Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Norja alkaa käännyttää Venäjältä tulevat turvapaikanhakijat saman tien takaisin – "Eivät kärsi hätää"

Vierailija

Norja alkaa käännyttää Venäjältä tulevat turvapaikanhakijat saman tien takaisin – "Eivät kärsi hätää"

Norjaan on saapunut tänä vuonna noin 1 200 turvapaikanhakijaa Venäjältä, kun vastaava määrä viime vuonna oli 20.

Kartta Suomen, Norjan, Ruotsin ja Venäjän pohjoisosasta.

  Kuva: Yle 

Norja valmistelee Venäjän kautta maahan saapuvien turvapaikanhakijoiden käännyttämistä saman tien takaisin, kertoo yleisradioyhtiö NRK. Norja on myös pyytänyt Venäjältä selvitystä, miksi Pohjois-Norjaan on saapunut Venäjältä niin paljon turvapaikanhakijoita.

Norjan ulkoministeri Børge Brende keskusteli asiasta Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa Barentsin euroarktisen neuvoston kokouksessa Oulussa keskiviikkoiltana.

– Pyysin selitystä, miksi Storskogiin saapuu satoja turvapaikanhakijoita Venäjältä, mutta Suomeen ei yhtään. Lavrov sanoi, että hän selvittää asiaa, Brende kertoo NRK:lle.

Useimmat turvapaikanhakijat saapuvat Norjan Storskogin raja-asemalle polkupyörällä Venäjän puolelta Nikkelin kaupungista. Tänä vuonna heitä on saapunut jo 1 200, kun vastaava määrä viime vuonna oli 20. Storskogin raja-asemalla arvioidaan, että turvapaikanhakijoiden määrä voi nousta 5 000:een vuoden loppuun mennessä.

Norjan oikeusministeriö on ilmoittanut, että Venäjältä saapuvien turvapaikanhakijoiden hakemuksia ei käsitellä. Norjan hallitus valmistelee maahanmuuttovirastolle ohjeita turvapaikanhakijoiden välittömästi käännyttämisestä takaisin Venäjälle.

– Nämä ihmiset eivät kärsi hätää. He ovat turvassa Venäjällä. Meidän on käytettävä resurssimme niiden hyväksi, jotka todella tarvitsevat sitä, Norjan oikeusministeri Anders Anundsen sanoo NRK:lle.

NRK:n selvitysten mukaan turvapaikanhakijoiden joukossa on muutamia henkilöitä, jotka ovat asuneet Venäjällä jopa 12 vuotta.

Kun Yle Uutiset kysyi keskiviikkona Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovilta, tulisiko Venäjän vastaanottaa enemmän turvapaikanhakijoita Syyriasta, tämä vastasi, että kansainvälisen oikeuden mukaan turvapaikanhakijat saavat itse päättää siitä, mihin maihin he haluavat hakeutua. Hän ei antanut suoraa vastausta kysymykseen.

Lähteet: Reuters

Kommentit (1)

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat