"Koulun vaihtaminen on aina riski" – näin tuet lasta uudessa tilanteessa

Kuva: 123rf

MLL:n asiantuntija Tatjana Pajamäki neuvoo, miten voit auttaa koulua vaihtavaa lasta saamaan uusia kavereita.Lue koko juttu

Kommentit (3)

Vierailija

Tämä on kyllä harmillisen suomalainen ongelma. Meidän perhe muutti Britanniaan ja lapsi meni 6-vuotiaana ummikkona kouluun, siis täysin kielitaidottomana paikalliseen peruskouluun. Ensimmäisenä päivänä vastassa oli 2 luokkakaveria, jotka oli koulun taholta velvoitettu katsomaan koko viikon meidän pojan perään. Siinä ne sitten tutustuivat ja leikkivät keskenään, ilman kieltä. Koko luokan lapset olivat muutenkin avoimen uteliaita ja vastaanottavaisia, samoin vanhemmat. Meidän ujo poika otettiin niin hienosti vastaan, että arkuus jäi kynnykselle! En voi olla kuin kiitollinen. Eli ei muuta kuin rohkeutta kysyä, rohkeutta lähestyä ja kaikenlainen kyräily sivuun!

Ei uhka vaan mahdollisuus

Opettajana voin sanoa, että usein koulun vaihto voi olla myös mahdollisuus. Uusi opettaja ja uudet luokkakaverit saattavat tuoda lapsesta esiin uusia puolia. Lapsella on esim. mahdollisuus jättää taakseen mahdollinen ei-suotuisa rooli luokassa, mikäli tällaista on ollut ja aloittaa puhtaalta pöydältä. Joku saattaa löytää parhaan ystävän tai kokonaisen joukon hyviä kavereita uudesta luokasta. Toisella taas henkilökemiat uuden opettajan kanssa sopivatko paremmin yhteen kuin entisen kanssa. Uudessa luokassa voikin olla parempi työrauha tai oppilaalle sopivammat toimintatavat. Toki uusi on jännittävää ja pelottavaakin. Vanhempien, luokkatovereiden ja opettajan kannustus on tärkeää. Vanhempien kannattaa olla rehellisiä lapsen aikaisemmasta koulutiestä, jotta opettaja tietää kiinnittää huomiota mahdollisiin koulunkäynnin ongelmakohtiin tai lapsen yksilöllisiin tarpeisiin ja näin ohjata tietoisesti oppilasta pedagogisin ratkaisuin oikeaan suuntaan. Tsemppiä uuteen kouluun siirtyville lapsille ja heidän vanhemmille!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat