Vierailija

SvD: Ruotsin poliisi menetti otteensa turvapaikanhakijoista

Ruotsalaislehden mukaan Ruotsin poliisi menetti hallinnan maan sisäisestä ulkomaalaisvalvonnasta syyskuussa. Lehden tietojen mukaan turvapaikkaa hakevien ihmisten runsaus aiheuttaa järjestyshäiriöitä eri puolilla maata.

Turvapaikanhakijat kävelevät Tanskan ja Ruotsin välisellä moottoritiellä.

Turvapaikanhakijat kävelivät Tanskan ja Ruotsin välisellä moottoritiellä 7. syyskuuta.  Kuva: Bax Lindhardt / EPA 

Ruotsin poliisi on menettänyt turvapaikanhakijatilanteen hallinnan. Tieto perustuu Svenska Dagbladet -lehden haltuunsa saamiin poliisihallinnon sisäisiin asiakirjoihin.

Lehden mukaan poliisi on syyskuusta saakka määritellyt turvapaikanhakijoiden tulon "erityiseksi tapahtumaksi", jonka perusteella sisäinen ulkomaalaisvalvonta on priorisoitu poliisin yhdeksi tärkeimmäksi tehtäväksi. Valvonta ei kuitenkaan toimi.

SvD:n mukaan poliisin sisäiset raportit ja muistiot paljastavat, että poliisi menetti syyskuun puolivälissä kontrollin maan sisäisestä ulkomaalaisvalvonnasta.

Raportit: Turvallisuustilanne heikentynyt

Poliisin asiakirjojen mukaan hallitsematon turvapaikanhakijoiden maahantulo ja pula majoituksesta aiheuttavat turvallisuuteen liittyviä välikohtauksia ja järjestyshäiriöitä kaikilla alueilla.

Esimerkiksi Tukholmaan saapuu päivittäin satoja turvapaikanhakijoita. Poliisin voimavarat eivät kuitenkaan riitä heidän valvontaansa. Lisäksi jo syyskuun puolivälissä maahanmuuttoviraston majoitustilat olivat täynnä.

Poliittisesti turvapaikanhakijat ovat kuuma poliittinen kysymys myös Ruotsissa. Esimerkiksi maltillinen kokoomus haluaisi ottaa käyttöön väliaikaiset rajatarkastukset. Ruotsin hallituksen mukaan poliisin ja maahanmuuttoviraston tulisi suositella rajavalvonnan kiristämistä, jos sellaista tarvitaan.

Rajatarkastukset käyttöön?

Keskiviikkona pääministeri Stefan Löfven sanoi Ruotsin parlamentissa, että sisäistä ulkomaalaisvalvontaa tullaan kiristämään. SvD:n mukaan poliisin sisäiset asiakirjat maalaavat erilaisen kuvan tilanteesta.

Lehden tietojen mukaan Kansallisen operatiivisen osaston eli entisen keskusrikospoliisin sisällä on keskusteltu rajatarkastuksista. Poliisiviranomaiset eivät kuitenkaan ole ehdottaneet tarkastusten käyttöönottoa hallitukselle.

Nimettömänä esiintyvä lähde arvioi SvD:lle, että vallitsevan mielipiteen mukaan Ruotsi ei välttämättä edes pystyisi sulkemaaan ja valvomaan rajojaan. Parin päivän jälkeen rajavalvonnan epäonnistuminen olisi selvä kaikille.

Lue myös

 Polisen: Vi har inte kontroll på flyktingströmmen   Svenska Dagbladet

 Polisens interna dokument om flyktingkrisen   Svenska Dagbladet

Mikko Leppänen

 @m_leppanen 

 Yle Uutiset

Kommentit (3)

Vierailija

Ruotsalaisen kulttuurin ongelman on juuri tuo "keskustelu", asioista diskuteerataan maailman tappiin, päätös pulpahtaa (jos pulpahtaa) jostain sitten esiin, kukaan ei ota ja kanna vastuuta, vaan päätöksen pitäisi pulputa esiin jostain ryhmädynamiikan vastuunkannosta... ei toimi.

Juuri ruotsalaiseen yhtiöön fuusioituneena on tuo päätön jankkaaminen täys painjaista.

"Lehden tietojen mukaan Kansallisen operatiivisen osaston eli entisen keskusrikospoliisin sisällä on keskusteltu rajatarkastuksista. Poliisiviranomaiset eivät kuitenkaan ole ehdottaneet tarkastusten käyttöönottoa hallitukselle."

Naiset hellan ääreen

Ajatelkaa, että kohta tämäkin ketju poistetaan. Ajattelutapa on vähän niinkuin Talibanissa, naiset ei saa keskustella muista kuin lapsista ja ruoanlaitosta. Ja yleensä, mitään ei saa arvostella eikä kritisoida. Ruotsissa näinkin pitkään jatkunut maahanmuutto on perustunut siihen, että Ruotsi on hyvin eriytynyt yhteiskunta. ns. vanhojen sukujen ruotsalaiset asuvat ja mökkeilevät alueilla, joilla ei juuri maahanmuuttajia ole. Nyt tilanne siellä on jo todella eskaloitunut ja ehkä ei kauaa enää kulu kun ongelmat vyöryvät myös paremmille alueille. Suomessakin ne, jotka asuvat Käpylässä, Vallilassa ja Töölössä eivät juuri näe maahanmuuttajia. Itse asun Itä-Helsingissä ja maahanmuuttajia todellakin  näkee. Olen monikultuurisuuden ystävä, mutta Islam ei tunnu hyvältä. Islamiss on liigaa vallankäyttöä, ylemyysajattelua, muiden alistamista ja sortoa, väkivaltaa, sairaita uskomuksia jne.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Latest

Suosituimmat