Vierailija

Joulu = juureslaatikoita, halvan kilohinnan kinkku ja suklaata
Uusi vuosi = majoneesi"salaatteja" ja teurasjätenakki
Juhannus = jauhomakkaraa ja valmismarinadipihviä grillissä
Vappu = pelkkiä uppopaistettuja leivonnaisia munkeista tippaleipään, kenties myös uudenvuodentarjoilut
.
Nämä Suomen suurimmat juhlat ovat kunnon mässäilyjuhlan maineessa. Tarjoilut kuitenkin halpoja ja moni epäterveellisiäkin ruokia. Mistä johtuu? Vuonna 2015 saisi muutakin helppoa ja hyvää ruokaa.
.
Ja ennen kuin kukaan ehtii ulisemaan näistä asioista:
meillä syödään uutenavuotena vain liekitettyä flamingon sisäreittä = ei kiinnosta mitä hienoa ruokaa jonkun yksittäisen mamman kotona syödään, kiinnostaa miksi edellä mainitut ruoat ovat nousseet suurimman osan suosioon
ei se tapa jos välillä syö huonosti = olenko väittänyt että tappaa? edelleenkin kiinnostaa yleisenä ilmiönä, miksi nuo ruoat ovat juhlamaineessa

Sivut

Kommentit (65)

Vierailija

Kerrotko, mitä epäterveellistä on juureslaatikoissa, kinkussa, majoneesissa? Nakkeja ja lenkkiä saa myös lihaisena eikä pihviä tarvitse ostaa valmismarinaadissa. Suklaakin on terveellistä, jos osaa valita oikean.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kerrotko, mitä epäterveellistä on juureslaatikoissa, kinkussa, majoneesissa? Nakkeja ja lenkkiä saa myös lihaisena eikä pihviä tarvitse ostaa valmismarinaadissa. Suklaakin on terveellistä, jos osaa valita oikean.

Edelleenkään ei kiinnosta yksittäisen mamman laatuostokset. Suurin osa ostaa niitä teurasjätteitä ja eineksiä, joulupöydässä konvehdit ovat kaukana tummasta raakasuklaasta jossa superfoodmarjoja. 

Ja siinä se kysymys onkin, miksi tämä on mennyt näin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Yhdysvalloissa kiitospäivä on suuri juhla. Jokainen pahinkin juntti paistaa siellä itse kalkkunansa ja tekee juhlapöydän alusta loppuun. 

Suomessa santsataan tarjouksessä olevia Saarioisen eineksiä. 

Vierailija

Kuka käskee ostamaan sitä epäterveellistä moskaa, jos parempaakin voisi keksiä tilalle? Jos menee aina sopulina muiden mukana, mikään ei muutu.

Kuolen nälkään

Ap:n ystävänä kerron, että meillä juodaan vain savivettä ja syödään Himalajan jäästä sulatetulla vedellä höyrystettyjä ituja.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kuka käskee ostamaan sitä epäterveellistä moskaa, jos parempaakin voisi keksiä tilalle? Jos menee aina sopulina muiden mukana, mikään ei muutu.

 

Kukaan ei käske ostamaan epäterveellistä ruokaa. Siksi ap ihmetteleekin, miksi ihmiset vapaaehtoisesti tekevät huonompia valintoja, ja ottavat ne epäterveellisimmät einekset. 

Muutenkin juhlaruoka on yleensä halvempaa kuin normaali arkiruoka.

Tätä ihmettelen itsekin ja keskustelu on mielestäni mielenkiintoinen. Toivoisin hyviä vastauksia. 

Vierailija

Kyse on varmasti ainakin osittain rahasta. Juhlapyhinä vieraita tulee usein paljon, eikä läheskään kaikilla riitä raha sisäfileiden ja muiden parempien ruokien hankkimiseen vaikkapa 20 hengelle. Ruokien päälle juomisiinkin uppoaa rahaa.

Vierailija

Ne on perinneruokia. Tehty siitä mitä on ollut saatavilla. Ja jostain syystä itselläni kuitenkin uppoaa jouluruokaankin useita satoja euroja, vaikka joku laatikko yksistään on halpaa. On niin montaa ruokalajia.

Vierailija

Oli kyllä viimeinen joulu perinneruokia meidän pöydässä. Tökkii todella pahasti. Ensi jouluna laadukkaammat sapuskat ihan oman mielen mukaan.

Vierailija

Paljon porukkaa koossa, tulisi kalliimmat ruuat hirmuisen hintaiseksi.

Ja nuo on kaikki lisäksi sellaisia vaivattomia ruokia jotka voi helposti joko tehdä etukäteen ja vaan lämmittää, taikka sitten vaativat vain pikaisen keittämisen tms. Eli kaikki voivat juhlia, eikä yksi ole sidottu keittiöön

Vierailija

Suomalaiset perinneruoat on yksipuolisia ja halpoja, koska täällä ennen vanhaan (=90-luvun puolelle asti) on ollut hirveän vähän vaihtoehtoja. Erityisesti talvella on täytynyt syödä lähinnä juureksia.

Juuri täksi jouluksi perunalaatikkoa vääntäessäni mietin että sen ruokalajin on voinut keksiä vain joku epätoivoinen perheenemäntä jonka mökissä syötiin koko talvi perunaa joka hemmetin aterialla eikä juhlaksikaan ollut muuta tarjolla.

Vierailija

Hyvä aloitus! Itse pohdin aiheen tiimoilta seuraavaa: Ruuanlaitto lienee edelleen pääsääntöisesti naisten vastuulla. Suomessa naiset ovat osallistuneet ja osallistuvat täysipäiväiseen palkkatyöhön keskimääräistä enemmän vrt. muu eurooppa - sitä en tiedä miten Yhdysvalloissa => vaikuttaa ajankäyttöön. Samoin suomalaisen ostovoima lienee verrattuna muuhun eurooppaan, Yhdysvalloista nyt puhumattakaan, keskimääräistä heikompi. 

Voisivatko nämä yhdistettynä luoda mainitsemasi "juhlaruokakulttuurin"? Toisaalta ei ole rahaa, niin pihistellään laadusta ja toisaalta ei ole aikaakaan, ostetaan joko valmista, tai mennään muuten vaan sieltä mistä aita on matalin.

Oma kokemukseni juhlaruokien tarjoamisesta ainakin osin kilpistyy em. syihin. Olen usein töissä tappiin asti ennen pyhää, joten ei ole aikaa/jaksamista paneutua tarjoiluihin. Tällä hetkellä olisi varaa panostaa laatuunkin, mutta valmiina ei laatua juuri saa. Taitoja ja halua olisi tehdä parempaa, mutta työssä raatamisen takia en vain jaksa.

Vierailija

Perinneruokien kohdalla asiasta onkin jo hyvin sanottu.

Ja mitä tulee vappunakkeihin ja juhannusmakkaroihin, niin ei taida olla ruoka pääosassa tuolloin.

Vierailija

No jo on asiat taas jollain huonosti. Ensin täällä vikistään ei-toivotuista lahjoista, haukutaan anopin tarjoilut ja lopuksi itketään perinteisistä jouluruuista. Mene ja laita vaikka noita Himalajan vedessä höyrytettyjä ituja, niin on terveellistä gurmeeta.

Ei helv miksi tämäkin palsta on mennyt, varmaan joku läskikeskustelu on tässäkin taustalla saada aikaiseksi...kun suomalaiset kuitenkin vaan lihoo jostain jauhoisista teurasjätemakkaroista, mitä uv:na syödään...

Vierailija

Mun luomukinkku ei ollut yli 20 e kilohinnallaan mitenkään halpa. Mitä epäterveellistä on rosollissa ja laatikoissa? Lohta eri muodoissaan, epäterveellistä? No, toki voi olla perunanatsi ja halpaakin peruna on. Mäti kilohinnaltaan kymppejä aina sataan euroon asti kalalajista riippuen. Silakat ja sillit halvempia joo, mutta ei mitään roskaruokaa.
Juustot kalliita, mutta hyvä niin ettei tule ahdettua niitä liikaa.

En kyllä haluaisi ap:n juhlapöytään.

Vierailija

On se varmasti aikanaan ollut juhlaa, kun viimeiset säilyneet juurekset on valmistettu laatikoiksi ja perunat imellytetty makeiksi. Possu on teurastettu ja siitä on paistettu kinkku, tehty sylttyä ja lihahyytelöä. Makkaratkin varmasti olleet eri makuisia kuin nykyajan teolliset tuotteet.

Kalaa jos vielä on saanut pyydystettyä ja suolan kanssa graavattua niin jopa on ollut yltäkylläistä. Varmasti on arki tuntunut taas arjelta kun juhlaruuat on loppuneet.

Toista on tänään kun Stockan herkusta saa mitä eksoottisempia ruoka-aineita ympäri vuoden ja makeiset on jokapäiväistä evästä.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Joululaatikot ovat perua ajalta, kun jouluksi laitettiin mitä pystyttiin. Keskitalvella ei ollut paljonkaan vaihtoehtoja.

Mikä ei tee niistä huonoa ravintoa.

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla