Miten pitää toimia, jos vauva on syntyä kotiin tai matkalla sairaalaan? Ensihoitolääkäri neuvoo

Apu tulossa! Uudellamaalla helikopteria saatetaan käyttää lääkärin, muualla Suomessa myös synnyttäjän kuljettamiseen. Lapissa vauva on jopa syntynyt helikopteriin. Kuva: FinnHEMS

Matkasynnytykset ovat lisääntyneet. Ensihoitolääkäri Heini Harve-Rytsälä kertoo, miten toimia, jos synnytys etenee yllättävän nopeasti.Lue koko juttu

Kommentit (5)

Vierailija

En ihmettele, että näitä tapahtuu myös HUSin alueella, missä periaatteessa on sairaalat lähellä synnyttäjiä. Minua ei otettu sairaalaan, koska synnytys oli "liian aikaisessa vaiheessa". Vauva kuitenkin syntyi jo 3 tunnin päästä, sairaalaan matkasin kesken ponnistusvaiheen. Synnytys oli ensimmäinen, joten uskoin kätilöä enkä omia tuntemuksiani, koska aikaisempaa synnytyskokemusta ei ollut. Ystävääni käskettiin odottaa vapautuvaa paikkaa kotona vähintään 2 tuntia, vaikka hän vuosi verta. Toinen ystäväni tuli sairaalaan, kun ponnistusvaihe oli jo alkanut, mutta hän joutui odottamaan aulassa 20 min, koska vapaita paikkoja ei ollut... näitä tarinoita riittää.

Melkein matkasynnyttäjä

Meillä oli puolen tunnin matka sairaalaan kun nuorimmainen syntyi reilu 2 vuotta sitten. Synnytys eteni todella hurjaa vauhtia ja vedet menivät kesken matkan. Lapsen pää syntyi sairaalan pihalla autossa odottaessani että mieheni hakee rullatuolin jolla viedä minut sisälle, loppu synnytys meni sitten salissa. Ajateltiin että tässäkin synnytyksessä kestää useampi tunti mutta koko synnytyksen kesto oli vähän alle 2 tuntia. Ja lapsi oli kyllä pieni painoltaan mutta normaali mittainen.
Tälle artikkelille olisi ennen tuota kokemusta ollut käyttöä, olisi tiennyt miten toimia. No loppu hyvin kaikki hyvin. ☺ Tiedänpä miten toimia jatkossa jos tilanne näyttää siltä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat