Vierailija

Vaikka ovatkin luonnosta peräisin?

  • ylös 0
  • alas 2

Kommentit (4)

Vierailija

Mitä tarkoitat haitallisilla aineilla? Jos jonkin aine aiheuttaa esim. allergiselle oireita onko se haitallinen?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Voi ja on.

Ei se, että joku on luonnosta peräisin, ole tae siitä että ihminen voi turvallisesti sitä syödä, hengittää tai levitellä iholleen. Monet pahimmat myrkyt ja haitalliset aineet ovat peräisin luonnosta, esim. käärmeiden myrkky, kasvien myrkyt, bakteerit yms.

Lisäksi luonnonkosmetiikan valmistuksessa joudutaan käyttämään usein heikkoja ratkaisuja, koska synteettisiä (tutkittuja ja turvallisia) aineita ei voida käyttää.

Esim. kosmetiikassa erittäin tärkeää on tuotteen säilyvyys, koska ne matkaavat pitkiä matkoja valmistuspaikalta muualle maailmaan ja seisovat varastoissa ja kaupoissakin pitkiä aikoja. Siksi säilöntäaineet ovat tärkeitä, ettei tuote mene pilalle ja pahimmassa tapauksessa aiheuta haittaa sun iholle. Luonnonkosmetiikassa käytetään usein suuria määriä alkoholia (alcohol denat.) säilöntäaineena. Alkoholi on myrkky, joka kuivattaa ja ärsyttää ihoa, ja voi aiheuttaa pigementtiläikkiä iholle auringossa. Se, mitä alkoholi iholle vedettynä päivittäin aiheuttaa pitkän ajan kuluessa ei ole vielä tiedossa (koska luonnonkosmetiikka on niin uutta), mutta pahimillaan voi olettaa että syöpäkään ei olisi mahdoton seuraus.

Lisäksi luonnonkosmetiikassa käytetään paljon hajusteita ja eteerisiä öljyjä sekä kasviuutteita, joita ei ole tutkittu huolellisesti. Hajusteet ovat tunnettu ihon allergisoija ja herkistäjä. Kasviuutteissa on myös ihoa ärsyttäviä aineita. Pahimmillaan jotkin luonnonaineet voivat muuttu iholla UV-säteiden vaikutuksesta myrkyllisiksi. Myös sellaisia aineita on joktka aiheuttavat solukuolemaa.

Jotkin aineet kuten talkki ovat haitallisia hengitettyinä.

Tässä tieteellinen kirja aiheesta:

https://link.springer.com/article/10.1186/s12302-014-0033-2

Vierailija

Se, että jotain ei ole tutkittu, ei tee siitä turvallista. Kasveissa on paljon bioaktiivisia aineita, näistähän monet lääkkeetkin ovat peräisin. Osa voi olla esim. karsinogeenisiä tai teratogeenisiä tai näillä voi olla yhteisvaikutuksia muiden aineiden kanssa. Säilöntäaineiden poisjättäminen tarkoittaa, että tuote pilaantuu nopeasti eli alkaa toimia kasvualustana bakteereille ja sienille.

Vihreä/valkoinen/valkovihreä pakkaus, vihreä/bio/luonnon/puhdas/orgaaninen ovat mainossanoja siinä kuin muutkin. Joku luontosertifikaatti tarkoittaa ehkä sitä, että kasvi on poimittu Kiinassa kymmenen metrin päässä moottoritiestä, eikä ihan tienvarresta eikä ole käytetty jotain tiettyä kasvinsuojeluainetta (ja ei välttämättä tätäkään, koska monet sertifikaatit saa pelkästään ostaa rahalla). Maaperän raskasmetallipitoisuudesta tai kasteluveden myrkyistä se taas ei kerro mitään eikä myöskään itse kasvin toksisuudesta, allergiavaikutuksista tms.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla