Outi Väisänen
Kikherneistä ja mustapavuista tehdyt pihvit maustetaan herkullisiksi aurinkokuivatulla tomaatilla ja fetalla. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Kikherneistä ja mustapavuista tehdyt pihvit maustetaan herkullisiksi aurinkokuivatulla tomaatilla ja fetalla. Kuva: Panu Pälviä

Koko porukalle maistuvat kasvishampurilaiset teet italialaisella svengillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Italialaiset vegeburgerit

Ainekset

1
iso avokado
1
iso tomaatti
1
pieni punasipuli
salaatinlehtiä
4–6
pehmeää monivilja- tai ruissämpylää
1
prk
ranskankermaa
4
rkl
punaista tai vihreää pestoa
Feta-papupihvit
1
tlk
mustapapuja
2
tlk
kikherneitä
2
kananmunaa
½
dl
jauhoja (esim. tattari, vehnä tai ohra)
200
g
fetaa
1
dl
aurinkokuivattuja tomaatteja

Työvaiheet

  1. Tee pihvit. Huuhtele pavut ja kikherneet siivilässä. Soseuta ne, munat ja jauhot sauvasekoittimella karkeaksi, joukkoon saa jäädä kokonaisiakin papuja. Rouhi feta haarukalla muruiksi ja sekoita papujen joukkoon. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit mukaan.
  2. Anna taikinan tekeytyä sen aikaa, kun viipaloit kasvikset tarjolle.
  3. Kuumenna 2 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä paistinpannussa. Muotoile massasta 6-8 pihviä öljytyin käsin pannuun. Voit paistaa pihvit kahdessa erässä. Paista pihvit keskilämmöllä kypsiksi, noin 3 minuuttia molemmin puolin, käännä varoen.
  4. Paahda leivät. Kokoa leiville yksi tai kaksi pihviä sekä muut täytteet.

Kommentit (1)

Vierailija

Kyllä noista varmaan hyvät burgerit sais, kun jättäis ranskankerman ja ah niin muodikkaan avokadon pois, ja juustoa, ketsuppia ja majoneesia tilalle 😋

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Tarjoa linssimuhennos vaikkapa riisin kera. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Tarjoa linssimuhennos vaikkapa riisin kera. Kuva: Panu Pälviä

Lämmittävät mausteet tekevät linssipadasta täydellisen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min + 30 min haudutus
Vaikeustaso
Helppo

Linssimuhennos eli dahl

Ainekset

3
dl
punaisia linssejä
2
sipulia
3
rkl
inkivääriä raastettuna
2
tl
korianterinsiemeniä
tl
juustokuminaa eli jeeraa
tl
kardemummaa
¼
tl
cayennepippuria
2
rkl
rypsiöljyä
8
dl
vettä
1
kanelitanko
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
suolaa
3
dl
turkkilaista jogurttia
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Huuhtele linssit. Kuori ja lohko sipuli. Raasta inkivääri.
  2. Rouhi korianterinsiemenet. Pane mausteet pannulle paahtumaan. Varo, etteivät ne pala. Lisää joukkoon öljy ja sipulit. Kääntele mausteita ja sipuleita muutama minuutti öljyssä.
  3. Lisää linssit, inkivääri, vesi, kanelitanko, tomaattipyree ja suola. Hauduta 30 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.
  4. Kaada muhennos tarjoiluastiaan. Lisää desi jogurttia muhennoksen päälle tai tarjoa jogurtti erikseen. Silppua päälle reilusti tuoretta korianteria.

Kommentit (0)

Anu Brask
Kuva: <span class="photographer">Anna Huovinen</span>
Kuva: Anna Huovinen

Paista purkkitonnikalasta mehevät pihvit ja sekoita niille nopea kastike. Tervetuloa hampurilaiskesteille!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min + 1 t tekeytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Tonnikalahampurilaiset

Ainekset

Tonnikalapihvit
2
tlk
tonnikalaa öljyssä
1
dl
korppujauhoja
1
punasipuli
2
rkl
sitruunan mehua
2
rkl
kuivattua tilliä
2
tl
sinappia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
munaa
2
rkl
öljyä
Valkosipulikastike
1
tlk (150 g)
ranskankermaa
2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan mehu
½
tl
suolaa
Lisäksi
4
sämpylää
1
ruukku
salaattia
2
tomaattia
1
punasipuli

Työvaiheet

  1. Kumoa tonnikalat kulhoon ja murskaa ne haarukalla. Sekoita joukkoon korppujauhot, hienonnettu sipuli, sitruunasta puristettu mehu, tilli sekä sinappi.
  2. Mausta pihvimassa suolalla ja pippurilla. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan seistä jääkaapissa noin tunnin, niin pihvit pysyvät paremmin koossa paistaessa.
  3. Tee valkosipulikastike. Kuori ja hienonna valkosipulit. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Sekoita ainekset kulhossa.
  4. Muotoile pihvitaikinasta neljä pihviä. Kuumenna öljy pannulla ja paista pihvejä molemmin puolin 3–4 minuuttia.
  5. Kokoa hampurilaiset. Laita sämpylän väliin tonnikalapihvi, valkosipulikastiketta, salaatinlehtiä, punasipulia ohuina renkaina ja tomaattisiivuja.

Kommentit (0)

Marjut Ollila
Vauvakin voi herkutella: ota hänelle marjoja sivuun ennen kuin paistat crumblen. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Vauvakin voi herkutella: ota hänelle marjoja sivuun ennen kuin paistat crumblen. Kuva: Panu Pälviä

Marjapaistos on helppo ja nopea jälkiruoka. Kätke siihen koko perheen lempimarjoja. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
5 min + 30 min paisto
Vaikeustaso
Helppo

Marjacrumble

Ainekset

1
litra
tuoreita marjoja (esim. mansikoita, vadelmia, karhunvatukoita)
2
tl
kardemummaa
2
tl
perunajauhoja
½
dl
kaura- tai vehnäjauhoja
½
dl
kaurahiutaleita
2
rkl
sokeria
90
g
voita tai margariinia

Työvaiheet

  1. Ota osa marjoista erilleen vauvaa varten. Sekoita perunajauho ja kardemumma keskenään ja yhdistä seos marjojen kanssa. Kumoa marjat uunivuokaan.
  2. Nypi jauhot ja hiutaleet voin tai margariinin kanssa murumaiseksi taikinaksi ja ripottele marjojen päälle.
  3. Paista uunin keskitasossa 200 asteessa puolisen tuntia.

Kommentit (0)

Marjut Ollila
Kesällä voit korvata puuron omenat tuoreilla marjoilla. Vauva voi lusikoida puuron tai hörpätä sen täytettävästä smoothiepussista. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Kesällä voit korvata puuron omenat tuoreilla marjoilla. Vauva voi lusikoida puuron tai hörpätä sen täytettävästä smoothiepussista. Kuva: Panu Pälviä

Kun tuorepuuron tekee kaupan puurohiutaleista ja tarjoilee vuorokauden sisällä valmistuksesta, se sopii vauvallekin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 aikuiselle ja 1 lapselle
Valmistusaika
15 min + tekeytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Lempeä tuorepuuro

Ainekset

2
pientä omenaa
2
rkl
sitruunamehua
½
tl
ceyloninkanelia
3
dl
kaurahiutaleita
3
dl
(luomu)kaurajuomaa
½
dl
pähkinärouhetta
Isommille syöjille
hunajaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Pese omenat, poista siemenkodat ja kuutioi. Kotimaisia omenoita ei ole pakko kuoria. Laita omenakuutiot leivinpaperin päälle uunipellille ja pirskottele päälle sitruunamehua. Ripottele kaneli omenoiden päälle.
  3. Laita pelti ylätasolla ja kypsennä omenoita kymmenen minuuttia.
  4. Sekoita kaurahiutaleet ja kaurajuoma sekä pähkinärouhe keskenään kannellisessa purkissa. Lisää joukkoon omenakuutiot.
  5. Nosta tekeytymään jääkaappiin yön yli tai vähintään neljäksi tunniksi.
  6. Lisää nestettä tarvittaessa ennen tarjoilua.
  7. Mausta yli yksivuotiaan annos halutessasi hunajalla.

Kommentit (0)