Riitaa uunin lämmityksestä

Vierailija

Tilanne on se, että olen kotihoidontuella ja mies vuorotyössä. Asumme uudessa kodissa ja minä kotona ollessani olen päävastuussa leivinuunin lämmityksestä. Mies on kuitenkin sitä mieltä, etten osaa uunia lämmittää niin, että saisin maksimaalisen lämmön hyödynnettyä.

Meillä on häkämittari, johon muutamilla kerroillaan lämmittäessä on mies saanut lukemat tauluun ja pari kertaa hälytykseen asti.

Hän ei usko, että tätä kyseistä uunia on lämmitettävä joka luukku täysin auki, vaan pyörittelee minulle silmiään, kun uskon uunin valmistajan ja nuohoojan sanaa.

Eikö niin, että häkä huoneilmassa ei missään nimessä ole ok? Siis edes pienissä määrissä.

Sivut

Kommentit (29)

Vierailija

Häkä on tappava kaasu, hajuton, näkymätön.
Meillä takka ja puuhella.
Sytytys pelti ja ilma luukut täysin auki, kun palaa kunnolla ahdistan hieman pellillä ettei pala niin älyttömän kovaa.
Ilmaluukut pitää olla täysin auki, tuli tarvitsee palamiseen ILMAA , pellillä voi palamista hillitä hieman jos on piipussa hyvä veto, jos oikein kovaa polttaa karkaa lämpöä turhan paljon piippuun.
Näin meillä.

Vierailija

Niin kyllähän ihmisiä on kuollut siihen, kun pellit on laietettu liian aikaisin kiinni. Palamisilma aukkoja voi kyllä säätää ilman hengenvaaraa.

Jos häkävaroitin hälyttää, vaikka pellit ovat auki, saattaa uunissa olla jotain vikaa.

Häkähälyttimeenkään ei pidä luottaa. Se voi joku kerta olla rikki.

Vierailija

Totakai sytytys niin että kaikki pellit auki. Ainut poikkeus on esim. puuhellan ns. kesäpelti joka voi olla talviaikaan kiinni kun tarkoitus on hellala myös lämmittää. Leivinuunista kaikki pellit auki kun sytytetään. Ja pidetään niin kauan auki kunnes ei ole enää hiillosta.

Vierailija

Näin kaupunkilainenkin ilman peltejä ja uuneja "tietää", että pellit auki aina kunnes hiillos sammuu.

Maalla lapsuuskesät kuitenkin. Eikä tarvita edes uusia uuneja manuaaleineen.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
No, jos miehesi kuuntelee "UUNIN VALMISTAJAN SANAA JA NUOHOOJAN", niin kuka mahtaa olla oikeassa?

No mitäpä jos katsoisit kuka uskoo ja mitä?

Vierailija

En tiedä minkälaisesta uunista on kyse mutta lämmitys aloitetaan meillä kaikki röörit auki että saadaan vetämään. Sitten kun palaa kunnolla, kannattaa sulkea niitä suuluukun reikiä pienemmälle ettei tosiaan vedä hirveästi ilmaa ja nollaa lämmitystulosta samalla. Itse peltiin ei tässä vaiheessa kosketa. Odotetaan kunnes hiillos on loppu tai sitä on ihan tosi vähän enää jäljellä. Hiillosvaiheessa voi ruveta jo laittamaan suuluukkuja lähes kiinni. Sitten lopuksi pelti kiinni.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
No, jos miehesi kuuntelee "UUNIN VALMISTAJAN SANAA JA NUOHOOJAN", niin kuka mahtaa olla oikeassa?

No eihän aapee niin sanonut, vaan että aapee tekee, mitä nuohooja ja valmistaja käskee ja mies pyörittelee vaan silmiään.

Vierailija

Hyvä, kiitos. Mielestäni mies etsii "rajoja" liian läheltä vaarallista. Eikö kuitenkin parempi niin, että lämpöä hukkaantuu vähäsen enemmän kuin hänen taktiikallaan, jossa sitä saa varmasti enemmän talteen, mutta hään laita on aina niin ja näin.

Hän siis täysin vanhankansan mies ja naureskelee ihmisten tyhmyydelle, missä laitetaan peltiä kiinni vasta kun hiilet lähes mustia.

Täytynee itsellä huolehtia lämmityksestä vastedeskin.

Ap

Vierailija

Meillä siis on aiemmin ollut parikymmentä vuotias varaava takka, mutta nykyinen on viis vee leivinuuni, jossa ei takkaa ole lainkaan.

Mies myös perustelee kantaansa sillä, että on ennenkin osannut takkaa lämmittää ja hengissä ollaan.

Niin.. On se minusta silti eri asia lämmittää takkaa kuin leivinuunia. Varsinkin, kun tässä on olemassa arinaa ja eri ilmanvaihto vehkeitä yms.

Ja tosiaan, ei mies usko edes valmistajaa. Ihmeellistä miten jäärä voi ihminen olla. Etteikö valmistaja tietäisi tuotteestaan?

Vierailija

Onko tässä nyt kyse aidasta vai aidanseipäästä, eli pelleistä vai luukuista+

Ei mitään uunia lämmitetä kaikki luukut auki vaan pelti auki. Pidätkö sinä siis lämmittäessä myös suuluukkua auki? Joo, onhan se ihan kiva kun uunista hohkaa lämmintä taloon, mutta samalla se vetää lämmintä ilmaa hormin kautta harakoille.

Jos uunista tulee häkää kun laittaa pellin kiinni, siinä on virhe. Vanhaan aikaan pelteihin tehtiin häkäreikä tai leikattiin joku kulma pois siten, että se ei ole koskaan täysin kiinni. Tai sitten oli erikseen häkäpelti, joka avattiin silloin kun varsinainen pelti laitettiin kiinni.

Tämä nykyaikaisen ja vanhan pellin ero voi selittää sen, että nyt saattaa kuolla häkään sellainenkin ihminen, joka on hyvällä menestyksellä elänyt puulämmitteisessä talossa jo sata vuotta. Mutta nyt kun pitää olla niin mahdottoman energiatehokkaita ja koneellista ilmanvaihtoa ... mutta olisko sittenkin parempi se vanhanaikainen pelti, joka antoi pikkuisen tilaa ilmanliikkumiselle?

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat