Hanna Hurtta
Apukokille hommia! Helpon linssi-perunavuoan ainekset säilyvät hyvin, joten niitä kannattaa pitää kaapissa hätävarana. Kuva: Päivi Ristell
Apukokille hommia! Helpon linssi-perunavuoan ainekset säilyvät hyvin, joten niitä kannattaa pitää kaapissa hätävarana. Kuva: Päivi Ristell

Ihan paras kasvisruoka valmistuu Simppeli sormiruokakeittiö -yhteisön Marjut Ollilan hittireseptillä.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
30 min + 1 t paisto
Vaikeustaso
Helppo

Linssi-perunavuoka

Ainekset

1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1–2
rkl
öljyä
1
rkl
kuivattuja yrttejä
¼
tl
jauhettua mustapippuria
500
g
tomaattimurskaa
2
dl
raakoja punaisia linssejä (tai 4 dl kypsiä)
4
perunaa
4
porkkanaa
dl
kaurakermaa
Vanhemmille
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori sipuli, halkaise se ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannulla ja freesaa sipuleita miedolla lämmöllä muutama minuutti. Lisää valkosipulit, yrtit ja mustapippuri. Jatka freesaamista hetken aikaa.
  2. Lisää tomaattimurska pannulle. Huuhtele linssit hyvin ja lisää pannulle. Anna seoksen porista hiljalleen n. 5 minuuttia. Lisää vettä, jos kastike näyttää kuivuvan.
  3. Kuori perunat ja porkkanat ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Sekoita juurekset tomaatti-linssiseoksen joukkoon. Kaada seos voideltuun uunivuokaan (n. 22 x 22 cm).
  4. Kaada päälle kerma. Paista vuokaa 200 asteessa noin tunti, kunnes perunat ja porkkanat ovat kypsiä. Peitä vuoka kannella tai foliolla, jos pinta alkaa tummua.
  5. Tarjoa vanhempien annokset suolaripauksella maustettuna.

Vinkki! Voit käyttää linssien sijaan myös paistettua jauhelihaa.

Kommentit (0)

Riikka Väliahde
Pihveille sopivat klassiset lisukkeet: kermaviilikastike ja perunat. Kuva: Panu Pälviä
Pihveille sopivat klassiset lisukkeet: kermaviilikastike ja perunat. Kuva: Panu Pälviä

Helpoissa pihveissä on kunnolla makua, ja ne valmistuvat puolessa tunnissa.

Annoksia
8–10 pihviä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vihreät kasvispihvit

Ainekset

200
g
lehtikaalia
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
parsakaali
½
ruukkua
basilikaa
200
g
pakasteherneitä sulatettuna
2
dl
kaurahiutaleita
1
dl
saksanpähkinöitä
2
tl
soijakastiketta
2
tl
sinappia
½
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria
Paistamiseen
voita tai öljyä

Työvaiheet

  1. Irrota lehtikaalin lehdistä kovat ruodit. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Huuhdo parsakaali ja leikkaa paloiksi.
  2. Mittaa kaurahiutaleet, pähkinät, soijakastike, sinappi, suola ja pippuri monitoimikoneen kulhoon. Nosta vihannekset kulhoon ja soseuta massaksi.
  3. Ota massaa pieni pallo käteesi ja kokeile, onko se muotoiltavaa. Lisää tarvittaessa kaurahiutaleita, kunnes massa on tarpeeksi tiivistä.
  4. Muotoile 8–10 pihviä. Paista pihvit kuumalla pannulla molemmin puolin ruskeiksi voissa tai öljyssä.

Kommentit (0)

Sanna Kekäläinen
Vinkki! Tarjoa lisukkeena rucolaa ja pinjansiemeniä. Kuva: Reetta Pasanen
Vinkki! Tarjoa lisukkeena rucolaa ja pinjansiemeniä. Kuva: Reetta Pasanen

Pasta, kastike ja juustot uuniin. Sitten vain odotellaan, että tortellinilasagnen mehevä tuoksu leviää keittiöön.

Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Maailman helpoin tortellinilasagne

Ainekset

500
g
tortellineja tai ravioleja
800
g
valmista tomaattipastakastiketta
250
g
mozzarellaa
2
dl
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Revi mozzarella pieniksi paloiksi. Raasta parmesaani. 
  2. Levitä hieman tomaattikastiketta lasagnevuoan pohjalle. Laita tortellineja, mozzarellaa ja parmesaania kerroksittain päälle. Jätä päällimmäiseen kerrokseen tomaattikastiketta ja parmesaania.
  3. Kypsennä lasagnea uunissa noin 35 minuuttia.

Kommentit (0)

Riikka Väliahde
Eka vohveli syödään suolaisena, toinen herkutellaan hillolla. Yhdestä purkista saat kymmenen pientä tai kolme isoa crohvelia. Kuva: Panu Pälviä
Eka vohveli syödään suolaisena, toinen herkutellaan hillolla. Yhdestä purkista saat kymmenen pientä tai kolme isoa crohvelia. Kuva: Panu Pälviä

Hauskat crohvelit syntyvät vohveliraudalla valmiista croissant-taikinasta. Sopii sekä aamiaiseksi että välipalaksi!

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Crohvelit

Ainekset

1
prk
valmista croissant-taikinaa

Työvaiheet

  1. Ota croissant-taikina varovasti ulos purkista. Älä levitä taikinaa vaan leikkaa pötkö sahalaitaisella veitsellä varovaisesti kiekoiksi.
  2. Paista kiekot pieniksi rapeiksi crohveleiksi tai yhdistä kolme kiekkoa isoksi crohveliksi. Yhdestä purkista croissant-taikinaa tulee noin kymmenen pientä crohvelia tai kolme isoa.
  3. Syö hillon ja kerman kanssa tai suolaisena herkkuna esimerkiksi tomaatin, peston ja mozzarellan tai kylmäsavulohen ja tuorejuuston kanssa.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Jos pöytään istuu myös alle yksivuotias, lado mozzarella vain vuoan toiseen päähän. Pienimmät ruokailijat saavat annoksensa ilman juustoa. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Jos pöytään istuu myös alle yksivuotias, lado mozzarella vain vuoan toiseen päähän. Pienimmät ruokailijat saavat annoksensa ilman juustoa. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Korvaa lasagnelevyt lanttusiivuilla syksyn kunniaksi. Ne sopivat myös vauvalle.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
30 min + kypsennys 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Lanttulasagne

Ainekset

1
sipuli
1
porkkana
½
kesäkurpitsa
1
paprika
2
rkl
öljyä
500
g
naudan jauhelihaa
2
rkl
tomaattipyrettä
400
g
tomaattimurskaa
1
rkl
kuivattuja yrttejä (esim. Provencen sekoitusta)
½
tl
mustapippuria
Lisäksi
1
iso lanttu tai pari pienempää
2
dl
kaurakermaa
1
pallo
mozzarellaa (yli 10 kk lapsille)
Yli 1-vuotiaille
3
rkl
tuoretta persiljaa hienonnettuna
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin jauhelihakastike. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori porkkana ja raasta se, raasta myös kesäkurpitsa. Poista paprikasta siemenet ja leikkaa se pieniksi paloiksi.
  2. Kuumenna öljy pannussa ja freesaa sipulia muutaman minuutin ajan. Lisää pannulle jauheliha ja paista sekoitellen, kunnes jauheliha on lähes kypsää. Lisää pannulle porkkana, kesäkurpitsa ja paprika ja jatka paistamista muutaman minuutin ajan. Sekoita joukkoon tomaattipyree ja tomaattimurska. Mausta yrteillä ja mustapippurilla ja anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä 15–30 minuuttia.
  3. Kastikkeen hautuessa kuori lanttu ja leikkaa se mahdollisimman ohuiksi siivuiksi veitsellä tai esimerkiksi mandoliinin tai juustohöylän avulla.
  4. Voitele lasagnevuoka öljyllä ja lusikoi vuoan pohjalle jauhelihakastiketta. Lorauta perään n. ½ dl kaurakermaa. Lado lanttuviipaleita lasagnelevyjen tapaan jauhelihakastikkeen päälle ja tee 2–3 kerrosta lisää samalla tavalla. Jätä päällimmäiseksi loraus kaurakermaa ja revi päälle pallo mozzarellaa, jos syöjät ovat yli 10 kk vanhoja.
  5. Paista lasagnea 200 asteessa n. 50-60 minuuttia, kunnes lanttusiivut ovat pehmeitä ja pinta kauniin ruskea. Peitä lasagne loppuvaiheessa foliolla, jos pinta meinaa tummua liikaa.
  6. Mausta valmiin lasagnen isoimpien annokset tuoreella persiljalla ja suolalla.

Kommentit (0)