Vierailija

Tutkijat poistivat hiiriltä USF1-geenin selvittääkseen, onko sillä myönteisiä vai kielteisiä vaikutuksia rasva-aineenvaihduntaan – jo ennestään tiedettiin, että USF1-geeni vaikuttaa ihmisillä terveyden kannalta tärkeimpiin veren rasva-arvoihin, kolesteroliin ja triglyserideihin. Geenin poistamisen seurauksena hiiren rasva-arvot muuttuivat, ja muutoksen suunta oli sydäntautien kannalta edullinen: USF1-poistogeenisillä hiirillä veren HDL-kolesterolipitoisuus oli korkea ja triglyseridipitoisuus matala – siis täysin päinvastoin kuin lihavilla ihmisillä ja diabetes-potilailla. Pienemmät triglyseridiarvot johtuivat siitä, että rasvat poistuivat nopeammin verenkierrosta.

Tutkimuksessa oli tarkoitus alun perin keskittyä vain veren rasva-arvoihin ja valtimotautiin, mutta odottamaton löydös muutti tutkimuksen suuntaa: tutkijat huomasivat, että USF1-poistogeeniset hiiret eivät lihoneet merkittävästi, vaikka niille syötettiin runsasrasvaista ravintoa. Samalla ruokavaliolla tavallisten hiirten paino lähes kaksinkertaistui samassa ajassa. Mielenkiintoisen havainnon taustoja ryhdyttiin tutkimaan.

Ruoankulutuksesta lihomattomuus ei johtunut, sillä rasvaruokinnan loppupuolella hoikat USF1-poistogeeniset hiiret söivät jopa tavallisia hiiriä enemmän. Suurempi liikkuminenkaan ei selittänyt pienempää ruumiin painoa, sillä USF1-poistogeeniset hiiret liikkuivat vähemmän. Ravinnon imeytymisessäkään ei ollut eroja.

--> eli jotkut ovat lihavia ja lihovat vaikka syövät vähän - toisin kun te aina epäilette että kusettaa annoksissaan itseään tms.!

  • ylös 10
  • alas 12

Kommentit (17)

Vierailija

Hiiristä ei voida tehdä suoraan yleistyksiä ihmisiin. Toki ihmiselläkin tietyt geenivariantit vaikuttavat lihomiseen, mutta enemmän on vaikutusta ruokailutottumuksissa tai päivittäisellä liikunnalla.

  • ylös 20
  • alas 5
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Sokeriaineenvaihdunnan häiriöt on yhdistetty jonkinlaiseen stressiin ja meluun myös. Kaupunki eläin tutkimuksissa.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Hiiristä ei voida tehdä suoraan yleistyksiä ihmisiin. Toki ihmiselläkin tietyt geenivariantit vaikuttavat lihomiseen, mutta enemmän on vaikutusta ruokailutottumuksissa tai päivittäisellä liikunnalla.

Kyllä tuossa tutkimuksessa tuotiin esiin yhtymiä ihmisiinkin:

Tutkijat selvittivät lopuksi, voisiko USF1-geenin toiminnan estäminen olla hyödyllistä myös ihmisessä. Yhdistämällä suomalaisia väestötutkimuksia tutkijat löysivät USF1:n vähemmän aktiivisen geenimuodon ja havaitsivat, että sen kantajilla oli paremmat rasva-arvot, parantunut insuliiniherkkyys ja vähemmän valtimoahtaumia kuin väestöllä keskimäärin.

Vierailija

Suolistobakteerikanta vaikuttaa tässä ilmeisesti paljonkin. 

"Jo vuosia on tiedetty, että lihavilla on erilainen bakteeristo kuin hoikilla. Hoikkien suolistobakteeristo on monipuolisempi kuin ylipainoisilla. Hiirikokeissa ja muutamissa ihmiskokeissakin on todettu, että siirtämällä hoikkien bakteereita ylipainoisille, saadaan bakteerikanta muuttumaan ja sokeriaineenvaihdunta tervehtymään. Hiiret on saatu myös laihtumaan."

Vierailija

eli tässätutkimuksessä kävi ilmi, että toiset eivät lihoa yhtä herkästi, ei niinpäin että jotkut lihoaisivat syyttä

Vierailija

Minä olin nuorena tuollainen luikku joka sai syödä mitä vaan. Toisen raskauden jälkeen tuli muutos ja aloin lihoa. Nykyään syön vähemmän kuin ikinä ja terveellisemmin ja olen lihavampi kuin koskaan ja vaihdevuodet vasta tulossa :( 

Vierailija

Voi kuinka iloisia uutisia kaikille maailman ylipainoisille... ...jyrsijöille.

Voin ihan sieluni silmin kuvitella, kuinka Minni ja Mikki Hiiren mentyä naimisiin, Minnin hieman pulskistuttua saa hän Mikiltä kyräilevän katseen sanstsatesaan kolmatta kakunpalaa päivällisen ja illallisen välisellä välipalalla ja toteaa närkästyneenä, että 'mutku geenit' ja ei auta Mikin kuin hyväksyä seikka, koska TIEDE.

Vierailija

No ei yks ainoa geeni nyt niin paljon vaikuta :D Läskit on edelleen vastuussa syömisistään ja liikkumattomuudestaan.

Vierailija

Millä tavoin geeni poistetaan? Sehän on yksilön jokaikisessa solussa. Vai jotain hedelmöitynyttä munasoluako tuossa on peukaloitu?

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Pistäpä vielä linkkiä tutkimukseen.

No tuossa ylempänähän se on.

Vierailija

Ihan hauska.

Mutta jonkin yksittäisen geenin vaikutus rasva-aineenvaihduntaan on yksi kärpäsen kikkare verrattuna kokonaisenergiansaannin merkitykseen painonmuutoksessa.

Aikuisilla ihmisillä lepoaineenvaihdunnan vaihteluväli on itse asiassa hemmetin pieni.

96%:lla ihmisistä lepoaineenvaihdunnan määrä on koko populaation keskiarvo plus/miinus 10-16% eli eroa ei tilastollisesti juurikaan ole.

Lähde -> https://examine.com/faq/does-metabolism-vary-between-two-people/

Kalorit sisään - kalorit ulos = lopputulos. 

Ei sinänsä kovinkaan yllättävää, ottaen huomioon, että kaikki tässä universumissa on energiaa, joka vain muuttaa alati muotoaan.

Ruuan ja juoman muodossa saatu kulutuksen ylittävä energia  muuttuu ihmiskehon energiavarastoksi eli rasvakudokseksi jnejne.

Eli jos et halua olla ylipainoinen, syö sopiva määrä energiaa. Simple as that.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla