Okt-asujat omistatteko kompostorin?

Vierailija

Kannattaako kompostorin hankinta kotitalousbiojätettä varten? Voiko oikeasti harventaa jäteastian tyhjennysväliä ja siten säästää? Aiheutuuko kuluja kompostorin ylläpidosta? 

Meidän paikkakunnalla siirrytään jätteiden polttoon nyt marraskuussa. Asutaan paritalossa. Naapurilla on oma kompostori. Meillä ei. Roska-auto käy kahden viikon välein. Astia on se perusmallinen harmaa iso. 

Pahvit, metalli, lasi ym. Polttoon kelpaamaton lajitellaan kyllä, mutta biojätteen kans epäröidään, että vaikuttaako hankkia kompostoria. 

Kommentit (8)

Kompostoija

Hyvinkäällä kun on hankkinut kompostorin ja joku tarkastaja käy tarkastamassa sen, saa jätteiden tyhjennysvälin neljäksi viikoksi. Meillä on ollut kompostori jo noin kymmenen vuotta. Se on iso, varmaan 400 litraa ja siinä on vain noin 10 cm paksu eriste, joten se jäätyy talvella.  Ei tosin viime talvena kun oli niin lämmintä. Mutta se ei haittaa, jos jäätyy, se sulaa keväällä ja alkaa taas toimimaan. Talvella pistämme siihen ylimääräisen Styrox-levyn kanneksi, niin kompostorin oma kansi ei jäädy kiinni. Meidän kompostori ei ole ns. lämpökompostori vaan ns. lierokompostori. Lierot syövöt kaiken siinä yläkerroksessa olevan ja muuttavat mullaksi. Mutta parasta kompostorissa on se hyvä multa, jota sieltä saa joka toinen vuosi. Siinä säästyy monta multasäkkiä ja laadussa on huikea ero. Kesällä ruohonleikkuujätteet laitetaan kompostoriin niin ei tarvitse käyttää niin paljon ostettua kompostoriturvetta.

Lämpökompostorista ei ole kokemusta, pärjäämme hyvin lierokompostorilla.

Toki meillä on kaksi ns. lehtikompostoriakin, jossa havut ja lehdet muuttuvat mullaksi, mutta niitä et kai tarkoittanut. Siinäkin säästyy rahaa kun ei tarvitse viedä jätesäkeittäin lehtiä maksulliselle kaatopaikalle, niin kuin naapurit tekevät. Ne on itse rakennettu myrkyttömästä kyllästetystä puusta ja ovat kooltaan metri kertaa metri kertaa metri. Eli niihin menee 10 jätesäkillistä lehtiä.

Vierailija

Meillä on kompostori. Lisäksi kerätään poltettava jäte ja sekajäte. Sekajätteen tyhjennysväli on meillä 8 viikkoa ja astia on aina vajaa. Mietin jo että jos harventaisi väliä, maksmiväli on 12 viikkoa joka meillä on jo poltettavassa jätteessä. Olemme viisihenkinen perhe. Kierrätän lisäksi kaiken lasin, metallin ja pahvin sekä keräyspaperin.

Vierailija

Nythän biojätteen erillinen keräys tulee pakolliseksi kahden vuoden sisään, ellei todista kompostoivansa. Eli kyse ei ole edes siitä, voitko harventaa keräysauton vierailuja, vaan siitä otatko maksettavaksefsi kaksinkertaiset jätemaksut nykyiseen verrattuna. Mut joo, voi niitä kertoja vähentää. 

Kompostoinnista sinänsä ei tule kuluja (meillä haketetaan oksasilppurilla risut ja pensasaidan likkuukama jms kuivikkeeksi, joten sekään ei maksa), mutta ainakin meillä on ollut tarpeen hankkia kaksi kompostoria.  Ovat vuoron perään vuoden käytössä ja vuoden jälkikompostoitumassa.

Vierailija

Tottakai on, mihin muuten biojätteet lajittelisi? Marjapuskien ja muiden pensaiden alle sekä kukkapenkkiin nyt syksystä sitten mullat. Biolanin pönttö meillä ja hyvin vetää 4h talouden, paljon syödään kasviksia ja hedelmiä mistä ja ruoanlaitosta pääosatähteistä, ruokaa meillä ei enää jää yli/lautaselle kun lapset yli taaperoiäin. Pakkasella täytyy muistaa lisätä usein tavaraa että pysyy lämpötila.

Vierailija

Meillä on biojätteen keräysastia, jonka jätefirma käy pyynnöstä tyhjentämässä, kun on täynnä. Tyhjennys maksaa vähemmän kuin sekajäteastian tyhjennys. En jaksanut alkaa perehtymään ja hoitamaan kompostoria, siksi näin. Kaiken lisäksi tosi junttia laittaa biojätettä sekajätteeseen, houkuttelee rottia ja lokkeja kaatopaikoille.

Vierailija

Viitisen vuotta sitten hankin lämpökompostorin,  soitto jätefirmaan ja tyhjennysväli muuttui kahdesta viikosta neljäksi viikoksi. Kun biojätettä tulee melko vähän , kompostori saattaa jäätyä joskus joulun jälkeen, mutta käynnistyy kyllä itsekseen maalis-, huhtikuussa.

Kompostoitunutta tuotosta siirrän pari kertaa vuodessa jälkikompostoitumaan pihan muun kompostoituvan jätteen joukkoon, ja ennen pitkää on käytettävissä hyvää multaa.

Alentuneina jätemaksuina on kompostorin hinta tullut jo korvatuksi useampaankin kertaan, eikä tarvitse ostella multasäkkejä, kun saa hyvää multaa ilmaiseksi.

Vierailija

On kompostori. Meillä on pieni jäteastia, joka tyhjennetään kuuden viikon välein. Lajitellaan biojäte, lasi, metalli, paperi, kotona poltettava jäte (pahvi, kartonki ym. pala roska), muovi, nestekartonki, sähkö- ja elektroniikkaromu sekä ongelmajätteet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat