Vierailija

Ennen blogit olivat päiväkirjoja. Niissä tavalliset ihmiset kertoivat omasta arjestaan ja normaalista elämästä. Asukuvissa oli ne vaatteet, jotka päällä oikeasti oltiin, ja kuvien taustana paikat joissa oikeasti käytiin.

Nykyään blogit ovat naistenlehtiä. Suurin osa postauksista on maksettuja mainoksia, joihin bloggaaja kopioi pressitiedotteen. Kaikki on kiiltokuvaa, on "5 parasta jumppaliikettä" ja "herkullinen smoothie x 3". Vaatteet saadaan kuvauslainaan, meikkaaja meikkaa ja sitten mennään kiemurtelemaan Kiasman kaiteille kuvia varten (kuvat ottaa puolituttu valokuvaaja).
Blogit ovat menettäneet tarttumapintansa. Omasta elämästä ei enää kerrota. Sen sijaan blogit ovat täynnä skumppatilaisuuksia, vip-passeja ja sponssimatkoja.

Aiemmin blogit inspiroivat, koska niissä näkyvä elämä oli lukijan saavutettavissa. Bloggaaja oli parempi painos lukijasta; tavallinen tallaaja, mutta kuitenkin vähän nätimpi, trendikkäämpi ja coolimpi. Tuli fiilistä tehdä itsekin ruoaksi tortilloja, ostaa se H&M-kassi tai pitää teemabileet, ja se kaikki oli täysin mahdollista lukijalle.

Ennen bloggaajat tekivät, koska pitivät tekemisestä. Heillä ei ollut valmiita malleja, vaan toteutettiin omia visioita. Nykyään kaikki toteuttavat samaa ihannekuvaa ja blogit näyttävät keskenään identtisiltä. Kaiken järjen mukaan nykyisessä valinnanpaljoudessa pitäisi olla helpompaa inspiroitua ja olla yksilöllinen, mutta kaikki ovatkin samasta muotista.

Ei saa unohtaa myöskään sosiaalipornoefektiä. Bloggaajat olivat mielenkiintoisia persoonia, heistä janosi lisätietoa. He olivat kuin se koulun suosituin tyttö, jonka elämään lukija vihdoin pääsi mukaan.

Ulkomailla ilmiö on vielä pidemmällä. Blogit muuttuvat sivustoiksi, joille palkataan ulkopuolisia kirjoittajia tekemään artikkeleja. Niistä persoona katoaa kokonaan.

Sivut

Kommentit (25)

Vierailija

Tämä on oikeasti niin totta. Ennen seurasin useampaakin blogia, mutta enää ei tee mieli, kun kaikki on niin hienoa ja täydellistä :(

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Päiväkirja -blogeja on edelleenkin, mutta koska ne ovat ihan tavisten eikä "koulun suosituimpien tyttöjen" blogeja, ne eivät kiinnosta kuin kourallista lukijoita. 

Vierailija

Suuri osa blogeista on yhtä mainosta. Kirjoittajat tekevät juurikin noita sponssattuja asioita ja suosittelevat lukijoilleen asioita, joihin monella (ei aina edes kirjoittajalla itselläänkään ilman yhteistyötä) ole rahaa tai mahdollisuutta. Huvittaa monesti vaikka sporttibloggaajien hitaat aamut, brunssit ystävän kanssa ja koko päivän kestävät treenit ja kuinka suosittelevat sitä kaikille, jotta voisi voida hyvin. Monen arki on kuitenkin sitä kiire aamu, lapsi päiväkotiin, töissä 8+h työmatkoineen, lapsi hoidosta, ruuanlaitto jne. Ehkä siinä illalla ehtii lenkin tai pikasalin, mutta tuommoinen elämäntaparentoilu on vaan taviksille ihan utopiaa!

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Päiväkirja -blogeja on edelleenkin, mutta koska ne ovat ihan tavisten eikä "koulun suosituimpien tyttöjen" blogeja, ne eivät kiinnosta kuin kourallista lukijoita. 

Juu, nykyään on raju jaottelu kaupallisten blogien ja kotikutoisten, huonolaatuisten harrastelmablogien kanssa (ne joissa blogin ulkoasu on myrkynvihreä hupifontti mustalla taustalla ja huonosti istuvat asukuvat on otettu salamavalolla peilin edessä).

Noiden välissä ei ole mitään. 

Säännöllisesti suomalaiset bloggaajat tekevät postauksia, joissa ihmettelivät miksi blogimaailma on muuttunut, mutta kuitenkin taas seuraavassa postauksessaan jatkavat sitä kiiltokuvalinjaa. 

Vierailija

Kyllä taviksetkin vielä bloggaavat. Itse seuraan muutamaa tällaista blogia ja viihdyn. Lukijamäärä kaikilla kuitenkin 5-40 ihmistä. Ei sponsoroituja postauksia sillä sponsoreita ei ole.
Eli on käynyt niin että ihmiset eivät enää jaksa etsiä blogeja muualta kuin isoista portaaleista joissa on juuri nuo kaupalliset blogit. Kuvaavaa on että tässäkin ketjussa "blogi" tarkoittaa käytännössä sananakin noita naistenlehtiblogeja.

Koulun suosituimmat tytöt ovat suositumpia kuin koskaan niin että kaikki muut ovat muuttuneet näkymättömiksi. Tai vielä pahempaa: saavat kimppuunsa trolleja jotka haukkuvat sitä ettei blogissa ole kiiltokuvia/eksoottisia ruokia/hienoja lomakohteita.

Vierailija

Mä en tajua koko blogin ideaa. Esim hanna g, metti ja strictlystyle ovat avoimesti sanoneet että blogissa näkyvä on vain pienen pieni siivu todelisuudesta. Miksi ihmeessä sitä pientä siivua, glamööriä tuodaan niin saamarin näkyvästi esille, ketä se kiinnostaa. Kirjottaisi nyt edes todellisuudesta eikä tekisi itsestään nk fiktiifisiä hahmoja :/ Metti juuri matkusti vklopuksi espanjaan hakeakseen materiaalia blogiinsa. Siis mitä!?

Olen itsekin luopunut monista aiemmin seuraamistani blogeista, koska niistä on jotenkin tullut kaupallisia. Mutta kai se sitten on vaan se kiertokulku sen tyyppisissä blogeissa?

Lisäksi uskon, että luettavuuteen vaikuttaa anonyymiys. On paljon kivempi lukea sellaisen ihmisen blogia, jolla on selkeä identiteetti, ellei aihe ole jokin erityisen mahtava. Muistaakseni joskus nuorena luin sellaisen tytön blogia jooka oli väkivaltaisesti raiskattu ja hän kuvaili  toipumisprosessiaan ja sitä miten tapahtuma vaikutti hänen elämäänsä. Se kiinnosti jonkin aikaa. Kunnes lopetti sitten kai tai jotain.

Vierailija

Juuri näin se menee, että blogeista on kadonnut aitous, sielu ja sen mukana lukijat. Kaikki ostavat ja tekevät samoja asioita, ja postaukset tuntuvat feikeiltä ja kiillotetuilta. Usein tämä tämä tapahtuu blogien muuttuessa ansaitakeinoksi ja siirtyessä portaaleihin. Harrastuspohjaiset ovat kivoja seurattavia, ne joissa kirjoittajalla on intohimoa tekemiseensä.

Lifestyleblogeista tulee seurattua enää kovin harvoja, esim Nelliina ei ole ainakaan vielä täysin yhteistöiden pilaama, ja vaatteet tuntuvat olevan omia, ja jopa kirppislöytöjä. Saa vinkata muista kivoista blogeista joita kuuluisuus, pintaliito ja rahankiilto kirjoittajan silmissä ei ole vielä ehtinyt pilata.

blogilukija

Ärsyttää kaupallisuuden puolesta monikin blogi. Luen perhe- ja lifestyle-blogeja ja esimerkiksi ennen niin hyvä Isyyspakkaus on nykyään täynnä mainospostauksia. Sitten taas Eskon E2O ärsyttää kun sisältö on oikeasti tosi yksipuolista ja koittaa otsikoilla ja facebook-päivityksillä saada ne vaikuttamaan jotenkin mielenkiintoiselta. Esim kun päivitti, että "ohhoh, napakymppi tulee ja minä olen mukana" ja todellisuudessa postaus kertoikin vaan siitä JOS hän olisi hakenut... Hohhoijaa.

