Hanna Hurtta
Saako syödä kaiken itse? Sushilautanen näyttää komealta mutta on helppo valmistaa. Kuva: Juha Salminen
Saako syödä kaiken itse? Sushilautanen näyttää komealta mutta on helppo valmistaa. Kuva: Juha Salminen

Näyttävä sushilautanen valmistuu helposti ja maistuu koko perheelle.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Sushilautanen

Ainekset

4
dl
sushiriisiä tai puuroriisiä
5
dl
vettä
2
rkl
riisiviini- tai valkoviinietikkaa
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
Täytteet
300
g
tuoretta lohta
½
kurkku
1
porkkana
1
avokado
1
kevätsipuli
1
dl
edamame-papuja (pakasteesta)
2
rkl
seesaminsiemeniä
Lisäksi tarjolle
wasabia
soijakastiketta
gari-inkivääriä

Työvaiheet

  1. Huuhtele riisiä siivilässä, kunnes pois valuva vesi muuttuu kirkkaaksi. Mittaa riisi ja vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kun vesi kiehuu, laita kansi päälle ja laske hellan lämpö ihan pienelle. Anna riisin hautua 15 minuuttia. Poista kattila hellalta, mutta anna riisin muhia kannen alla vielä 10 minuuttia.
  2. Sekoita riisiviinietikka, sokeri ja suola keskenään. Sekoita se riisin joukkoon ja anna riisin jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  3. Leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa kurkusta juustohöylällä nauhoja ja kääri nauhat rullalle. Kuori porkkana ja leikkaa siitä kuorimaveitsellä nauhoja. Kuori avokado, poista siitä kivi ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Hienonna kevätsipuli ja sulata edamame-pavut.
  4. Levitä jäähtynyt riisi laakeaan tarjoiluastiaan. Asettele riisin päälle lohi, kurkku, porkkana, avokado, kevätsipuli ja edamame-pavut. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Tarjoile sushilautanen wasabin, soijakastikkeen ja gari-inkiväärin kanssa.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Fenkoli ei ole keitossa pakollinen ainesosa, mutta tuo siihen todella hyvää makua. Kuva: Juha Salminen
Fenkoli ei ole keitossa pakollinen ainesosa, mutta tuo siihen todella hyvää makua. Kuva: Juha Salminen

Voit tehdä keiton mistä vain lempikalastasi.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kirkas kalakeitto

Ainekset

1
sipuli
500
g
perunoita
2
porkkanaa
1
fenkoli
1
rkl
voita tai öljyä
l
vettä
6
valkopippuria
2
laakerinlehteä
600
g
vaaleaa nahatonta kalafileetä, esim. kuhaa tai siikaa
2
rkl
kalafondia
½
sitruunan mehu
½
tl
suolaa
1
dl
hienonnettua tuoretta tilliä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Pese fenkoli huolellisesti ja leikkaa se paloiksi.
  2. Kuumenna voi tai öljy kattilassa ja freesaa sipulia miedolla lämmöllä muutama minuutti. Lisää kattilaan loput kasvikset ja jatka freesaamista parin minuutin ajan.
  3. Kaada vesi kattilaan ja lisää valkopippurit ja laakerinlehdet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 15–20 minuuttia tai kunnes perunat ja porkkanat ovat kypsiä.
  4. Leikkaa kalafileet suupaloiksi ja lisää ne keiton joukkoon. Anna kypsyä pari minuuttia. Mausta keitto kalafondilla, sitruunan mehulla, suolalla ja tuoreella tillillä.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Teo santsaa sienirisottoa, niin jaksaa harrastaa. Kuva: Juha Salminen
Teo santsaa sienirisottoa, niin jaksaa harrastaa. Kuva: Juha Salminen

Kun sienirisotossa on riittävästi makua, se maistuu ihan kaikille.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Sieni-ohrarisotto

Ainekset

3
dl
kokonaisia esikypsennettyjä ohrasuurimoita
200
g
suppilovahveroita tai kantarelleja
1
sipuli
2
rkl
voita
4
dl
kaurakermaa tai kuohukermaa
dl
raastettua cheddar-juustoa
½
sitruunan mehu
½
tl
mustapippuria
1
tl
suolaa
½
tl
hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Keitä ohrasuurimoita runsaassa vedessä noin puoli tuntia, kunnes ovat napakan kypsiä. Valuta ja jätä odottamaan.
  2. Putsaa sienet tarvittaessa ja revi isommat yksilöt puoliksi tai neljään osaan, pienet sienet voi jättää kokonaisiksi.
  3. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna voi kattilassa ja freesaa sipulia muutaman minuutin ajan miedolla lämmöllä. Lisää kattilaan sienet ja jatka freesaamista kymmenisen minuuttia. Lisää kattilaan kypsät ohrasuurimot ja kerma. Anna kuumentua välillä sekoitellen. Sekoita lopuksi joukkoon raastettu juusto ja anna sen sulaa joukkoon.
  4. Mausta sieniohrarisotto sitruunan mehulla, mustapippurilla ja suolalla. Ripottele valmiin risoton päälle hienonnettua lehtipersiljaa.

Vinkki! Voit valmistaa risoton yhtä hyvin esimerkiksi spelttiryyneistä. Myös herkkusienet käyvät, jos metsäsieniä ei ole saatavilla.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Uudet perunat pääsevät kunniatehtävään pizzan päällä. Kuva: Päivi Ristell
Uudet perunat pääsevät kunniatehtävään pizzan päällä. Kuva: Päivi Ristell

Mahtavan pizzan juju piilee voitaikinapohjassa ja täydellisen raikkaassa pestossa.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesän ihanin pizza

Ainekset

1
iso
voi- tai lehtitaikinalevy
700
g
uusia perunoita
3
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
250
g
kirsikkatomaatteja
2
palloa
mozzarellaa
Pesto
1
sitruuna
2
valkosipulinkynttä
1
rs (100 g)
rucolaa
½
tl
mustapippuria
2
dl
oliiviöljyä
1
dl
kurpitsansiemeniä
¾
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Ota taikina sulamaan. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Tee pesto. Pese ja raasta sitruunan kuori ja purista mehu teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Paloittele valkosipuli joukkoon. Ota kourallinen rucolaa sivuun koristelua varten. Lisää loppu rucola, pippuri, öljy, kurpitsansiemenet ja suola tehosekoittimeen ja soseuta.
  3. Jaa taikina kahdelle leivinpaperille ja kauli levyt pellin kokoisiksi. Pistele haarukalla reikiä keskelle. Paista pohjia uunissa noin 10 minuuttia, kunnes ne alkavat saada väriä.
  4. Pese ja viipaloi perunat ohuen ohuiksi sillä aikaa, kun pohjat kypsyvät. Paista perunat kahdessa erässä: Kuumenna öljy isossa paistinpannussa. Paista perunoita noin 5 minuuttia, kunnes ne ruskistuvat. Mausta suolalla.
  5. Levitä suurin osa pestosta esipaistetuille pohjille. Levitä perunat ja puolita tomaatit päälle. Revi mozzarella pinnalle.
  6. Paista vielä 6–8 minuuttia, kunnes taikinan reunat ovat ruskistuneet. Koristele pizzat lopulla pestolla ja rucolalla.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Tortillaveneet seilaavat ruokapöytään. Kuva: Anna Huovinen
Tortillaveneet seilaavat ruokapöytään. Kuva: Anna Huovinen

Värikkäät tortillaveneet kruunaavat grillipöydän. Täytteestä voit varioida helposti kasvis- tai lihaversion.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
20 min + valmistelut 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Tortillaveneet

Ainekset

1
pkt
pieniä tortillaveneitä
Täyte
225
g
paneer-juustoa tai 250 g porsaan plumaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
½
punainen paprika
½
keltainen paprika
½
vihreä paprika
2
keskikokoista sipulia
pari
kourallista
salaattisekoitusta
1
kypsä avokado
1 ½
dl
salsakastiketta
1 ½
dl
ranskankermaa
Päälle
2
limettiä
¼
ruukkua
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Leikkaa paneer-juusto tai porsaan pluma 12:een osaan. Irrota paprikoista siemenet ja leikkaa ne suikaleiksi. Kuori sipulit ja leikkaa ne renkaiksi. 
  2. Kuumenna grilli ja grillaa ensin paprikoita ja sipuleita molemmin puolin, kunnes ne saavat hieman väriä. Grillaa paneer-juustoon kaunis väri molemmin puolin. Porsaan pluma grillataan molemmin puolin kypsäksi. Mausta lihapalat suolalla ja mustapippurilla.
  3. Halkaise avokado, irrota kivi ja leikkaa avokado viipaleiksi. Leikkaa limetit lohkoiksi. Kuumenna tortillaveneitä hetki grillissä ja täytä ne salaatilla, paprikoilla, sipulilla, avokadolla, salsakastikkeella, ranskankermalla ja paneer-juustolla tai lihalla. 
  4. Viimeistele annokset tuoreella korianterilla ja tarjoile tortillaveneet limettilohkojen kanssa.

Vinkki! Voit käyttää tähän reseptiin myös porsaan tai naudan ulkofilettä. Muista leikata liha poikkisyin.

Kommentit (0)