Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Tutkija Laura Repo tyrmää lakialoitteen: ”Koulukiusaaja tarvitsee tukea, ei siirtoa muualle”

Asiantuntijan mukaan kiusaamisongelma ei katoa ryhmästä, vaikka yksittäinen oppilas poistettaisiin.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (128)

kiusattu joskus nuorena

Kiusaaja on lähes aina kovis. Joukon johtaja.. Hän ei ole mistään ulkopuolella vaan päinvastoin keskeinen persoona, jota heikommat seuraa.

Kiusaaja tarvii kuria. Ei mitään tukea. Kiusaaja ei halua tukea - hän on pomo.

Vierailija

"Laura Repo korostaa, että kiusaajalle täytyy tehdä erittäin selväksi, ettei tämän käytös ole hyväksyttävää."

No tässähän se ratkaisu on :DD pitääpä muistaa kokeilla. Onneksi saatiin tohtori jakamaan viisauttaan

Vierailija

En kyllä lähtisi siitä, että kiusaaja tuntee itsensä alun perin ulkopuoliseksi. 

Yleensä kyseessä on hyvinkin suosittu oppilas, joka vahvistaa asemaansa kiusaamalla. Tietysti tapaukset ovat hyvin yksilöllisiä. Kuitenkin tutkimukset osoittavat, että kiusaajalla on pikemminkin hyvä kuin huono itsetunto. 

Vierailija

Kiusaajat saavat jo nytkin loputtomasti ymmärrystä ja päänsilitystä. Mitä vielä pitäisi olla, poniajeluita ja täytekakku? 

Vierailija

Luokassa, jossa on kiusaamista, on kiusatun lisäksi runsaasti ahdistuneita sivusta seuraajia, joista tuntuu pahalta todistaa kiusaamista mutta jotka eivät tiedä miten toimia.

Kiusaajan siirtäminen ryhmästä olisi aikuisilta selkeä viesti siitä, että kiusaaminen ei ole sallittua. Tämä palauttaisi koululaisten luottamuksen opettajiin auktoriteettina, toisi turvaa koulunkäyntiin ja pelastaisi parhaimmillaan kiusatun psyykkisen terveyden ja sitä vaikuttaisi koko loppuelämään. 

Mutta ei,  nyt heti ollaan huolissaan vaan siitä kiusaajasta. Tulee väkisin mieleen, että moniko tällainen ns. näkyvä hahmo on ollut itse aikanaan kiusaaja eikä vain ymmärrä millaista vahinkoa muille on tuottanut. Ja kieltäytyy siksi näkemästä kuinka vakavasta asiasta on kyse.

-----

Mitä ilmeisemmin tätä tutkijaa itseään ei ole koskaan kiusattu. Jos olisi, niin ihan varmasti ymmärtäisi, että kiusaajan siirtäminen toiseen kouluun on vaihtoehto numero yksi. Kuinka monen ihmisen elämä pilataan vielä sillä, että kiusaajan annetaan olla ja taputellaan vielä olalle, kun kiusattu pakotetaan lähtemään? Haloo nyt joku järki tähän touhuun ja pois päätösvalta niiltä, joita ei ole kiusattu!

Vierailija

Hyi helvetti kun laittoi suorastaan oksettamaan! Noin minunkin kiusaajia ymmärrettiin, opettajien mukaan minä provosoin (olemalla hiljainen nörtti) ne lapsirauniot hyökkäämään kimppuuni! Pääpahikselle järjestettiin jotain kuntouttavaa toimintaakin, vaikka sen tarpeessa tämä narsisti ei todellakaan ollut! Siis en tajua, miten kasvatuksen ammattilaiset eivät tunnista klassista narskua, vaan lumoutuvat hänen pauloihin ja lähtevät jopa kiusaamiseen mukaan, niinkuin minun tapauksessa. 

Vierailija

Silitetään päätä että kyllä se siitä. toki kiusaajalla voi olla huonot kotiolot tai ei saa rakkautta tarpeeksi. 

Vierailija

Ei kiusaaminen ole luokassa yhden tyypin harteilla. Jos pääjehu poistetaan, niin on varamies astumassa paikalle. 

Sitä ehkä Repo yrittää tässä sanoa. Kyse on koko ryhmän dynamiikasta -- ei yhden yksilön psyykestä ja toiminnasta. 

Vierailija

Kiusaajan kohdalla se ongelma nimenomaan on kurin puute, ei mikään muu. Kiusaaja joka kiusaa koulussa, yllättäen ei kiusaa esimerkiksi harrastusryhmässä, jossa tietää että valmentaja ei salli sitä. Kykyä olla kiusaamatta on, mutta ei halua. Tällainen lapsi tarvitsee sen kurin ulkopuolelta, ennen kuin se sisäistyy hänellä itsekuriksi ja kyvyksi harkita käytöstään.

Niin monen kiusaajan elämä on pilattu jatkuvalla ymmärtämisellä. Lapsi ei ole koskaan saanut kapinoida terveesti auktoriteetteja vastaan ja oppia käsittelemään sitä, mikä on hänen paikkansa ryhmässä ja yhteiskunnassa. Näistä kasvaa sietämättömiä aikuisia, jotka vielä kolmekymppisenäkin eivät vaan kykene sietämään sitä että jokaisella on se esimiehensä ja että työyhteisössä jokaisella on oikeus elää ja hengittää, niilläkin jotka on tän yli-ikäisen pikkukeisarin tai keisarinnan mielestä vääränlaisia.

Kuri kuuluu kasvattamiseen, siitä ei pääse mihinkään. Jotkut tarvitsevat sitä enemmän kuin toiset.

Vierailija

Tosielämässä ei juuri koskaan ole yhtä kiusaajaa, joka pitää muuta luokkaa pelossa. Joskus harvoin tällainen on, mutta useimmiten, jos muu luokka pitää jotakuta kiusaajana, tämä ihminen on todennäköisesti kiusattu ja poissulkemisen uhri. Todellinen kiusaaja kun usein on se, jonka suosioon oppilaat pyrkivät, jotta eivät itse joudu kiusatuksi. Kiusaajat ovat niitä luokan mielipidejohtajia ja suosituimpia oppilaita. Ja jos yhden kiusaajan poistaa, jää kiusattu edelleen leimatuksi. Oikeasti helpompi on kiusatun päästä eroon leimastaan ihan uudessa ympäristössä.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Ei kiusaaminen ole luokassa yhden tyypin harteilla. Jos pääjehu poistetaan, niin on varamies astumassa paikalle. 

Sitä ehkä Repo yrittää tässä sanoa. Kyse on koko ryhmän dynamiikasta -- ei yhden yksilön psyykestä ja toiminnasta. 

Onko? Ottaako varamies riskin että hänellekin tulee lähtö? Totta kai koko ryhmä tarvitsee tukea siinä tilanteessa, jossa kiusaamista ylipäänsä käsitellään. Kun kiusaaja lähtee, kaikilla ryhmässä on uusi mahdollisuus muuttaa roolejaan. Myös sillä varamiehellä.

Vierailija

Lasteni koulussa oli tällainen superkiusaajamamu, hänellä kun oli niin vaikeaa hänet piti palkita kaikella kivalla, sai esim vetää nuorisotalon diskoja yms kaikkea muuta. Entäs hänen kiusaamansa lapset? Heille ei heltinyt minkäänlaista apua, eikä auttanut että tyyppi sai erikoisaseman koulussa. Ja tuo kaikki paapominen ei auttanut, heti kun opettajan selkä kääntyy, tämä on kiusaamassa. Todella epäoikeudenmukaista.

Sivut

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Latest

Suosituimmat