On niitä hyviäkin joukossa!! Kehut Too Fast For Lovelle, joka tosin oli pidempään poissa kuvioista, mutta Merin blogissa ei näy mainoksia ja postaukset tuntuu aidoilta. Toinen uusi suosikkini on Urbaani Isä. Kerrankin laadukas miehen kirjoittama blogi ilman enempiä mainosteluja ja muutenkin mielenkiintoista seurata miten mies pärjää kotona vauvan kanssa, näköjään hyvin! Strictly Style blogissa on niin kauniita kuvia! Ja ihailen kirjoittajaa Hannaa, vaikka blogin sisältö ei kovin syvälle hänen elämäänsä menekään.

Vierailija

En itsekään jaksa näitä "poseerausblogeja". Sitä että arjessa tehdään valintoja, jotka näyttää mahdollisimman hyvältä blogissa. Niistä aidoista valinnoista ei kirjoiteta eikä oteta kuvia. Itsestä luodaan täydellinen versio blogia varten.

Tavallaan kuitenkin kiva jos blogaus kannustaa tekemään enemmän hienoja asioita ja saa kiinnittämään enemmän huomiota vaikkapa terveellisiin elämäntapoihin. Blogin lukijat ei ehkä ota mallia, paitsi jos rupeavat itsekin blogaamaan... blogaus motivoi. Hienon näköistä täydellistä elämää ei eletä vain itseään varten, vaan sitä kuuluu näyttää muille... Esteettinen ravintola-annos menee hukkaan, jos sen ahmii heti suuhunsa ikuistamatta sitä kuvaan, jonka muutkin näkevät.

Blogaa siitä or it didn't happen.

Vierailija

Jep. Olen lopettanut useimpien lukemisen. No on sitä parempaakin luettavaa. Joko oma kuva sivulta edestä tai takaa tai sitten kuva ihmeitä tekemästä mummummömmöstä, jota viime viikolla en missään nimessä käyttänyt, mutta nyt aloitin yhtäkkiä käyttämään sitä, koska just tämä yhteistyömummummömmö on hyvää. 

Vierailija

Tickle your fancy -blogi menee varmaan tuohon kategoriaan, mutta käyn välillä selaamassa koska sillä on silmää valokuvaamiseen. Sitten on sellaisia blogeja jotka pyrkii niihin tasokkaisiin kuviin, mutta lopputulos on niin yliyrittämistä että ei vain toimi. Siis ne poseeraukset, mitä hiton malleja osa kuvittelee olevansa?

Vierailija

Blogeissa on aina kuvia ruoka-annoksista, mitä missäkin trendikuppilassa on syöty. Annika O. näyttää syövän lähes aina jossain ravintolassa. Siinäpä muuten kaunis tyttö, mutta se poikaystävä 🤢

Anteeksi, että viilaan pilkkua, mutta koko kritiikki, mitä esitätte "blogeja" kohtaan, koskee vain yhtä blogien alalajia, lifestyleblogeja, ja niistä suosituimpia.

Suomessa on edelleen loistavia kirjablogeja, neuleblogeja, puutarhablogeja ja politiikan blogeja. Ja varmasti monia muitakin. Niissä on parempaa analyysia ja pätevämpiä neuvoja kuin suurimmassa osassa noiden alojen lehdistä.

Se, että jokin blogityyppi, jossa ideana on alun alkaenkin ollut esittää kulutusvalintoja, on muuttunut kaupalliseksi, ei minun nähdäkseni ole suuren suuri menetys.

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla