klo 22:56 | 12.10.2015
Kuvassa 70-luvun afgaaninaisia. Pukeutuminen oli vapaata, harva nainen käytti huntua. Naiset kävivät töissä ja yliopistossa ja olivat mukana politiikassa.
Kyllä pistää miettimään miten yhteiskunta voi ottaa muutamassa kymmenessä vuodessa niin paljon takapakkia. Surullista.
Nuokin kuvan naiset saattavat hyvin olla vielä elossa, varmaan aika surullista ollut seurata maan muuttumista. Nyt he ja heidän omat tyttärensä joutuvat kulkemaan burkhat päällä.
Kiittäkää jenkkejä, jotka aseistivat ja rahoittivat mujahedin-sissejä.
Ja sitten neuvostojoukot ajettiin maasta ja mujahedin pääsi valtaan. Mujahedin ei vielä alistanut naisia raa'asti. Sen hallinto oli kuitenkin liian maallinen puhdasoppisille, jotka perustivat talebanin ja kaappasivat vallan. Vasta sen jälkeen naisen asema Afganistanissa muuttui helvetilliseksi.
Niin kuitenkin oli, että kylmän sodan aikana sekä NL että USA tukivat mitä tahansa kurkunleikkaajajoukkoa, kunhan se oli sitä toista supervaltaa vastaan. Siinä tehtiin aika monta epäpyhää allianssia.
Syyriassa sama tilanne tänä päivänä. Venäjä tukee diktaattoria terroristeja vastaan kun taas USA vastustaa diktaattoria mutta pyrkii olemaan tukematta terroristeja. Aseistaa ja kouluttaa maallisia ryhmiä kuten FSA. Haukkukaa vaan näitä ja muita maita maailmanpoliiseiksi, mutta jotain sille Syyrialle on pakko tehdä. Lesser of two evils.
On nämä ihan eri luokan yleviä tarkoituksia kuin kommunismin tukeminen/vastustaminen Neuvostoliitolle Afganistanissa ja USAlle Vietnamissa. Kommunismi kun lopulta kuoli omaan mahdottomuuteensa ihan noin vaan itsestään. Radikaali-islamille tuskin niin tapahtuu.
Irakissa naisten asema oli lähi-idän parhaita ennen sotaa. Nyt yksi huonoimmista.
Kyllä jenkit ovat suurin syyllinen Afganistanin muutokseen. Täällä juttua lähteineen:
http://etelavuori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/121910-talibanin-ampuma-tytto...
https://m.facebook.com/pages/Burka-ja-niqab-kielto-Suomeen/724103584322197
Lisää kuvia:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2543902/Photos-just-free-women-A...
Vielä 90-luvun alussa Afganistanissa puolet lääkäreistä ja valtion työntekijöistä ja suurin osa opettajista oli naisia. Nyt uusimpien tilastojen mukaan Afganistanin naisista 87% on lukutaidottomia.
Ja koska juuri äidin koulutus ja lukutaito on suurin merkkaava tekijä lasten (poikien ja tyttöjen) tulevaisuuden luku- ja laskutaidossa, ei Afganistanintulevaisuus näytä kovinkaan valoisalta.
Olen tämän kannalla, monissa maissa kuten Ranskassa ja Belgiassa tällainen laki on jo. Koko kasvojen peittämisen perinne on levinnyt lähi-itään vasta ääri-islamin myötä viime vuosikymmeninä, se EI todellakaan ole ikivanhaa uskonnollista perua tai osa Lähi-Idän kulttuuria. Huiveja on käytetty aina, mutta kasvoja ei ennen peitetty
Vain maltillista uskonnollisuutta pitää yhteiskunnassa ymmärtää ja tukea, burkhat ja niqabit eivät kuulu siihen.
Niin oli, Irakissa muistaakseni naiset saivat esimerkiksi täyden äänioikeuden paljon ennen muita Lähi-Idän maita. Ja koulutustaso oli korkea verrokkimaihin verrattuna. Nyt aivan surkea.
Joo, opin asiasta vasta jokin aika sitten ja olin myös todella yllättynyt. Todella sääli. Tilanne oli 80-luvulla ja vielä 90-luvullakin paljon parempi monessa Lähi-idän maassa. Käsittääkseni myös Irakissa USA tuki Saddamin valtaan..
siinä sopassa oli kyllä monta osallista.
Jenkit rahoittivat, mutta pääroolissa olivat muut
15 vuoden päästä Ruotsissa sama ja Suomi hihtää perässä.
Democracy in Afghanistan before War
دموکراسی در افغانستان قبل از جنگ
Modern Afghanistan Women before 1992 Mujaheddin and Taliban
Muutos naisen asemaan tapahtui 1990 alussa. Vain muutama vuosikymmen sitten ja monen tämän lukijan elinaikana. Taleban nousi valtaan ja alkoi toteuttaa sharia-lakia, josta mm. Atte Kaleva on kirjoittanut ja kertonut.