Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Itsepuolustus ohjeita naisille

Vierailija

Naislukijan ajatuksia naisille

Älä anna pelolle valtaa. Ole valmis suojelemaan ja puolustamaan itseäsi.

 

Koska nykyinen turvapaikanhakijoihin liittyvä poliittinen linjaus riskeeraa sekä kantaväestön että muiden maassa olevien naisten ja lasten  turvallisuuden, eikä poliisi voi sitä taata, niin lienee tarpeellista jakaa neuvoja ja toimintaohjeita näille potentiaalisille väkivallan kohteille.

 

Omasta puolestani voin vain esittää omaksumiani itsesuojeluun liittyviä ajatuksia ja toivon, että muut jakavat omat ajatuksensa ja ohjeensa siitä, kuinka me, yhteiskunnan heikoimmat osapuolet, naiset ja lapset, voisimme puolustautua kasvavaa väkivallan uhkaa vasten.

Hanki hienoa cayennepippuria kaupan maustehyllyltä. Muutama pussi tyhjennetään pieneen minigrip-pussiin, joka on helposti saatavilla esim. takin taskussa. Vaaratilanteessa voi heittää sitä vastapuolen naamalle ja hieroa sitä omiin käsiin, joilla voi sitten mahdollisessa lähitilanteessa “silitellä” toisen kasvoja, erityisesti silmien, nenän ja suun aluetta (limakalvot), ja jos tilanne etenee rumaksi, niin muniin vaan rohkeasti kiinni. Tuskin raiskaa sen jälkeen ihan heti.  Muista, että tärkein tavoitteesi on paeta.

 

Pilliä kannattaa kantaa kaulassa, sillä saa mahdollisesti lähistöllä olevien ihmisten huomion kiinnitettyä tilanteeseen.

Huuto. Huuda niin maan perkeleesti, niin paljon kuin sinusta ikinä lähtee ääntä. Sillä on kolme vaikutusta:

1. Muut saattavat kuulla,
2. hyökkääjä saattaa perääntyä, tai ainakin hämmentyä, ja lisäksi
3. se antaa sinulle itsellesi psyykkistä voimaa, joka vaikuttaa fyysisen vastarintasi voimaan.

Tappele vastaan niin paljon kuin ikinä voit, taistele henkesi puolesta. Häiritse kasvojen aluetta, silloin vastustaja yleensä irrottaa kätensä suojellakseen kasvojansa. Jalkapöytä on herkkää aluetta, survaise sitä kannoillasi jos vaan pystyt. Luja potku tai polvi jalkojen väliin antaa myös hetken aikaa pakenemiseen.

Pakene aina asutusta ja mahdollisia muita ihmisiä kohden, huuda apua reilusti.

Ennakoi kaikki vaaran paikat reitilläsi ja vältä niitä jos voit.

Psyykkaa itseäsi. Käy mahdollisia tilanteita ja toimenpiteitä läpi mielessäsi etukäteen, rakenna mieleesi toimintasuunnitelma. Itse tilanteessa et pysty miettimään ja voit lamaantua, mutta jos sinulla on edes joku toimintamalli, olipa se vaikka kuinka sopimaton tilanteeseen nähden, se on se parempi kuin ei mitään/lamaannus.

Jos olet saanut pippurilla (irto tai sumute) tai voimalla hyökkääjäsi toimintakyvyttömäksi ja pystyt arvioimaan, että sinulla on pari sekuntia aikaa, merkkaa hänet (mieluiten iho, ja silmille) luvallisella mentolisuihkeella tunnistamista varten. Voit myös raapia kasvoja, jolloin DNA on tunnistettavissa.

Puskaraiskauksia tapahtuu, mutta useimmiten raiskaaja hakee kontaktia kanssasi tai lähtee seuraamaan. Jos tunnet pientäkin vaaran tunnetta, ota puhelin esille ja näppäile 112 valmiiksi. Älä pelkää virhearviointia, se saattaa koitua kohtaloksesi. Sinua ja pelkoasi kyllä ymmärretään hätänumerossa jos satut soittamaan sinne vaikkei mitään kohtalokasta sitten tapahtuisikaan. Soitto saattoi pelastaa sinut raiskaukselta ja pahimmassa tapauksessa henkesi. Kerro ensimmäiseksi sijaintisi, siis katuosoite (puisto tai muu sellainentunnistettava paikka) ja kunta, silloin apu tulee nopeiten. Jos puhelin otetaan sinulta pois tai se lentää maahan, huuda kovaan ääneen missä olet ja mitä tapahtuu, sillä puhelu ei ole välttämättä katkennut, ja kova huutaminen toimii joka tapauksessa eduksesi.

 

Vieraita henkilöitä voi kieltää lähestymästä sinua, eikä sinun tarvitse vastata vieraiden ihmisten keskusteluyrityksiin. Jos pelkoa aiheuttava henkilö tulee sinua vastaan hiljaisella alueella, älä ota katsekontaktia silmiin, mutta pidä silmäsi ja vaistosi avoinna kunnes olet turvallisen välimatkan etäisyydellä, laita mieleesi ulkonäkö ja vaatetus. Jos näet kauempaa vastaan tulevan, mielestäsi uhkaavan, henkilön tai henkilöitä, ei ole tyhmyyttä kääntyä ympäri tai etsiä muu kiertotie. Älä leiki vapaaehtoisesti Modesty Blasea, sillä epäilyttävästi käyttäytyvällä pienikokoisellakin psykopaatilla voi olla veitsi tai muu ase mukanaan.

Entä jos tulee kokonainen joukko häiriköimään, etkä ehtinyt valmistautumaan mitenkään?  Sitä vielä mietin itsekin. Ainakin yrittäisin huutaa hullun lailla ja kieltää arabiaksi “lä´ä” ja metelöidä poliisista, ja huutaa “apua auttakaa” ja taistella vastaan, minkä voin. Hiljaisuus ja alistuminen on pahinta, mitä uhri voi tehdä uhkatilanteessa, vaikka sekin on ymmärrettävää. Juuri siksi psyykkaus on tärkeää.

Lisäohjeet ja -ideat ovat tervetulleita.

Nimim. Kolme vok:a lähistöllä & ulkoilu monien kilometrien päässä nykyjään

Unohtui mainita, että naapurin (iso) koira voi olla paras ulkoilukaverisi, jos et saa muuta seuraa.
Raiskauksen, väkivallan ja ryöstön uhrit ovat yleensä yksin kulkevia ihmisiä.

Jos joku yrittää rikkoa henkilökohtaista tilaasi, tilanne on aina uhkaava. Henkilökohtainen tila on Suomessa suurempi kuin muissa kulttuureissa, mutta AINA sellainen kuin nainen sen vastapuolelle kertoo. Voit kertoa, ja KERRO, RAJASI sanoilla, esimerkiksi “älä tule lähemmäksi” ja näyttämällä torjuvaa kättä (kämmenpuoli tulijaa kohden) ja ulkomaalaisille sanomalla “ei”, “no” tai  “lä’ä”[ja/tai stay, don’t come (closer), tms.].

Torjuva ele, äänenkäyttö ja ilmeet ovat kaikkien ymmärrettävissä kulttuurista huolimatta. Älä koskaan neuvottele henkilökohtaisista rajoistasi rauhallisella tai ystävällisellä äänellä. Jos joku yrittää rikkoa niitä, hän ei ole oikealla asialla, eikä ota kiltteyttäsi tosissaan, vaan pahimmassa tapauksessa tulkitsee rauhallisen äänesi kutsuksi ja myöntymisen merkiksi sanoistasi huolimatta.

Ulkoillessasi ota ainakin kävelysauvat mukaan ja tiukan paikan tullen iske kävelysauvan päällä reiteen niin lujaa kuin ikinä jaksat. Käytä siihen kaikki voimasi ja ruumin painosi, sillä toista tilaisuutta ei tule. Uhkaava ele ja rajojesi rikkominen toisen puolelta riittää, älä odota, että pahoinpitelijäsi lyö sinua ensin tai tarttuu sinuun kiinni. Naisena et ole koskaan tasavertaisessa asemassa, ja sinulla on oikeus puolustaa itseäsi. Reiteen uskaltaa ja voi jokainen herkkäsieluinen ihminen iskeä, koska sillä ei voi tappaa tai vammauttaa pysyvästi, mutta se voi pysäyttää mahdollisen väkivallan tekijän tehokkaasti.

 

Älä anna pelolle valtaa, mutta ole valmis suojelemaan ja puolustamaan itseäsi.

Edelleen nimimerkki Kolme vok:a lähistöllä & ulkoilu monien kilometrien päässä nykyjään

 

Kommentit (8)

Vierailija

Yksi asia tuli heti mieleen eli älä koskaan suostu lähtemään mukaan, ei edes vaikka uhkailee. Paikka on todennäköisesti etukäteen katsottu, eikä sieltä pääse pakoon eikä lähellä ole ihmisiä.

Vierailija

Hyviä ohjeita. Tosin näitä on jokaisen naisen ollut hyvä seurata jo ennen pakolaiskriisiä, puskaraiskaukset eivät ole mikään heidän keksimänsä juttu (vaikka yleistyneet ovatkin).

Vierailija

Nämä toimivat myös varmasti:
Raiskaajan kiveksistä kiinni tarttuminen ja kova riuhtaisu. Peniksen pureminen hampailla kaikin voimin. Jonkin esineen tunkeminen kuivana raiskaajan anukseen. Sormikin käy esineen sijasta..sormen voi survaista kuivana raiskaajan anukseen ja tehdä sormella riuhtaisu itseesi päin, jolloin raiskaajam peräaukko repeää. Eli saa siinä raiskatessaan samanlaiset vauriot kuin mitä nainenkin saa raiskauksesta. Ja ne vauriot ovat elinikäiset myös raiskaajalle. Helpoin on ehkä kuitenkin tuo kiveksiin kiinni tarttuminen ja niiden kiertäminen ja riuhtaisu. Aiheuttaa takuulla niin kovan kivun että mies lopettaa toimintansa ja nainen pääsee pakenemaan.

Vierailija

Jos pidät pilliä/avaimia kaulassasi niin hanki semmoinen avainnauha jossa on "turva irroitus" Eli muovinen osa joka menee rikki kovasta riuhtaisusta.

Jos sinulla on tavallinen periksi antamaton kaulanauha niin tekijä voi kuristaa sinut sillä.

Ihmisen kehonkielestä  näkee jos hän on pulassa. Eli olkaa valppaina jos näette että joku toinen tarvitsee apua. Jos ei uskalla mennä paikalle niin pienen matkan päähän, soitto 112 ja mahdollisimman tarkat tuntomerkit tekijästä.

Vierailija

Tartun tuohob pilliin: kaulassa ei kannata olla mitään, millä sinua voidaan kuristaa! Huivinkin kannattaa jos mahdollista olla sen verran venyvää materiaalia, että saat sen pois vaikka joku vetäisi sitä tiukemmalle.

Vierailija

Erilaisista otteista irtaantumisia kannattaa myös harjoitella kotona. Useinmiten hyökkäys tapahtuu yllättäen takaapäin, mikä on kaikkein hankalin tilanne. Hyökkääjä saattaa tarttua esim hiuksista, jolloin irtaantuminen on hankalaa. Myös, mikäli hyökkääjä onnistuu kaatamaan sinut, on tilanne vaikea. Kannattaa miettiä etukäteen kipukohdat joihin iskeä, sillä tilaisuuksia ei välttämättä tule kuin yksi ja iskun pitää olla niin kova, että pääset irti ja pakoon. Epäonnistunut isku hyökkääjään johtaa luultavasti siihen, että joudut pahoinpidellyksi. Esimerkiksi isku kiveksiin tai jalkapöytään saattavat epäonnistua koska hyökkäjän vaatteet tai kengät suojaavat iskun kohdetta. Kasvot ovat ehkä paras, mihin kannattaa iskeä. Kaulakin on hyvä, jos saat sinne napakan iskun tai lyönnin. Nyrkistä saaminen korvaan on myös aika tehokas keino.

Youtubessa on paljon hyviä videoita aiheesta, kannattaa kokeilla vaikka kotona oman miehen kanssa, miten pääset irti itseäsi isomman ja vahvemman otteesta.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat