Outi Väisänen
Ohrauunipuuro hautuu makeaksi ja rapeaksi, kun joukkoon lisää kardemummaa ja pussillisen luumuja. Kuva: Päivi Ristell
Ohrauunipuuro hautuu makeaksi ja rapeaksi, kun joukkoon lisää kardemummaa ja pussillisen luumuja. Kuva: Päivi Ristell

Kun teet uunipuuron iltapalaksi, sitä riittää vielä aamuksikin koko perheelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
15 min + 2 t kypsennys
Vaikeustaso
Helppo

Huikean hyvä luumu-uunipuuro

Ainekset

2
omenaa
200
g
kuivattuja luumuja
2
dl
rikottuja ohrasuurimoita
1 ½
tl
kardemummaa
2
dl
vettä
1
l
luomukauramaitoa tai tavallista
2
rkl
rypsiöljyä
3/4
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kuori omena ja raasta se karkealla terällä uunivuokaan. Lisää loput ainekset ja sekoita. 
  2. Kypsennä puuroa uunissa kaksi tuntia. 

Vinkki! Jos teet puuroa myös vauvalle, lisää suola vasta lopuksi aikuisten annoksiin.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Outi Väisänen
Sämpylöihin syntyy rapea pohja, kun laitat pellin ensin tyhjänä lämpenemään uuniin. Kuva: Panu Pälviä
Sämpylöihin syntyy rapea pohja, kun laitat pellin ensin tyhjänä lämpenemään uuniin. Kuva: Panu Pälviä

Ihanien sämpylöiden sitko syntyy, kun taikina kohoaa itsekseen yön aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
30 min + kohotus 10 t
Vaikeustaso
Helppo

Maailman helpoimmat ruissämpylät

Ainekset

4
dl
sihtiruisjauhoja
dl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
kuivahiivaa
3
dl
kylmää vettä
1
rkl
tummaa siirappia
Lisäksi
½
dl
auringonkukansiemeniä

Työvaiheet

  1. Tee taikina edellisenä iltana kohoamaan. Yhdistä kuiva-aineet kulhossa. Lisää vesi ja siirappi ja sekoita lusikalla tasaiseksi. Peitä kulho kannella tai tuorekelmulla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä yön yli tai noin 10 tuntia.
  2. Jauhota leivonta-alusta vehnäjauhoilla. Kumoa taikina ja muotoile se pötköksi mahdollisimman vähän vaivaten. Leikkaa pötkö 12 palaan ja nosta palat veitsen avulla leivinpaperin päälle. Voitele sämpylät huolettomasti vedellä ja ripottele siemeniä päälle. Anna kohota liinan alla 30 minuuttia.
  3. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja aseta pelti uuniin kuumenemaan. Näin saat sämpylöiden pohjasta erityisen rapean. Vedä sämpylät leivinpaperin avulla kuumalle pellille. Kypsennä uunin keskitasossa 13–15 minuuttia.

Kommentit (0)

Riikka Väliahde
Eka vohveli syödään suolaisena, toinen herkutellaan hillolla. Yhdestä purkista saat kymmenen pientä tai kolme isoa crohvelia. Kuva: Panu Pälviä
Eka vohveli syödään suolaisena, toinen herkutellaan hillolla. Yhdestä purkista saat kymmenen pientä tai kolme isoa crohvelia. Kuva: Panu Pälviä

Hauskat crohvelit syntyvät vohveliraudalla valmiista croissant-taikinasta. Sopii sekä aamiaiseksi että välipalaksi!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Crohvelit

Ainekset

1
prk
valmista croissant-taikinaa

Työvaiheet

  1. Ota croissant-taikina varovasti ulos purkista. Älä levitä taikinaa vaan leikkaa pötkö sahalaitaisella veitsellä varovaisesti kiekoiksi.
  2. Paista kiekot pieniksi rapeiksi crohveleiksi tai yhdistä kolme kiekkoa isoksi crohveliksi. Yhdestä purkista croissant-taikinaa tulee noin kymmenen pientä crohvelia tai kolme isoa.
  3. Syö hillon ja kerman kanssa tai suolaisena herkkuna esimerkiksi tomaatin, peston ja mozzarellan tai kylmäsavulohen ja tuorejuuston kanssa.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Helpot lätyt maistuvat yli yksivuotiaille hunajan kera. Kuva: Päivi Ristell
Helpot lätyt maistuvat yli yksivuotiaille hunajan kera. Kuva: Päivi Ristell

Helppo herkku, joka sopii koko perheelle vauvasta alkaen? Ratkaisu on Simppeli sormiruokakeittiö -yhteisön Marjut Ollilan resepti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sormiruokailijan omenalätyt

Ainekset

1
dl
vehnäjauhoja
½
dl
kaurahiutaleita
¼
tl
leivinjauhetta
¼
tl
ceyloninkanelia
¼
tl
jauhettua kardemummaa
1
kananmuna
1
dl
kauramaitoa
1
rkl
öljyä
2–3
omenaa
öljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Sekoita yhdessä kulhossa keskenään vehnäjauhot, kaurahiutaleet, leivinjauhe, kaneli ja kardemumma. Sekoita toisessa kulhossa keskenään kananmuna, kauramaito ja öljy. Yhdistä seokset.
  2. Kuori omenat pienten lasten lettuihin. Poista omenista siemenkodat ja leikkaa omenat noin puolen sentin siivuiksi. Dippaa omenasiivut taikinassa ja paista öljyssä molemmin puolin kullanruskeiksi.

Vinkki! Voit tarjota yli yksivuotiaiden letut hunajan kera.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Riisipuuro hautuu kookosmaidossa ihanan täyteläiseksi. Kuva: Panu Pälviä
Riisipuuro hautuu kookosmaidossa ihanan täyteläiseksi. Kuva: Panu Pälviä

Kaikki saavat mantelin! Tee riisipuuro kookosmaitoon ja ripauta vauvan annokseen mantelijauhetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Vauvan joulupuuro

Ainekset

4
dl
vettä
2
dl
puuroriisiä
8
dl
kookosmaitoa
Vanhemmille
¼
tl
suolaa
Lisäksi
mantelijauhetta
(ceylonin)kanelia

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää riisi. Anna kiehua pari minuuttia.
  2. Lisää kookosmaito ja anna puuron hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 40 minuuttia. Sekoita välillä. 
  3. Ota pari desiä puuroa sivuun vauvalle ja mausta loppu suolalla. Voit tarjota puuroa vauvalle myös seuraavana päivänä ja soseurraa sen nopeasti sauvasekoittimella, jos hän pitää sileästä puurosta. 
  4. Tarjoa puuro mantelijauheen ja kanelin kanssa.

Huom! Jouluna vauvakin voi maistaa ripauksen tavallista kanelia, mutta jos käytät kanelia usein, osta ceyloninkanelia. Siinä on vähemmän maksalle haitallista kumariinia.

Kommentit (0)