Mummi leikkasi vauvan tukan ilman lupaa – entä jos isovanhempi ei kuuntele vanhemman toiveita?

Isovanhemmat ovat tärkeä voimavara lapselle. Kuva: iStockphoto

Isovanhempien tarjoama apu on monelle vanhemmalle tärkeää arjen sujumisen kannalta. Mitä voi tehdä, jos apu ulottuu tilanteisiin, jotka kuuluisivat vain vanhempien päätettäviksi?Lue koko juttu

Kommentit (9)

Vierailija

Karmea esimerkki tuo hiustenleikkuu.

Mitä taas kekseihin tulee, sivistäisin isoäitiä keksien valmistusaineluettelolla. Juuri normikeksit ovat varsinainen lisäainesotku ja niihin käytetty rasva pahimmasta päästä.

Jos mummeli haluaa syöttää lapselle keksejä, leipokoon ne itse täysjyväjauhoista ja esim. banaanista, ilman sokeria, turhia huonolaatuisia rasvaseoksia ja muita haitallisia aineksia.

Aikoinaan minua tuijotettiin kuin lapsenmurhaajaa, kun kielsin antamasta mummon hyviä joulupipareita herkkäihoiselle 9-kuukautiselle, jonka posket hehkuivat kirkkaanpunaisina ja karheina upouudesta mausteisesta makuelämyksestä.

Vierailija

Hiusten leikkuu todennäköisesti olisi tilanne jonka jälkeen en mummia kovin lähelle lasta hetkeen päästäisi. Allergioiden huomiotta jättäminen toinen, mutta muuten mummi ja vaari saa kyllä tarjota lapselle halutessaan keksejä niin usein lapset ei heillä ole että minulla olisi mitään tarvetta päättää millaisia niiden keksien tulisi olla.
Muutenkin mummi ja vaari saa kyllä kotonaan päättää pitkälti asioista kuten haluavat, minä ja lasten isä puolestamme päätämme siitä luotammeko lapset isovanhempien hoitoon.

Monet itkut

Hiustenleikkuu ilman lupaa traumoja:

Tyttärelle leikattiin mummon (ammattiparturi) toimesta otsatukka. Lapsi palautettiin takaovelle pipo päässä ja mummo kaasutteli karkuun. Oli hetken mielijohteesta päätynyt saksimaan. Harmitti vietävästi semmoinen paksu vatupassilla vedetty moppi otsalla. Eniten napotti se että kyseessä ammattilainen. Kirosin mummon mielessäni alimpaan helvettiin.

Poika oli 3 v. ja hiustenleikkuu oli pahinta mitä tiesi. Toimitus piti suorittaa nopsaan ja hankaluutta aiheutti hiuslaatu ja pyörylät jotka pitää leikata kasvusuuntaansa. Mummo toi jälleen kerran lapsen kyläilyreissulta eteiseen ja pipon alta paljastui puoliksi nylvetty tukka. Vasen puolisko leikattu koneella ja oikea puoli koskematon, puolikas otsatukka jäljellä. Raivo purkautui niin että nimitin mummoa trulliksi ja uhkasin skalpeerata kun seuraavan kerran näen. En korjannut hänen suoritustaan ja miehelleni sanoin että ihmettelijöille kerron suoraan kuka leikkasi. Kahden päivän jälkeen mieheni lopulta leikkasi itse koneella kun ei enää kestänyt katsella poikaansa.

Moni on sanonut että ihanaa kun sulla on parturi suvussa niin saat ilmaiseksi teettää, totuus on että edes kylmä käteinen ei ole taannut onnistunutta lopputulosta, tyyli on silmät kiinni ja sinnepäin. Opettelin lopulta itse leikkaamaan.

Xxxx

Nämä on niitä asioita, joista saa kärsiä, kun on ne isovanhemmat "auttamassa". Moni apua kaipaava ei ymmärrä, että siitä joutuu monesti maksamaan kovan hinnan. Meillä on päädytty siihen ratkaisuun, että isovanhemmat hoitavat lapsia aika niukasti. En jaksa piittaamattomuutta lasten vanhempien mielipiteestä. Keskustelu ei ole auttanut. Jos apua haluamme niin joudumme hyväksymään ihan mitä vain aivoituksia lastenne suhteen. Kiitos, mutta ei kiitos...

Vierailija

Sille mummille on tehtävä selväksi, että vauvaa koskevista asioista keskustellaan vanhempien kanssa ensin. Ellei mummi hyväksy vanhempien toiveita, on syytä ottaa tuollaisesta mummista reilusi etäisyyttä.

Vierailija

Meillä oli mummu myös mennyt ilman lupia leikkaamaan yhden pojan tukkaa. Pojalla oli jo syntyessään yksi kunnon kiehkura päälaella. Oli paljon pidempi kun muu tukka ja niin söpö. Oli tarkoitus leikata se talteen. En sitten saanut talteen kun oli tukka kiehkuraa myöten leikattu :( En tosin siitä viitsinyt avautua mummulle, mutta harmittihan se, ja harmittaa toisinaan vieläkin vaikka uusia kiharoita on :)

paha miniä

Meillä isovanhemmille täysin käsittämättömiä asioita nämä.  Siis se, että he eivät päätä lapsen kasvatustavoista, he eivät voi sanella omien tarpeiden ja menojensa mukaan vauvan päiväuniaikoja, että lapselle menee sellaiset vaatteet ja sellainen koko päälle, minkä kokoinen se lapsi on eikä se, mitä he nyt haluaisivat siellä kaupassa omassa päässään miettiessään jne. Vaikka on sanottu kymmenen kertaa, että ei, emme halua että ostatte vaatteita, niin niitä liian pieniä on vaan pakko kantaa ja varsinkin ne mummon ostamat kengät pitää väkisin yrittää tunkea liian pieninä sen lapsen jalkaan, vaikka olikin kielletty sen kymmenen kertaa niitä ostamasta.  Mutta kun hän halusi ja se on kivaa, eikä mummoa haittaa vaikka lapsen varpaat on kippuralla!  Ei tajuta allergioista, vaan toistamiseen yritetään syöttää kymmenen kerran selityksenkin jälkeen lapselle ruokaa, josta tälle tulee mahakipuja, oksennus, ihottumaa useamman viikon ajaksi ja ripulia. Muutenkaan terveellisestä ruoasta tajuta mitään , nakkisoppaa ja keksejä sen olla pitää ja vauvaa halutaan väkisin syöttää hirveällä tahdilla niin,  että vauva meinaa oksentaa. Muutenkin kävelleet omien lastensa yli näiden koko elämän ajan kaikenlaisissa asioissa ja pitävät itseään "auttavaisina" ja "hyvinä" ihmisinä. Sitten kun rajataan näissä asioissa eikä oteta vastaan "hoitoapua" (=haluaisivat (nukke)vauvan viikonlopuksi luokseen, jotta mummi voisi vaihdella sille kivoja vaatteita päälle ja esitellä naapureille - mummo ei tietenkään ymmärrä todellisuutta siitä, että koliikkivauvan kanssa se viikonloppu ei ehkä niin idyllinen olisi, mutta se on vaan vanhempien pahuutta, kun eivät anna mummon toteuttaa itseään), niin ollaan loukkaantuneita, kun paha miniä ja tomppeli poika pilaavat heidän elämän, kun eivät anna "nauttia" lastenlasten kanssa ja olla osallistuvia isovanhempia.  Lapsenlapsi nähdään jonain isovanhempia varten tehtynä ajanviihteenä, jolla pitäisi päästä leikkimään ja joka tietenkin on ennenkaikkea isovanhempien "oma".  Ja hirveä ihmetys siitä,  kun hoidetaan lapset mieluummin ilman hoitoapua kun tätä isovanhempien "apua". (Ja kyllä, saavat lapsenlapsia nähdä, mutta eivät hoitaa ilman vanhempia. Meistä pitäisi tehdä lastensuojeluilmoitus, jos ollaisiin niin urpoja, että annettaisiin tämän tasoisesti epäluotettaville hoitajille lapsemme.) Rajaaminen ja keskusteleminen ovat hyviä vaihtoehtoja silloin, kun ne toimivat. Meillä isovanhemmat on sellaista lajia, että puhe menee kuin vesi hanhen selästä, mitään tapaa saada viestiä perille ei olla vielä tähän mennessä keksitty. 

Vierailija

Mummot on vaarallisia, sillä he eivät kuuntele.

Meillä anopilla oli tapana tunkea paskaiset sormensa vauvan suuhun, jotta voi tunnustella hampaita.

Juntti mikä juntti

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat