Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Miten tuen tytärtäni oikein kuukautisten alkaessa? Seksuaaliterapeutti vastaa

Aina voi onnitella, ovathan kuukautiset askel naiseuden tiellä! Kuva: iStockphoto.

Vaikka kuukautiset ovat arkinen asia, vanhemman on syytä valmistaa lasta niihin jo hyvissä ajoin etukäteen.Lue koko juttu

Kommentit (5)

Vierailija

"Aina voi onnitella, ovathan kuukautiset askel naiseuden tiellä!" Vanhemmat eivät aina tiedä, missä nuoren elämässä mennään, ja vaikkapa transnuorella kuukautiset ovat kamala, todella ei-toivottu asia, joista ei kaivata mitään onnitteluja. Kaikki eivät halua edetä naiseuden tiellä ja sekin kannattaa ottaa huomioon. Lisäksi kuukautiset ovat yleensäkin aika ikävä tapahtuma, kaikkine oireineen (jotka voivat olla melkein mitä tahansa lievästä väsymyksestä hirveisiin kipuihin ja ripuliin) ja mukaan vielä pms. Että onnea vaan, olet edennyt naisuuden tiellä ja nyt saat kärsiä tätä helvettiä seuraavat vuosikymmenet kunnes vaihdevuodet omine oireineen iskevät!

Puhu muru
Seuraa 
Liittynyt9.10.2015

Toit tärkeän pointin esille Vierailija. On totta, että jos oma keho ja sukupuoli eivät tunnu hyvälle, voi kuukautisten alku olla todella ikävä hetki. Eikä silloin nuori kaipaa onnitteluja. Sen takia jutussa on sanottu:

"On tärkeää tunnustella, miten lapsi itse reagoi. Oleellista on kunnioittaa lapsen asettamia rajoja: Jos hän kaipaa lohtua, voi lohduttaa."

Ei ole ikinä olemassa yhtä oikeaa ohjetta kaikille. On kuitenkin tärkeää antaa vanhemmille suuntaviivoja, miten auttaa nuorta uudessa ihmeellisessä elämäntilanteessa. Tarvittaessa on vanhemman tehtävä yrittää etsiä nuorelle apua, jos oma tietämys ei riitä. Esimerkiksi transnuorten kohdalla vanhempikin todennäköisesti tarvitsee uutta tietoa ja tukea tilanteeseen.

Se onko kuukautiset ikävä tapahtuma on yksilöllistä. Vanhemman ei kuitenkaan lähtökohtaisesti kannata tehdä asiasta vielä pahempaa vaan suhtautua siihen ennemmin myönteisesti ja ratkaisukeskeisesti. Koviin kuukautiskipuihin ja isoihin vuotoihin kannattaa ehdottomasti hakea apua gynekologilta. 

Terveisin, Marja Kihlström

erityistason seksuaaliterapeutti (NACS)

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Ei kai sitä tarvitse erikseen tukea. Vähän voi ravistella aina ennen tamponin vaihtamista.

Jos on kännissä niin kannattaa tukea.

Vierailija

Molemmilla tyttärilläni on ollut miespuolinen liikunnanopettaja alakoulun viimeisillä luokilla ja on selvästi ollut kiusallista kertoa kuukautisista hänelle esim. koulu-uintien aikaan, myös ryhmän pojat ovat saattaneet vinoilla asiasta. Jotenkin toivoisin että tyttöjen ja poikien liikuntaa ei olisi yhdistetty vaan olisi erikseen (esim. nelos- tai vitosluokalta alkaen) niin kuin aiemmin oli tapana.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Latest

Suosituimmat