Hanna Hurtta
Tarjoa vauvalle pitaleivän osia ja täytteitä sopiviksi paloiksi leikattuina. Kuva: Päivi Ristell
Tarjoa vauvalle pitaleivän osia ja täytteitä sopiviksi paloiksi leikattuina. Kuva: Päivi Ristell

Tässä rento ateria, jota rakastavat kaikki: täytä tuoreet pitaleivät omilla lemppareilla. Resepti on Simppeliä sormiruokailua -kirjan tekijän Marjut Ollilan.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
30 min + 1 t kohotus + 5 min paisto
Vaikeustaso
Helppo

Pitaleivät, lohitäyte ja jogurttikastike

Ainekset

tl
kuivahiivaa
1
dl
+ 3 dl vehnäjauhoja
dl
lämmintä vettä
1
rkl
öljyä
Täytteeksi
400
g
lohifileetä
¼
tl
mustapippuria
1
avokado
½
paprika
½
kurkku
1
limetti
Vanhemmille
¼
ruukkua
tuoretta korianteria
½
tl
suolaa
Kastike
1
dl
kaurajogurttia tai yli 10 kk ikäisille maustamatonta jogurttia
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
raastettua (luomu)sitruunankuorta
1
rkl
hienonnettua tuoretta korianteria
1
tl
scriracha-chilikastiketta
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa keskenään kuivahiiva, 1 dl vehnäjauhoja sekä vesi. Anna turvota 10 minuuttia. Lisää taikinaan n. 3 dl vehnäjauhoja sekä öljy ja vaivaa taikinaksi. Anna kohota 30 minuuttia.
  2. Pyöritä taikinasta kuusi palloa ja painele ne käsin litteiksi jauhoja apuna käyttäen.
  3. Kohota pitaleipiä 30 minuuttia. Paista leivinpaperin päällä uunipellillä 250-asteisessa uunissa noin viisi minuuttia.
  4. Irrota lohesta nahka ja nypi mahdolliset ruodot pois. Leikkaa lohi sormiruokailijalle sopiviksi paloiksi ja paista kypsäksi joko leivinpaperin päällä uunissa 175 asteessa n. 10–15 minuuttia tai pannulla miedolla lämmöllä tilkassa öljyä. Mausta pippurilla ja aikuisten lohet myös suolalla.
  5. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
  6. Halkaise avokado ja poista kivi. Leikkaa kaikki vihannekset sormiruokailijalle sopiviksi paloiksi. Täytä pitaleivät lohella, vihanneksilla ja jogurttikastikkeella. Tarjoile pitaleipien kanssa limettilohkoja ja tuoretta korianteria.

Kommentit (0)

Sanna Kekäläinen
Vinkki! Tarjoa lisukkeena rucolaa ja pinjansiemeniä. Kuva: Reetta Pasanen
Vinkki! Tarjoa lisukkeena rucolaa ja pinjansiemeniä. Kuva: Reetta Pasanen

Pasta, kastike ja juustot uuniin. Sitten vain odotellaan, että tortellinilasagnen mehevä tuoksu leviää keittiöön.

Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Maailman helpoin tortellinilasagne

Ainekset

500
g
tortellineja tai ravioleja
800
g
valmista tomaattipastakastiketta
250
g
mozzarellaa
2
dl
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Revi mozzarella pieniksi paloiksi. Raasta parmesaani. 
  2. Levitä hieman tomaattikastiketta lasagnevuoan pohjalle. Laita tortellineja, mozzarellaa ja parmesaania kerroksittain päälle. Jätä päällimmäiseen kerrokseen tomaattikastiketta ja parmesaania.
  3. Kypsennä lasagnea uunissa noin 35 minuuttia.

Kommentit (0)

Riikka Väliahde
Eka vohveli syödään suolaisena, toinen herkutellaan hillolla. Yhdestä purkista saat kymmenen pientä tai kolme isoa crohvelia. Kuva: Panu Pälviä
Eka vohveli syödään suolaisena, toinen herkutellaan hillolla. Yhdestä purkista saat kymmenen pientä tai kolme isoa crohvelia. Kuva: Panu Pälviä

Hauskat crohvelit syntyvät vohveliraudalla valmiista croissant-taikinasta. Sopii sekä aamiaiseksi että välipalaksi!

