Outi Väisänen
Riisipuuro hautuu kookosmaidossa ihanan täyteläiseksi. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Riisipuuro hautuu kookosmaidossa ihanan täyteläiseksi. Kuva: Panu Pälviä

Kaikki saavat mantelin! Tee riisipuuro kookosmaitoon ja ripauta vauvan annokseen mantelijauhetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Vauvan joulupuuro

Ainekset

4
dl
vettä
2
dl
puuroriisiä
8
dl
kookosmaitoa
Vanhemmille
¼
tl
suolaa
Lisäksi
mantelijauhetta
(ceylonin)kanelia

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää riisi. Anna kiehua pari minuuttia.
  2. Lisää kookosmaito ja anna puuron hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 40 minuuttia. Sekoita välillä. 
  3. Ota pari desiä puuroa sivuun vauvalle ja mausta loppu suolalla. Voit tarjota puuroa vauvalle myös seuraavana päivänä ja soseurraa sen nopeasti sauvasekoittimella, jos hän pitää sileästä puurosta. 
  4. Tarjoa puuro mantelijauheen ja kanelin kanssa.

Huom! Jouluna vauvakin voi maistaa ripauksen tavallista kanelia, mutta jos käytät kanelia usein, osta ceyloninkanelia. Siinä on vähemmän maksalle haitallista kumariinia.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Riikka Väliahde
Saanko isoimman palan? Jos haluat oikaista taikinassa, jätä suklaa sulattamatta ja lisää se joukkoon rouheena. Kuva: <span class="photographer">Tuomas Kolehmainen</span>
Saanko isoimman palan? Jos haluat oikaista taikinassa, jätä suklaa sulattamatta ja lisää se joukkoon rouheena. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Pakastepiparitaikinalla maustetut mokkapalat ovat niin hyviä, että leivo suosiolla saman tien kaksi pellillistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
36 palaa
Valmistusaika
30 min + 20 min paisto
Vaikeustaso
Helppo

Piparimokkapalat

Ainekset

200
g
voita
150
g
tummaa suklaata
6
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kaakaojauhetta
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
piparkakkumaustetta
3
munaa (M-koko)
dl
sokeria
2
dl
maitoa
100
g
pakastepiparitaikinaa
Kuorrutus
500
g
tomusokeria
noin 1
dl
vahvaa kahvia
2
tl
piparkakkumaustetta
Koristeeksi
5
piparia

Työvaiheet

  • Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kuutioi voi ja rouhi suklaa. Sulata voi kattilassa, nosta se hellalta ja lisää suklaarouhe. Sekoita tasaiseksi.
  • Yhdistä jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja piparkakkumauste.
  • Riko munat toiseen leivontakulhoon. Mittaa sokeri joukkoon ja vatkaa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita jauhoseos, maito ja suklaa-voisula vaahdon joukkoon muutamassa erässä.
  • Leikkaa jäinen piparitaikina järeällä veitsellä pikku kuutioiksi. Levitä mokkapalataikina leivinpaperille tasaisesti nuolijan avulla. Ripottele piparitaikinakuutiot pohjan päälle ja tasoita vielä nuolijalla. Paista uunin keskitasolla 20–25 minuuttia, kunnes puutikkuun tarttuu kokeillessa vain meheviä murusia eikä löysää taikinaa.
  • Anna jäähtyä ja tee sillä aikaa kuorrutus. Keitä kahvi. Kumoa tomusokeri kulhoon ja sekoita sen joukkoon piparkakkumauste. Kaada kahvi pikkuhiljaa sokerin joukkoon, kunnes kuorrutus on niin löysää, että sitä on helppo sekoittaa. Levitä kuorrute pohjan päälle. Murustele piparkakkuja koristeeksi.

Kommentit (0)

Hanna-Mari Arosilta
Dumle muuttuu paistamisen jälkeen rapeaksi keksiksi, johon tulee hiukan pähkinäinen maku. Kuva: <span class="photographer">Niina Behm</span>
Dumle muuttuu paistamisen jälkeen rapeaksi keksiksi, johon tulee hiukan pähkinäinen maku. Kuva: Niina Behm

Joko testasit uskomattoman helppoja suklaa-toffeekeksejä? Niiden valmistamiseen riittää yksi ainoa raaka-aine.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Dumle-keksit

Ainekset

12
Dumle-karkkia

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
  2. Poista karkeista kääreet ja asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle niin, että ne eivät sula toisiinsa kiinni uunissa.
  3. Paista 6–8 minuuttia, kunnes karkit ovat kokonaan sulaneet.
  4. Anna jähmettyä hetki leivinpaperin päällä. 

Kommentit (0)

Marjut Ollila
Kesällä voit korvata puuron omenat tuoreilla marjoilla. Vauva voi lusikoida puuron tai hörpätä sen täytettävästä smoothiepussista. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Kesällä voit korvata puuron omenat tuoreilla marjoilla. Vauva voi lusikoida puuron tai hörpätä sen täytettävästä smoothiepussista. Kuva: Panu Pälviä

Kun tuorepuuron tekee kaupan puurohiutaleista ja tarjoilee vuorokauden sisällä valmistuksesta, se sopii vauvallekin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 aikuiselle ja 1 lapselle
Valmistusaika
15 min + tekeytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Lempeä tuorepuuro

Ainekset

2
pientä omenaa
2
rkl
sitruunamehua
½
tl
ceyloninkanelia
3
dl
kaurahiutaleita
3
dl
(luomu)kaurajuomaa
½
dl
pähkinärouhetta
Isommille syöjille
hunajaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Pese omenat, poista siemenkodat ja kuutioi. Kotimaisia omenoita ei ole pakko kuoria. Laita omenakuutiot leivinpaperin päälle uunipellille ja pirskottele päälle sitruunamehua. Ripottele kaneli omenoiden päälle.
  3. Laita pelti ylätasolla ja kypsennä omenoita kymmenen minuuttia.
  4. Sekoita kaurahiutaleet ja kaurajuoma sekä pähkinärouhe keskenään kannellisessa purkissa. Lisää joukkoon omenakuutiot.
  5. Nosta tekeytymään jääkaappiin yön yli tai vähintään neljäksi tunniksi.
  6. Lisää nestettä tarvittaessa ennen tarjoilua.
  7. Mausta yli yksivuotiaan annos halutessasi hunajalla.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Voit värjätä pehmikset spirulinalla tai elintarvikevärillä tai jättää ne vaaleiksi. Kuva: <span class="photographer">Piia Arnould</span>
Voit värjätä pehmikset spirulinalla tai elintarvikevärillä tai jättää ne vaaleiksi. Kuva: Piia Arnould

Helpot pehmikset voit koristella nonparelleilla, kookoshiutaleilla tai murustetulla marengilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
15 min + pakastus 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Sininen kookospehmis

Ainekset

5
kypsää banaania
1–2
dl
kookoshiutaleita
n. 2
dl
kylmää kookosmaitoa
(2
tl
sinistä spirulinaa tai elintarvikeväriä)
6–7
jäätelövohvelia
Koristeluun
nonparelleja, kookoshiutaleita tai murustettua marenkia

Työvaiheet

  1. Viipaloi banaanit ohuiksi viipaleiksi ja pakasta vähintään kolme tuntia. Kun pakastat viipaleet ilmavasti rasiassa, ne eivät takerru toisiinsa ja soseutuvat helpommin.
  2. Laita jäiset banaanit ja kookoshiutaleet tehosekoittimeen. Lisää kookosmaitoa sen verran, että pehmiksestä tulee riittävän jämäkkää pursotettavaksi. Soseuta tasaiseksi. Auta tarvittaessa massa lusikalla liikkeelle. Värjää pehmis halutessasi siniseksi spirulinalla.
  3. Lusikoi pehmis vohveliin tai kuppeihin tai pursota se pursotinpussin avulla. Koristele.

Vinkki! Voit tehdä pehmiksen valmiiksi pakastimeen rasiaan vähän ennen tarjoamista. Siirrä jääkaappiin, jos se alkaa jäätyä liian kovaksi. Jos pehmistä jää yli, voit pakastaa sen mehujäämuoteissa jäätelöiksi.

Kommentit (0)