Näin K12- ja K7-elokuvat eroavat toisistaan – selvitimme, miten ikärajat määritellään

Kuva: 123rf

Ikärajat kertovat, minkä ikäiselle elokuvan tai sarjan sisältö sopii. Aikuisen seurassa niissä voi joustaa.Lue koko juttu

Kommentit (1)

KAVI

Milla Kukkosen artikkelissa on asiavirheitä, jotka on syytä oikaista.

Toisin kuin Kukkonen otsikossa toteaa, ikärajat eivät ota kantaa siihen, minkä ikäiselle lapselle elokuvan tai televisiosarjan sisältö sopii. Sen sijaan ikäraja on aina varoitus haitallisesta seksuaalisesta, väkivaltaisesta, ahdistusta aiheuttavasta tai päihteiden käyttöä kuvaavasta sisällöstä. Mikäli lapsen kehitykselle haitalliseksi arvioitavaa sisältöä ei kuvaohjelmassa ole, voidaan esimerkiksi aikuisille tarkoitettu draamaelokuva sallia kaikenikäisille. S-merkintä ei siis kerro, että kyseessä olisi lastenohjelma.

Lisäksi Kukkonen kirjoittaa virheellisesti, että ”Frozenia ei suositella alle 7-vuotiaille”. Oikea ilmaisutapa on ”Frozen on sallittu yli 7-vuotiaille”. Ikärajat eivät ole suosituksia, vaan sitovia, eli niitä täytyy noudattaa. Elokuvateattereissa ikärajoista 7,12 ja 16 voidaan joustaa kolme vuotta, lapsen hyvin tuntevan aikuisen seurassa. Ikäjoustoa ei kuitenkaan tule käyttää automaattisesti, vaan aina harkiten.

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) kouluttaa itsenäisesti toimivia kuvaohjelmaluokittelijoita, jotka luokittelevat elokuville ja televisio-ohjelmille ikärajat KAVIn asiantuntijoiden luoman luokittelukriteeristön mukaan. KAVI valvoo luokittelujen oikeellisuutta sekä oma-aloitteisesti että ottaa vastaan yleisöpalautetta ikärajoista. Tarvittaessa KAVI voi luokitella luokittelijoiden elokuville tai televisio-ohjelmille antamat ikärajat uudelleen.

Kukkonen käy artikkelissaan läpi ikärajakriteereitä, mutta on muotoillut niitä arkikielisiksi melko vapaalla otteella, mistä johtuen niihinkin on tullut virheitä. Viranomainen suosittelee asiasta kiinnostuneita lukemaan lisää haitallisuuskriteereistä sivustolta www.ikärajat.fi.

Lopun tiivistyksessä Kukkonen kysyy, kuinka ehdon ikäraja on? Vastauksessa toistuu keskeinen virhe ”ikärajasuosituksista”. Oikea vastaus kuuluu: Elokuvien ja televisio-ohjelmien ikärajat ovat varoituksia lapsen kehitykselle mahdollisesti haitallisista sisällöistä. Ikärajat eivät ole suosituksia, eivätkä ota kantaa ohjelmien sopivuudesta tietyn ikäisille. Ikärajat ovat sitovia ja niitä täytyy noudattaa.

Hanna Happo

Erityisasiantuntija

Mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö/ KAVI

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat