90-luvun musakyssäri, oliko Suomi joku perähikiä 90-luvulla ja ysärimusiikissa ??
90-luvun musakyssäri, oliko Suomi joku perähikiä 90-luvulla ja ysärimusiikissa ??
klo 10:54 | 18.1.2018
Oon jo pari viikkoa kuunnellut näitä ysäriradioita (linkki alla). Ulkomailla näyttäis soivan paljon parempaa musaa kuin Suomessa. Aikas tavalla musaa jota en ole kuullutkaan. Oltiinko me 90-luvulla vielä jossain neuvostoliitossa, noin niinku musiikillisesti ??
http://www.nettiradiomaailmalla.com/1980-ja-1990-luvun-musiikkia-soittavat-nettiradiot/#.WmBfzIaWaM8
Sivut
Ei oltu. Pieneksi maaksi hyvä edustus.
Musta parhaan kuvan ysärimusasta Suomessa saat katsomalla vanhoja listatop40-ohjelmia. Siellä yksi haastateltava totesikin, että Suomessa listoilla musiikkia on ihan laidasta laitaan. Ja todellakin: samalla listalla ysärillä saattoi olla about Smurffit, Johannes Virolainen, Aki Sirkesalo, pari eurodanceartistia, joku etnoartisti, örinäheviartisti, joku raskaamman rokin artisti. Eli todella kaikenlaista.
Mutta tuo kakka eurodancehan nyt myi Euroopassa hyvin muuallakin kuin vain Suomessa. Toki kai Suomessa on mennyt läpi sellainenkin, joka ei varmasti ole päätynyt Brittilistalle asti.
Mutta että kuunneltiinko Suomessa hyvää musaa vai ei..ysärillä oli myös hyvää musiikkia ja kyllä mä itse kuuntelin ihan hyvää musiikkia silloin.
voit olla oikeessa. olihan meillä aikakoneet, neonit, gimmelit ja muut, mutta ei mun mielestä mitään kauhean superia tehty. bomfunkit oli hyvä, mut se onkin sitte myöhemmin.
mitä radioihin tulee niin aika köykäistä musaa tuo uus hitmix soittaa.
Asuin 90-luvulla Porissa. Yks onneton radio jossa vähän uutta hyvää musaa ja pari onnetonta nuorten disco/ravintolaa. Elämä tuntui miljoona kertaa paremmalta kun pääsin opiskele Turkuun, jossa oli ihan eri musat ja meiningit.
90-luku oli aika hiljaista mutta vuosituhannen vaihde oli hurjaa aikaa
"Runsaan vuoden sisällä maailmalle tehtiin useita jättihittejä suomalaisvoimin: oli Bomfunk MC’sin Freestyler, Daruden Sandstrom ja HIM – Ville Valon pelottavan vakuuttavasti tulkitsema Join Me (In Death)."
Jos tuolloin matkusti ulkomailla, tajusi kunnolla miten isoja hittejä nuo oli muuallakin. Menitpä baariin tai vaatekauppaan niin melkeinpä aina kuuli jonkun näistä.
Eikö se enää ole?
Totta :)
Mut toi 90-luvun alku tais täällä olla sitä Neuvostoliittoa tai siltä se Seinäjoella tuntui :)
Olin kielikurssilla Munchenin tienoolla joskus 96 ja tossa aapeen linkissä on kivat nostalgiat sieltä ton FFH 90-radion myötä. Kiva.
Olen tilannut VH1 Classic-musiikkikanavan telkkariin, joka soittaa 70-00-musiikkia vuorokauden ympäri. Sitä kuunnellessani voin todeta kuunnelleeni yökerhoissa ja kotonani samoja biisejä koko vuosikymmenen.
Eiks Seppälä ja sen muoti tullut 90-luvun alussa? Jotain sellaista muistelen. Veli osti sieltä harmaan mokkatakin :)
Kaikki paikat paitsi Hesa oli ja on sitä perähikiää !
Onko ap joku pikkutyttö kun ei ysärimusaa tunne?
Sanoisin että Turussa oltiin tuolloin jopa Helsinkiä edellä. Olihan JS16:kin turkulainen (Bomfunkin ja Daruden tuottaja). Turun klubeilla soitettiin paljon sellaista mikä ei ollut edes ehtinyt vielä Helsinkiin.
Seppälä on paljon vanhempi.
Se taitaa olla tuo porilainen :)
Suomalainen rock oli hyvässä vedossa jo ysärillä. Ikävä kyllä sen aikakauden tunnetuin musamaisema on se järjetön muovinen sonta jota eurodanceksi myös kutsuttiin.
Jep. Kävin aikas useasti Kårenissa, muista en muista mitään.
Helsingissä oli jotain klubeja kanssa mutta en oikein syttynyt niille, oli vähän huono porukka ja huonot biisit :(
Ysärin alku oli kyllä vähän köyhää (muutenkin kuin se lama). Mutta juuret meni varmaan kasarille. Kasarilla suosituin musa oli ylensä erittäin sisäsiittoista ja suomalaiskansallista tyyliin Eput, Dingo, Yö. Joku Pave Maijanen yritteli vähän kansainvälisemmin mutta ihan suomenkielellä, saamatta kuitenkaan mitään isoa suosiota. Hanoi Rocks oli kyllä hyvin tunnettu ulkomaillakin mutta jäi aika lyhyeksi tähdenlennoksi. Kasarin kansainvälisimmät vaikutteet taisi olla käännösbiisejä, joista jotkut kyllä tehtiin ihan hyvin.
Sitten kun Eppujen tai Dingon tai Yön suosio pikku hiljaa heikkeni ei ollut muuta tilalle ja tuli se ysärin alun tyhjyys. Puolivälissä tuli eurodancen kotikutoiset kopiot Movetron, Aikakone, Nylonbeat jne.jne. Sitten ysärin lopussa ja 2000-luvun alussa räjähti, Bomfunk, Darude ja lukuisat raskaamman rockin tekijät. Lyhyeksi jäi sekin nousukausi mutta taisi olla suomalaisen rock/popmusiikin tähän asti isoin kukoistuskausi kansainvälisesti.
Mun ysärit oli aluksi Tapani Ripatin (..muistatteko vielä..) Ocsidia. Sitten meillä Salossa kuului radiosta perjantaisin joku Kotiaresti-ohjelma jossa soitettiin housemusaa ja kotimaisiakin uutuuksia.
Ootteko kuullut virolaista Astraa. Kovin tuttu biisi tää on
Mun kauhein ysärimuisto on Pave Maijasen "Yamma Yamma"-koreografia euroviisulavalla :)
Eiköhön siinä kristallisoituu se suomalainen ysäri :)
Pakko nyt korjata. Kyllä kansainväliset vaikutteet kuuluivat aika paljon Dingon ja Yön ensimmäisillä albumeilla, niiden tyylihän oli lähellä sitä pop rockia, joka menestyi silloin listoilla ja täytti stadioneita. ( Dingo teki jonkun englanninkielisenkin levytyksen, eli pientä yritystä maailman valloitukseenkin oli.) 80-luvun lopulla Suomi-rock kuitenkin alkoi mennä jotenkin taaksepäin, esim. rockabilly ja country olivat taas relevanteja musiikki-genrejä, Topi Sorsakoski & Agents oli muutaman vuoden ajan suosituin bändi jne. Minun käsitys on se, tuolloin suomimusiikki jotenkin putosi kansainvälisten trendien kyydistä.
Sivut