Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Suomesta tuli suosikkikohde: Jopa kolmanneksi eniten turvapaikanhakijoiden rekisteröintejä EU:ssa

Vierailija

YLEn uutinen. Onko tämä aihe mistä oikeasti kannattaa ihan tuollaiseen ylpeilevään sävyyn kirjoittaa? Että oikein suositumpi kuin Norja ja Tanskakin. Ei helvata.

Kommentit (6)

Vierailija

Aivan järjetöntä. Pahinta tässä on että täysin hallitsematon maahanmuutto on hallitukselle ihan ok, ei tarvetta toimiin.

Miksiköhän näin on? No, ei pitäisi olla kovin vaikea päätellä (vrt. Sipilän paskalaki)..

Vierailija

Outoa touhua on hallituksessa. Ei järjellinen ihminen ymmärrä. Ilmeisesti jotain rahabisnestä veronmaksajien rahoilla ja maineesta kilpailemista ym. ym. Silläpä se selittyykin, miksei omien kansalaisten hädästä olla kiinnostuneita. Niillä ei voida rahastaa eikä maine parane. Rikkuden tavoittelu ja raha on päässyt sellaiseen merkitykseen, että kaikki muu on väistynyt, inhinmillisyys, moraali, rehellisyys ja oikeudenmukaisuus. Rahan ahneus on valtavassa asemassa. Siinä selitys järjettömyyteen.

Vierailija

Minua kanssa ärsytti suunnattomasti tuo ylpeilevä uutisointi. Ihan kuin kerrankin oltaisiin niin suosittuja että kaikki haluavat tänne, meidät on valittu. En yhtään harmistelisi jos tänne tunkisi turisteja ympäri maailmaa, mutta en voi mitenkään iloita kymmenistä tuhansista elintasopakolaisista. Miten maahanmuuttovirasto ja Yle voi?

Vierailija

No ne tuet pitää nyt kiiruusti leikata ja välittää viesti maailmalle. 

Tai oikeastaan mulle on ihan sama vaikka koko Suomi kaatuis. Ei jaksa välittää enää.

Vierailija

Poliisi: Tänä vuonna Suomessa jo 10 000 laitonta pakolaista – ”Eihän tällainen ole hallittua maahanmuuttoa”

Suomeen on saapunut tämän vuoden aikana yli 21 000 turvapaikanhakijaa.

Suomeen on saapunut tämän vuoden aikana yli 21 000 turvapaikanhakijaa. (KUVA: Markku Ulander / Lehtikuva)

Julkaistu: 13.10. 5:50

   

Pakolaiset Poliisi arvioi, että laittomasti Suomessa olevien määrä kasvaa rajusti.

Rajusti kasvanut pakolaismäärä nostaa poliisin arvion mukaan merkittävästi Suomessa laittomasti oleskelevien joukkoa.

– Kyllä heitä tulee täällä olemaan varmaan toistakymmentätuhatta. Se ei ole mikään rohkea arvaus, ylikomisario Kaj Wahlman Helsingin ulkomaalaispoliisista sanoo Ilta-Sanomille.

Kymmenentuhannen Suomessa laittomasti oleskelevan määrä voi mennä Wahlmanin mukaan rikki jo tänä vuonna.

– Tuskin luku sen alle jää.

Monet Suomeen laittomasti jääneet ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Suuri määrä laittomasti maassa olevia, voi olla uhka yleiselle turvallisuudelle, Wahlman arvioi.

– Eihän tällainen ole hallittua maahanmuuttoa, että täällä on tuhansia ja tuhansia henkilöitä, jotka eivät kuuluisi tänne.

Poliisihallituksen mukaan viime vuonna tavattiin Suomessa 3 000 ihmistä, jotka oleskelivat maassa laittomasti. Kaikkia viranomaiset eivät tavoita koskaan.

– Viime vuosina heidän määränsä on korreloinut pitkälle turvapaikanhakijoiden lukumäärän kanssa. Nyt tilanne on eskaloitunut ihan eri mittoihin, Wahlman sanoo.

Suomeen on saapunut tämän vuoden aikana jo yli 21 000 turvapaikanhakijaa. Koko viime vuoden aikana turvapaikanhakijoita tuli Suomeen reilut 3 600.

Wahlman muistuttaa, ettei kukaan ole laittomasti maassa silloin, kun hän hakee turvapaikkaa.

Ruotsalaisia poliiseja partioimassa Ruotsin puolella rajaa Haaparanna matkakeskuksen pihalla syyskuun puolivälissä.

Ruotsalaisia poliiseja partioimassa Ruotsin puolella rajaa Haaparanna matkakeskuksen pihalla syyskuun puolivälissä. (KUVA: Ville Honkonen)

Jos saa kielteisen päätöksen turvapaikasta, annetaan yleensä samassa yhteydessä käännytyspäätös. Samalla voidaan määrätä 30 päivän aika, jonka kuluessa voi poistua maasta vapaaehtoisesti.

Käännytystä ei voida panna täytäntöön ennen kuin päätös käännyttämisestä on lainvoimainen.

Laittomasti maassa oleskelevilla ulkomaalaisilla on suuri riski syrjäytyä. Koska he eivät ole yhteiskunnan palvelujen parissa, he eivät voi kouluttautua tai tehdä laillisia töitä.

– Heillä on iso riski ajautua tekemään rikoksia ja toisaalta joutua rikollisten hyväksikäyttämiksi, poliisitarkastaja Mia Poutanen Poliisihallituksesta sanoo.

Ruotsissa uutisoitiin viime viikonloppuna, että valtava määrä maahan saapuvia pakolaisia katoaisi viranomaisilta.

Ruotsista turvapaikkaa on syyskuun alusta lähtien hakenut 40 000 henkilöä. Ruotsin poliisi arvioi, että maahan on saapunut jopa yhtä paljon ihmisiä, jotka eivät ole hakeneet turvapaikkaa Ruotsista, eikä poliisi tiedä heidän olinpaikkaansa.

Poliisin mukaan osa pakolaisista on epäilemättä siirtynyt muihin maihin, mutta osan arvellaan pysyttelevän salaa Ruotsissa.

Suomeen on tullut tänä syksynä turvapaikanhakijoita erityisesti Ruotsin kautta.

Ruotsin rajapoliisin osastopäällikkö Patrik Engström pitää tilannetta monella tapaa harmillisena.

– Osa tulijoista on sellaisia, joiden todella tulisi hakea turvapaikkaa, mutta syystä tai toisesta he eivät tee niin. On myös mahdollista, että he oleskelevat täällä laittomasti, emmekä tiedä, keitä he ovat ja mitä he tekevät.

Antti Honkamaa, Heini Särkkä

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat