Ruotsinsuomalaiset alkavat opettamaan suomea pakolais lapsukaisille

Vierailija

Pakolaisoppilaita myös vapaakouluihin

Julkaistu kl 13.17

 

Vapaakoulujen mahdollisuudet ottaa vastaan oppilaita jotka ovat pakolaisia paranevat ensi syyslukukaudesta lähtien.

Tukholman ruotsinsuomalaisen vapaakoulun rehtori Heli Lindström suhtautuu muutokseen varauksella.

 

-Olemme kaksikielinen ruotsinsuomalainen koulu ja tähtäämme kaksikielisyyteen. Jos meille tulee pakolaislapsia niin heidän pitäisi hyväksyä meidän kaksikielisyysopetus ja tavoitteet, Lindström sanoo.

 

Kaikista Ruotsin kouluista neljä prosenttia ottaa vastaan kolmanneksen kaikista pakolaislapsista. Lähestulkoon kaikki uudet pakolaislapset menevät tällä hetkellä kunnallisiin kouluihin.

 

"Vastuu jaettava paremmin"

 

Muun muassa opettajien ammattiliitto Lärarförbundet vaatii että vastuu oppilaista jaetaan paremmin. Opettajaliiton puheenjohtaja Johanna Jaara Åstrand sanoo että, vastuu on jaettava sekä kuntien välillä että kuntien sisällä paremmin.

 

- Meidän on pystyttävä varmistamaan että jokainen lapsi saa sen opetuksen johon hänellä on oikeus, riippumatta siitä missä on syntynyt, Johanna Jaara Åstrand sanoo.

 

Lainmuutos tulossa

 

Hallitus valmistelee nyt lainmuutosta jonka avulla vapaakoulut voivat ottaa helpommin pakolaisoppilaita vastaan. Ensi syksystä lähtien pakolaislapset pystyvät, lain tuella, ohittamaan vapaakoulujen omat oppilasjonot.

 

Pakolaislapset ovat tervetulleita myös Tukholman Ruotsinsuomalaiseen vapaakouluun, jos heidän vanhemmat haluavat että lapsi oppii suomea, sanoo rehtori Heli Lindström.

 

-Me otamme lapsia joiden vanhemmat haluavat että lapsista tulee kaksikielisiä, ruotsin- ja suomen kielen taitoisia. Sama edellytys meillä on kaikille, Lindström kertoo.

 

Eskilstunan Ruotsinsuomalaisen koulun rehtori Hanna Valldén puolestaan sanoo että kouluun voidaan periaattessa ottaa pakolaislapsia. Valldén kertoo Sisu-uutisille että Eskilstunan kunta on ottanut yhteyttä kouluun asian tiimoilta.

 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=185&artikel=6312997

Kommentit (1)

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat