Hanna Hurtta
Helpot lätyt maistuvat yli yksivuotiaille hunajan kera. Kuva: Päivi Ristell
Helpot lätyt maistuvat yli yksivuotiaille hunajan kera. Kuva: Päivi Ristell

Helppo herkku, joka sopii koko perheelle vauvasta alkaen? Ratkaisu on Simppeli sormiruokakeittiö -yhteisön Marjut Ollilan resepti.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sormiruokailijan omenalätyt

Ainekset

1
dl
vehnäjauhoja
½
dl
kaurahiutaleita
¼
tl
leivinjauhetta
¼
tl
ceyloninkanelia
¼
tl
jauhettua kardemummaa
1
kananmuna
1
dl
kauramaitoa
1
rkl
öljyä
2–3
omenaa
öljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Sekoita yhdessä kulhossa keskenään vehnäjauhot, kaurahiutaleet, leivinjauhe, kaneli ja kardemumma. Sekoita toisessa kulhossa keskenään kananmuna, kauramaito ja öljy. Yhdistä seokset.
  2. Kuori omenat pienten lasten lettuihin. Poista omenista siemenkodat ja leikkaa omenat noin puolen sentin siivuiksi. Dippaa omenasiivut taikinassa ja paista öljyssä molemmin puolin kullanruskeiksi.

Vinkki! Voit tarjota yli yksivuotiaiden letut hunajan kera.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
 Luumumuffinien taikina valmistuu muutamassa minuutissa, ja sen ainekset kannattaakin jemmata kappiin valmiiksi vieraiden varalle. Kuva: Panu Pälviä
Luumumuffinien taikina valmistuu muutamassa minuutissa, ja sen ainekset kannattaakin jemmata kappiin valmiiksi vieraiden varalle. Kuva: Panu Pälviä

Hurjan helppo muffinitaikina valmistuu hetkessä tehosekoittimessa. Nämä herkut sopivat kaikille vauvasta alkaen.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Talviset luumumuffinit

Ainekset

3
(ylikypsää) banaania
200
g
kuivattuja luumuja
1
kananmuna
½
dl
rypsiöljyä
dl
kauramaitoa (tai maitoa yli 10 kk vauvalle)
2
tl
leivinjauhetta
1
rkl
piparkakkumaustetta (tai 2 tl ceyloninkanelia ja 1 tl neilikkaa)
dl
kaurajauhoja
dl
vehnäjauhoja
Isommille syöjille
200
g
tuorejuustoa
1
prk
luumumarmeladia
2
piparia

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Öljyä muffinipellin kolot.
  2. Pätki banaanit teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Lisää puolet luumuista, muna, öljy, maito, leivinjauhe ja mausteet. Soseuta tasaiseksi. Lisää jauhot ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Hienonna loput luumut ja sekoita ne lusikalla taikinan sattumiksi.
  3. Lusikoi taikina muffinipellin koloihin. Kypsennä uunissa noin 30–35 minuuttia, kunnes muffinit ovat keskeltäkin täysin kypsiä. Testaa kypsyys cocktailtikulla. Anna jäähtyä.
  4. Ota vauvan muffinit sivuun ja sipaise reilusti tuorejuustoa ja halutessasi myös luumumarmeladia lopuille juuri ennen tarjoamista. Voit murustaa myös piparia koristeeksi.

Vinkki! Muffinit maistuvat parhaalta samana päivänä. Säilytä ne huoneenlämmössä ennen täyttämistä. Voit myös pakastaa muffineita vauvalle evääksi.

Kommentit (0)

Hanna-Mari Arosilta
Koristele valmiit tikkarit nauhalla. Kuva: Juha Salminen
Koristele valmiit tikkarit nauhalla. Kuva: Juha Salminen

Näyttävät sydäntikkarit on helppo tehdä. Kietaise mintun ja suklaan makuinen yllätys pakettiin opelle tai ystävälle.

Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Suklaasydäntikkarit

Ainekset

4
polkatikkarikeppiä
100
g
valkoista leivontasuklaata
Lisäksi
puisia jäätelö- tai grillitikkuja
Koristeluun
nonparelleja

Työvaiheet

  1. Aseta tikkarikepit leivinpaperin päälle sydämen muotoon mahdollisimman tiiviisti toisiaan vasten. Laita myös tikku valmiiksi paikoilleen niin, että sen toinen pää jää ainakin pari senttiä suklaan alle. Jäätelötikku on grillitikkua tukevampi valinta.
  2. Sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa. Lusikoi sulanut suklaa tikkarikeppien väliin sydämen muotoon.
  3. Tiputtele nonparellit koristeeksi. Anna tikkareiden jähmettyä viileässä vähintään pari tuntia tai yön yli.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Voit leipoa kakun jo edellisenä päivänä ja täyttää vähän ennen tarjoilua. Kuva: Panu Pälviä
Voit leipoa kakun jo edellisenä päivänä ja täyttää vähän ennen tarjoilua. Kuva: Panu Pälviä

Loistokakun taikina syntyy tehosekoittimessa. Ellet paljasta, vieraat eivät arvaa, että kakku on sokeriton ja oikeastaan aika terveellinen.

Annoksia
8–10 annosta
Valmistusaika
30 min + 1 t paisto
Vaikeustaso
Helppo

Toffeebataattikakku

Ainekset

500
g
bataattia
1
dl
makeuttamatonta maapähkinävoita
200
g
pehmeitä kivettömiä taateleita
1
pss (n. 75 g)
mantelijauhetta
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
kardemummaa
Lisäksi
1
prk
ranskankermaa (yli 10 kk ikäisille)
tuoreita marjoja tai hedelmälohkoja

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele bataatti. Keitä bataatti aivan pehmeäksi kannen alla niukassa vedessä, noin 15 minuuttia.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Öljyä kakkuvuoka (halk. 18–20 cm). Jos sinulla ei ole pientä kakkuvuokaa, voit paistaa kakun pienessä leivinpaperilla vuoratussa uunivuoassa.
  3. Valuta bataatti ja soseuta tehosekoittimella. Lisää maapähkinävoi ja taatelit ja soseuta. Lisää kuiva-aineet. Sekoita taikina nopeasti lusikalla tasaiseksi ja levitä taikina heti vuokaan, sillä leivinjauhe alkaa toimia kuumassa taikinassa.
  4. Kypsennä kakkua uunin alatasossa 1 tunti, peitä tarvittaessa leivinpaperilla. Jos on aikaa, jätä kakku jälkilämpöön vielä 30-60 minuutiksi, jolloin maku syvenee entisestään. Kokeile kypsyys cocktailtikulla, tikkuun saa jäädä vähän kosteaa taikinaa. Anna kakun jäähtyä ja nosta se sitten tarjoilulautaselle.
  5. Levitä ranskankerma kakulle. Jos tarjoat kakkua alle kymmenkuiselle, jätä osa kakusta kuorruttamatta. Koristele kakku marjoilla tai hedelmillä.

Kommentit (1)

EiHiilariKammoa

Hieman harhaanjohtavaa väittää kakkua sokerittomaksi, sillä sitä se ei ole. Esim. bataatista suurin osa on hiilihydraattia, joka on käytännössä sokeria. Toki terveellisempi versio tämä on tavalliseen kakkuun verrattuna, johon on lisätty sokeria.

Outi Väisänen
Sämpylöihin syntyy rapea pohja, kun laitat pellin ensin tyhjänä lämpenemään uuniin. Kuva: Panu Pälviä
Sämpylöihin syntyy rapea pohja, kun laitat pellin ensin tyhjänä lämpenemään uuniin. Kuva: Panu Pälviä

Ihanien sämpylöiden sitko syntyy, kun taikina kohoaa itsekseen yön aikana.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
30 min + kohotus 10 t
Vaikeustaso
Helppo

Maailman helpoimmat ruissämpylät

Ainekset

4
dl
sihtiruisjauhoja
dl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
kuivahiivaa
3
dl
kylmää vettä
1
rkl
tummaa siirappia
Lisäksi
½
dl
auringonkukansiemeniä

Työvaiheet

  1. Tee taikina edellisenä iltana kohoamaan. Yhdistä kuiva-aineet kulhossa. Lisää vesi ja siirappi ja sekoita lusikalla tasaiseksi. Peitä kulho kannella tai tuorekelmulla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä yön yli tai noin 10 tuntia.
  2. Jauhota leivonta-alusta vehnäjauhoilla. Kumoa taikina ja muotoile se pötköksi mahdollisimman vähän vaivaten. Leikkaa pötkö 12 palaan ja nosta palat veitsen avulla leivinpaperin päälle. Voitele sämpylät huolettomasti vedellä ja ripottele siemeniä päälle. Anna kohota liinan alla 30 minuuttia.
  3. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja aseta pelti uuniin kuumenemaan. Näin saat sämpylöiden pohjasta erityisen rapean. Vedä sämpylät leivinpaperin avulla kuumalle pellille. Kypsennä uunin keskitasossa 13–15 minuuttia.

Kommentit (0)