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Crohvelit

Ainekset

1
prk
valmista croissant-taikinaa

Työvaiheet

  1. Ota croissant-taikina varovasti ulos purkista. Älä levitä taikinaa vaan leikkaa pötkö sahalaitaisella veitsellä varovaisesti kiekoiksi.
  2. Paista kiekot pieniksi rapeiksi crohveleiksi tai yhdistä kolme kiekkoa isoksi crohveliksi. Yhdestä purkista croissant-taikinaa tulee noin kymmenen pientä crohvelia tai kolme isoa.
  3. Syö hillon ja kerman kanssa tai suolaisena herkkuna esimerkiksi tomaatin, peston ja mozzarellan tai kylmäsavulohen ja tuorejuuston kanssa.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Bataatin päällä maistuvat mukavasti mausteiset pavut. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Bataatin päällä maistuvat mukavasti mausteiset pavut. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Bataattiviipaleelle rakennettava pikkupizza on parhaimmillaan uunituoreena.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Bataattipizzat

Ainekset

2
keskikokoista bataattia
2
rkl
öljyä
½
prk
kaurafraichea (tai yli 10 kk lapselle ranskankermaa)
1
prk
papusekoitusta (2½ dl kypsiä papuja)
2
dl
tomaattimurskaa (tai valmista pizzakastiketta)
1
valkosipulinkynsi
½ tl
garam masalaa
1
rs
kirsikkatomaatteja
Yli 1-vuotiaille lisäksi
1
pallo
mozzarellaa
½
tuore punainen chili
tuoretta basilikaa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Pese bataatit huolellisesti ja leikkaa ne terävällä veitsellä pitkittäin 1–2 sentin paksuisiksi siivuiksi. Tarvitset yhteensä kahdeksan viipaletta. Voitele siivut öljyllä ja levitä ne leivinpaperin päälle uunipellille. Laita 200-asteiseen uuniin siksi aikaa, kun valmistelet muut täytteet (n. 10 min).
  2. Valuta pavut ja sekoita ne tomaattimurskan kanssa. Hienonna valkosipulinkynsi. Mausta papuseos valkosipulilla ja garam masalalla. Leikkaa kirsikkatomaatit viipaleiksi.
  3. Ota bataattisiivut uunista ja levitä niille hieman kaurafraichea tai ranskankermaa. Lusikoi päälle papuseosta. Viimeistele viipaloiduilla kirsikkatomaateilla. Yli yksivuotiaille voit laittaa lisäksi mozzarellaa ja aikuisille hieman tuoretta chiliä sekä suolaa.
  4. Paista bataattipizzoja 200 asteessa noin 10–15 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja bataatti pehmeää. Viimeistele tuoreella basilikalla.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Nuudelit ovat Isabelin herkkua. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Nuudelit ovat Isabelin herkkua. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Mainio pikaruoka valmistuu 20 minuutissa.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Paistetut nuudelit

Ainekset

300
g
nuudeleita
3
rkl
öljyä
400
g
broilerin rintaa tai 300 g tofua
400
g
valmiiksi pilkottuja vihanneksia tuoreena tai pakasteena
Yli yksivuotiaille lisäksi
1
pss
wok-kastiketta, esim. hoisin tai teriyaki (120 g)
2
kevätsipulia
2
rkl
seesaminsiemeniä
¼
ruukku
tuoretta korianteria
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan kypsiksi, valuta ja jätä odottamaan. Leikkaa broileri tai tofu kuutioiksi. Kuumenna öljy wok-pannussa ja paista kuutioita noin 5 minuuttia tai kunnes broileri on kypsää.
  2. Lisää pannulle vihannekset ja loraus vettä. Jatka paistamista 5–10 minuutin ajan tai kunnes vihannekset ovat pehmeitä. Pakastekasvikset pehmenevät tuoreita nopeammin. Sekoita joukkoon nuudelit. Ota vauvan annos erilleen. Leikkaa nuudelit hänelle tarvittaessa pienemmiksi paloiksi.
  3. Lisää wokkipannulle wok-kastike ja jatka paistamista parin minuutin ajan. Viimeistele hienonnetulla kevätsipulilla, seesaminsiemenillä, korianterin lehdillä ja suolalla.

Kommentit (0)