AV-kokit huomio, voitteko auttaa lammaspadan kanssa? Ainekset ovat
lampaanlihaa paloina
pieniä sipuleja
valkosipuleja
pieniä tomaatteja
porkkananpaloja
paprikanpaloja
vihreitä oliivejä
lihalientä
punaviiniä
mausteita
ehkä oieniä perunoita
Pari kysymystä:
1) Ruskistanko lihapalat ensin?
2) Laitanko kaikki ainekset sitten pataan vai mikä olisi oikea järjestys?
3) Onko ainesluettelo OK?
4) Laitanko perunat mukaan vai tarjoanko erikseen?
5) Kuinka kauan pata saa olla uunissa?
En löytänyt netistä ihan sopivaa ohjetta, mutta toivottavasti täällä joku voi auttaa. Terveisin ekaa kertaa lammaspataa kokeileva :)
Kommentit (10)
[quote author="Vierailija" time="31.03.2013 klo 19:47"]
[quote author="Vierailija" time="31.03.2013 klo 16:33"]
Persiljan ja mintun laittaisin vasta tarjoillessa.
Mitä pidempään ja pienemmällä lämmöllä uunissa muhittaa, sitä mureampaa lihasta tulee. Kannattaa etenkin jos kyseesssä on uusiseelantilainen pakaste eikä tuore kotimainen.
Mä teen usein lammaspataa näin: Paloittelen lihan ja pidän yön yli marinadissa jääkaapissa (punkkua ja timjamia sekä suolaa, mutta marinadiksi kelpaa oikeastaan mikä vaan, jossa on happamuutta lihaa mureuttamaan). Otan lihan pois jääkaapista ja odotan että on huoneenlämpöistä, poistan myös kaikki kalvot ja rasvan (on vähän työlästä mutta kannattaa). Teen syviä viiltoja paloihin terävällä veitsellä ja työnnän jokaiseen reikään palan valkosipulinkynttä lihapalojen sisälle. Hieron pintaan vielä vähän suolaa ja timjamia, mutta varovasti, marinadista riippuen. Ladon palat uunivuokaan parsakaalin, porkkanan ja sipulinpalojen kanssa, kansi kiinni, uuniin 125 astetta 3,5-4 tuntia jos palat ovat n 7x7 cm. Liraus vettä padan pohjalle voi olla ok, riippuen padan muodosta, mutta yleensä vihanneksista tulee tarpeeksi nestettä ettei ruoka kuivu.
Ystäväni tekee viulun suht normaalisti, mutta pyöräyttää paistinnesteestä kastikkeen, jonka maustaa kahvilla. On aika jännää ja tosi hyvää!
[/quote]
Mun kokemuksen mukaan uusseelantilainen on mureampaa kuin suomalainen mitä ei riiputeta koskaan tarpeeksi. Kauppaan se tulee vakuumiin pakattuna ja puretaan siitä ("riiputus" tapahtuu siinä vakuumissa muka) tuoreeksi lihaksi tiskiin:) Ellei sitten osta suoraan jostain tilalta.
[/quote]
On se Suomalainenkin mureata kunhan ostaa laadukasta lihaa suoraan tilalta.
[quote author="Vierailija" time="31.03.2013 klo 16:33"]
Persiljan ja mintun laittaisin vasta tarjoillessa.
Mitä pidempään ja pienemmällä lämmöllä uunissa muhittaa, sitä mureampaa lihasta tulee. Kannattaa etenkin jos kyseesssä on uusiseelantilainen pakaste eikä tuore kotimainen.
Mä teen usein lammaspataa näin: Paloittelen lihan ja pidän yön yli marinadissa jääkaapissa (punkkua ja timjamia sekä suolaa, mutta marinadiksi kelpaa oikeastaan mikä vaan, jossa on happamuutta lihaa mureuttamaan). Otan lihan pois jääkaapista ja odotan että on huoneenlämpöistä, poistan myös kaikki kalvot ja rasvan (on vähän työlästä mutta kannattaa). Teen syviä viiltoja paloihin terävällä veitsellä ja työnnän jokaiseen reikään palan valkosipulinkynttä lihapalojen sisälle. Hieron pintaan vielä vähän suolaa ja timjamia, mutta varovasti, marinadista riippuen. Ladon palat uunivuokaan parsakaalin, porkkanan ja sipulinpalojen kanssa, kansi kiinni, uuniin 125 astetta 3,5-4 tuntia jos palat ovat n 7x7 cm. Liraus vettä padan pohjalle voi olla ok, riippuen padan muodosta, mutta yleensä vihanneksista tulee tarpeeksi nestettä ettei ruoka kuivu.
Ystäväni tekee viulun suht normaalisti, mutta pyöräyttää paistinnesteestä kastikkeen, jonka maustaa kahvilla. On aika jännää ja tosi hyvää!
[/quote]
Mun kokemuksen mukaan uusseelantilainen on mureampaa kuin suomalainen mitä ei riiputeta koskaan tarpeeksi. Kauppaan se tulee vakuumiin pakattuna ja puretaan siitä ("riiputus" tapahtuu siinä vakuumissa muka) tuoreeksi lihaksi tiskiin:) Ellei sitten osta suoraan jostain tilalta.
Paista lihapalat pienissäe rissä kuumalla pannulla, hhuhtele pannu välillä, ja kaada liemi pataan (palojen päälle). Sipulit ja tomaatin voi tkuullotta myös pannulla. Laita sitten liemet, mausteet ja muut vihannekset pataan, ja anna hautua uunissa. Paprikat lisäsin vasta myöhemmin,n puoli tuntia ennen. perunat erikseen.
[quote author="Vierailija" time="31.03.2013 klo 13:23"]
Paista lihapalat pienissäe rissä kuumalla pannulla, hhuhtele pannu välillä, ja kaada liemi pataan (palojen päälle). Sipulit ja tomaatin voi tkuullotta myös pannulla. Laita sitten liemet, mausteet ja muut vihannekset pataan, ja anna hautua uunissa. Paprikat lisäsin vasta myöhemmin,n puoli tuntia ennen. perunat erikseen.
[/quote]
Kiitos! Kuinka kauan pata saa olla uunissa? Haluaisin sellaista hyvinhautunutta pataa, mutta ei tietenkään ihan soosia.
ehkä n puolitoista tuntia n 200 asteessa, Jos laitat alempaan lämpötilaan niin sitten tietty kauemmin. Muista ottaa liha lämpiämääm hyvissä ajoin. Mä usein marinoin lihaa pari runtia ennen sitä, eli öljyä, mausteita, limettiä (balsamicoa yms), valkosipulia,ja lihapalat siihen. Ei tartte olla kauheasti. Mureuttaa lihaa.
OK! Löytyi vielä tuoreita herkkusieniäkin. Missähän vaiheessa ne voisi laittaa sekaan?
Kumpi muuten on parempi tällaiseen ruokaan, kiviruukku vai saviruukku?
Mä tekisin vähän eri järjestyksessä - ruskistaisin sipulin, porkkanan, paprikan ja lihan (kaikki "kovat ainekset") pannulla, viimeisenä tomaatit (ja herkkusienet) muhimaan hetkeksi ja huuhteluliemen kiehauttaisin punaviinitilkalla joka erän jälkeen samoin pataan.
Itse suosin hellalla padassa hauduttamista, on nopeampi kuin uunissa. En usko että lampaanliha kypsyy 1,5 tunnissa mutta kokeilemallahan sen näkee. Yleensä itse haudutan 2-3 tuntia hellalla padassa ja uunissa vähintään 4h. Perunat voi lisätä lohkoina siinä vaiheessa kun liha on melkein kypsä (lusikalla hajoavaa).
Ihan kaikkia aineksia en samaan pataan laittaisi (esim oliiveja)
Kiitos! Taidan jättää oliivit ja paprikat pois. Ruokavieras tulee vasta illalla, joten pata ehtii olla uunissa monta tuntia.
Missä vaiheessa muuten voi laittaa tuoreet persiljat ja mintut? Toivottavasti joku vielä jaksaa vastata. :)
Persiljan ja mintun laittaisin vasta tarjoillessa.
Mitä pidempään ja pienemmällä lämmöllä uunissa muhittaa, sitä mureampaa lihasta tulee. Kannattaa etenkin jos kyseesssä on uusiseelantilainen pakaste eikä tuore kotimainen.
Mä teen usein lammaspataa näin: Paloittelen lihan ja pidän yön yli marinadissa jääkaapissa (punkkua ja timjamia sekä suolaa, mutta marinadiksi kelpaa oikeastaan mikä vaan, jossa on happamuutta lihaa mureuttamaan). Otan lihan pois jääkaapista ja odotan että on huoneenlämpöistä, poistan myös kaikki kalvot ja rasvan (on vähän työlästä mutta kannattaa). Teen syviä viiltoja paloihin terävällä veitsellä ja työnnän jokaiseen reikään palan valkosipulinkynttä lihapalojen sisälle. Hieron pintaan vielä vähän suolaa ja timjamia, mutta varovasti, marinadista riippuen. Ladon palat uunivuokaan parsakaalin, porkkanan ja sipulinpalojen kanssa, kansi kiinni, uuniin 125 astetta 3,5-4 tuntia jos palat ovat n 7x7 cm. Liraus vettä padan pohjalle voi olla ok, riippuen padan muodosta, mutta yleensä vihanneksista tulee tarpeeksi nestettä ettei ruoka kuivu.
Ystäväni tekee viulun suht normaalisti, mutta pyöräyttää paistinnesteestä kastikkeen, jonka maustaa kahvilla. On aika jännää ja tosi hyvää!
Oma patani on nyt suussa sulavaa ja lihat irtoavat luista lusikallakin, eikä tullut villasukka kun valmistin pitkään, mutta erittäin pienellä lämpötilalla!