Perheen perustaminen mielessä, missä hyvä asua?

Laeg

Tarina on sellainen, että muutimme miehen kanssa vähän aikaa sitten pääkaupunkiseudulle töiden perässä. Työpaikkojemme etäisyys on yli 50 kilometriä, joten muutimme välimaastoon, kivaan mutta kalliiseen, vuokrakaksioon ajatuksena sitten myöhemmin miettiä  pysyvämpää asuntoratkaisua. Nyt matkaa töihin saavat molemmat taitaa hieman alle puoli tuntia.

Kolmekymmentä tulee mittariin aivan pian, joten perhettä pitäisi pian perustaa, jos sellaista ylipäätään mielii, joten olemme katselleet sillä silmällä uutta asuntoa. Suurin ongelma on sijainti, koska asuntoa on vaikea löytää niin, ettei jommalla kummalla tai molemmilla tulisi todella pitkä matka töihin. Asuntojen hinnat ovat myös sillä tasolla, että oman asunnon osto ei tule tällä hetkellä tai aivan lähitulevaisuudessa kysymykseen.

Varteenotettaviksi vaihtoehdoiksi löytyi kaksi asoa. Toinen on Helsingissä, suuri uusi rivarikolmio, josta toiselle kertyisi työmatkaa reilut puoli tuntia ja toiselle vähän alle. Asumiskustannukset olisivat vajaa sata euroa vähemmän kuin nyt. Toisaalta asuinalue on ainakin maineeltaan todella huono. Toinen asunto on kehyskunnassa, myös uusi rivarikolmio kivalla uudella asuinalueella. Asumiskulut olisivat 250 euroa vähemmän kuin nyt ja oma työmatkani olisi noin kymmenen minuutin juna- tai pyöräilymatka. Sitten taas miehen työmatka venyisi 40-60 minuuttiin omalla autolla ruuhkista riippuen.

Mitähän tässä pitäisi oikein tehdä? Ensi viikolla pitäisi ilmoittaa, olemmeko noista asunnoista kiinnostuneet, mutta kun emme tiedä. Molemmissa on hyviä ja huonoja puolia, mutta koska kyse on  vasta ensi vuonna valmistuvista kohteista, kannattaako tyytyä kompromissiin, kun mikään kiire ei asunnon vaihtoon ihan vielä ole? Toisaalta taas olemme kahlanneet asuntomarkkinoita aika tiiviisti, ja ainakaan tällä hetkellä ei ole mitään muuta, joita voisimme edes harkita, joten löytyykö niitä yhtään tämän enempäää esimerkiksi vuoden päästä?

Kommentit (15)

Vierailija

Porin sampola, impola,pormestarinluoto ja kuukkari, ne on nastoja mestoja, pulsuja siellä spurguja täällä, poltettuja autonrämiä.

Vierailija

Kannattaa laskeskella paljonko tulot tippuu mahdollisen perheenlisäyksen vuoksi. Riittääkö siis rahat mihin.

Mutta kyllä tuo pääkaupunkiseudulla asuminen on oikeasti rasittavaa noiden pitkien työmatkojen takia. Aina pitää miettiä kummankin työmatkat, ja sitten kun työpaikka vaihtuukin niin hups vaan.

Laeg

Mitään laskelmia sen suhteen en ole tehnyt, mutta se on selvää, että nykyinen asunto on kallis kaksioksi ja vuokra todennäköisesti vielä tästä nousee, koska omistajana on sijoitusrahasto, joten ainakaan yhtään kalliimpaa asuntoa en halua. Siitä syystä omistusasunnon ostaminen onkin tällä hetkellä poissuljettu.

Suuri osa asoistakin on kalliita, huonossa kunnossa tai meidän kannaltamme aivan väärässä paikassa, mutta nämä mainitsemani ovat mielestäni kohtuuhintaisia; asumismenoihin menisi näissä noin 23-27 % nettotuloista, jolla saisi reilusti neliöitä ja uuden asunnon.

Sehän tässä turhauttavaa onkin, kun on ennen tottunut siihen, että asuinpaikan voi valita niin, että saa hyvää hyvällä sijainnilla kohtuuhintaan. Täällä sellainen ei tunnu olevan mahdollista, joten jostain täytyy joustaa joka tapauksessa.

1: Kuukkarissa olen joskus muinoin asunutkin, eikä siellä tavallista enempää tuntunut spurguja olevan ;)

Vierailija

Itse olen sitä mieltä, että teillä on vielä paljon aikaa pohtia asunnon vaihtoa. Vauvan kanssa mahtuu vielä hyvin kaksioonkin, ainakin pariksi vuodeksi. Eli jos tulisit huomenna raskaaksi, niin tilavampi asunto tarvittaisiin noin kolmen vuoden päästä. Kuinka pysyviä teidän työpaikat on? Toisaalta, jos nykyinen asunto on liian kallis, niin vaihto kannattaa tietty jo aikaisemmin.

Lapsen kanssa alueella on oikeasti isompi merkitys. Onko leikkipuistoja, kerhoja, perhekahviloita tms. alueella? Muita lapsiperheitä? Pääseekö liikkumaan ilman autoa? Mikä on päiväkotitilanne? Entä koulujen taso? Lapset kasvavat yllättävän nopeasti ja jos ette halua muuttaa Pia uudestaan, niin ottakaa ne koulutkin huomioon! Itse viihdyin todella hyvin kotona pienten lasten kanssa - koska meidän alue on niin kiva!!! Jossain syrjässä olisin ollut kovin yksinäinen... Toisen pitkä työmatka haittaa silloin, kun mukaan kuvioon tulee viemiset ja hakemiset pk:sta...

Vierailija

Jos huonomman alueen työmatka on puoli tuntia ja paremman alueen 40-60min niin eihän siinä ole suurta eroa. Varsinkin jos ottaa ne ruuhkahuiput huomioon ja menee ennen tai jälkeen ruuhkan töihin ja töistä kotiin.

Ja sinullahan olisi tosi lyhyt työmatka, alue parempi ja asunto halvempi eli kehyskunta parempi jos siellä vielä päiväkoti ja koulut ok.

Laeg

Mikään kiire ei tosiaan vielä ole, ja nämä harkittavana olevat asunnotkin siis valmistuvat vasta pitkällä ensi vuonna. Nyt vaan tuli sellainen olo, että kun niitä harkittavia vaihtoehtoja ei perusteellisen kahlaamisen jälkeen nytkään löydy kuin nämä pari uudiskohdetta, niin löytyykö yhtään parempia sitten vuoden päästäkään? Nykyinen asunto on kiva ja riittävän suuri kahdelle, mutta toki lisähuoneelle joka tapauksessa käyttöä löytyisi, vaikka ei yhtään lasta koskaan siunaantuisikaan, kun noita eläimiäkin löytyy.

Sekä nykyiseltä alueelta että näiltä mietittäviltä löytyvät peruspalvelut 1-2km päästä, joten sen suhteen ei taida olla merkitystä.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:

Kannattaa laskeskella paljonko tulot tippuu mahdollisen perheenlisäyksen vuoksi. Riittääkö siis rahat mihin.

Mutta kyllä tuo pääkaupunkiseudulla asuminen on oikeasti rasittavaa noiden pitkien työmatkojen takia. Aina pitää miettiä kummankin työmatkat, ja sitten kun työpaikka vaihtuukin niin hups vaan.

Tunnin työmatkat ovat pk- seudulla ihan normitavaraa. Puoli tuntia ja alle suuntaansa on jo vähän.

Itse hakeutuisin alueelle, jolla on hyvä maine ja hyväksi havaitut koulut sekä palvelut harrastusmahdollisuuksineen lähellä. Lasten kanssa tilanne kun on, että seura tekee kaltaisekseen.

Vierailija

Ottaisin Helsingistä kyselemättä. Palveut lapsiperheille ovat paremmat. Mm. kuntalista kotihoidontuessa ja nythän kaupunki päätti jatkaa subjektiivista päivähoito-oikeutta. 

Vierailija

Sellaisessa paikassa jossa erilaisuuttakin hyväksytään. Katsos, tuleva lapsesi saattaa olla vammainen tai muuten erilainen tai kärsiä oppimisvaikeuksista.

Vierailija

Aika peräkylässä saa asua, ettei erilaisia ihmisiä juuri olisi eikä heitä hyväsyttäisi, koska kotoa se tärkein viesti annetaan, että hyväksytäänkö erilaisuutta vai ei.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:

Aika peräkylässä saa asua, ettei erilaisia ihmisiä juuri olisi eikä heitä hyväsyttäisi, koska kotoa se tärkein viesti annetaan, että hyväksytäänkö erilaisuutta vai ei.

Kyllä se auttaa kun joskus näkee erilaisen ihmisen. 

Vierailija

No missäs niitä erilaisia ihmisiä sitten ei ole? Itsekin olen aika pienenltä paikkakunnalta kotoisin, ja sielläkin asui niin ulkomaalaisia kuin vammaisiakin, eikä meitä pikkupaikkakuntalaisia myöskään pidetty kunnan rajojen sisällä aidan takana, vaan isompaan naapurikaupunkiin pääsi kyllä asioimaan.

Ilmeisesti tarkoitat, ettei aloittajan kannata muuttaa kehyskuntaan, koska siellä ollaan jo niin susirajalla, ettei erilaisia ihmisiäkään löydy ainuttakaan, vai mikä olikaan pointti?

Laeg

Kävimme katsomassa Helsingissä olevan asunnon ympäristöä, ja eihäm se 1970-luvun lähiö ole kaunein tai viihtyisin asuinympäristö,vaikka sen keskelle rakennettaisiinkin uusia pientaloja.

Päätimme siis varata tuon kehyskunnan asunnon, koska siinä ei juuri muuta huonoa ole kuin suuri välimatka toisen työpaikalle.

Ja kun kyseessä on kuitenkin vain aso, ei tarvitse stressata, kuinka hyvän sijoituksen tekee.

Vierailija

Ihan hyvä valinta tuo kehyskunta. Miten te voitte olla varmoja työpaikoistanne tai työpaikkojen sijainnista lähitulevaisuudessa...? Mä en ainakaan oman työni perusteella tekisi ratkaisuja, koska tilanteet vaihtelee niin paljon. On ollut pakko valita se asuinalue, missä tahtoo asua, missä on koti, ja täältä käsin sitten miettiä, missä on järkevää käydä työssä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat