g
parmesaania
1
ruukku
rucolaa
1
dl
saksanpähkinöitä
3
kiekkoa
vuohenjuustoa

Työvaiheet

  1. Hienonna sipuli ja valkosipuli kasariin tai paistinpannuun. Rouhi kukkakaali veitsellä riisin näköiseksi muruksi. Hienonna myös varsi. Jätä kaali odottamaan.
  2. Lisää öljy pannuun ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää kukkakaali ja paista pari minuuttia, älä ruskista. Lisää vesi ja anna hautua muutama minuutti ilman kantta, kunnes neste on imeytynyt.
  3. Lisää kerma ja hauduta suurin osa nesteestä pois. Purista sitruunan mehu joukkoon. Ota 2–3 dl ruokaa sivuun vauvalle. Voit pakastaa ruokaa.
  4. Raasta parmesaani loppuun risottoon, lisää 150 g parmesaania, jos et käytä vuohenjuustoa. Viimeistele annokset rucolalla, pähkinöillä ja halutessasi pannussa paistetulla vuohenjuustolla.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Superhelppo mangopyörre maistuu mustikalta ja jogurtilta. Banskumehujää surautetaan appelsiinista, ananaksesta ja banaanista. Kuva: <span class="photographer">Piia Arnould</span>
Superhelppo mangopyörre maistuu mustikalta ja jogurtilta. Banskumehujää surautetaan appelsiinista, ananaksesta ja banaanista. Kuva: Piia Arnould

Tee jätskit, jotka sopivat aivan kaikille puolivuotiaasta ylöspäin, mangopyörre kymmenkuisesta alkaen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5 + 5 kpl
Valmistusaika
5 min + pakastus 5 t
Vaikeustaso
Helppo

Banskumehujää ja mangopyörre

Ainekset

Banskumehujää
1
appelsiini
1
banaani
1
tlk
ananasmurskaa
Mangopyörre
1
dl
kotimaisia pakastemustikoita
2
dl
kreikkalaista jogurttia
1
dl
mangososetta

Työvaiheet

  1. Tee banskumehujäät: Leikkaa appelsiinista kuori ja valkoinen osa pois terävällä veitsellä. Paloittele appelsiini ja banaani teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Lisää ananasmurska. Soseuta aivan sileäksi.
  2. Kaada massa mehujäämuotteihin. Pakasta vähintään 5 tuntia.
  3. Tee mangopyörteet: Lusikoi mehujäämuotteihisi sopiva määrä jäisiä mustikoita, jogurttia ja mangososetta muotteihin. Sekoita kevyesti veitsenkärjellä. Pakasta vähintään 5 tuntia.

Vinkki! Jos mehujäämassaa jää yli, se maistuu smoothiena.

Kommentit (0)