Äitini lähestyvä kuolema ja perintö
Äitini lähestyvä kuolema ja perintö
klo 18:21 | 21.11.2020
Äitini miettii seuraavaa; hänellä ei ole miehensä kanssa avioehtoa, mies paljon varakkaampi. Äidilleni selvisi että mies on ollut suhteessa 4 vuoden ajantoiseen naiseen.
Nyt äitini pohtii, onko kannattavaa ottaa avioero ositusta ajatellen. Tällöin mies joutuisi maksamaan tasinkoa äidilleni. Näin äiti pystyisi turvaamaan lastensa asemaa. En tarvitse eettistä pohdintaa. Jos tietoa meneekö näin, kommenttia kiitos
Sivut
Joo kannattaa.
Totta kai.
Avioero kannattaa ottaa, jos haluaa erota.
Onko äitisi kuolemansairas? Kauanko avioliitto on kestänyt? mutta jo, ainakin teoriassa osituksessa saa puolet ilman avioehtoa.
Aina kannattaa erota.
Onko äidilläsi suunnitteilla kuolla piankin, vai olitko yksinään asiaa pyöritellyt?
Äitini on palliatiivisessa hoidossa. Voi olla aikaa jopa vuosi. Asia (toinen nainen) selvisi hänelle sattumalta. Mies ei tiedä että hän tietää. Avioliitto kestänyt 17-21 vuotta (en muista tarkkaa vuotta kun menivät naimisiin, mutta osaan paikantaa äidin uuden sukunimen neljän vuoden sisään) Ositushan tehdään sekä kuollessa että erotessa. Miehen omaisuus hankittu paljolti jo 80-90 -luvulla. Vaikuttaakohan se, että omaisuus hankittu ennen liittoa? Avioehtoa ei ole
Miksi äitisi pitäisi turvata lastensa asemaa miehensä rahoilla? Eikö lapset ole jo aikuisia ja pärjäävät omillaan? No eron tietysti voi ottaa, jos siltä tuntuu.
Toivottavasti äiti ei mieti tätä alaikäisen lapsensa kanssa. Aikuiset lapset yleensä elättävät itse itsensä.
Ei enää tuossa vaiheessa erota.
Tärkeintä ovat ihmissuhteet ja mahdollinen anteeksianto. Korkeintaan äitinne voisi yhteisistä vuosista ehdottaa miehelle, että hän voisi jättää teille, lapsille osuuden. Ei kuitenkaan väkisin. Rakkaus on tärkeintä, ei raha.
Jos äitisi ottaa avioeron, hän saa puolet hänen ja miehensä yhteenlasketusta omaisuudesta. Sillä ei ole merkitystä, että omaisuus on hankittu jo ennen avioliittoa. Tosin jos mies on saanut osan omaisuudesta lahjana tai perintönä ja lahjakirjassa/testamentissa puolison avio-oikeus on suljettu pois, ei tätä osaa jaeta.
Jos taas äitisi ei ota eroa ennen kuolemaansa, niin kuoleman jälkeen varakkaamman lesken ei tarvitse antaa omaa omaisuuttaan vainajan perillisille.
Yhteenvetona: äitisi perilliset hyötyvät taloudellisesti, jos äitisi ottaa nyt avioeron.
Tätä en kysynyt
Et tiedä koska äiti on mennyt naimisiin mutta tiedät että avioehtoa ei ole?
Kiitos että vastasit kysymykseen. Omaisuus on itse hankittu, ei perintönä tullut. Äitini on hyvin järkyttynyt ja petetty
Varmaan motiivina on passkalle miehelle kostaminen.
Kyllä, tämän äiti kertoi minulle samsassa yhteydessä, kun pettäminen selvisi ja hän alkoi eroa miettiä. Lähinnä hän pohti, ”jaksaako” erota, koska lopullinen ero on tulossa jokatapauksessa. Hän myös sanoi, ettei missään nimessä jatkaisi avioliittoa terveenä ollessaan samassa tilanteessa. Järjestettäviä asioita on ollut niin paljon että miettii jaksaako eroprosessia
Kannattaa toimia ripeästi, jos äitisi on jo saattohoidossa, avioeroon menee yli puoli vuotta.
Onko tosiaan noin, että omaisuutta ei laiteta puoliksi kuolemantapauksessa.
Luulin toisin.
Eropaperit heti postiin virlä kun pystyy ja ositus heti myös
Eikös ositus tehdä hetiykkösvaiheessa?
Sivut