Päiväkotien arjessa aikuiset eivät riitä: ”On kiusaamista ja tapaturmia, joita ei ehdi nähdä”

Kuva: Reijo Hietanen

Meidän Perheen kysely kertoo, että päiväkotien arjessa on kiirettä, tapaturmia ja kiusaamista, johon kukaan ei ehdi puuttua.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (29)

Vierailija

Ei riitä niin ei. Nyt kaivan omaa kuoppaa, mutta ei se mitään. Ei riitä, koska yksi kasvattaja vahtii lapsia ja loput kasvattajat juoruaa. Eihän se riitä niin.

Hoitsu

Joo varmasti aikuiset keskusteleekin keskenään! Esim. siitä kuinka loppupäivä pärjätään kun työntekijöitä puuttuu ja miten huomisen työvuorot järjestetään. Toimintaakin pitäisi suunnitella ja lasten kuulumisia vaihdella muille tiimikavereille!

Vierailija

Keitä ne "loput kasvattajat" on? Meidän päiväkodin arjessa suurimman osan päivästä ryhmän "loput kasvattajat" on tasan yksi ihminen että kenenhän kanssa se juoruaa? 

Vierailija

Hoitsu kirjoitti:
Joo varmasti aikuiset keskusteleekin keskenään! Esim. siitä kuinka loppupäivä pärjätään kun työntekijöitä puuttuu ja miten huomisen työvuorot järjestetään. Toimintaakin pitäisi suunnitella ja lasten kuulumisia vaihdella muille tiimikavereille!

Meillä kyllä jutellaan ihan muusta kuin työstä ja se suoraan sanottuna vituttaa, kun itsellä ei vaan riitä kädet jalat ja silmät joka nurkkaan ja se, että viikonloppuna on niin saatanan väsynyt ja kaikki vapaa menee palautumiseen ja nämä oman elämän juoruajat haukkuvat sitten lapset ja aikuiset jotka työnsä kuitenkin tekee, jos jotain negatiivista tapahtuu. Vaikka kuinka asiaa työpaikalla käsitellään niin muutosta ei vaan tiettyjen kohdalla tapahdu, koska eivät näe omaa lomailua vaan ovat aina omasta mielestään saatanan kiireisiä. Ja se valitus, jatkuva valitus työstä ja vapaa-ajan kiireestä ja kännykän jatkuva käyttö. Aina löytyy jotain erikoista juuri silloin, kun lapsia pitäisi auttaa pukemaan ja pihalle. Rakastan työtäni, mutta nämä työhönsä kyllästyneet saisi laittaa kilometritehtaalle suoraan sanottuna.

Vierailija

Nostakaa rohkeasti epäkohdat julkisuuteen! Asioista pitää voida keskustella koska kyseessä ovat pienet lapset, heidän hyvinvointinsa ja tulevaisuutensa. Ei saa peitellä näitä tärkeitä asioita.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
kännykän jatkuva käyttö. Aina löytyy jotain erikoista juuri silloin, kun lapsia pitäisi auttaa pukemaan ja pihalle. Rakastan työtäni, mutta nämä työhönsä kyllästyneet saisi laittaa kilometritehtaalle suoraan sanottuna.
Tätä pitäisi kyllä tutkia: someriippuvaisuus ja sen aiheuttamat haitat työelämälle. On varmasti suurempi ongelma kuin tajutaankaan! Addikti ei välttämättä edes itse tiedosta että on riippuvainen. Jos addiktilta estetään somen käyttö, hän reagoi aggressiivisesti, aivan kuten muissakin addiktioissa.

Vierailija

Ei riitä ja toisaalta näen, että kyllä on paljon myös henkilökunnastakin kiinni. Jos huomio on lapsissa ja heidän kanssaan olemisessa ja tilat sellaiset että lasten jakaminen eri tekemisiin on mahdollista (varsinkin yli 3 vuotiaiden kohdalla), niin ei kyllä ole mitään ongelmaa. Jos taas työntekijöillä on suuri tarve jutella keskenään niitänäitä, niin ei varmasti homma luista.

Toisaalta miettisin myös ammattipätevyyttä, työssä vaaditaan jämäkkyyttä ja tietynlaista kykyä pitää raameista ja säännöistä kiinni, jos on liian lepsu työhön niin varmasti tuntuu ylivoimaiselta se iso lapsiryhmä, joka kokeilee rajojaan jatkuvasti koska rajoja ei ole heille selvästi opetettu.

En sano ettei haasteitakin olisi ja esim. sairastumisten takia välillä kiireistäkin, mutta yleisesti ottaen aika paljon voi työntekijätkin siihen kiireeseen vaikuttaa.
T: lastenhoitaja

Vierailija

Joka kerta kun menen lasteni päiväkodin ohi bussilla (pysäkki kätevästi vähän päiväkodin jälkeen), niin siellä ne hoitajat seisoo ringissä. Joka päivä. Siis joka helvetin ikinen päivä! Kyllä niitä tapaturmia sitten sattuukin, yhdeltä lapselta juuri pari viikkoa sitten katkesi jalka. 

Miksi siinä ringissä pitää olla? Moni vanhempi yrittänyt sanoa, että lasten kesken on kitkaa on ja riitoja ja valtataisteluja, eikä aikuiset kuule niitä kun eivät jalkaudu sinne lasten joukkoon. Sieltä pihan keskeltä ringistä sitten huutelevat että istu alas keinussa tai älä laske toisen päälle. 

Voi helvetti (anteeksi että kiroilen, mutta tämä aihe menee vanhemmillakin tunteisiin) että ärsyttää tämä hoitajien valitus kiireestä, kun oman päiväkodin hoitajat tekee juuri sen minkä pystyy mahdollisimman vähällä vaivalla tekemään eikä mitään muuta. Ja aina kun jotain sattuu (ja koko ajan jotain sattuu), nostellaan kulmia että jaa-a niin, kun meitä on täällä niin vähän ja aina ei ehdi puuttua. 

Pitäisi ehtiä. Se on niiden työ. 

Vierailija

Miksi päiväkodeissa hoitajat seisovat aina keskenään ringissä ulkona, eivätkä jakaudu ympäri pihaa ja leiki lasten kanssa? Onko tähän perusteltu syy ja onko se tarkoituksellista?

Vierailija

Suunnitellaanko enää uusia leikkipuiston telineitä lapsille vai onko ne niitä samoja mitä 80 ja 90-luvulla? Kertoo paljon lasten arvostuksesta Suomessa jos ovat.

Vierailija

Meillä ainakin lapset haluavat leikkiä vapaasti pihalla ja näin ollen aikuiset sitten kerääntyvät rinkiin juoruamaan.
Tässä ringissä juorutaan sitten tulevat tapahtumat,työvuorot ja muut ajankohtaiset asiat,koska tämä ringissä juoruaminen on ainoa aika jolloin suurin osa talon aikuisista on samassa paikassa samaan aikaan.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Miksi päiväkodeissa hoitajat seisovat aina keskenään ringissä ulkona, eivätkä jakaudu ympäri pihaa ja leiki lasten kanssa? Onko tähän perusteltu syy ja onko se tarkoituksellista?
Jaa-a, meillä on siellä ulkona yleensä vain yksi ihminen niin paha on ringissä olla. Aidan toisella puolen on toisen ryhmän yksi ihminen niin käyn minä siinä aidalla joskus, pitää selvittää mihin aikaan ketäkin haetaan ja mitä päivän aikana on tapahtunut että se pihalle viimeisenä jäävä voi kertoa lapsiaan hakeville vanhemmille ne kuulumiset. 

Siis voi kun olisikin ihan joku lakisääteinen aika milloin saisimme olla koolla ja käydä läpi päivän mutta ei ole. Kuitenkin nuo asiat on toisen ryhmän hoitajienkin kanssa puhuttava niin ainoa mahdollisuus on hoitotyön ohessa keskustelu. 

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat