Hanna Hurtta
Tarjoa vauvalle pitaleivän osia ja täytteitä sopiviksi paloiksi leikattuina. Kuva: Päivi Ristell
Tarjoa vauvalle pitaleivän osia ja täytteitä sopiviksi paloiksi leikattuina. Kuva: Päivi Ristell

Tässä rento ateria, jota rakastavat kaikki: täytä tuoreet pitaleivät omilla lemppareilla. Resepti on Simppeliä sormiruokailua -kirjan tekijän Marjut Ollilan.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
30 min + 1 t kohotus + 5 min paisto
Vaikeustaso
Helppo

Pitaleivät, lohitäyte ja jogurttikastike

Ainekset

tl
kuivahiivaa
1
dl
+ 3 dl vehnäjauhoja
dl
lämmintä vettä
1
rkl
öljyä
Täytteeksi
400
g
lohifileetä
¼
tl
mustapippuria
1
avokado
½
paprika
½
kurkku
1
limetti
Vanhemmille
¼
ruukkua
tuoretta korianteria
½
tl
suolaa
Kastike
1
dl
kaurajogurttia tai yli 10 kk ikäisille maustamatonta jogurttia
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
raastettua (luomu)sitruunankuorta
1
rkl
hienonnettua tuoretta korianteria
1
tl
scriracha-chilikastiketta
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa keskenään kuivahiiva, 1 dl vehnäjauhoja sekä vesi. Anna turvota 10 minuuttia. Lisää taikinaan n. 3 dl vehnäjauhoja sekä öljy ja vaivaa taikinaksi. Anna kohota 30 minuuttia.
  2. Pyöritä taikinasta kuusi palloa ja painele ne käsin litteiksi jauhoja apuna käyttäen.
  3. Kohota pitaleipiä 30 minuuttia. Paista leivinpaperin päällä uunipellillä 250-asteisessa uunissa noin viisi minuuttia.
  4. Irrota lohesta nahka ja nypi mahdolliset ruodot pois. Leikkaa lohi sormiruokailijalle sopiviksi paloiksi ja paista kypsäksi joko leivinpaperin päällä uunissa 175 asteessa n. 10–15 minuuttia tai pannulla miedolla lämmöllä tilkassa öljyä. Mausta pippurilla ja aikuisten lohet myös suolalla.
  5. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
  6. Halkaise avokado ja poista kivi. Leikkaa kaikki vihannekset sormiruokailijalle sopiviksi paloiksi. Täytä pitaleivät lohella, vihanneksilla ja jogurttikastikkeella. Tarjoile pitaleipien kanssa limettilohkoja ja tuoretta korianteria.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Siinä se on! Pähkinäleipä on päältä rapsakka ja sisältä ihanan kuohkea. Kuva: Panu Pälviä
Siinä se on! Pähkinäleipä on päältä rapsakka ja sisältä ihanan kuohkea. Kuva: Panu Pälviä

Pataleipätaikinan sekoitat viidessä minuutissa. Jätä se kohoamaan yön yli, ja taikinaan syntyy hieno sitko.

Annoksia
1 leipä
Valmistusaika
15 min + kohotus ja kypsennys 13 t
Vaikeustaso
Helppo

Pähkinäpataleipä

Ainekset

4
dl
vehnäjauhoja
2
dl
kaurajauhoja
2
dl
rusinoita
2
dl
pähkinöitä
tl
suolaa
½
tl
kuivahiivaa
dl
omenamehua tai vettä

Työvaiheet

  1. Tee taikina edellisenä iltana kohoamaan. Mittaa jauhot ja rusinat kulhoon. Rouhi pähkinät joukkoon. Lisää suola ja hiiva ja sekoita. Lisää mehu tai vesi ja sekoita tasaiseksi, pehmeäksi taikinaksi. Peitä kulho kannella tai kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä 12–18 tuntia.
  2. Ripottele reilusti jauhoja työpöydälle. Kaavi taikina yhtenä palana pöydälle ja jauhota pinta. Nostele taikinan reunat ylös nyytiksi niin, että saat limpun mallisen leivän. Mitä vähemmän työstät taikinaa, sitä ilmavamman leivän saat. Käännä leipä saumapuoli alaspäin pöydälle. Anna leivän kohota liinan alla 30–60 minuuttia.
  3. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja aseta valurautainen pata kansineen uuniin kuumenemaan. Ota pata uunista ja nosta leipä pataan ja kansi päälle.
  4. Paista leipää 30 minuuttia. Ota kansi pois jatka paistamista noin 15 minuuttia, kunnes leipä on kypsä. Kippaa valmis leipä padasta jäähtymään.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Sämpylöihin syntyy rapea pohja, kun laitat pellin ensin tyhjänä lämpenemään uuniin. Kuva: Panu Pälviä
Sämpylöihin syntyy rapea pohja, kun laitat pellin ensin tyhjänä lämpenemään uuniin. Kuva: Panu Pälviä

Ihanien sämpylöiden sitko syntyy, kun taikina kohoaa itsekseen yön aikana.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
30 min + kohotus 10 t
Vaikeustaso
Helppo

Maailman helpoimmat ruissämpylät

Ainekset

4
dl
sihtiruisjauhoja
dl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
kuivahiivaa
3
dl
kylmää vettä
1
rkl
tummaa siirappia
Lisäksi
½
dl
auringonkukansiemeniä

Työvaiheet

  1. Tee taikina edellisenä iltana kohoamaan. Yhdistä kuiva-aineet kulhossa. Lisää vesi ja siirappi ja sekoita lusikalla tasaiseksi. Peitä kulho kannella tai tuorekelmulla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä yön yli tai noin 10 tuntia.
  2. Jauhota leivonta-alusta vehnäjauhoilla. Kumoa taikina ja muotoile se pötköksi mahdollisimman vähän vaivaten. Leikkaa pötkö 12 palaan ja nosta palat veitsen avulla leivinpaperin päälle. Voitele sämpylät huolettomasti vedellä ja ripottele siemeniä päälle. Anna kohota liinan alla 30 minuuttia.
  3. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja aseta pelti uuniin kuumenemaan. Näin saat sämpylöiden pohjasta erityisen rapean. Vedä sämpylät leivinpaperin avulla kuumalle pellille. Kypsennä uunin keskitasossa 13–15 minuuttia.

Kommentit (0)

Sanna Kekäläinen
Vinkki! Tarjoa lisukkeena rucolaa ja pinjansiemeniä. Kuva: Reetta Pasanen
Vinkki! Tarjoa lisukkeena rucolaa ja pinjansiemeniä. Kuva: Reetta Pasanen

Pasta, kastike ja juustot uuniin. Sitten vain odotellaan, että tortellinilasagnen mehevä tuoksu leviää keittiöön.

Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Maailman helpoin tortellinilasagne

Ainekset

500
g
tortellineja tai ravioleja
800
g
valmista tomaattipastakastiketta
250
g
mozzarellaa
2
dl
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Revi mozzarella pieniksi paloiksi. Raasta parmesaani. 
  2. Levitä hieman tomaattikastiketta lasagnevuoan pohjalle. Laita tortellineja, mozzarellaa ja parmesaania kerroksittain päälle. Jätä päällimmäiseen kerrokseen tomaattikastiketta ja parmesaania.
  3. Kypsennä lasagnea uunissa noin 35 minuuttia.

Kommentit (0)

Riikka Väliahde
Eka vohveli syödään suolaisena, toinen herkutellaan hillolla. Yhdestä purkista saat kymmenen pientä tai kolme isoa crohvelia. Kuva: Panu Pälviä
Eka vohveli syödään suolaisena, toinen herkutellaan hillolla. Yhdestä purkista saat kymmenen pientä tai kolme isoa crohvelia. Kuva: Panu Pälviä

Hauskat crohvelit syntyvät vohveliraudalla valmiista croissant-taikinasta. Sopii sekä aamiaiseksi että välipalaksi!

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Crohvelit

Ainekset

1
prk
valmista croissant-taikinaa

Työvaiheet

  1. Ota croissant-taikina varovasti ulos purkista. Älä levitä taikinaa vaan leikkaa pötkö sahalaitaisella veitsellä varovaisesti kiekoiksi.
  2. Paista kiekot pieniksi rapeiksi crohveleiksi tai yhdistä kolme kiekkoa isoksi crohveliksi. Yhdestä purkista croissant-taikinaa tulee noin kymmenen pientä crohvelia tai kolme isoa.
  3. Syö hillon ja kerman kanssa tai suolaisena herkkuna esimerkiksi tomaatin, peston ja mozzarellan tai kylmäsavulohen ja tuorejuuston kanssa.

Kommentit (0)