Äiti aina pädillä on välinpitämätön – mutta ei väkivaltainen

Kuva: 123rf

Helsingin kaupunki julistaa kampanjassaan, että kännykkää selaava äiti on väkivaltainen. Lastensuojelun hätähuutojen aikana se tuntuu väärältä.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (47)

Maribel de Helsinki

Kyllä läsnä olevan vanhemman riistäminen lapselta on lapsen kaltoinkohtelua. Siitä ei jää ruhjeita tai mustelmia, mutta sen sijaan kaipaus ja arvottomuuden tunne, jolla voi olla kauaskantoiset ja vakavat seuraukset lapsen elämään. Jokainen ymmärtää, että kysymys ei ole yksittäisen tärkeän puhelun soittamisesta tai vastaanottamisesta silloin tällöin, tilanteen niin vaatiessa, vaan siitä että lapsen kontaktiyritykset vanhempaansa häviävät aina tekniikalle. Kyllä näin epäilemättä on mahdollista tapahtua vaikka sanomalehden kanssa, mutta uuteen tekniikkaan koukuttuminen on joka tapauksessa silmin nähden havaittava epidemia ikävä kyllä myös pikkulasten vanhempien keskuudessa. Itse taaperon äitinä näen sitä leikkipuistossa, busseissa, raitiovaunuissa... Tyhjin silmin lapsen ohi katsova tai katseensa lapsesta pois kääntävä vanhempi sammuttaa ilon ja tuikkeen myös lapsensa silmistä. Joskus näiden sanojen vanhempien voi kuulla aggressiivisesti ripittävän lapsiaan, jotka alkavat käyttäytyä epätoivotulla tavalla saadakseen yhteyden vanhempaansa.

Lapsi tarvitsee läsnäolevan va...

Taisi osua pahasti omaan nilkkaan? Minusta ihan hyvä kampanja. Niin moni vanhempi on liimannut puhelimen käteensä, että herättely on paikallaan. Meille tuli nyt ensimmäistä kertaa töiden takia tabletti kotiin ja kyllä meni hermot jo sen ekan illan aikana, kun kumppani vain räpelsi vehjettä ja oli kyllä paikalla, muttei läsnä.

Vuorovaikutus lasten kanssa kärsii, kun mennään helpolla. Vanhempi plärää illan puhelinta ja sitten aamulla kähisee eteisessä, kun ei löydy lapsen jumppakamoja ja päiväkodissa olikin retkipäivä ja unohtui se normaalia aikaisempi lähtöaika. Lapselle tuupataan tabletti eteen, jotta aikuinen saa olla rauhassa, oli kyse sitten siitä omasta joutenolosta tai ihan tavallisista arjen asioista kuten ruuanlaitosta tai pyykkien virittelystä. Aikuinen eristää itsensä perheestään ja samaan syssyyn eristää myös lapsensa perheen arjesta.

Olen vahvasti sitä mieltä, että tekniikka on uhka lapsen terveydelle ja myös aikuisten hyvinvoinnille. Aivot tarvitsevat lepoa, eivätkä jatkuvaa häiritsemistä. Jos lasten suositeltu ruutuaika ylittyy helposti, olisi aikuisenkin syytä pysähtyä miettimään että miten paljon ja erityisesti miten usein sitä ruutuaikaa itselle kertyy. Tämän voin sanoa miltei 20 vuoden kokemuksella äitinä ja yli 20 vuoden ajan lasten ja perheiden kanssa työskennelleenä. Aikuisilla on enemmän aikaa lapsilleen, mutta missään tilastossa ei näy se miten suuren osan tästä ajasta aikuiset haaskaavat puhelimen ja tabletin räpeltämiseen.

Vierailija

Miksei aikuisten huonosta käyttäytymisestä saisi puhua? Tuskin Helsingin kaupunki laittaisi rahaa tuollaiseen, ellei lasten kanssa työskentelevien taholta olisi kuulunut huolta asiasta.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Paljonko te äidit ja isät olette padillä päivän aikana?

En yhtään koska en omista moista laitetta.

On muuten aika syyllistävä otsikko. Mutta ainahan se äiti on pahan alku ja juuri. Isät saavat olla miten haluavat.

Vierailija

Puhumattomat kolmevuotiaat uusi ilmiö – some varastaa vanhempien ajan

Ammattilaisten mukaan vanhemmat puhuvat lapsilleen vähemmän kuin ennen, mikä on tuonut aikaisempaa enemmän pieniä puhumattomia lapsia puheterapiaan. Vanhempien ajasta ja huomiosta haukkaa yhä suuremman palan esimerkiksi sosiaalinen media.

http://yle.fi/uutiset/3-8356936

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Ennenhän vanhemmat eivät lukeneet lehtiä eivätkä katsoneet telkkaria. Kiinnittivät huomiota vain ja ainoastaan lapsiin.

Ennen ei TV:stä tullut ohjelmaa 24/7, harva myöskään luki lehtiä tuota aikaa. Some on addiktoiva paikka ja aina mukana.

Vierailija

Samaan mainokseen olisi voinut vielä lisätä äidille pädin viereen viinilasin- ja pullon. Ja kun lapsi tulee hakemaan huomiota, äiti voisi antaa luunapin tai pölläyttää vähän hiuksia. Sitten lapsi menisi isän työhuoneeseen hakemaan lohtua, mutta isä onkin tietokoneella runkkaamassa pornolle. Kaikki nykyongelmat kätevästi samassa mainoksessa!

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Miksei aikuisten huonosta käyttäytymisestä saisi puhua? Tuskin Helsingin kaupunki laittaisi rahaa tuollaiseen, ellei lasten kanssa työskentelevien taholta olisi kuulunut huolta asiasta.

Voi kuule.

Kampanjaan on kuulemma ryhdytty kun joku päiväkodin täti jossain on joskus sanonut, että lapset hskee huomiota päiväkodissa. Liian suurella ryhmäkoolla ei tietty ole tässä mitään osuutta. Tai alati vaihtuvilla aikuisilla.

Ja toinen syy oli kuulemma se kun joku joskus jossain bussissa nähnyt että äiti on puhelimella eikä juttle lapsensa kanssa.

Näin kertoo sosiaaliviraston edustaja.

Kaikki kampanjan pääarkkitehdit on isoisäikäisiä papparaisia, jotka nyt sitten keksineet panna satoja tuhansia haisemaan tällaiseen.

Vierailija

Välinpitämättömyys on tämän päivän väkivaltaa. Välinpitämättömyys on kaltoinkohtelua ja ihan yhtä invalidisoivaa pidemmällä tähtäimellä kuin ns. kuritusväkivalta ja suoranainen fyysinen väkivalta. Kun tekijänä  on äiti kaikki väkivallan muodot ovat karmeita.

Vierailija

Niin, nykyään vain mustamaalataan tekniikkaa, eikä kiinnostuta oikeista ongelmista. Ei sitä ennenkään vanhemmat leikkineet jatkuvalla syötöllä lasten kanssa.

Ja samoin nykyään on nostettu esille kuinka monta tuntia tietyn ikäinen lapsi saa katsoa ohjelmia tai Padia, mutta missään ei kiinnitetä huomiota siihen, että pitäisi valita mitä saa katsoa. Joskus Pikku Kakkonen on huonompaa viihdettä, kuin tarkkaan valikoidut lastenohjelmat muualta.

Ja kyllä, missä on isä kuvasta sekä työssäkäyvät vanhemmat?

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat