Vierailija

Meillä on 5lasta. Ja kaikkia tiiviisti seuranneena olen yhdestä erittäin huolissani. Lapsi on reilu 5v ja en huomannut 4,5vuoteen juuri poikkeavaa. Muutakun että lapsi on aina ollut huono ottaan kontaktia jos puhuttelee pahanteosta. Tuntuu että hän suhtautuu kaikkeen hymyllä. Niin pahaan kuin hyvään. Sekä torumiseen. Hänellä pysyy päässä kaikki hänelle mieluisat asiat erittäin erittäin pysyvästi, mutta arkiset asiat, ohjeet, säännöt ja se mitä seuraavaksi tapahtuu unohtuu heti. Hän kysyy n. 1-3minuutin välein asioita kun muistaa jotain tapahtuvan mutta ei välttämättä että mitä se oli. Hän tosiaan unohtaa säännöt ja ohjeemmekin heti. Kotipihassa muut leikkineet itsenäisesti vähän vajaa 5v. Asti mutta tätä lasta ei voisi päästää. Hän unohtaa rajat. Hän tekee asioita joista tietää koituvan vahinkoa. Kuten juoksee naapurin koiria kohden vaikka ne haukkuvat hänelle ja on kerrottu ettei saa. Hän huitoo kepeillä ja heittelee kivillä tietäen seuraukset mutta taas välittämättä niistä. Osaa kertoa mitä tapahtuu jos heittää toista kivellä tai ikkunaan kivellä. Kun tekee niin sanoo että tietää kyllä muttei tiedä miksi teki näin.
Kaupassa räplää kaiken. Saattaa kahmia karkkia tai avata jugurtin. Ei kuuntele. Kävelee vieressä sen 30sek. Kun asiasta on huomautettu mutta harhautuu pian räpeltämään. Vaikea kertoa mutta kaupassa siis kauhea ressi kulkea hänen kanssaan. Muut lapset ihan erilaisia joka saralla.
Ei oikein keskity mihinkään paitsi häntä kiinnostaviin piirrettyihin.
Ruokapöydässä keikkuu ja säveltää ja häärää ja kun muut ovat syöneet hän ei enään halua syödä.

Huoleni kuitenkin heräsi n. Puolisen vuotta sitten kun tajusin että meidän 3v alkaa menemään taidoissa ja jutuissaan tämän 5v.n ohi.
Viisivuotiaaksi jutut ovat todella alitasoisia. Pissa kakka pieru juttuja ja muut asiat ei kiinnosta. Vaikka on yritetty niin omaa nimeään ei edes opi kirjoittamaan vain ensimmäisen kirjaimen. Ei osaa laskea kymmeneen. Pyöräily, potkulautailu, kiipeily ei luonnistu. Ei halua pyyhkiä itse. Kastelee sängyn öisin jos ei herätä kesken unien pissalle.
Ainoa lapsista joka ei ymmärrä syy-seuraus juttuja. Ei osaa laittaa turvavyötä kiinni. Jos ei ekalla onnistu ei halua enään edes yrittää. Ja tämä pätee lähes kaikkeen.
Piirrustukset sotkua. Leikit tavaroiden heittelyä ja autoilla törmäilyä. Tuntuu ettei ikätason hommiin riitä kapasiteettia.

Muut niin erilaisia ja väkisin pistää silmään yhden erilaisuus. Kannattaako olla huolissaan?

Kommentit (18)

Vierailija

No kuulostaa minusta et otappa vaikka neuvolaan yhteyttä ja kerro huolesi, että saisitte ylimääräisen käynnin ja sieltä osoitusta eteenpäin

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Hankit nopeasti ajan tutkimuksiin. Sen voi hankkia myös yksityisen kautta.

Jos pitäisi veikata, arvelisin jotakin neurologista pulmaa. Eli lasten neurologi olisi oikea osoite. Muista, etteivät muut tahot esim. perheneuvola tai psykologi, välttämättä osaa huomata neuropuolen ongelmia.

Sitten kun ongelma selviää, vaadit mahdollisimman nopeasti kaikki kuntoutukset vaikka niihin menee aikaa. Mitä enemmän lapsesi saa nyt aivojen kasvuaikana kuntoutusta, sitä helpompi on hänen loppuelämänsä. Kouluun siirtyminen kannattaa suunnitella huolella. Lapsesi tarvitsee tuota menoa oman avustajan ja mahdollisesti jopa pienryhmä paikan.

Vierailija

Kuulostaa omalta lapselta :)
Näyttää siltä että hänen on vaikea hallita impulssejaan, kun näkee naapurin koirat joita haluaa koskettaa. Rajatkin varmasti tietää, lapsi vasn ehkä reagoi ensin ja ajattelee vasta sitten, että mitä tuli tehtyä. Omalla lapsella siis aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriö.

Vierailija

Voihan se olla, että on vain hidas oppimaan. Ja ei pysty keskittymään vielä.

Meidän pojan kaveripiirissä tuollainen poika, joka vaikutti vähän jälkeenjääneeltä. Pojan oma äitikin ihmetteli, että mikä sitä vaivaa.

Käsittääkseni poika on ihan ok, koulussa vaatii jotain erityisjuttuja mutta mitään vakavaa.

Kysy neuvolassa ja pyydä jatkotutkimuksiin.

Vierailija

Miten lapsi ei ole "jäänyt kiinni" 4-v neuvolassa? Tuossa vaiheessa melko tarkka kartoitus lapsen taidoista/haasteista. Viimeistään 5v neuvolassa nämä huomattaisiin jos on annettu aikaa kypsytellä taitoja.

