Miten voit suojella lastasi seksuaaliselta häirinnältä – asiantuntija neuvoo

Seksuaaliterapeutti Marja Kihlström pitää Puhu muru -blogia vauva.fissä. Kuva: Miikka Pirinen

#metoo-kampanja on herättänyt vanhempien ahdistavat lapsuus- ja nuoruusmuistot. Mitä voimme tehdä, jotta omat lapsemme eivät joudu kohtaamaan samaa.Lue koko juttu

Kommentit (6)

MeToo

Uikkarisääntö muuten hyvä, muttei valmista kohtaamaan aikuista, joka äkkiä tunkee limaisen kielensä esiteinin suuhun.

Kertokaa siis myös, että pussailuunkin pitää olla aina lupa.

Ja ettei kaikille tarvitse olla kohtelias.

Ja että jos vähänkin epäilyttää, äkkiä mäkeen, soitto aikuisille ja yhteys poliisiin.

Puhu muru
Seuraa 
Liittynyt9.10.2015

Olet aivan oikeassa MeToo, että uikkarisäännön lisäksi olisi hyvä puhua kaikenlaisesta koskemattomuudesta liittyen halaamiseen, suuteluun, käden laittoon reidelle, pyllylle, rinnalle. Asiat olisi tärkeää osaa selittää ikätasoon sopivalla tavalla ja vastata lapsen kysymyksiin. Nuo ohjeesi, ettei kaikille tarvitse olla kohtelias, ja karkuun lähtemisestä, vanhemmille ja /tai poliisille soitosta myöskin. Lapselle ja nuorelle on tärkeää painottaa uudelleen ja uudelleen, että kerrothan vanhemmille, jos jotain sattuu.

-Marja Kihlström

hohhoijaa

Kyllä tässä nyt taidetaan vähän vetää överiksi, tuttuun vasemmisto-feministityyliin. Saako lapsi kohta enää halata ukkia ilman, että ukin tarvitsee pelätä pedofiili ja ahdistelusyytteitä?

Vierailija

hohhoijaa kirjoitti:
Kyllä tässä nyt taidetaan vähän vetää överiksi, tuttuun vasemmisto-feministityyliin. Saako lapsi kohta enää halata ukkia ilman, että ukin tarvitsee pelätä pedofiili ja ahdistelusyytteitä?

Tottakai lapsi saa halata ukkia, jos lapsi itse haluaa eikä häntä ole pakotettu siihen. Täytyy myöntää, että itsekin olen sortunut sanomaan lapselleni esim. "käy antamassa hali kummitädille/serkulle/kaverille yms. kun ette taas pitkään aikaan näe", vaikka asiaa pitäisi kehotuksen sijaan kysyä.

Haloo!

Mikään näistä ohjeista ei auta seksuaalista häirintää loppumaan. Uhrin opettaminen toimimaan jollakin toisella tavalla ei auta Miten kukaan voi laittaa itse rajat sille, että tungoksessa kukaan ei kouri? Jotta voi sanoa jollekin siinä tilanteessa, että muhun et saa koskea, on vahinko jo tapahtunut. Se mihin voidaan kasvattaa, on että oma lapsi oppii mikä ei ole sopivaa. Ja jos ei vanhemmat näytä siinä esimerkkiä, on lapsen vaikea oppia.

Vierailija

Kannattaisi tiedostaa myös, mitä on grooming, ja mitä se on nimenomaan lapsen kannalta. Ei hyväksikäyttö aina ole yllättävää kourimista tms. Se voi olla pitkäaikainen prosessi, jossa lapsi tottuu luottamaan aikuiseen, joka ostaa välillä karkkia tai antaa tehdä jotain mitä ei oikein saisi tehdä, mutta mikä ei nyt niin kauhean pahaa kuitenkaan ole. Katsoa yhdessä jännä leffa, joka on vähän vanhemmille lapsille tarkoitettu. Kokeilla tupakkia. Silloin lapsi on jo koukussa, suostunut tekemään kiellettyjä asioita yhdessä salassa. Siitä on helppo edetä seksuaalisiin tekoihin ja saada lapsi tuntemaan, että hän on tekemisiin itse syyllinen, eikä voi kertoa kenellekään. Eikä se muuta vaadi, kuin tutun aikuisen, johon vanhemmatkin luottavat. Sukulainen, naapuri, pitkäaikainen perhetuttava, jolla on omia lapsia...

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat