Hanna Hurtta
Saako syödä kaiken itse? Sushilautanen näyttää komealta mutta on helppo valmistaa. Kuva: Juha Salminen
Saako syödä kaiken itse? Sushilautanen näyttää komealta mutta on helppo valmistaa. Kuva: Juha Salminen

Näyttävä sushilautanen valmistuu helposti ja maistuu koko perheelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Sushilautanen

Ainekset

4
dl
sushiriisiä tai puuroriisiä
5
dl
vettä
2
rkl
riisiviini- tai valkoviinietikkaa
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
Täytteet
300
g
tuoretta lohta
½
kurkku
1
porkkana
1
avokado
1
kevätsipuli
1
dl
edamame-papuja (pakasteesta)
2
rkl
seesaminsiemeniä
Lisäksi tarjolle
wasabia
soijakastiketta
gari-inkivääriä

Työvaiheet

  1. Huuhtele riisiä siivilässä, kunnes pois valuva vesi muuttuu kirkkaaksi. Mittaa riisi ja vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kun vesi kiehuu, laita kansi päälle ja laske hellan lämpö ihan pienelle. Anna riisin hautua 15 minuuttia. Poista kattila hellalta, mutta anna riisin muhia kannen alla vielä 10 minuuttia.
  2. Sekoita riisiviinietikka, sokeri ja suola keskenään. Sekoita se riisin joukkoon ja anna riisin jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  3. Leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa kurkusta juustohöylällä nauhoja ja kääri nauhat rullalle. Kuori porkkana ja leikkaa siitä kuorimaveitsellä nauhoja. Kuori avokado, poista siitä kivi ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Hienonna kevätsipuli ja sulata edamame-pavut.
  4. Levitä jäähtynyt riisi laakeaan tarjoiluastiaan. Asettele riisin päälle lohi, kurkku, porkkana, avokado, kevätsipuli ja edamame-pavut. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Tarjoile sushilautanen wasabin, soijakastikkeen ja gari-inkiväärin kanssa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Outi Väisänen
Aikuisten annokset viimeistelet jogurtilla, pähkinöillä ja korianterilla. Kuva: Piia Arnould
Aikuisten annokset viimeistelet jogurtilla, pähkinöillä ja korianterilla. Kuva: Piia Arnould

Kikhernepata syntyy vaikka yhdellä kädellä. Sen lämmittävät mausteet ovat kuin lempeä halaus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kikhernemasala

Ainekset

1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
4
cm:n pala
inkivääriä
3
rkl
(kookos)öljyä
1
rkl
garam masalaa
2
tl
sokeria
2
tkl
tomaattimurskaa
2
tkl
veteen säilöttyjä kikherneitä (esim. Biona)
Lisäksi
keitettyä basmatiriisiä ja/tai pitaleipää
Isommille syöjille
¾
tl
suolaa
2
dl
kreikkalaista jogurttia
1
ruukku
korianteria
cashewpähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna sipuli ja valkosipuli kasariin. Kuori inkivääri ja hienonna aivan pieneksi joukkoon.
  2. Lisää öljy ja kuullota muutama minuutti, kunnes sipuli on pehmeää. Sekoita garam masala ja sokeri joukkoon.
  3. Lisää tomaattimurska. Huuhtele kikherneet siivilässä ja lisää kastikkeeseen. Anna hautua 10 minuuttia. Voit hauduttaa pidempäänkin, jolloin maku syvenee.
  4. Ota 2–3 dl kastiketta sivuun vauvalle. Voit soseuttaa ruuan.
  5. Mausta loppu kastike suolalla. Kääntele puolet jogurtista kastikkeen joukkoon juuri ennen tarjoamista ja tarjoa loput ruuan kanssa.
  6. Tarjoa masala riisin kanssa. Viimeistele vanhempien annokset korianterilla ja cashewpähkinöillä.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Uunissa kaalien maku vain tiivistyy, eivätkä ravintoaineet liukene keitinveteen. Lämmittävä peltiruoka saa makua myös halloumista ja limetistä. Kuva: Piia Arnould
Uunissa kaalien maku vain tiivistyy, eivätkä ravintoaineet liukene keitinveteen. Lämmittävä peltiruoka saa makua myös halloumista ja limetistä. Kuva: Piia Arnould

Ihana halloumijuusto-kaalipelti käännyttää kaikki kaalin ystäviksi. Kun jätät suolaisen halloumin pois, resepti sopii vauvallekin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta + vauvalle
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaalia kolmella tavalla

Ainekset

1
kukkakaali
1
parsakaali
300
g
ruusukaalia
½
dl
oliiviöljyä
1
limetti
Isommille syöjille
½
tl
suolaa
1
pkt
halloumia
½
dl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Viipaloi kukkakaali ja parsakaali veitsellä vajaan sentin paksuisiksi ”pihveiksi” suoraan pellille leivinpaperin päälle. Poista ruusukaaleista kannat ja tarvittaessa uloimmat lehdet. Halkaise kaalit pellille. Pirskota öljy päälle. Ripota suola muualle kuin vauvan ruokaan.
  2. Laita kaalit lämpenevään uuniin ja kypsennä 10 minuuttia. Viipaloi halloumi kaalien päälle. Ripottele siemenet pinnalle. Jatka kypsentämistä noin 10 minuuttia, kunnes kaalit ovat pehmeitä.
  3. Lohko limetti ja purista mehua annoksille. Varmista, että vauvalle tarjottavat ruusukaalit ovat riittävän pehmeitä. Voit tarvittaessa irrottaa paahtuneimmat lehdet ja muussata kaaleja haarukalla.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Couscouskulho taipuu myös sormiruokailevan vauvan ruuaksi, kun jätät osan kasviksista ilman suolaa ja keität couscousin ilman fondia. Kuva: Piia Arnould
Couscouskulho taipuu myös sormiruokailevan vauvan ruuaksi, kun jätät osan kasviksista ilman suolaa ja keität couscousin ilman fondia. Kuva: Piia Arnould

Astetta hauskempi arkiruoka valmistuu puolessa tunnissa. Reilusta annoksesta riittää vielä evääksi seuraavalle päivälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakoiso-couscouskulho ja fetavaahto

Ainekset

1
iso bataatti
1
munakoiso
1
paprika
2
tl
kuivattua timjamia
¾
tl
suolaa
¾ + 2
dl
oliiviöljyä
2
tl
valkosipulimurskaa (tai 3 kynttä)
dl
vettä
1
rkl
kasvisfondia tai ½ liemikuutiota
dl
kuivattuja karpaloita tai rusinoita
dl
couscousia
Fetavaahto
200
g
fetaa
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
½
ruukkua
basilikaa
1
rkl
kylmää vettä

Työvaiheet

  1. Tee fetavaahto valmiiksi. Murusta feta suoraan paketista tehosekoittimeen, voit jättää osan annoksen koristeeksi. Voit tehdä vaahdon myös sauvasekoittimella. Lisää tuorejuusto, basilika varsineen ja vesi. Soseuta tasaiseksi vaahdoksi.
  2. Laita uuni kuumenemaan 275 asteeseen. Kuori ja paloittele bataatti pellille leivinpaperin päälle. Paloittele myös munakoiso ja paprika.
  3. Lisää timjami ja suola. Yhdistä ¾ dl öljyä ja valkosipuli. Kääntele öljy kasvisten joukkoon. Paahda kasviksia uunin yläosassa noin 20 minuuttia, kunnes ne saavat väriä.
  4. Kiehauta vesi ja fondi kattilassa. Nosta kattila liedeltä ja sekoita halutessasi karpalot sekä couscous joukkoon. Anna turvota kannen alla 5 minuuttia. Lisää 2 rkl öljyä ja kääntele couscous ilmavaksi.
  5. Kokoa couscousia ja paahdettuja kasviksia kulhoihin. Tarjoa fetavaahdon kanssa.

Kommentit (3)

Vierailija

Hyvänmakuinen ruoka ja helppo tehdä! Laitoin munakoison sijaan kerran parsaa ja se myös sopi hyvin tähän ruokaan. Karpalot jätin pois.

Narisija

Tähän aikaan vuodesta ei munakoisoa saa. Fetavaahto kuulostaa kauhealta.

Vierailija

Kuulostaa varsin suolaiselta, 50/50 fetaa ja tuorejuustoa ei menisi varmaan itsellä alas saati lapsilla.

Outi Väisänen
Isojen syöjien puoli tomaattipiirakasta maustetaan kapriksilla, fetalla ja rucolalla. Kuva: Piia Arnould
Isojen syöjien puoli tomaattipiirakasta maustetaan kapriksilla, fetalla ja rucolalla. Kuva: Piia Arnould

Leivo vauvan ja vanhempien piirakka samaan vuokaan. Ei haittaa, että taikina on suolaton, sillä vanhempien puoliskossa on reilusti fetaa ja suolaisia kapriksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta + vauvalle
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Vauvatreffien tomaattipiirakka

Ainekset

2
dl
kaurajauhoja
dl
(pika)kaurahiutaleita
½
dl
perunajauhoja
tl
leivinjauhetta
½
dl
rypsiöljyä
n. ½
dl
kylmää vettä
Täyte
4
kananmunaa
1
prk
kaurafraichea
1
tomaatti
250
g
kirsikkatomaatteja
Isommille syöjille
1
pkt
fetaa
1
pieni prk
kapriksia
1
ruukku
rucolaa
mustapippuria
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Rypistä leivinpaperi ja laita se piirakkavuokaan (halkaisija n. 24 cm).
  2. Yhdistä kaurajauho, kaurahiutaleet, perunajauho ja leivinjauhe kulhossa. Lisää öljy ja vettä sen verran, että saat sopivasti muotoiltavan taikinan. Painele taikina vuokaan. Esikypsennä pohjaa uunissa 15 minuuttia.
  3. Yhdistä munat ja kaurafraiche. Viipaloi tomaatti ja puolita kirsikkatomaatit. Murusta feta.
  4. Ota pohja uunista ja kaada munaseos vuokaan. Ripottele feta ja valutetut kaprikset muualle kuin vauvan osuuteen. Lisää tomaatit.
  5. Kypsennä piirakkaa noin 30 minuuttia, kunnes se on kypsä ja saanut väriä. Anna jäähtyä jonkin aikaa ennen tarjoamista. Piirakka maistuu myös kylmänä.
  6. Koristele aikuisten osuus piirakasta rucolalla, pippurilla ja sormisuolalla.

Kommentit (0)