Ilmeisesti neuvolassa ei ole vaadittu tarpeeksi?

5v neuvolakin oli ja meni. Isän mielestä hän on vain vähän vilkas. Vaikka vilkkaaksi en kutsuisi vaan pikeminkin laiskaksi. Kaikki pitäisi yleensä tehdä valmiiksi. Esim. Voi sotkea mutta haaveilee kun pitäis siivota. Laskee pulkalla mäen mutta hän ei halua kävellä saati vetää pulkkaansa ylös.

Ruoka pitäisi syöttää. Eikä hän aina aamulla muista mihin illalla riisui vaatteet. Niin ja keinussa 3v ottaa itse vaihdit. Tämä 5v ei ota eikä halua opetella. On mielummin keinumatta.

Ap

Vierailija

Ihmettelen kanssa kovasti ettei ole jo useammassa neuvolakäynnissä puututtu. Nyt pikaiseen yhteyttä neuvolaan ja sieltä lähete neurologisiin tutkimuksiin!

Vierailija

Kilpirauhasen vajaatoimintakin aiheuttaa myös tuollaisia oireita. Onko lapsi ylipainoinen, ovatko silmät turvonneen näköiset, onko suolen toiminta hidasta?

Vierailija

Olisin myös huolissani. Kannattaa hakeutua tutkimuksiin , neuvolan tai lääkärin kautta. Ja kertoessasi asioista anna konkreettisia esimerkkejä,kuten tässä, ja painota oma huoltasi lapsesta. Älä suostu että vain seuraillaan, vaan vaadi tutkimuksia. Ja tarkempia lääkärin tutkimuksia erityisesti. Ja mahdollisimman laaja-alaisia tutkimuksia.
Voi olla tarkkaavaisuushäiriö (adhd), voi olla jokin muu, lapsella voi olla myös useammalla alueella ongelmia. Lapsi tarvisisi joka tapauksessa kehitykseensä tukea. Oikeanlainen tuki ja opetus auttaa ja ehkäisee toissijaisia ongelmia. Lapsen itsetunto voi kärsiä, ympäristön negatiivinen palaute vaikuttaa helposti lapseen negatiivisesti jne. Voi seurata käytös/ tunne-elämän ongelmia.
Positiiviseen palautteeseen kannattaa keskittyä joka tapauksessa, aikuinen voi antaa sitä pienistäkin onnistumisista, ja tukea lapsen itsetuntoa. Asiat kannattaa aloittaa pienellä vaatimustasolla ja pilkkoa pienempiin osiin mitä voi harjoitella erikseen. Ja tee lapselle selväksi että hän on ihana sellaisena kuin on.
Asioita voi selventää/ niistä muistuttaa kuvin /piirtämällä.

Lapsi voisi hyötyä päivähoidosta. Jos ei ole vielä, kannattaa hakea paikka syksyksi. Lapselle olisi varmasti hyötyä aloittaa ryhmässä olemisen /siellä toimimisen harjoittelu ennen eskaria. Päiväkodissa voidaan tukea lapsen kehitystä ja yhdessäkin pohtia, miten voidaan lasta tukea.
T. Lastentarhanopettaja

Vierailija

Kuntoutuksella on tosiaan jo kiire. Neurologisissa pulmissa on kyse aivojen toiminnan virheistä tai heikkouksista. Aivot ovat vielä mukautuva elin. Kouluiässä alkaa olla myöhäistä.

Jos ette pääse nopeasti kunnan järkkäämään kuntoutukseen, kysyt lääkäriltä hoito-ohjeita kotiin. Kuntoutus ei välttämättä ole mitään tylsää puurtamista vaan vaikkapa puissakiipeilyä, joka kehittää oppimisessa tarvittavia aivojen alueita.

Piirrettyjä antaisin katsoa vain tilanteissa, joissa hänet täytyy "sammuttaa" muiden lasten vuoksi. Niiden katsominen kun ei kehitä aivojen toimintaa mitenkään.

Lapsi on ollut hyvin nuoresta päiväkodissa. Ja sen verran hyvin menee muiden mukana ettei ilmeisesti ole tullut mitään mistä he huomaisivat. Mikä on todella outoa. Sillä nyt kun häntä oikein kunnolla seurailee niin kaiken huomaa niin hyvin. Ehkä sen huomaa kun tietää mitä katsoo? On niin rauhallinen kuitenkin ja ei tee itsestään numeroa niin jää huomaamatta.
Täytyy ottaa yhteyttä neuvolaan ja pyytää lääkärille.

Vierailija

En yhtään ihmettele ettei päiväkodissa huomata. Yläkouluunkin tulee vielä oppilaita, joilla ei mukamas ole ollut aikaisemmin mitään ongelmaa. Yläkoulussa opiskelut tyssäävät sitten kuin seinään neurologisten, toiminnanohjauksen tai oppimisvaikeuksien kanssa.

Kilpirauhaseen mitä tulee, niin ei oo mitään oireita muutakuin inasen pyöreämpi kun noi muut kuikelot. Ja oon ajatellut että johtuu siitä kun on tosiaan niin laiska liikkumaan. Tai ns. Liikkuminen ei ole ikätasolla.

Vierailija

Kuulostaa vähän joltain tarkkaavaisuushäiriöltä, on impulsien vietävissä. Tuokin, että ei opi käytännön asioita automaatioksi, toiminnanohjauksen ongelmia

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla