Kommentit (1)

Vierailija

Kas. Minä olin juuri samanlainen lapsi, tiuskimista tosin en muista harrastaneeni. En komennellut muita lapsia, mutta aina kun leikki ei ollut mielestäni tarpeeksi kiinnostava, vetäydyin omiin oloihini. Ja sitä tapahtui usein. Tästä näkökulmasta sanoisin, että pelkosi on osittain aiheellinen. Olen koko elämäni kärsinyt yksinäisyydestä ja sosiaaliset taitoni jäivät mielestäni puutteellisiksi. En ajaudu konflikteihin,  mutta ystävystyminen on vieläkin minulle todella hankalaa. Pelko, epäonnistumiset ja huono itseluottamus tietysti pahentavat asiaa - eihän tämä aikaisemminkaan ole onnistunut.

Tästä huolimatta olen sitä mieltä, että tällaisessa tilanteessa on vähintään yhtä paljon hyvää kuin huonoakin. Itsenäisyys on hyvä ja hyödyllinen piirre, jota ei kenestäkään pitäisi yrittää täysin kitkeä pois. En ole missään iässä tehnyt mitään vain siksi, että muutkin tekevät. Tästä syystä esim. kaikki tyypilliset teini-iän hölmöilyt jäivät väliin, kun uskalsin käyttää omaa järkeäni. Osaan melkein aina tuoda keskusteluihin uuden näkökulman. Minua ei voi manipuloida. En ole silti koskaan ollut mikään ihmisvihaaja, pidän ihmisistä ja tulen toimeen ihmisten kanssa. Minulla on hyviä, läheisiä ihmissuhteita. Itsenäisyyteni ei aina näyttäydy muillekaan pelottavana tai epämiellyttävänä, vaan sitä myös ihaillaan, ainakin läheiseni ovat sanoneet näin.

Mielestäni tärkeintä olisi pyrkiä ensinnäkin pitämään kaikin tavoin kiinni edes jostakin lasta miellyttävistä ihmiskontakteista jos sellaisia on (ne isommat lapset?) ja myös etsimään niitä lisää. Ei kaikkien seurasta tarvitsekaan kiinnostua koko ajan, ja pakottaminen saattaa saada aikaan vain ahdistavia assosiaatioita sosiaalisiin suhteisiin liittyen. Toisaalta on hyödyllistä, että lapsi joutuu myös usein tilanteisiin, joissa on jollain tavalla pakko olla tekemisissä muiden lasten kanssa, vaikka kyse ei olisikaan leikistä. Näitä tilanteita päiväkodissa luulisi luonnostaankin riittävän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat