Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

45-vuotias nainen näyttää kahdeksanymppiseltä mummolta. 😬

Nykyäänhän 45-vuotiaana ollaan vasta parhaassa keski-iässä.

Sivut

Kommentit (75)

Vierailija

Kyllä. Raskasta työtä, ei meikkiä, ei kasvovoiteita tai aurinkorasvaa, useasti heikkoa ravintoa, vaarallisia synnytyksiä, ei lääkäriä jne. elinikä varmaan siinä 50 paikkeilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Oli. Ruumiillinen työ ja auringolle altistuminen ilman suojakertoimia vanhensi, eikä meikkaamista harrastettu. Vielä paljon myöhemminkin, jopa 1970-luvulla, piti näyttää vanhemmalta kuin oikeasti oli.

Vierailija

Kuka on ja kuka ei jossei ole syönyt terveellisesti ja kuntoillut aika monella on useampi perussairaus 45v. vaikka ulkoista kuorta yritetäänkin puunata.

Vierailija

Kova fyysinen työ, heikko hygienia, huonosti pääsy lääketieteelliseen hoitoon, ajoittainen pula ravinnosta. Kyllä oli ihan tavallista, että 1800-luvulla vielä 1900-luvun alussakin suomalainen 45v oli jo kumara ja kuin vanhus. Ei hampaita, huonossa kunnossa.

Vierailija

Ota myös huomioon, että entisaikoina oli paheksuttavaa yrittää näyttää nuoremmalta. Oli menneinä vuosisatoinakin naisia, jotka värjäsivät hiuksiaan, käyttivät kosmetiikkaa, pukeutuivat uusimman muodin mukaan, joilla oli nuoria rakastajia, jne. ja yrittivät elää hauskaa elämää siinä missä nuoremmatkin naiset. Nämä naiset olivat totta kai ylhäisiä ja rikkaita, yleensä leskiä (tai sitten mies oli tossun alla); jotkut olivat prostituoituja, jotka yrittivät pitkittää "uraansa". Muilla ei ollut tällaiseen mahdollisuutta. Jotkut onnistuivatkin siinä ja olivat vielä vanhempinakin viehättäviä. Tällaisia naishahmoja kyllä sitten kirjallisuudessa moralisoitiin, pilakuvissa pilkattiin, kirkonmiesten saarnoissa haukuttiin, ja niin edelleen.

Toki jos oli tarpeeksi rikas ja ylhäinen ja oikeasti nautti elämästään, tuollainen paheksunta oli vain hyttysten ininää, JOS naisella oli myös kaveripiiri, joka joko harrasti samaa tai hiljaa hyväksyi hänen touhunsa. Esimerkiksi eronnut nainen yleensä suljettiin täysin sosiaalisen piirin ulkopuolelle, ja tällainen sosiaalinen eristäminen oli ennen ihmiselle tuhoisampaa kuin nykyään.

Pentti Taskuvaras

Eino Leino, joka runoili Lapin kesästä ja pohdiskeli kirjoittaessaan, että johtuvatko ajatukset varhaisesta vanhuudesta, oli runoa tehdessään 24-vuotias kokenut eläkeläinen.

Vierailija

Oli. Kerran katsoin kuvasarjan missä vertailtiin eri ikäisinä ihmisiä ennen ja nyt. Kyllähän ne nelikymppiset näytti siltä kuin meidän kasikymppiset nyt. 

Vierailija

Oli. Löysin joku aika sitten n. 100v vanhan sukulaiskuvan, siinä oli perhepotretti, vakavina katsovat vanhemmat ja lapset. Ryppyinen mummo, jolla oli huivi sidottuna perinteiseen tyyliin kaulan alta oli -tadaa- 41-vuotias! Olin todella järkyttynyt kun tajusin että joo, itseäni nuorempi näytti nyky-90 vuotiaalta. 

Vierailija

Kyllä oli, entisaikojen kovaa fyysistä työtä ilman lääketieteen siunauksia yksipuolisella ravinnolla paahtanut nelikymppinen työukko/-akka on aika eri asia kuin nykypäivän smoothie-aamukuntosali-froteepyyhe-toimistotyö-suuhygienisti-wholefoods-welness-prisma-apeteekki-craftbeer-nelikymppinen.

Vierailija

Oikea Laura Ingalls Wilder olisi ollut 45-vuotiaana mummo, jos hänen tyttärenpoikansa olisi saanut elää.

Laura sai esikoisensa 19-vuotiaana, ja pian sen jälkeen hänen miehensä halvaantui osittain, ja siinä teki pikkuinen Half-Pint miestenkin työt, sahasi pokasahalla jne. Lapsi kulki mukana.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kyllä. Raskasta työtä, ei meikkiä, ei kasvovoiteita tai aurinkorasvaa, useasti heikkoa ravintoa, vaarallisia synnytyksiä, ei lääkäriä jne. elinikä varmaan siinä 50 paikkeilla.

Höpöhöpö. Olen tehnyt sukututkimusta ja esim äitilinjassani naiset ovat eläneet 70+ vuotiaiksi kaikki. Yksi esiäideistäni lähti kalaan yksin 1800-l alussa ja hukkui 80+ vuotiaana, eli ei silloinkaan mihinkään heikkouteen kuollut. Lapsivuoteeseen on välillä kyllä kuoltu.

Vierailija

Kyllä. 70-luvulla otetussa kuvassa mummoni näyttää vähintään 7-kymppiseltä vaikka täytti 50. Osan vaikutelmasta toki tuo vaatetus. Ei silloin viisikymppiset käyttäneet farkkuja ja t-paitoja, ja mummomallin leninki ja paksut ruskeat sukkahousut tuovat kyllä vuosia ulkonäköön paljon.

Assburger

Vierailija kirjoitti:
Vielä 60-luvulla tekarit oli normaali 50v lahja. Ja kävelykeppi.

Paitsi, että tekareita laitettiin jopa rippilahjaksi tai parikymppisenä.

Kokoonnuimme tässä taannoin jahtikaverin 50- vuotisjpäiville ja porukan seniori(82v) totesi, että kyllä ne nykyään nuorena täyttävät 50.

Vierailija

Ravinnolla ja perheoloilla on paljon merkitystä. Katselin vastikään kuvia ristiäisistäni 80-luvulta ja vertailin isän- ja äidinäitieni ulkonäkoä. Äitini äiti, köyhässä perheessä kasvanut ja samaten köyhissä oloissa myös omat lapsensa kasvattanut + oli vielä maatilan emäntänä, oli 50-vuotiaana aivan ryppyinen ja masentuneen näköinen. Isäni äiti 58-v, oli nuorekas ja iloinen. Hän oli varttunut vaatimattomissa, muttei aivan rutiköyhissä oloissa. Vieressä oli järvi josta sai kalaa päivittäin (liekö omega 3-hapoilla vaikutusta mummoni nuorekkuuteen ja terveyteen), oli lehmiä ja perunamaata. Meni lopulta naimisiin pappani kanssa, joka oli varakas. Mm. ravinnon taso koheni entisestään ja he pääsivät matkustelemaan ulkomaille. Lapsille oli palkatut hoitajat, eikä vanhempien tarvinnut juuri eväänsä nostaa. 

Sivut

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla