Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Oikeusministeriö pohtii radikaalia keinoa turvapaikanhakijaruuhkaan: Valituskielto korkeimpaan hallinto-oikeuteen?

Vierailija

Oikeusministeriö pohtii radikaalia keinoa turvapaikanhakijaruuhkaan: Valituskielto korkeimpaan hallinto-oikeuteen?

Kuva: Marko Happo Kielteisestä turvapaikkapäätöksestä voi valittaa Helsingin hallinto-oikeuteen ja hakea edelleen valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.
Kielteisestä turvapaikkapäätöksestä voi valittaa Helsingin hallinto-oikeuteen ja hakea edelleen valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.
 

 05:00 

Oikeusministeriössä pohditaan lakimuutosta, joka kieltäisi turvapaikkapäätöksestä valittamisen korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO).

– Sellainenkin mahdollisuus on pöydällä, kun mietitään, mitä kokonaisuudessaan asialle pitäisi tehdä, hallitusneuvos Heikki Liljeroos oikeusministeriöstä toteaa.

Oikeusministeriö on yhdessä muiden ministeriöiden kanssa laatimassa toimenpidesuunnitelman, jonka avulla turvapaikkaprosessia voitaisiin helpottaa ja nopeuttaa.

Lisääntyneet turvapaikanhakijat kuormittavat aikanaan Helsingin hallinto-oikeutta ja korkeinta hallinto-oikeutta, jotka käsittelevät valitukset kielteisistä turvapaikkapäätöksistä. Hallinto-oikeuden kielteisestä päätöksestä on tällä hetkellä mahdollista hakea valituslupaa KHO:lta.

Liljeroosin mukaan mahdollinen valituskielto on selvitettävä tarkasti. Hän huomauttaa, että mahdollisia keinoja ruuhkan purkamiseksi on esillä useita.

Toimenpidesuunnitelmassa on mainittu myös Helsingin hallinto-oikeuden vahvistaminen tuomareilla, esittelijöillä ja kansliahenkilökunnalla. Liljeroosin mukaan lisää väkeä tarvitaan kymmeniä.

Listalla on myös hallinto-oikeuden ratkaisukokoonpanon keventäminen sekä asioiden hajauttaminen Helsingistä muihin hallinto-oikeuksiin.

Lukuisia turvapaikka- ja mahanmuuttojuttuja tuomioistuimissa hoitanut helsinkiläinen asianajaja Markku Fredman pitää suunnitelmia valituskiellosta poikkeuksellisina.

– Varsinkin, jos uudistukseen liittyy näiden tehtävien jakaminen muillekin hallinto-oikeuksille. Tuntuisi aika ristiriitaiselta, että useampi hallinto-oikeus käsittelee samanlaisia asioita, mutta ei olisi mitään ylempää tahoa, joka voisi yhdenmukaistaa käytäntöä.

Fredmanin mielestä maahanmuuttoasioita käsittelemään voitaisiin perustaa erityistuomioistuin kuten Ruotsissa.

– Siellä on valtava asiantuntemus näihin juttuihin.

Tänä syksynä Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden mahdolliset valitukset tulevat hallinto-oikeuteen ensi vuonna. Määrän pelätään monikymmenkertaistuvan aikaisemmista vuosista.

Antti Launonen

Antti Launonen

Savon Sanomat

Kommentit (1)

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat