Palomies Jussi Rautio: ”Jo kolmevuotiaalle kannattaa opettaa, miten soitetaan hätänumeroon”

Kuva: Lasse Lecklin

Eka- ja tokaluokkalaisista jotkut eivät tunne hätänumeroa, ja osa toimisi tulipalossa hengenvaarallisesti, sanoo palomies-sairaankuljettaja Jussi Rautio.Lue koko juttu

Kommentit (11)

Hoitaja, äiti ja mamma

Tarpeellinen kirjoitus. Meillä pojan ollessa alle kouluikäinen, hän oli mamman luona, kun mamma puuroa kehittäessään pyörtyi. Poika sammutti hellan, nosti mamman jalat tuolille, pani tyynyn mamman pään alle ja soitti meille, asuimme 300m. päässä. Pojan eno oli palopäällikkö ja oli opettanut pojalle hyödyllisiä taitoja. Hänet valittiin 15v. vuoden palokuntanuoreksi. Ja nykyäänkin rekkakuskina poika pysähtyy auttamaan.

Vierailija

Kertokaa vasta vauvan äidille miten lapsi opetetaan soittamaan hätänumeroon nykyisillä puhelimilla? Itse soitin pienenä (kouluikäisenä) lankapuhelimella 112 mutta vaikea keksiä miten kolmevuotiaan saa ensin edes kaivamaan puhelimeni taskustani/laukustani, poistamaan pääsykoodin ja pääsemään ”numeronäytölle” tai vaihtoehtoisesti siihen ”hätäpuhelu”-tilaan.

Yh-äiti

Olen hankkinut mahdollisia hätätilanteita varten kotiin 4-vuotiaalle parilla kympillä peruskännykän. On harjoiteltu soittoa mummolaan ja seuraavaksi opetellaan soitto hätänumeroon.

Vierailija

Asensin 112-sovelluksen, mutta pääseekö lukitusta tilasta suoraan sinne? Iphone kyseessä. Yritin myös vaihtaa 6-numeroisen pääsykoodin sellaiseksi 4-numeroiseksi jonka 4-vuotiaani varmasti osaa, mutta ei onnistunut.

Kokeilkaapa

112-numeroon voi kaikilla puhelimilla soittaa, vaikka puhelimen vakiolukitukset olisi päällä. Soittamiseen ei tarvita edes SIM-korttia. Nämä ovat puhelinten vakiotoimintoja.

Vierailija

Asun kahdestaan 2,5v kanssa ja hänet opetin ison hädän tullessa soittamaan isille, joka hätäyhteystiedoissa. Sillä mennään vielä toistaiseksi.

Vierailija

112-sovellus kannattaa ladata ihan itseäänkin varten.
Ensinnäkin hädän tullessa saattaa OIKEASTI olla vaikea löytää niitä numeronäppäimiä älypuhelimesta, edes siitä omasta. Itselläni kokemusta kun hevonen pääsi karkuun kun tipuin maastossa ja varsinaista hätää ei ollut, mutta "hädissään" kun yritin mahdollisimman nopeasti soittaa tallille (että hevonen tulee kohta kotiin), en meinannut löytää "puhelin"-kohdasta näkyville nimiluetteloa.

Toiseksi, hätäpuhelut saattaa ohjautua nykyään monen sadan kilometrin päähän (riippuu paikasta) ja siellä ei todellakaan tiedetä osoitteita paikalle "tässä Prisman ja hesen lähellä". 112-sovelluksella soittaessa hätäkeskus näkee suoraan missä olet. Sovelluksen avatessa se kysyy laitetaanko sijainti päälle, jos se ei vielä ole. Tuon sovelluksen käyttöäkin voi harjoitella, koska se puhelu lähtee vasta kun sovelluksen auki ollessa painat sitä isoa 112 "nappia".

Apsimutsi

Mulla ei ole salasanoja (en oikein oli keksinyt miksi pitäisi olla) ja kolmevuotias osaa kaivaa laukustani puhelimen, avata sen, valita näytöltä youtuben ja sieltä vielä historiasta mieleistään ohjelmaa. Nyt menen sovelluskauppaan, lataan 112 sovelluksen ja aloitamme treenit.

Vierailija

Kolmevuotias osaa puhelimen käytön vähän liiankin helposti. Kannattaa opettaa miten soitetaan koko hätänumeroon tai edes toiselle vanhemmalle tms, jos kotona olevalle jotain sattuu.

Mama-77

Helposti. Jo 1 - 2 -vuotias on niin kiinnostunut laitteesta, jota äiti käyttää vähän väliä, että lapsi kyllä oppii sen etsimään mistä vain hän on nähnyt äitinsä sitä kaivavan, etenkin jos hänelle se opetetaan. :)
Lapset ovat huomattavasti paljon fiksumpia jo pienestä pitäen, kuin me aikuiset usein hoksaamme ja uskommekaan.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat