Hanna Hurtta
Tarjoa vauvalle pitaleivän osia ja täytteitä sopiviksi paloiksi leikattuina. Kuva: Päivi Ristell
Tarjoa vauvalle pitaleivän osia ja täytteitä sopiviksi paloiksi leikattuina. Kuva: Päivi Ristell

Tässä rento ateria, jota rakastavat kaikki: täytä tuoreet pitaleivät omilla lemppareilla. Resepti on Simppeliä sormiruokailua -kirjan tekijän Marjut Ollilan.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
30 min + 1 t kohotus + 5 min paisto
Vaikeustaso
Helppo

Pitaleivät, lohitäyte ja jogurttikastike

Ainekset

tl
kuivahiivaa
1
dl
+ 3 dl vehnäjauhoja
dl
lämmintä vettä
1
rkl
öljyä
Täytteeksi
400
g
lohifileetä
¼
tl
mustapippuria
1
avokado
½
paprika
½
kurkku
1
limetti
Vanhemmille
¼
ruukkua
tuoretta korianteria
½
tl
suolaa
Kastike
1
dl
kaurajogurttia tai yli 10 kk ikäisille maustamatonta jogurttia
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
raastettua (luomu)sitruunankuorta
1
rkl
hienonnettua tuoretta korianteria
1
tl
scriracha-chilikastiketta
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa keskenään kuivahiiva, 1 dl vehnäjauhoja sekä vesi. Anna turvota 10 minuuttia. Lisää taikinaan n. 3 dl vehnäjauhoja sekä öljy ja vaivaa taikinaksi. Anna kohota 30 minuuttia.
  2. Pyöritä taikinasta kuusi palloa ja painele ne käsin litteiksi jauhoja apuna käyttäen.
  3. Kohota pitaleipiä 30 minuuttia. Paista leivinpaperin päällä uunipellillä 250-asteisessa uunissa noin viisi minuuttia.
  4. Irrota lohesta nahka ja nypi mahdolliset ruodot pois. Leikkaa lohi sormiruokailijalle sopiviksi paloiksi ja paista kypsäksi joko leivinpaperin päällä uunissa 175 asteessa n. 10–15 minuuttia tai pannulla miedolla lämmöllä tilkassa öljyä. Mausta pippurilla ja aikuisten lohet myös suolalla.
  5. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
  6. Halkaise avokado ja poista kivi. Leikkaa kaikki vihannekset sormiruokailijalle sopiviksi paloiksi. Täytä pitaleivät lohella, vihanneksilla ja jogurttikastikkeella. Tarjoile pitaleipien kanssa limettilohkoja ja tuoretta korianteria.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Tortillaveneet seilaavat ruokapöytään. Kuva: Anna Huovinen
Tortillaveneet seilaavat ruokapöytään. Kuva: Anna Huovinen

Värikkäät tortillaveneet kruunaavat grillipöydän. Täytteestä voit varioida helposti kasvis- tai lihaversion.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
20 min + valmistelut 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Tortillaveneet

Ainekset

1
pkt
pieniä tortillaveneitä
Täyte
225
g
paneer-juustoa tai 250 g porsaan plumaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
½
punainen paprika
½
keltainen paprika
½
vihreä paprika
2
keskikokoista sipulia
pari
kourallista
salaattisekoitusta
1
kypsä avokado
1 ½
dl
salsakastiketta
1 ½
dl
ranskankermaa
Päälle
2
limettiä
¼
ruukkua
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Leikkaa paneer-juusto tai porsaan pluma 12:een osaan. Irrota paprikoista siemenet ja leikkaa ne suikaleiksi. Kuori sipulit ja leikkaa ne renkaiksi. 
  2. Kuumenna grilli ja grillaa ensin paprikoita ja sipuleita molemmin puolin, kunnes ne saavat hieman väriä. Grillaa paneer-juustoon kaunis väri molemmin puolin. Porsaan pluma grillataan molemmin puolin kypsäksi. Mausta lihapalat suolalla ja mustapippurilla.
  3. Halkaise avokado, irrota kivi ja leikkaa avokado viipaleiksi. Leikkaa limetit lohkoiksi. Kuumenna tortillaveneitä hetki grillissä ja täytä ne salaatilla, paprikoilla, sipulilla, avokadolla, salsakastikkeella, ranskankermalla ja paneer-juustolla tai lihalla. 
  4. Viimeistele annokset tuoreella korianterilla ja tarjoile tortillaveneet limettilohkojen kanssa.

Vinkki! Voit käyttää tähän reseptiin myös porsaan tai naudan ulkofilettä. Muista leikata liha poikkisyin.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Maissi on kesän klassikkoherkku. Kuva: Anna Huovinen
Maissi on kesän klassikkoherkku. Kuva: Anna Huovinen

Mausta maissi vaihteeksi majoneesilla ja savupaprikalla.

Annoksia
6 kappaletta
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut maissit

Ainekset

6
keitettyä maissia
1
dl
majoneesia
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
raastettua parmesaania
1
dl
hienonnettua tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Grillaa maisseja, kunnes ne ovat kuumia ja saaneet hieman väriä pintaansa.
  2. Sivele lämpimille maisseille majoneesia ja ripauta päälle hieman savupaprikajauhetta ja halutessasi suolaa.
  3. Viimeistele raastetulla parmesaanilla ja hienonnetulla korianterilla.

Vinkki! Voit grillata myös tuoreita maissintähkiä. Ne kypsyvät 15–20 minuutissa.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Munakas sopii vauvallekin, kun sen tarjoaa ilman juustoa. Kuva: Panu Pälviä
Munakas sopii vauvallekin, kun sen tarjoaa ilman juustoa. Kuva: Panu Pälviä

Ihana munakas kätkee sisälleen rutkasti sesongin vihanneksia ja kypsyy uunissa itsekseen.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
15 min + 40 min paisto
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä uunimunakas

Ainekset

150
g
varsiparsakaalia eli broccolinia
1
pieni kesäkurpitsa
1
sipuli
vettä keittämiseen
2
dl
herneitä
10
kananmunaa
1
dl
kauramaitoa
ripaus mustapippuria
öljyä vuoan voiteluun
½
ruukullista
hienonnettua tuoretta minttua
½
tl
suolaa
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele uunivuoka öljyllä. Pese varsiparsakaalit ja kesäkurpitsa. Kuori sipuli. Leikkaa vihannekset sopiviksi paloiksi.
  2. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja keitä vihanneksia muutama minuutti. Valuta ja laita uunivuokaan. Lisää vuokaan herneet.
  3. Riko munat kulhoon ja sekoita joukkoon kauramaito. Mausta mustapippurilla. Kaada munaseos vuokaan vihannesten päälle. Paista uunissa noin 30–40 minuuttia, kunnes munakas on hyytynyt.
  4. Tarjoile hieman jäähtyneenä. Mausta aikuisten annokset suolalla ja tuoreella mintulla ja tarjoile fetajuuston kanssa.

Kommentit (0)

Emilia Kolari
Herkullinen kasvislasagne syntyy näppärästi oikaisten härkiksestä ja valmiista tomaattikastikkeesta. Muutama minuutti valmisteluja, sitten uuniin. Kuva: Pia Inberg
Herkullinen kasvislasagne syntyy näppärästi oikaisten härkiksestä ja valmiista tomaattikastikkeesta. Muutama minuutti valmisteluja, sitten uuniin. Kuva: Pia Inberg

Sudennälkäiset, teidät on pelastettu! Loistava vegelasagne syntyy äkkiä yhdessä kipossa ilman aikaa vieviä esivalmisteluja. 

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Härkislasagne yhdessä astiassa

Ainekset

1
tomaatti
1
pkt
härkistä eli kypsää härkäpapuvalmistetta
1
prk (500 g)
yrteillä maustettua pastakastiketta
1
dl
vettä
6
lasagnelevyä
1
prk (250 g)
pehmeää sulatejuustoa
Vuokaan
1
rkl
oliiviöljyä
Päälle
1
ruukku
basilikaa
1
rs (250 g)
miniluumutomaatteja
1
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Huuhdo ja leikkaa tomaatti pieniksi kuutioiksi.
  2. Avaa härkispaketti ja mittaa rasiaan 2 dl pastakastiketta ja tomaattikuutiot. Sekoita tasaiseksi.
  3. Kaada pastakastikepurkkiin 1 dl vettä. Sekoita tasaiseksi.
  4. Voitele pieni 1,5 litran uunivuoka öljyllä. Kaada pohjalle vedellä laimennettu pastakastike. Asettele päälle kaksi lasagnelevyä.
  5. Levitä päälle puolet härkistäytteestä ja kerros lasagnelevyjä. Tee toinen samanlainen kerros.
  6. Levitä päälle sulatejuusto. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
  7. Viimeistele basilikan lehdillä, pilkotuilla miniluumutomaateilla ja tilkalla oliiviöljyä.

Kommentit (0)